Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фаленопсис: орхідея-метелик

  1. опис
  2. догляд
  3. Фаленопсис не цвіте

Фаленопсіси - прості у вирощуванні орхідеї Фаленопсіси - прості у вирощуванні орхідеї. Багато любителів кімнатних рослин тримають в будинку невибагливу орхідею-метелика протягом довгого часу. Квітучий фаленопсис не тільки декоративний, але і піднімає настрій ( «Кімнатні рослини, квітучі восени і взимку, як засіб від депресії» ).

опис

Історія відкриття цієї невибагливої ​​орхідеї така: в 1750 році голландський професор Блюмі знаходився на острові Амбон Малайського архіпелагу. Сутеніло, ботаніка з усіх боків оточували темніють густі зарості. І тут він помітив зграйку яскравих метеликів, що опустилися на рослину. Професор підійшов ближче і з подивом побачив, що перед ним не метелики, а квітки прекрасної орхідеї. Ця рослина було названо «фаленопсис», що перекладається з грецької мови як «подібний метелику».

Фаленопсис (Phalaenopsis) росте у вологих тропічних лісах Південно-Східної Азії, Малайського архіпелагу і на північному сході Австралії. Рід налічує понад 50 видів. Крім цього виведено безліч гібридів, так як фаленопсіси легко схрещуються між собою і з іншими близькими родами. Є багато гібридів, які цікавіше, ніж природні орхідеї. У них інтенсивна або незвичайна забарвлення, інший розмір квітки, нерідко приємний аромат і т.п. Стають дедалі популярнішими мелкоцветковиє гібриди з яскравим забарвленням.

Фаленопсіси цінуються за красу чудових квіток, що нагадують формою метелика. Квітки зібрані в багатоквіткові кисті на довгих квітконосах. Квіткові стрілки піднімаються з пазух листя або з оголеною прикореневій частині рослини. Деякі види і гібриди мають квіткові кисті з неймовірно великою кількістю квіток. Цвітіння може розтягуватися на багато місяців. Є прийоми, що дозволяють змусити орхідею цвісти в будь-який час року. При правильному догляді фаленопсис здатні розпускати квітки два, а іноді і три рази за рік.

Останнім часом у продажу з'явилися фаленопсіси з їдко-синьою або інтенсивно-блакитний забарвленням квіток. Це фарбовані рослини, про що можна дізнатися з напису на етикетці або по синім кінчиків коренів у окремих фаленопсисов.

Фаленопсис - епифит. Він вибирає для зростання дерева, які для нього є і опорою, і місцем проживання. Стирчать на всі боки сіро-зелені коріння отримують харчування з перепрілих рослинних залишків, які накопичуються в поглибленнях кори і в розвилках дерева. Вони годують і напувають епифит. У вологому середовищі коріння стають не гладкими, а бархатистими на дотик. Частина коренів утримує фаленопсис на місці його зростання. Деякі фаленопсіси відрізняються тим, що кінчики їх зростаючих коренів рожеві або мають бордовий відтінок. Це не хвороба, а властивість, властиве окремим гібридам. Найчастіше тим, у яких сильно виражена бордова забарвлення нижнього боку листків. У фаленопсиса немає стебла. У орхідеї-метелики утворюється розетка щільних на дотик листя. Згодом старі нижні листки жовтіють і засихають. Це природний процес.

догляд

Фаленопсис світлолюбний, проте може прекрасно цвісти не тільки на підвіконні, але і в кімнаті. Ці орхідеї прекрасно ростуть і цвітуть під лампами, що дозволяє вирощувати їх навіть в темних кімнатах з вікнами, орієнтованими на північну сторону. Або на перших поверхах, затінених великими деревами. У зимові і похмурі дні корисна додаткова підсвітка. На підвіконні південного вікна фаленопсіси ризикують влітку отримувати опіки від пекучих променів сонця.

Фаленопсис потребує теплом змісті круглий рік, так як у рослини немає чітко вираженого періоду спокою Фаленопсис потребує теплом змісті круглий рік, так як у рослини немає чітко вираженого періоду спокою. Влітку температура повітря зазвичай тримається близько 25 - 30 ° С, а взимку - плюс 20 ° С (і вище). Перепад між нічний і денний температурою повітря вважається важливим фактором для закладки квіткових бруньок. Місцезнаходження на підвіконні, як правило, його гарантує. А ось переохолодження (особливо коренів) і протяги фаленопсіси переносять погано. Про це першими «сигналять» листя. Вони стають зморшкуватими і менш пружними. Я звернула увагу на те, що ці орхідеї чудово ростуть і квітнуть на кухні. Не тільки у мене, а й у багатьох моїх знайомих.

Добре почуваються дорослі фаленопсіси, чиї горщики стоять на керамзиті, яким викладено піддон з водою. Вода випаровується і підвищує вологість повітря навколо рослин. У занадто сухому приміщенні можна часто зволожувати листя губкою або ватяним тампоном. Допоможе і обприскування м'якою теплою водою. Але вода не повинна застоюватися в центрі розетки листя.

Полив. При поливі важливо не допустити ні пересихання, ні перезволоження коріння. Перезволоження може привести до їх загнивання. Особливо небезпечно перезволоження при зниженні температури повітря. Деякі квітникарі-аматори занурюють горщик з фаленопсис в воду і залишають його там хвилин на двадцять до повного зволоження субстрату. Мені такий спосіб подобається менше, ніж звичайний полив ледь теплою водою.

Підживлення. Підживлення можна проводити протягом всього року. Головне - не переборщити з концентрацією добрив. Після закінчення цвітіння корисно сильно скоротити рекомендовану дозу. Підбирати складу добрив потрібно дуже ретельно. У них має бути мінімум азоту (крім окремих випадків). Деякі фаленопсіси неймовірно примхливі, якщо справа стосується готових універсальних удобрювачів складів для кімнатних рослин. Я зупинилася на імпортних рідких добривах для орхідей. Куплені нещодавно фаленопсіси краще зовсім не підгодовувати пару місяців, так як ці рослини можуть бути «накачані» добривами.

Пересадка. Фаленопсіси пересаджують один раз в два - три роки (навіть рідше). Ці орхідеї зазвичай продаються у високих прозорих горщиках з прорізами. У них добре видно коріння, особливо ті, які знаходяться у самих стін. Стан і кількість коренів в горщику - один з важливих факторів, що визначають необхідність пересадки.

Вирощують фаленопсіси на спеціальному складі для епіфітних орхідей. Він продається в магазинах, краще купувати в закритих пластикових баночках, а не в пакетах. Посадковий субстрат можна скласти самим. Для цього беруть нарізану на невеликі шматочки стару або виварену суху соснову кору (без смоли) і / або мох сфагнум. Кора повинна бути від старих неживих дерев. Іноді її виварюють, щоб видалити смолу. Важливо, щоб кора незабаром не перетворилася на труху. Деякі квітникарі-аматори вважають корисним додавати «лісової сміття» - нарізані напіврозкладені листя, минулорічну хвою, старі тирсу і т.д. До подрібненої соснової кори (без смоли) можна додатково взяти нарізані частини кореня папороті або шматочки пробки. Субстрат для орхідей обов'язково повинен володіти повітропроникністю, здатністю швидко просихати після зволоження і утримувати коріння фаленопсис. Часто замість посадкових горщиків використовують спеціальні підвіски для епіфітів (з рейок). Зручні і кошики з дроту (сітки) і моху-сфагнуму.

Пересадку орхідей проводять на початку весни. Спочатку готують ємність. У пластиковому горщику роблять додаткові отвори на стінках і на дні. Потім укладають шар дренажу, на який насипають частина субстрату. У рослини акуратно засипають ламкі коріння. Листова розетка обов'язково повинна повністю залишатися на поверхні. При посадці не можна притискати і ущільнювати субстрат або натискати на рослину. Частина коренів доводиться залишати зовні і дозволяти їм стирчати в різні боки.

Найефектніше виглядає орхідея з вертикально спрямованим квітконосом. Для цього його підв'язують до непомітною опорі. Цю опору встановлюють заздалегідь, намагаючись не пошкодити коріння.

Цю опору встановлюють заздалегідь, намагаючись не пошкодити коріння

Новий втечу на відцвілих цветоносе

Хвороби і шкідники. Орхідеї можуть хворіти і пошкоджуватися шкідниками . Небезпечні грибкові захворювання, гнилі. Зустрічаються фаленопсіси, уражені вірусом. Вірусні хвороби, на жаль, не виліковуються. Хворі фаленопсіси разом з субстратом потрібно обов'язково знищити. А скільки шкоди завдають слимаки і равлики! Вони дуже швидко «з'їдають» не тільки листя, але і інші частини рослини. Виловити шкідника складно, так як він часто діє по ночах. Іноді на рослини нападають сисні комахи: попелиці, кліщі, які скупчуються на квітконосах і на молодих пагонах. З покупним рослиною можна занести борошнистого червця. Нещодавно я бачила в одному з гіпермаркетів цілу партію прекрасних мініатюрних орхідей з «ватою» на підставах листя.

Фаленопсис не цвіте

Мої фаленопсіси цвіли набагато рідше до тих пір, поки я не дізналася один «секрет»: цветонос після цвітіння зрізати не потрібно. Тоді на ньому незабаром з'являться нові пагони з бутонами. Мляві частини квітконоса відсохнуть самі. Тоді їх можна зрізати без збитку для цвітіння.

У деяких «впертих» фаленопсисов цвітіння припадає стимулювати. Для цього протягом двох тижнів нічну температуру повітря знижують до 16 - 18 ° С і встановлюють більш сухий режим утримання. Без такого «покарання» вони можуть довго не цвісти. Є гібриди, які без нічного зниження температур схильні утворювати квітконоси, на яких немає ні квіток, ні бутонів. Як втішливий приз можна розглядати появу діток. Їх відокремлюють і використовують для розмноження. Іноді у фаленопсис, принесених з магазина, починають засихати бутони. Це трапляється, якщо різко змінюються умови утримання орхідеї.

© Сайт «Підмосков'ї» , 2012-2019. Копіювання текстів і фотографій з сайту pоdmoskоvje.cоm заборонено. Всі права захищені.

Статті по темі:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама