Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Громадянство Ірландії - секретний шлях до британського громадянства

Ірландський уряд повідомляє про зростання числа британців, охочих отримати громадянство країни. Багато з них прагнуть закріпити свої права як громадян ЄС напередодні брексіта. В майбутньому це істотно полегшить їм життя під час закордонних поїздок, роботи та проживання в інших країнах Євросоюзу.

У перспективі це навіть може принести Ірландії додатковий дохід. Однак уже зараз такі заявки доставляють великі незручності - відповідні служби перевантажені.

Ще однією проблемою може стати можливе збільшення числа громадян інших країн ЄС, які вирішили отримати ірландський паспорт в розрахунку на безперешкодний в'їзд до Великобританії в майбутньому. Відразу кілька угод між Ірландією і Сполученим Королівством дозволяють їх громадянам вільно перетинати спільні кордони. При цьому кожне з них не тільки дає додаткові можливості для новоявлених ірландців, але і може стати джерелом серйозних протиріч між двома країнами на тлі брексіта.

Чинний статус ірландських громадян в Великобританії безпосередньо пов'язаний з проголошенням незалежності республіки в 1949 році. Законодавство Сполученого Королівства визнає, що Республіка Ірландія більше не є британською територією, але при цьому не розглядає її як закордону. Наприклад, ірландські громадяни вважаються резидентами Великобританії з моменту прибуття, а для повної натуралізації їм досить прожити в країні всього п'ять років.

Ця норма була введена ще до вступу Великобританії в Євросоюз, тому є ймовірність, що вона збережеться і після виходу країни з ЄС. Це означає, що будь-який ірландець (народився в Ірландії або натуралізуватися) автоматично отримає шанс на проживання у Великобританії. Зрозуміло, говорити про те, що це станеться напевно, поки не варто.

Ще одну можливість для безперешкодного перетину кордонів між двома країнами відкриває Єдина зона пересування (Common Travel Area), створена в 1923 році. Вона включає в себе Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, Республіки Ірландія, острів Мен і Нормандські острови і гарантує вільне пересування громадян на всій її території.

Внутрішні кордони цієї зони майже не контролюються. Відомо, що ірландський уряд систематично реєструє всіх пасажирів, які прилетіли з Великобританії, але лише вибірково перевіряє прибулих морем і здійснює тільки випадкові перевірки тих, хто потрапив в країну наземним шляхом з території Сполученого Королівства.

Після офіційного виходу Великобританії зі складу ЄС це стане додатковою проблемою для британців, адже одним з основних мотивів голосування за вихід країни з ЄС було припинення вільної міграції з сусідами по єдиній Європі.

Існуючий порядок дозволяє мігрантам з країн ЄС легко опинитися спочатку в Ірландії, а потім перебратися до Великобританії. Проблема може бути вирішена введенням більш суворих прикордонних перевірок між країнами. Однак такі заходи можуть перешкодити мирним відносинам між ними, які і так налагоджувалися довгий час шляхом великих зусиль з обох сторін, не кажучи вже про крихкому стані кордону між Північною Ірландією і Республікою Ірландія.

Крім того, Брексил істотно впливає на загострення ситуації, пов'язаної з розділом Ірландії. Жителі її північній частині проголосували за те, щоб залишитися в Євросоюзі. Подальші кроки Великобританії по реалізації виходу можуть стимулювати націоналістичні настрої і заклики до возз'єднання з республікою, яка залишається членом ЄС. Встановлення реальної кордону між двома Ірландія також не сприятиме заспокоєнню.

Таким чином, крім проблем, пов'язаних з використанням Ірландії в якості «чорного ходу» для міграції до Великобританії, подальша реалізація брексіта може загострити старі суперечності між двома країнами. Великобританії доведеться подбати про рішення цих проблем в самий найближчий час.

Антон Клепов

Astons надасть необхідну підтримку в процесі оформлення будь-якого типу віз, включаючи візи інвестора і підприємця.

| www.astons.com | +44 (0) 207 043 6026

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама