Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

деревовидні півонії

  1. Сорти деревовидного півонії
  2. Посадка і пересадка кущів
  3. догляд
  4. розмноження
  5. Укриття півоній
  6. Поради ландшафтного дизайнера

У Китаї їх називають квітами імператорів і вважають втіленням краси. А в Японії ця рослина визнано квіткою благополуччя і процвітання, З цим неможливо сперечатися. У всіх країнах ці витривалі диво-квіти викликають великий інтерес.

Деревоподібна півонія відрізняється від трав'янистої тим, що є чагарником. З настанням заморозків він скидає листя, а стебла залишаються зимувати над поверхнею землі. У висоту деревовидні півонії досягають зазвичай 1-1,5 м, а в південних регіонах - до 2,5 м і навіть вище. Квітки у цих півоній дуже великі - до 25-30 см в діаметрі.

Квітки у цих півоній дуже великі - до 25-30 см в діаметрі

Півонія деревовидна, сорт 'Shimanishiki'. © Gräfin-von-Zeppelin

Прості, напівмахрові і махрові величезні квітки перетворюють кущ в незвичайний розкішний букет! Забарвлення квіток - найрізноманітніша. Поряд з білими, рожевими і червоними часто зустрічаються сорти з жовтої і фіолетовим забарвленням, а також дво- і триколірні.

Деревоподібна півонія дивним чином поєднує зніжену розкіш цвітіння і потужне зростання.

За кілька десятків величезних, надзвичайної краси квітів можна нарахувати на одному кущі. Шкода, але період пишного пахощів квітів півонії недовгий. Однак, це видовище варте того, щоб на нього подивитися!

Після цвітіння кущ деревовидного півонії залишається декоративним до кінця листопада, завдяки ажурною різьблений листі з легким сизуватим відтінком через воскового нальоту.

Після цвітіння кущ деревовидного півонії залишається декоративним до кінця листопада, завдяки ажурною різьблений листі з легким сизуватим відтінком через воскового нальоту

Півонія деревовидна, сорт 'Radiant'. © Joanne Krebs

Сорти деревовидного півонії

Сорти деревовидних півоній поділяються на кілька груп:

  • китайсько-європейські - з важкими махровими квітками;
  • японські - з немахровими або напівмахрових легкими і повітряними квітками;
  • гібриди півонії жовтого і півонії Справи-Вея з напівчагарникові півонією.

Сорти іноземного походження, що поставляються з Китаю і Польщі, мало пристосовані до російського клімату і рідко у кого виживають.

Але не все так погано! У ботанічному саду МГУ вже 30 років ведеться селекційна робота з деревоподібними півоніями, результатом якої стали вітчизняні сорти. Маріанною Сергіївною Успенської отримані 17 гібридів деревовидних півоній, які занесені в Каталог сортів, допущених до використання у виробництві в Російській Федерації. Серед найбільш декоративних сортів широку популярність здобули Воробьевский, Московський Університет, Гофман, Стефан, Петро Великий, В. Тихомиров, Тетяна, Муза і ін.

Ці зимостійкі російські сорти деревовидного півонії прекрасно почувають себе не тільки в європейській частині країни, а й на Уралі, і навіть в Сибіру.

Ці зимостійкі російські сорти деревовидного півонії прекрасно почувають себе не тільки в європейській частині країни, а й на Уралі, і навіть в Сибіру

Півонія деревовидна

Посадка і пересадка кущів

І ось ви придбали це рослинне диво - деревовидний піон. Культура деревовидного півонії досить проста. Він досить зимостійкий. Обмерзання пагонів різного ступеня трапляється часто, але тим не менше кущ висотою 1 м швидко відновлюється і непогано цвіте. Найголовніше - відразу правильно знайти йому місце, щоб не чіпати багато років. При хороших умовах кущі можуть рости на одному місці десятки років. Зовсім не підходять сирі ділянки. Вважають, що півонія деревоподібна невимогливий до грунту, але пухкі, родючі, лужні і добре дренованих більш кращі.

Найкращі терміни посадки деревоподібної півонії - рання весна і осінь. Розмір посадкової ями - 40 х 40 х 40 см. Крім городньої землі додають компост, комплексні мінеральні добрива. Якщо грунт на ділянці важка, глиниста, то до неї додають ще пісок і гравій. Всі підготовлені складові добре перемішують з верхнім шаром грунту, вийнятим при копанні ями, і висаджують рослину. Глибина посадки повинна бути такою, щоб місце щеплення знаходилося на 10 - 15 см нижче поверхні грунту. Можна підгорнути посаджений півонія вище, насипавши невеликий горбок з легкої повітропроникною земляної суміші. Згодом на цій підземній частині прищепи розвинуться нові коріння і вийде Кореневласні рослина. При бажанні від нього можна відокремити деякі пагони - відведення.

Півонія деревовидна. © 4028mdk09

догляд

Весь догляд зводиться до звичайних прополка, підживлення, полив в посушливий час. У перший рік рослини, як правило, не цвітуть і виглядають слабкими. Якщо бутони все ж утворилися, то їх треба видалити до розпускання, щоб не послабляти рослини.

Ці півонії потребують хороших поливах. Що стосується підгодівлі, то навесні і на початку літа вони дуже важливі для нормального росту молодих пагонів, що закінчуються зазвичай квітковими нирками. В кінці літа підгодівлі краще не проводити, особливо азотними добривами, тому що це призводить до зниження зимостійкості.

Обрізка куща проводиться на початку квітня. Взагалі-то півонія деревоподібна не любить обрізку. Вирізають лише поламані і старі засохлі гілки. Другий раз потрібно підрізати підмерзлі верхівки пагонів, коли нирки повністю розпустяться. Тільки не поспішайте, верхні, злегка підмерзлі нирки пробуджуються пізно.

Якщо не плануєте отримати насіння, то зів'ялі квіти регулярно видаляйте, щоб не виснажувати рослина.

При необхідності, щоб не поламалися під вагою великих квіток, кущі підв'язують до опор.

У дуже дощову погоду рослина краще обробити медьсодержащими препаратами від сірої гнилі, яка уражує квітки і бутони.

Квітка півонії деревовидної. © Steffen Zahn

розмноження

Насіння сортове деревовидні півонії утворюють слабо, а махрові, як правило, їх і зовсім не дають. Тому насіннєве розмноження цих півоній утруднено. Якщо насіння зав'язалися, то з них можуть вирости цікаві сіянці, що розрізняються між собою. Свіжозібране насіння проростає на 2-3 рік, а зацвітуть сіянці тільки на 5-7 рік.

Живцювання деревовидних півоній практично не дає позитивних результатів.

Щеплення на сіянці деревовидних або на корені трав'янистих півоній є найпоширенішим способом розмноження сортових форм. Це не проста справа, під силу тільки фахівцям. У Китаї цей метод розмноження добре відпрацьований і в наших садових центрах і магазинах часто зустрічаються саджанці деревовидного півонії саме китайського виробництва.

Отводками і діленням куща можна розмножити деревовидний піон, якщо він Кореневласні. Ці способи розмноження деревовидних півоній слід вважати найбільш простими і доступними.

Укриття півоній

Куплені щеплені рослини в перші два - три роки необхідно обов'язково вкривати. Не звиклі до наших морозів, вони можуть обмерзнути до рівня щеплення. Вкривати кущі можна спанбондом в кілька шарів, натуральної мішковиною, картоном, а зверху засипати снігом. Перед укриттям гілки півонії обов'язково пов'язують шпагатом. Це збереже їх від обламування снігом, оскільки деревина у півонії тендітна і нетривка.

Це збереже їх від обламування снігом, оскільки деревина у півонії тендітна і нетривка

Півонія деревовидна

Поради ландшафтного дизайнера

Деревовидні півонії, що відрізняються великими розмірами куща, краще садити по одному або невеликими групами. Добре такий кущ розташувати поблизу лави для відпочинку, щоб милуватися не тільки квітами, але і красою порізаних і чудово забарвлених листя.

Красиво сформованим кущем можна підкреслити поворот доріжки або стежки. Посаджені в ряд кущі півоній допоможуть урізноманітнити монотонну зелень хвойника, використаного для пристрою огорожі.

Власне, і самі квіти деревовидного півонії - великі, махрові або прості, але розміром з блюдечко, найрізноманітніших кольорів і відтінків, з ароматом і без, завжди будуть дивувати і радувати і господарів і, їх гостей.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама