Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горіхи фундук: склад, користь і властивості фундука

  1. Склад, користь і властивості фундука
  2. Застосування фундука в народній медицині
  3. Застосування фундука в кулінарії
  4. Застосування фундука в косметології

Горіх фундук - один з найулюбленіших і часто використовуваних видів горіхів. Мабуть, за популярністю його можна порівняти тільки з арахісом; навіть волоські горіхи, при всій їх корисності і смаку, кілька менш популярні.

Фундук ще називають лісовим горіхом, або ліщиною. Насправді видів ліщини багато: століттями її окультурювати, і одним з окультурених видів став фундук - вважається, що його вивели ще стародавні греки або римляни.

За тисячі років до цього горіхи ліщини рятували наших предків від голоду, коли багато інших рослин і плодові дерева не витримали великого заледеніння.

У Стародавній Греції фундук вважався символом благополуччя в родині, багатства, здоров'я і достатку. У Римі ці горіхи теж були уособленням сили і здоров'я, а наші предки вірили, що ліщина - благословенне дерево. На Русі завжди вважалося, що в ліщину не влучає блискавка, а здвоєні горішки носили з собою, як талісман, захищаючись від грози і темних сил.

Сьогодні назва «фундук» об'єднує кілька видів ліщини: так називають найдобірніші, високоврожайні форми, а також гібриди ліщини різнолистний, понтійського, ломбардской (великої), звичайної та інших.

Фундук - горіхи дуже цінні, смачні та поживні. Як лікарську сировину, використовуються всі частини рослини: не тільки ядро ​​і шкаралупа горіхів, але також їх обгортка; пилок, кора, корені, листя і пагони. З деревини фундука роблять красиву і міцну меблі, вигідно відрізняється своїми декоративними властивостями. З пагонів також плетуть кошики та інші вироби.

Фундук дуже калорійний: в 100 г міститься близько 700 ккал. Він в кілька разів більш поживні хліба, молочних продуктів, шоколаду.

Склад, користь і властивості фундука

У фундуку багато високоцінних жирів - до 71%; містяться білки і амінокислоти, легко засвоювані нашим організмом, натуральні цукру, вуглеводи, крохмаль.

Вуглеводів в фундуку трохи, тому навіть високий вміст жиру не робить їх забороненим продуктом для тих, хто стежить за фігурою - ці горіхи в розумних кількостях можна їсти практично всім.

В ядрах горіхів містяться всі 20 необхідних нам амінокислот, вітаміни - А, С, Е, РР, групи В.

Мінералів в фундуку просто величезна кількість: найбільше калію, фосфору, магнію, багато сірки і фтору, марганцю і цинку, потім йдуть мідь, натрій, залізо, хлор, кобальт, йод. Заліза в фундуку більше, ніж в м'ясі, фруктах і овочах.

Всі ці якості роблять фундук прекрасним джерелом енергії для нашого організму, і можна з успіхом замінювати їм багато продуктів тваринного походження - наприклад, жирне м'ясо.


У маслі фундука містяться жирні кислоти - пальмітинова, стеаринова, олеїнова; вони захищають від пошкоджень наше серце і судини, запобігають накопиченню холестерину в крові і забезпечують нормальний ріст і розвиток усіх тканин нашого організму. Тому дітям, підліткам, молодим людям фундук необхідний, як частина повсякденного харчування, а зрілим і літнім людям він потрібен, щоб підтримувати сили і здоров'я.

Вітамін Е і вітаміни групи В забезпечують нормальну роботу серця, репродуктивної і м'язової системи. Вітамін Е відрізняється тим, що перешкоджає утворенню і розвитку пухлин, тому він визнаний медициною, як профілактичний засіб проти онкологічних захворювань.

Фітостероли, каротиноїди і флавоноїди - це речовини, що володіють високою біологічною активністю. Потрапляючи в наш організм, вони допомагають нам легко і вільно рухатися, сприяючи підтримці здорової ваги.

Крім того, в фундуку містяться речовини, здатні очищати організм, виводити токсини і шлаки, зміцнювати імунітет.

Вже багатьом фахівцям і навіть неспеціалістам відомі унікальні протиракові властивості фундука.

Американські дослідники виявили, що екстракт фундука містить речовину, яка давно відоме своїми протипухлинними властивостями - Taxol. Раніше Taxol отримували тільки з кори унікального дерева, що росте в північно-західній частині узбережжя Тихого океану - тиса. Не так давно його навчилися отримувати штучним способом; Taxol використовується для лікування раку легенів, молочної залози і яєчників. Дослідження показали, що фундук містить стільки ж цієї речовини, скільки і кора тисового дерева.

Досить щодня з'їдати 30 г фундука, щоб різко знизити можливість виникнення серцево-судинних захворювань. Фундук допомагає полегшити стан при неврозах, недокрів'ї, синдромі хронічної втоми, діабеті; він корисний при ожирінні, варикозі, збільшенні простати і важких фізичних навантаженнях, так як поєднання вітамінів і білків сприятливо впливає на всі тканини організму.

Ненасичені жирні кислоти, що містяться в складі горіхів, покращують роботу центральної нервової системи і головного мозку. До речі, ця властивість фундука з успіхом використовували виробники відомого шоколаду з горіхами: їх рекламний слоган знає вся країна - «Заряди мізки!»

Фундук корисний при сечокам'яній хворобі; якщо вживати його з медом, то можна вилікувати недокрів'я і виснаження. Саме в такому поєднанні фундук часто вживали давньогрецькі атлети - це допомагало їм перемагати і в спортивних змаганнях, і на полях битв.

Якщо до фундуку з медом додати курагу, і вживати таку суміш регулярно, то серце і судини завжди будуть здоровими, обмін речовин буде в порядку, а молодість і сила збережуться набагато довше.


Застосування фундука в народній медицині

У народній медицині настій листя ліщини застосовується як сечогінний чай - він дуже смачний, і до того ж володіє зміцнюючими властивостями, благотворно впливає на роботу печінки, шлунка і кишечника.

Кора ліщини допомагає в лікуванні трофічних виразок, геморою, дизентерії, простудних захворювань, ревматизму. Будь-які препарати і продукти з фундука, в тому числі і горіхове масло, дуже ефективні при зниженні статевої функції.

В якості заспокійливого засобу, а також для лікування хронічного бронхіту застосовується горіхове молочко. Його легко приготувати вдома.

Треба розколоти 50 горіхових ядер, залити їх теплою водою (1 склянка), і залишити на 10 годин. Потім розтерти ядра, дати постояти 3 години, довести до кипіння і процідити. Додати мед (1,5 ст.л.) і вершки (5 ст.л.), все добре перемішати і приймати по 1 ст.л. перед їжею, 2 рази на день.

Застосування фундука в кулінарії

У кулінарії фундук використовується в сирому та обробленому вигляді: в салатах, соусах, м'ясних, овочевих і рибних стравах, але найчастіше в приготуванні солодких страв, кондитерських виробів і випічки; можна додавати мелені горіхи в пироги і тістечка.

У харчовій промисловості фундук використовується дуже широко: у виробництві шоколаду, крему, горіхової пасти, цукерок, лікерів.

Як сировину для кондитерської промисловості, використовуються наступні компоненти: колотий, зацукровані, вибілений, солоний, підсмажений фундук, пластинки, борошно і паста з фундука.

Якщо говорити про те, де найчастіше використовується фундук, то на першому місці опиняться торти, тістечка і випічка; шоколад і цукерки на другому місці; далі йде морозиво, потім салати, основні страви та гарніри; також фундук додають в деякі види хліба.

У кухнях багатьох народів на основі фундука створювали різні комбіновані продукти, дуже смачні і корисні.

Багатьом жителям нашої країни відомо традиційне кавказьке ласощі - чурчхела. Цей продукт довго зберігається, причому без всяких консервантів, надає благотворну дію на роботу серця і стан судин, приводить в норму тиск, знижує рівень «поганого» холестерину в крові, стимулює обмін речовин, активність головного мозку, знімає втому.

Застосування фундука в косметології

Фундук і препарати на його основі часто використовуються в косметології. Наприклад, при випаданні волосся рекомендується втирати масло фундука в шкіру голови, і використовувати для миття волосся відвар листя ліщини.

Фундук містить стільки корисних і цінних речовин, що його слід їсти буквально всім, відмовившись від більш важкої і нестравною їжі - м'яса, жирних продуктів, солодощів та копченостей. Можна сказати, що протипоказань до вживання фундука немає - є тільки обмеження: наприклад, при ожирінні варто зменшити кількість фундука в раціоні, і є його не так часто.

Фундук принесе більше користі здоров'ю, якщо додавати його саме в ті страви, з якими він добре поєднується - це овочеві і фруктові страви, кисломолочні продукти, зернобобові, крупи, сир, випічка. До м'ясних, рибних, яєчних, солодких страв фундук теж додають - це дуже смачно, але намагайтеся робити це рідше.

Гатаулина Галина
для жіночого журналу InFlora.ru

При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий онлайн журнал InFlora.ru обов'язкова

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама