Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У президента обговорили майбутнє підприємства «Гродно Азот»

Заводоуправління підприємства «Гродно Азот». Фото: azot.by

«Мої вимоги вам відомі: ніяких збиткових і дотаційних проектів в країні бути не повинно. Спрямування бюджетних коштів на всякі доробки-переробки категорично виключається ».

Такі слова Олександр Лукашенко адресував сьогодні учасникам наради про перспективи розвитку ВАТ «Гродно Азот».

На думку глави держави, потреба в азотних добривах в світі буде рости: число жителів на планеті збільшується, а значить, на існуючих сільгоспугіддях країнам необхідно буде вирощувати більше продукції.

«Тому актуальність виробництва, збільшення виробництва постійно зростатиме», - упевнений він.

Олександр Лукашенко зазначив, що більше половини вироблених добрив на «Гродно Азоті» поставляються для сільгоспорганізацій Білорусі, тому його стабільна робота безпосередньо пов'язана з ефективністю цих підприємств.

«Потужності комбінату відпрацювали понад 30 років і практично виробляють другий ресурс. Використовувані технології не дозволяють повноцінно конкурувати із зарубіжними виробниками аналогічної продукції », - констатував президент.

Тому виникла необхідність серйозної модернізації підприємства.

Під час наради у президента. Фото: president.gov.by

Главі держави представили три варіанти розвитку виробництва азотних добрив в країні: глибока модернізація «Гродно Азоту», будівництво нового комбінату і реалізація обох цих пропозицій.

Після ґрунтовного обговорення можливих ризиків, розгляду переваг і недоліків всіх проектів президент підтримав третій варіант.

Разом з тим Олександр Лукашенко доручив ще раз детально опрацювати всі можливі варіанти реалізації проекту, не затягувати з рішеннями, але дивитися на ціни. «Нас цікавить ціна питання і ефективність проекту», - підкреслив він.

За словами голови концерну «Білнафтохім» Ігоря Ляшенко, новозбудований комбінат обійдеться в більш ніж 1 млрд доларів. При цьому виручка в такому випадку складе 335 млн щорічно, а значить, терміни окупності немаленькі.

Глибока модернізації «Гродно Азот» буде коштувати близько 400 млн доларів. Роботи частково профінансує саме підприємство, планується залучити і кредити - за попередніми розрахунками, 287 млн ​​доларів під 6 відсотків річних.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама