Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Цукіні - склад і користь для здоров'я

  1. Що це за овоч?
  2. багатий склад
  3. яка користь
  4. Як правильно готувати
  5. смажені цукіні
  6. Запікаємо з пармезаном
  7. Корисні рекомендації

Такі корисні і смачні овочі, як кабачки, вже давно не є для жителів Росії екзотичними плодами. Однак ще 20-30 років тому на наших городах вирощували переважно білі кабачки: великі плоди з товстою, неїстівної шкіркою і великими насінням - їх вирощують в Росії вже понад 100 років і в наш час багато садівників і городників із задоволенням садять на своїх ділянках невибагливі і корисні кабачки.

Побратимом всім звичного білого кабачка вважається зеленоплодний кабачок цукіні, завезений до нас з Італії.


Зміст статті:


Хоча хімічний склад білих кабачків і цукіні дуже схожий, та й ставляться вони до одного сімейства - гарбузовим, можна сказати, що ці овочі дуже різні. У цій статті ми розповімо вам, яку користь для здоров'я надають цукіні, як їх готувати смачно, при цьому зберігаючи всі важливі вітаміни і мінерали.

Що це за овоч?

Якщо м'якоть білого кабачка щільніша і груба, то м'якоть цукіні, як і його шкірка, набагато ніжніше і смачніше. Шкірку білого кабачка ми не вживаємо в їжу; цукіні можна їсти разом з шкіркою - до тих пір, поки вони не надто великі.


Зростає цукіні не так, як білий кабачок: його кущ не розростається і не «пасе» по всій грядці, тому плоди можна виростити навіть на балконі міської квартири. Листя цукіні НЕ колються; їх врожайність більше, а встигають вони швидше.

Зберігати цукіні можна цілий рік, якщо захочеться, причому при звичайній кімнатній температурі - плоди будуть в повному порядку. З білим кабачком так не вийде: шкірка потріскається, почне жовтіти і підгнивати, а потім весь плід прийде в непридатність.

Звичайно, білі кабачки дуже корисні, але вирощувати і вживати в їжу цукіні простіше і зручніше; до того ж вони смачніше і набагато красивіше.

У Центральній і Південній Америці кабачки цукіні з'явилися давно - багато тисяч років тому. Є археологічні знахідки, вік яких приблизно 9000 років - це дивно. Але ось до Європи цукіні дісталися тільки в XVI столітті, що й зрозуміло - адже до цього і про Америку ніхто не знав.

Оцінити нові плоди гідно краще за всіх зуміли італійці - не випадково слово «цукіні» має італійське походження, і означає - «маленький гарбуз». Звичайно, це скоріше маленькі кабачки, і в Росії їх так і називають - або ще італійськими кабачками.


Після того, як цукіні зацвіли, плоди на них з'являються вже через 2-7 днів, і їх тут же можна збирати. Якщо правильно доглядати за цукіні, то вони будуть підростати на кілька сантиметрів на добу, і досвідчені городники завжди цього домагаються. Маленькі цукіні - до 15 см, вважаються найкращими і корисними, а є їх можна сирими або після мінімальної теплової обробки. Шкірку видаляти не потрібно.

Цукіні бувають не тільки зеленими і продовгуватими; є яскраво-жовті цукіні, невеликі круглі і зовсім маленькі, не більше пальця розміром - їх смажать в олії цілком.

багатий склад

Як уже сказано, хімічний склад цукіні і звичайних кабачків дуже близький, однак речовини, що містяться в цукіні, засвоюються нашим організмом набагато легше і швидше.


У цукіні містяться білки, жири; органічні, насичені і ненасичені жирні кислоти - хоча і в невеликих кількостях; є харчові волокна, вуглеводи, складні і прості цукри, зола і багато чистої води. З мінеральних речовин в цукіні найбільше калію; є кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо. Вітамінний склад представлений каротином, вітамінами А, С, Е, РР, групи В; високий вміст пектину в плодах цукіні дозволяє часто використовувати їх в лікувальному і дієтичному харчуванні.

Цукіні для схуднення

Цукіні дуже корисні для тих, хто мріє швидко схуднути. У цукіні зовсім мало калорій - від 18 до 27 на 100 г, до того ж вони виводять з організму зайву рідину, так що корисні не тільки тим, хто хоче схуднути, але і тим, хто страждає набряками.

яка користь

Зараз саме час поговорити про те, яку користь надають цукіні нашому здоров'ю і кому їх треба їсти обов'язково. Цукіні корисні людям з хворою печінкою - вони допомагають засвоєнню білків; при проблемах з шлунково-кишковим трактом вони призначаються як частина дієти, що щадить; хворим на цукровий діабет необхідно обмежувати жири і вуглеводи, тому для них цукіні теж є оптимальним варіантом харчування.


Кабачки цукіні дуже корисні для маленьких дітей; косметологи теж рекомендують вживати їх якомога більше, тому що вони живлять шкіру зсередини, підтримують в ній оптимальний водний баланс і навіть захищають від старіння.

Кажуть, що якщо часто є цукіні, то шкіра буде менше сприймати ультрафіолетове випромінювання, а волосся довше не будуть сивіти. Відомі косметичні компанії використовують речовини, одержувані з цих овочів, як компоненти кремів для жирної шкіри.

Цукіні виводять радіонукліди, приводять у норму обмін речовин і склад крові, підтримуючи в ній оптимальний рівень холестерину. Навіть квіти цієї рослини можна використовувати в лікувальних цілях - їх відвар полегшує перебіг алергічних захворювань.

Як правильно готувати

Звичайно, смачніше і корисніше молоді цукіні - вони і засвоюються краще. Їх можна їсти навіть незрілими, якщо збирати влітку, як тільки вони починають підростати. Незрілі плоди зазвичай досягають довжини до 30 см, і маси до 400 г. Восени, взимку і навесні потрібно вживати в їжу повністю дозрілі кабачки.


Молоді цукіні натирають на тертці і додають до салатів, використовують як гарнір до запеченого м'яса і риби.

Дуже корисно пюре з цукіні, зварених на пару, дуже добре поєднується з запеченої бараниною.

Маленькі, з палець, цукіні цілком обсмажують у вершковому маслі, додаючи чебрець - вони виходять дуже смачні і хрумтять.

Можна готувати цукіні під різними соусами, з креветками, анчоусами, коріандром, насінням кунжуту, і взагалі додавати їх в самі різні страви, тому що вони сумісні буквально з усіма продуктами: м'ясом, птицею, рибою, зернобобовими, вершками і сметаною, крупами, макаронами , картоплею, будь-якими овочами, яйцями, сиром. Не слід вживати цукіні тільки з молоком.

Занадто довго готувати цукіні не потрібно - вони розкиснути, будуть несмачними, і користі від них буде мало. Якщо ви відварюєте їх в киплячій воді, то не більше хвилини, і відразу занурює в холодну воду; на пару можна готувати 5-6 хвилин.


смажені цукіні

Найпростіше і швидке блюдо, яке можна готувати часто, і навіть подавати на гарнір до інших продуктів - смажені цукіні. Невеликий зелений кабачок треба добре вимити і нарізати скибочками по 5-7 мм - серцевину видаляти не треба. Скибочки посолити, змочити у збитих яйцях, обваляти в борошні і підсмажити на гарячій сковороді в маслі, до світло-золотистої скоринки. Подавати на стіл, посипавши зеленню кропу або петрушки. До цієї страви можна приготувати салат зі свіжих огірків і помідорів, і подати разом з м'ясом або рибою.

Запікаємо з пармезаном

Оригінальніше і смачна страва - цукіні з пармезаном. Молоді або навіть зрілі цукіні нарізають великими шматочками, солять, перчать, і викладають на змащений вершковим маслом деко в один шар. Зверху посипають подрібненим часником і тертим пармезаном, потім ставлять у розігріту до 190 ° С духовку і запікають близько 15-20 хвилин до появи золотистої скоринки. Подають із зеленим салатом і хрусткими хлібцями.

Корисні рекомендації

А тепер ми розповімо вам деякі секрети поводження з цукіні.


  • Якщо ви купуєте цукіні, то вибирайте яскраво-зелені плоди з тонкою шкіркою, близько 5 см діаметром і до 15 см в довжину - вони найсмачніші. Шкірка повинна бути цілою, без дефектів і пошкоджень.
  • Молоді недозрілі цукіні краще вживати в їжу відразу, інакше вони в'януть і втрачають свої поживні властивості. Однак при кімнатній температурі можна зберігати їх 1-2 дня, а в холодильнику - до 5 днів, поклавши в поліетиленовий пакет.
  • Велика кількість цукіні можна нарізати за допомогою кухонного комбайна, а невеликі порції - на тертці для сиру. Кінці плода обрізають, і ріжуть на тертці уздовж, не зачіпаючи серцевини, потім злегка повертають і продовжують нарізати. Так роблять до тих пір, поки серцевина не залишиться в руках. Переважно, однак, використовувати весь плід цукіні повністю - адже в ньому дійсно корисно все.
  • Коли цукіні вирощені в екологічно чистих умовах - на особистому городі або в теплиці, то їх квітки теж можна вживати в їжу - хоча для нас це незвично, але дуже корисно.

  • У середземноморської кухні їх фарширують сиром - найчастіше використовується моцарелла, сухарними крихтами, беконом і шавлією, обвалюють у борошні, змішаної зі спеціями, і обсмажують у вершковому маслі. Це легке літнє з цукіні блюдо виходить дуже смачним, так що варто спробувати.

Автор: Гатаулина Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: цукіні

Що це за овоч?
Що це за овоч?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама