Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощуємо розсаду гарбуза за правилами

  1. Правильний вибір насіння гарбуза
  2. Підготовка насіння гарбуза до посіву на розсаду
  3. Підготовка ємностей для вирощування розсади гарбуза
  4. Підготовка ґрунту для вирощування розсади гарбуза
  5. Роботи по догляду за розсадою гарбуза
  6. Полив розсади гарбуза
  7. Підживлення розсади гарбуза
  8. Оптимальне місце розташування розсади гарбуза
  9. Висаджувати розсаду гарбуза у відкритий грунт

Зазвичай в південних і центральних регіонах немає особливої ​​необхідності вирощувати гарбуз через розсаду. Її насіння непогано сходять при посадці у відкритий грунт, добре ростуть і дають непогані врожаї. Якщо ж ви житель більш холодного регіону або хочете отримати урожай гарбуза раніше терміну, заявленого виробником (як правило, цей термін складає 120-140 днів від посіву до збору врожаю), то бажано спочатку виростити розсаду гарбуза і вже її посадити у відкритий грунт. Про правильному вирощуванні розсади гарбуза ми сьогодні і поговоримо. Зазвичай в південних і центральних регіонах немає особливої ​​необхідності вирощувати гарбуз через розсаду

Вирощування розсади гарбуза. © yusha's tips

зміст:

Правильний вибір насіння гарбуза

Насамперед потрібно відібрати «правильні» насіння для посіву гарбуза на розсаду. Якщо збираєте насіння самі, що найчастіше і відбувається, то ви повинні бути впевнені в тому, що вирощуєте саме сорт, а не гібрид. Серед такої розсади виростуть в результаті рослини, кардинально відрізняються від тих, що росли на вашій ділянці в минулому році.

Якщо ви впевнені в тому, що у вас росте саме сорт, а не гібрид Ф1, то збирати насіння і можна, і потрібно, як правило, всередині гарбуза насіння дуже багато і є з чого вибрати. Намагайтеся вибирати насіння цілі, без пошкоджень, без ознак гнилі, повністю дозрілі. Можна елементарно їх перевірити, злегка натиснувши пальцем на боки: виконані (дозрілі) насіння не продаючи, насіння «пустушки» продаючи, і ви відчуєте, що це не насіння, а фактично тільки оболонка від нього.

Далі, після того як вибрали здорові, цілі, виконані насіння, а можна зробити це і заздалегідь - уточніть, скільки це насіння у вас вже зберігаються. Зазвичай схожість насіння гарбуза зберігається досить довго, від шести до восьми років; у великих торгових мережах старі насіння зазвичай вибраковують, вдома ж можна забути про «мішечку» з насінням, а так як роки летять швидко, то так само швидко втратять схожість і насіння. Щоб цього не сталося, на упаковці з насінням завжди пишіть дату, коли ви їх виділяєте і ставите на зберігання.

При купівлі насіння в магазині намагайтеся вибирати сорти відомих фірм-виробників, вони торгують надійним і перевіреним посівним матеріалом, а на упаковці з їх насінням дата розфасовки їх в пакетик завжди написана або проштампована печаткою, а не друкарським малюнком.

Намагайтеся насіння брати свіжі, якщо залишився рік або півтора до закінчення терміну придатності, навіть зі знижкою таке насіння краще не брати.

Підготовка насіння гарбуза до посіву на розсаду

Після того як ви вибрали насіння, потрібно розсортувати їх по фракціям. Фракції просто можна зробити, виходячи з розмірів насіння - великі, середні і дрібні - чисто на око, і таким чином розкласти їх по купках.

Кожну фракцію насіння, незалежно від їх розміру, спочатку потрібно «розбудити», для цього насіння бажано помістити в воду (краще талу або дощову), розігріту до 40-43 градусів вище нуля приблизно на годину. По закінченні цього часу насіння потрібно витягти і, не промиваючи холодною водою, загорнути у вологу ганчірку або марлю і помістити в звичайну кімнату в затінене місце на пару днів до того часу, як насіння проклюнутся. Весь цей час вам потрібно стежити за вологістю ганчірки або марлі, підтримуючи її в злегка вологому стані (сбризгівая періодично водою). Якщо насіння планується до посадки велика кількість, то не варто все їх складати в одну велику ганчірку або марлю, а краще розділити на кілька маленьких, скажімо, штук на десять.

До речі, городники відзначають, що при вирощуванні через розсаду гарбуз менше хворіє і вражається шкідниками, мабуть, вона краще зберігає імунітет, не витрачаючи його на боротьбу з несприятливими зовнішніми факторами середовища на початковому етапі росту при посіві у відкритий грунт.

Якщо ви житель регіону, де часті нічні заморозки, перепади температури, поворотні холоди, то крім замочування насіння і розподілу їх на фракції, варто здійснити і загартовування насіння гарбуза. Такий нехитрий процес дозволить підвищити або зміцнити імунітет розсади, підвищить холодостойкость рослин і трохи підсилить стійкість їх до шкідників і хвороб.

Для того щоб провести загартовування насіння гарбуза, необхідно вже проклюнулися насіння акуратно, щоб не пошкодити паростки, не виймаючи з ганчірки або марлі просто розгорнути її і прямо на ній покласти насіння на самі нижні полиці звичайного побутового холодильника і там протримати протягом доби.

Також для підвищення ростовой активності нерідко насіння збризкують Епін, Гетероауксин або їм подібними препаратами.

З метою додаткового загартовування вже наклюнувшиеся насіння кладуть на нижні полиці побутового холодильника на дві доби. В якості додаткової підгодівлі їх у вологому ганчірці допустимо покрити деревної сажею - чайна ложка на 25-30 насіння.

В якості додаткової підгодівлі їх у вологому ганчірці допустимо покрити деревної сажею - чайна ложка на 25-30 насіння

Сходи насіння гарбуза, посіяної на розсаду. © Stephanie

Підготовка ємностей для вирощування розсади гарбуза

Поки готуєте насіння, допустимо зайнятися приготуванням ємностей для вирощування розсади. Це можуть бути звичайні розсадні дерев'яні шухлядки, краще нові і сухі, бажано попередньо оброблені 2-х% розчином марганцівки і добре просушені після цього, а також пластикові контейнери з обов'язковими отворами в підставі для стоку зайвої вологи, які легко і просто можна виконати розпеченим шилом , або окремі пластикові стаканчики, також з отвором в підставі, теж виконані розпеченим шилом.

Якщо не хочете ризикувати, пересаджуючи розсаду, а бажаєте її відразу висадити у відкритий грунт без травмування коренів, то можна висівати насіння в торфоперегнійні стаканчики. У такій стаканчик можна посіяти по парі насіння, потім вибрати краще рослина, друге ж видалити або акуратно пересадити, а стаканчик потім висадити в грунт, не чіпаючи коріння сіянця. Торфоперегнійних стаканчик послужить харчуванням, розсада не отримає додаткового стресу через відновлення кореневої системи після її пошкодження.

При виборі торфоперегнійних стаканчиків їх розміри для гарбуза краще брати від 7х7 см, можна трохи більше, але не менше.

Підготовка ґрунту для вирощування розсади гарбуза

Коли ємності готові, а насіння замочують, можна приступити до підготовки грунту для вирощування розсади гарбуза. Звичайно, можна купити грунт в магазині - ретельно прочитати про його складі, і якщо все в порядку, грунт не кислий і не лужної, то висіяти в нього насіння, але завжди можна приготувати грунт і самостійно. Зазвичай ідеальним грунтом для вирощування розсади гарбуза є суміш двох частин перехідного торфу, однієї частини добре перепрілих тирси і однієї частини перегною. Отриману суміш бажано збагатити чайною ложкою нітроамофоски в перерахунку на п'ять кілограмів грунту.

Коли грунт готовий, їм потрібно щільно набити наявні ємності, після чого добре пролити талої або дощовою водою кімнатної температури і можна приступати до посіву насіння. Зазвичай насіння гарбуза закладають на глибину 3-4 см, не більше.

При вирощуванні розсади гарбуза не в окремих ємностях, а в великих ящиках овочівники радять, перед тим як закласти в ящики грунт, вниз всипати трохи керамзиту для дренажу товщиною буквально в один або два сантиметри.

Оптимальний період для висіву, до речі, приблизно за 18-22 дні до висадки розсади в грунт. Тут вже багато що залежить і від погоди за вікном, і від регіону вашого проживання - потрібно розраховувати термін виходячи з особливостей клімату.

Якщо брати середню смугу Росії, то висаджувати розсаду найкраще в середині травня, звичайно, виключити поворотні заморозки неможливо, але грунт і повітря до того моменту будуть вже досить прогріті для того, щоб прийняти розсаду гарбуза.

Роботи по догляду за розсадою гарбуза

Але ми забігли трохи вперед, до висадки розсади у відкритий грунт ще досить багато часу, оскільки ми поки посіяли тільки насіння. До того, як сходи з'являться на поверхні грунту, необхідно ємності прикрити харчовою плівкою або склом, щоб створити ефект парничка. Якщо насіння гарбуза ви посіяли в окремі стаканчики, то їх бажано скласти в одну велику ємність з високими бортиками і теж прикрити її харчовою плівкою або склом. Важливо до появи сходів хоча б раз в день плівку відкривати на пару хвилин, щоб впустити свіже повітря і підтримувати грунт в злегка вологому стані, обприскуючи її з пульверизатора.

Що стосується оптимальної температури, то в денні години її дуже бажано підтримувати на рівні 19-24 градуси вище нуля, а вночі опускати до 14-16 градусів.

Як тільки з'являться сходи над поверхнею грунту, плівку потрібно зняти, а розсаду виставити на південний підвіконня і раз в три дні повертати її іншим боком до світла, щоб вона не розвивалася з ухилом на одну сторону.

Також городники відзначають, що розсада гарбуза нерідко витягується. Щоб звести це неприємне явище до мінімуму, потрібно відразу після появи сходів приблизно на тиждень опустити температуру до 16-17 градусів вище нуля в денні години і до 11-14 градусів вище нуля - в годинник нічні. Після вказаного часу температуру потрібно повернути до стандартної для розсади гарбуза.

Молоді сходи розсади гарбуза

Полив розсади гарбуза

З поливом потрібно бути дуже обережним, ні в якому разі не можна перезволожувати земляний кому, а й пересушувати його теж не можна. Не бажано при поливі потрапляти на листя гарбуза. Поливати потрібно проводити строго в міру підсихання земляної грудки, тут вже багато що залежить від вологості повітря в квартирі або будинку. Відзначено, що в приміщеннях, де стоять великі акваріуми, вологість вище, земляний кому сохне повільніше і поливати його можна рідше, і навпаки. Пульверизатор - найнадійніший спосіб поливу, але потрібно, використовуючи його, намагатися не змочувати тільки поверхню грунту, а промочувати її на 3-4 сантиметри в глибину. Регулярність і невеликі дози води - ось оптимальна рекомендація при поливі розсади гарбуза.

Підживлення розсади гарбуза

Крім поливів потрібні й підгодівлі, перед їх проведенням грунт потрібно злегка розпушити (можна буквально зубочисткою), потім полити грунт, після чого, зазвичай це відбувається через тиждень після появи сходів на поверхні грунту, розсаду можна підгодувати. Оптимальний варіант в даному випадку - це нітрофоска, її потрібно 7-8 г на відро води, такої кількості вистачить на квадратний метр розсадника, а якщо розсада росте в окремих ємностях, то можна по чайній ложечці розчину підливати під кожну рослину.

Якщо ви проти хімії, то можна використовувати розчин коров'яку, його потрібно залити водою з температурою 45 градусів, розвівши в концентрації один до десяти, і дати настоятися протягом ночі, після чого розвести в п'ять разів і можна підгодовувати рослини. Під кожне з них буде достатньо столової ложки розчину або літри на квадратний метр розсадника.

Оптимальне місце розташування розсади гарбуза

Тримати ємності з розсадою потрібно на південному підвіконні, де спостерігається максимально хороше освітлення. У полуденний час приблизно з пів на дванадцяту дня і до пів на першу розсаду можна притіняти від пекучих променів сонця газетами.

Як тільки сіянці досягнуть висоти 18-22 см, зміцніють, обзаведуться двома або більше справжніми листами яскраво-зеленого забарвлення, їх допустимо сміливо пересаджувати в грунт, якщо і вона, і температура за вікном досить прогріті.

Висаджувати розсаду гарбуза у відкритий грунт. © Dorling Kindersley

Висаджувати розсаду гарбуза у відкритий грунт

Спочатку добре підготуйте грунт, перекопайте її на повний штик лопати, видаліть бур'яни, внесіть по столовій ложці нітроамофоски на квадратний метр, полийте грунт, витрачаючи відро на квадратний метр грунту, дайте їй «відпочити» пару діб, і можна приступати до висадки розсади, заздалегідь зробивши ямочки, в які бажано на дно висипати по парі столових ложок деревної золи.

Під посадку розсади гарбуза вибирайте ділянку, де росли сприятливі для гарбуза попередники, тобто картопля, бобові культури, що збагатили грунт доступним азотом, різні коренеплоди, цибуля. Погані попередники - це кабачки, огірки і дині, тобто «рідня».

Грядки для висадки розсади зробіть такими, щоб вони були вирівняні, щоб по них не збігала тала або поливна вода, роблячи вимоїни, і щоб між грядками можна було вільно переміщатися, що не наступаючи потім на батоги.

Перед посадкою розсаду потрібно загартувати, спершу винести її на пару годин на відкритий балкон, на наступний день залишити на 10-12 годин, потім залишити на ніч, а після цього можна висаджувати в грунт.

Схема посадки між лунками приблизно метр, між рядками можна зробити теж метр, а можна збільшити до півтора метрів.

При пересадці з великих ємностей намагайтеся грунт спочатку зволожити, а потім постаратися столовою ложкою буквально «вичерпувати» розсаду з максимальною кількістю коренів, щоб їх не пошкодити, тобто пересаджуючи її з грудкою землі. Грунт в лунці також можна полити, вистачить 0,5 л води на лунку.

Після посадки грунт потрібно обжати пальцями, щоб не було порожнеч між країнами, і можна сказати, що на цьому посадка розсади гарбуза закінчена.

Якщо хочете, щоб пекучі промені сонця не зашкодили в перші дні чутливі листочки розсади, то пару днів в полуденний час їх можна притенять газетою.

Ось і всі тонкощі вирощування розсади гарбуза.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама