Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ФІРМА СЕРПЕНЬ: 130 ц / га озимої пшениці! І це не межа

Величезні можливості нових сортів основних сільськогосподарських культур були продемонстровані гостям з багатьох регіонів країни на традиційному Дні поля Московського НДІ сільського господарства «Немчинівка» 3 серпня. У цьому номері ми розповімо про сортах головного хліба нечорноземної Росії - озимої пшениці. На дослідному полі інституту на високоинтенсивном тлі сорт Галина дав небувалий урожай - 130 ц / га, а сорт Московська 40 - 110 ц / га! У наступних номерах ми плануємо дати інформацію про «немчіновском прорив» по озимим жита і тритикале, ярим зерновим та зернобобових.

Відкриваючи роботу семінару, директор МосНІІСХ «Немчинівка» А Відкриваючи роботу семінару, директор МосНІІСХ «Немчинівка» А. С. Васютін розповів гостям про славну історію інституту, якому нині виповнилося 83 роки. Зараз в ньому працюють 210 осіб, в тому числі 26 докторів і 50 кандидатів наук, п'ять академіків і два члени-кореспонденти РАН. В останні роки інститут має проблеми із землею, її не вистачає для ведення насінництва виведених сортів, і вчені починають просувати розмноження насіння в інші регіони. У Держреєстр селекційних досягнень РФ включені по 11 сортів озимої пшениці та озимого жита, 4 - озимого тритикале, 9 - ярої пшениці, 14 - ярого ячменю, 18 - вівса, 14 сортів зернобобових культур. В цілому немчіновскіе сорти займають в Росії близько 9 млн га.

Завідувач технологічним відділом інституту професор П. М. Політико розповів про дослідження з відпрацювання ефективної сортової технології вирощування нових сортів. Досліди ведуться з 1997 року, в останні роки - на базі типового пятіпольний сівозміни, в якому озима пшениця розміщується після однорічних трав. Випробовуються вісім сортів - Московська 56, Немчіновская 57, Немчіновская 24, Немчіновская 17, Московська 39, Московська 40, Галина і лінія 982 на трьох варіантах технології - базової (мінімальні витрати), інтенсивної та високоінтенсивній. Базові технології гарантують отримання врожаю зерна на рівні 45 ц / га, інтенсивні - 80, високоінтенсивні - до 130 ц / га і вище.

Умови осені 2013 року були складними, зокрема, опадів випало в три рази більше норми, влітку нинішнього року пройшов згубний ураган. Але, незважаючи на це, завдяки блоку захисту рослин, що включає протруювання насіння як фунгіцидною, так і інсектицидною протруйниками, застосування гербіцидів і фунгіцидів, в дослідах вдалося забезпечити чистоту посівів. За високоінтенсивної технології по деяких сортів озимої пшениці було отримано 120 ц / га. Кращим за якісними показниками визнаний сорт Московська 40, а також Московська 39, яка вже застосовується як стандарт. Вміст білка в зерні нових сортів - від 14% при базовій технології до 17 - 18% - при високоінтенсивної.

У технологічних дослідах найбільш детально вивчається реакція сортів озимої пшениці на елементи технології, в тому числі різні норми висіву насіння і дози внесення азотних добрив з відповідною кількістю фосфорних і калійних добрив. Наприклад, по високоінтенсивної технології сорт Московська 56 забезпечує врожай на рівні 90 - 100 ц / га, отримання зерна високих хлібопекарських якостей (вміст білка досягає 15 - 16%). На випробовуваних сортах застосовуються регулятори росту, але якщо в умовах інтенсивної технології вони спрацювали на належному рівні, то на високоинтенсивном тлі їх виявилося недостатньо, і після урагану частина посівів полягла. Тут краще за інших себе показала перспективна селекційна лінія 982, у якій висота рослин всього 55 - 60 см. Вона виносить високі норми внесення добрив, їй байдуже урагани і град. У найближчі роки ця лінія стане, мабуть, новим сортом.

Більш докладно про нові сорти озимої пшениці розповів в поле їх основний автор - академік Б. І. Сандухадзе. Наведемо його виступ в скороченою записи.

«Сьогодні озима пшениця в нашій зоні (а це близько 40 областей) стала основною продовольчою культурою, хоча ще зовсім недавно вважалося, що вирощена тут пшениця придатна тільки на фураж. Про це, наприклад, свідчать останні дані досліджень Московського відділення Всесоюзного інституту рослинництва за вмістом білка в зерні. Так ось, максимальний вміст клейковини в сортах озимої пшениці з Німеччини, Польщі, Англії та інших країн - 20%, а у Московській 39 - 28 - 30%, вміст білка, відповідно, - 9 - 10% і 18%.

Міжнародним стандартом вмісту білка є 14%, але у багатьох високоврожайних сортів є зворотна кореляція - чим вище врожайність, тим нижче показник білка і клейковини. Ми подолали цю кореляцію при створенні сортів Московська 39 і Московська 40. При врожаї зерна 70 - 80 ц / га вміст білка - від 14 - 15 до 20%. Це має для нас величезне значення. Чому раніше не було таких високих показників по білку? Тому що під час наливу зерна у нас зазвичай дощова, прохолодна погода, що не сприяє накопиченню білка і клейковини. А в наших сортах за допомогою перекомбінації генів ми подолали цю закономірність. У господарствах для того, щоб отримати надбавку білка в 1,5%, вносять додатково 20 кг / га д. В. азоту, йдуть на значні витрати. А з новими сортами цих витрат можна уникнути. Саме так йде справа з нашим сортом Московська 56, який по затребуваності насіння еліти зараз знаходиться на другому місці після Московської 39. Цей сорт добре зимує, більш пластичний, ніж Московська 39, краще переносить можливі недоліки в агротехніці (наприклад, невеликі недотримання оптимальних строків сівби ) і стабільно дає урожай на рівні 70 - 80 ц / га. Саме по стабільності цього сорту в нашій зоні немає рівних.

Немчіновская 57 - самий зимостійкий з усіх наших сортів. Він трохи нижче, ніж Московська 56, але колос у нього дуже хороший, маса 1000 зерен - 48 - 50 м Цей сорт дуже рідко вилягає, вистояв і після згубного урагану. Він теж зараз дуже затребуваний, особливо в тих областях, де під питанням перезимовка озимої пшениці. Московська 56 дуже добре кущиться, в ньому близько 85% «крові» знаменитого сорту Миронівська 808, який 30 - 40 років займав 10 млн га! Однак тоді його обробляли в основному в більш сприятливих регіонах, і погодні умови практично не грали ніякої ролі, а в нашому сорті додані гени, які підвищили зимостійкість сорту, його стійкість до посухи та інших несприятливих факторів.

Наступний наш сорт - Немчіновская 24 - майже абсолютно стійкий до вилягання, що дозволяє вносити більше добрив і отримувати вищий урожай. Три роки тому в експериментальному господарстві імені Мерецкова в Зарайському районі середній урожай цього сорту з 100 га склав 97 ц / га. При його обробітку можна обійтися без дорогих фунгіцидів, він не уражається іржею. Ось уже 20 років ми відчуваємо його в природних умовах і ні разу не застосовували препарати проти іржі. Цей сорт вивчали і при штучному зараженні у ВНДІ фітопатології, а й там рослини не захворіли. Приблизно два роки з п'яти Немчіновская 24 може зимувати трохи гірше, але це можна виправити сортовий технологією. Головне ж у тому, що ви можете спокійно спати, якщо на вашому полі йде дощ або сильний вітер - сорт вистоїть.

Ми зараз в селекції йдемо далі, намагаємося не відставати від Англії, де деякі фермери вже отримують озимої пшениці 150 ц / га, а до 2020 року планують досягти врожайності 200 ц / га. На цей рахунок у нас теж є чим відповісти. Подивіться на ці посіви, тут у нас перспективна лінія - 982, майбутній сорт. Їй в наших дослідах не дають необхідного харчування, як і всім іншим, вносять 90 кг / га д. В. азоту, а вона «просить» 300 кг / га. У Німеччині, Англії, Франції така кількість азоту дають в чотири прийоми. Тому там і отримують озимої пшениці в середньому 90 - 100 ц / га ...

Як ми отримали цю перспективну лінію? Взяли італійський нізкостебельних зразок, схрестили його з нашими сортами - і подивіться, що вийшло, який короткий стебло. Тут урожай через «недокорма» буде невисоким, близько 60 ц / га. Але якщо додати ще 120 кг / га азоту ... Адже цей сортономер взагалі ніколи не вилягає, навіть якщо ми внесемо 200 кг / га д. В. азоту. Ось тоді і отримаємо 120 - 130 ц / га, при цьому витрати в будь-якому випадку окупляться.

А тепер подивимося сорт-красень - це Немчіновская 17, її вивели в результаті схрещування Московської 39 з Немчіновской 24. Вийшла остистая форма. Цей сорт ніколи не вражає іржа. Закладається дуже багато класів, зерно велике. Ми розмножували його під ВНІІФ і з 1,5 га отримали 80 ц / га. Хоча могло б бути і більше, але там не давали високий фон. Але якщо без фунгіциду ще можна обійтися, то без протруювання - ніяк.

Ну а найперспективніший наш сорт - Московська 40. Свого часу в насінницьких розплідниках ми посіяли багато «сімей» Московської 39 і з них виділили номер з більш булавовидним колосом, з висотою рослин на 15 - 18 см нижче, ніж зазвичай. Я боявся, що буде нижче якість - нічого подібного! Воно виявилося ще вище, ніж у Московській 39. Московська 40 перевершує 39-ю на 5 - 6 ц / га по врожайності. Порівняли її з сортом Зоря в досвіді на одному полі, і вона дала 67 ц / га, а Зоря - 62 ц / га. І по білку теж перевершила Зорю на 1,5%, і за клейковиною - на 6,1%.

Подивіться на сорт Галина. Я його так назвав на честь однієї відомої жінки, яка була заступником директора великого підмосковного насінницькій господарства - радгоспу «Борець», де ми відчували всі наші сорти. В цьому році, напевно, цей сорт буде в Підмосков'ї лідером по площах посіву. Подивіться, який у нього великий колос, маса 1000 зерен - 54 - 55 м Слабким місцем сорти є перезимовка. Якщо допомогти йому агротехнічними способами, він може дати дуже хороший урожай. Це найпоширеніший сорт також в Липецькій області. За якістю зерна середній. Відноситься до цінних пшениць.

А ось найвідоміший наш сорт - Московська 39. Від нього я б не радив відмовлятися, хоч йому вже 15 років. Але зате він дозволяє щорічно отримувати стабільний урожай на рівні не менше 50 ц / га. Ну а на полях інституту він дає 90 - 100 ц / га. І при такому врожаї вміст білка не нижче 14 - 15%. Цей сорт зараз районирован майже в 50 областях ...

У минулому році була дуже волога осінь, мені багато хлібороби дзвонили: що робити? Оптимальні строки сівби йдуть, насіння протравлені. Я радив сіяти до 5 жовтня. А коли багато і до цього терміну не встигли - навіть до 20 жовтня. Немчіновскую 17 ми посіяли саме 20 жовтня, причому зробили це не сівалкою, а румом, з подальшою культивацією, іншого варіанту через перезволоження грунту не було, і я побоювався, що сходів не буде. Але все вдалося - отримано 40 ц / га зерна.

Що потрібно при такій погоді робити агроному? По-перше, збільшити норму висіву. Починати сівбу 25 серпня з вагової норми 150 ц / га. Ну а на початку жовтня треба сіяти вже з нормою 280 - 300 кг / га, щоб отримати оптимальну кількість стебел на 1 м². Якщо відчуваєте, що озимі переростають (більше чотирьох стебел на одну рослину), - обов'язково обробіть посіви перед відходом в зиму препаратом на основі беномила - Бенорад ом або фундазолом ».

записала

Людмила МАКАРОВА

фото автора

Контактна інформація

Баграт Ісменовіч САНДУХАДЗЕ

Тел .: (495) 591-86-24

Підпис до фото:

Виступає Б. І. Сандухадзе

Опубліковано в номері 10 (131) за 2014 рік

Передрук і копіювання матеріалів на електронні ресурси тільки з письмового дозволу редакції та із зазначенням першоджерела.

Чому раніше не було таких високих показників по білку?
Як ми отримали цю перспективну лінію?
У минулому році була дуже волога осінь, мені багато хлібороби дзвонили: що робити?
Що потрібно при такій погоді робити агроному?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама