Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Годівля і утримання поросят-от'емишей і ремонтного молодняка

Приступаючи до підгодівлі поросят-сосунов, слід мати на увазі ряд вікових та фізіологічних особливостей їх травного апарату Приступаючи до підгодівлі поросят-сосунов, слід мати на увазі ряд вікових та фізіологічних особливостей їх травного апарату. У перші 3 тижні життя у поросят спостерігається вікова неповноцінність шлунка, що виражається у відсутності в шлунковому соку вільної соляної кислоти, яка активізує протеолітичний фермент пепсин. Однак рання підгодівля (особливо зерновими кормами) стимулює морфологічний і функціональний розвиток їх травної системи, скорочується період вікової неповноцінності шлунку.

Необхідно пам'ятати, що підгодівлю поросята починають споживати швидше і в більших кількостях, якщо вона нагадує за смаком материнське молоко.

При складанні схем підгодівлі поросят-сосунов важливо враховувати і тип їх годування в послеот'емний період.

Інтенсивність росту поросят-сосунов, крім генетичних задатків і рівня годівлі, в значній мірі визначається умовами їх утримання.

Усі новонароджені поросята повинні мати чисте, сухе, без протягів і обігрівається лігво. Розміщувати лігво слід так, щоб мінімально скоротити відстань від нього до свиноматки, годівниць і поїлок, тому що перепад температури лігва і приміщення (зазвичай в 10-15 ° С) викликає у багатьох поросят стрес. Температура повітря в свинарнику-маточнику повинна бути 18-22 ° С, а локальна на рівні підлоги в відділеннях для поросят 30-35 ° С, відносна вологість 60-65%.

Важливий період в житті поросят-сосунов - час відбирання. При проведенні відбирання необхідно видалити свиноматку з верстата, а поросят залишити в ньому ще на 7-10 днів.

Краще відбирання поросят проводити поступово (протягом декількох днів), знижуючи кратність підсосу до 1 разу на добу.

Коли практикується відбирання поросят в один день, за тиждень до цього з раціону свиноматки слід виключити соковиті молокогонное корми.

У багатьох господарствах в період відлучення поросят свиноматок позбавляють корму і води для припинення молоковіддачі. Однак такі заходи не є необхідними. Якщо поросят віднімають 26-35 або 60 денному віці, то досить знизити рівень годівлі свиноматок наполовину за 5-7 днів до відлучення. Споживання води знижують тільки у рясно молочних маток.

Після відлучення поросят об'єднують в групи по 20-25 голів. Однак більш ефективним виявився метод погнездового змісту поросят від відбирання до 4-х місячного віку.

Мікроклімат у свинарниках для от'емишей практично не відрізняється від мікроклімату в приміщеннях для утримання поросят-сосунов. На 1 гол. необхідно мати 0,35-0,4 м² площі верстата. Гранична глибина верстата не повинна перевищувати 2,5 м, фронт годівлі - 20 см годівниці на 1 гол.

Якщо виробляють ранній відбирання поросят (в 26, 35 або 42 дня) годують їх 4 рази на день. Після 2-х місячного віку їх переводять на триразове харчування.

Привчати поросят-от'емишей до самостійного годівлі (без материнського молока) необхідно поступово. Під час відбирання, а також протягом 15-20 днів після нього необхідно зберігати корми підсисний період з додаванням знежиреного молока.

Кращі корми в цей період концентровані (80-85% за поживністю від норми). Соковиті і зелені корми обов'язково попередньо подрібнювати і змішувати з конц. кормами.

Попередній відбір поросят на ремонт в 2-х місячному віці. Зазвичай залишають 2-3-х хрячков і 4-5 свинок з гнізда, щоб в процесі вирощування гірших вибраковувати. Тварин відбирають з числа кращих в гнізді і не нижче I класу за живою масою, походженням, з урахуванням кількості сосків і екстер'єру. Другий відбір ремонтного молодняку ​​проводять в 4-х місячному віці з урахуванням тих же ознак.

Третій раз відбирають ремонтний молодняк в 6-місячному віці за живою масою, довжині тулуба і екстер'єру.

При досягненні 100 кг ремонтний молодняк оцінюють за віком (в якому вони досягли цієї ваги) і товщині шпику на рівні 6-7 грудних хребців за допомогою ультразвуку.

Остаточну оцінку ремонтного молодняку ​​проводять перед злучкою в 9-10 міс.

Розміщують ремонтний молодняк групами по 10 гол. в верстаті, на 1 гол. площа підлоги повинна становити 1 м², глибина верстата не повинна перевищувати 3,5 м, фронт годівлі 40 см на 1 гол. Поїлки розташовують від статі на 40 см. Температура в приміщенні 18-25 ° С, відносна вологість не вище 70%. Годують ремонтний молодняк 2 рази в день (краще вологими мішалками).

Структура раціону:

зима:

концентрати - 65-75%

коренеплоди - 10-15%

корми тваринного походження - 5-7%

літо:

концентрати - 70-80%

зелена маса - 15-20%

корми тваринного походження - 5-7%

Відгодівлю свиней являє собою завершальну господарську операцію, від успішного проведення якої залежать підсумки всієї роботи в свинарстві, Завдання її полягає в отриманні максимальної кількості свинини високої якості найбільш економічним шляхом.

Фактори, що впливають на результати відгодівлі. Успіхи відгодівлі залежать від генетичних особливостей, методів розведення, умов годівлі та утримання свиней, якості кормів, технології виробництва свинини. З генетичних факторів найбільший вплив надають породи, що розрізняються за скоростиглістю, откормочной і м'ясної продуктивності, здатності перетворювати корму в продукцію. При описі порід було показано, що в умовах породних випробувань у свиней, що розводяться в нашій країні, середньодобовий приріст на інтенсивній відгодівлі до 100 кг змінювався від 655 г (українська степова біла) до 725 г (велика біла). Витрата корму на I кг приросту коливався від 3,80 до 4,16 корм, од., А вихід м'яса в туші - від 52,5 до 59,8%. Свині різних типів росту і розвитку відрізняються за характером процесів обміну речовин, синтезу білка і жиру в організмі в різні вікові періоди, що визначає .скороспелость тварин. Наприклад, свині беркширской, великої чорної, північнокавказької, Кемеровській порід більш скоростиглі, ніж свині великої білої, уржумской і деяких інших порід, тому що у них найбільш активне зростання і синтез жиру, а, отже, і фізіологічне дозрівання зміщені на більш ранній вік. Свині цих порід швидше осаліваются і дають більш жирні туші, ніж тварини пізньостиглих порід. Щоб отримати високоякісні туші, закінчувати відгодівлю скоростиглих порід свиней слід в більш ранньому віці.

Ефективність міжпородного схрещування свиней

великої білої породи з кнурами інших порід

Породное поєднання Середньодобовий приріст, г Витрата корму на 1 кг приросту, к. Од. Товщина шпику на спині, мм Вихід м'яса в туші,% велика біла ландрас

815

3,2

36

55,1

велика біла велика чорна

800

3,36

37

53,3

велика біла м'ясна скоростигла (СМ-1)

864

3,11

34

56

Велика породна мінливість откормочной і м'ясної продуктивності, що сформувалася в процесі тривалої селекції під впливом цілеспрямованого відбору і підбору, покладена в основу підвищення ефективності відгодівлі та м'ясної продуктивності свиней методами межпородного схрещування.

З даних таблиці випливає, що кнури ландрас, великої чорної і скоростиглої м'ясної порід надали неоднаковий вплив на відгодівельні і м'ясну продуктивність при схрещуванні зі свиноматками великої білої породи. Парування з кнурами великої чорної породи сприяло отриманню більш жирних туш при забої помесного молодняку ​​в 120 кг, ніж спаровування з виробниками породи ландрас і скоростиглої м'ясної породи. Найефективнішим виявилося схрещування з кнурами скоростиглої м'ясної породи.

Високі результати дає використання товарних гібридів, створених на основі схрещування спеціалізованих ліній різних порід. Наука розробила методи отримання високопродуктивних товарних гібридів, широко використовуваних в системах гібридизації багатьох країн.

Не менш сильний вплив на результати вирощування і відгодівлі надають кормові фактори. Як неможливо домогтися найвищих результатів навіть при хорошому годуванні від неулучшенних, недосконалих в генетичному відношенні порід, так і не можна розраховувати на повну реалізацію генетичного потенціалу продуктивності тварин культурних порід при незадовільному годуванні.

На результати відгодівлі впливають кількість і якість корму, поживна цінність раціону, співвідношення поживних речовин. Достатній за поживністю збалансований раціон повинен містити різноманітні корми і добавки. Різноманітність кормів більшою мірою попереджає харчову недостатність окремих поживних речовин і робить раціон смачним і поживним.

Добрими кормами для відгодовуваних свиней є ячмінь, пшениця, просо, горох, картопля, обрат. Включення в раціон великої кількості маслянистих кормів, таких, як арахіс, насіння соняшнику, льону, харчові відходи, і згодовування їх протягом тривалого часу призводять до погіршення якості свинини, отримання «м'якої туші» і «мажучі сала». При годуванні в перший період (до 50-60 кг) відгодівлі такі корми згодовують в невеликих кількостях, а в другій половині відгодівлі їх виводять з раціону і замінюють кормами, що дають тверду тушу. Щоб уникнути невластивого свинині запаху приблизно за місяць до завершення відгодівлі свиней з їх раціону виводять рибні відходи і борошно.

Кормова дача повинна бути достатньою для задоволення потреб свиней у всіх поживних речовинах відповідно до їх віком і живою масою. Недостатня кількість навіть добре збалансованого раціону стримує зростання свиней і погіршує їх показники відгодівлі. Прихованою формою недоїдання слід вважати незбалансованість раціону за поживними речовинами.

Небажана дія, особливо на заключній стадії відгодівлі, надає і перегодовування свиней, що приводить до ожиріння тварин і відносного зменшення в їх тілі м'язової тканини. Від жирних свиней отримують туші з високим вмістом сала і. низькою часткою м'яса. До подібного результату приводить підвищення живої маси свиней при забої. Відомо, що в міру підвищення їх живої маси відносний вміст сала в тілі збільшується, а м'яса зменшується. Однак зміна співвідношення цих тканин у свиней різних порід протікає по-різному.

Раннє ожиріння свиней змушує власників завершувати відгодівлю в період активного росту тварин, коли вони споживають велику кількість дешевих кормів і дають високі прирости живої маси. У зв'язку з цим у багатьох країнах, в тому числі і в нашій, до недавнього часу було прийнято завершувати м'ясної відгодівлю після досягнення свинями живої маси 100 кг. Однак успіхи в селекції на підвищення м'ясної продуктивності дозволяють знімати з відгодівлі молодняк живою масою 112-118 кг, як це в нашій країні передбачається технологією виробництва свинини на великих свинарських комплексах по вирощуванню і відгодівлі 54 і 108 тис. Свиней на рік. Підвищено вагові кондиції при забої свиней в Польщі до 115 кг, Угорщини - 117 кг і ряді інших країн.

Збільшення виходу м'яса в туше при відгодівлі молодняку ​​до важких вагових кондицій можна домогтися зниженням інтенсивності росту на заключній стадії відгодівлі шляхом обмеження свиней в кормі. Встановлено, що зниження рівня годівлі тварин у другій половині відгодівлі призводить до зменшення відкладення жиру, а отже, до підвищення відносного вмісту м'яса в туше. Правда, такі зміни супроводжуються зниженням інтенсивності росту, збільшенням тривалості відгодівлі та витрати корму на одиницю приросту.

У практиці свинарства застосовуються м'ясної, беконний і сальний (до жирних кондицій) види відгодівлю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама