Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Імітатор автомобільної сигналізації (мигалка)

Гарна автомобільна сигналізація, така як «Convoy», «Sheriff», «Alligator» і ін. Коштує не мало грошей. Але, зробивши простий пристрій (див. Схеми), на базі мультивибратора, можна легко зімітувати її і цим самим приблизно на 40-50%, а то і більше, зменшити ймовірність викрадення автомобіля. Адже автомобільним злодіям простіше і безпечніше «розкрити» машину без ознак сигналізації, а таких, на жаль, вистачає.
Зазвичай, на автомобілях з активованою (включеної) сигналізацією, блимає червоний, синій або зелений світлодіод в салоні. Встановлюють його зазвичай десь на передній стійці салону. Зробити такий пристрій можна за наступною схемою.
Гарна автомобільна сигналізація, така як «Convoy», «Sheriff», «Alligator» і ін
Деталі в імітаторі застосовуються не дефіцитні, транзистори можна використовувати КТ315, або КТ815, КТ972, електролітичні конденсатори 50-100 мкФ 16 В, світлодіод АЛ307 і кілька резисторів на 10 і 0,5 кОм. Такі радіодеталі можна без проблем знайти в старих телевізорах, принтерах і інших пристроях.
Зміною ємності конденсаторів можна змінювати паузу або час світіння світлодіода (один відповідає за паузу, другий за світіння). Світлодіоди в цій схемі загоряються плавно і також плавно гаснуть. Час світіння і паузу, на мій погляд, краще залишити симетричну, тобто поставити обидва конденсатори на 100 мкФ.
Схема починає працювати при харчуванні з 3 вольт, але краще її живити від 9-12 В, тоді світіння світлодіодів буде максимальне і імітатор буде помітніше.
Живити можна від бортового акумулятора або «Крони» 9 В, в гіршому випадку 2 батарейок на 1, 5 В. Але! Живити треба таємно, тобто проводку і плату приховати і вивести назовні тільки світлодіод, а не від прикурювача, як деякі. Інакше, злодій відразу зрозуміє, що це муляж.
Є й інші варіанти моргалок, наприклад, на базі несиметричного мультивібратора. Схема побудована на транзисторах різної провідності. На відміну від попереднього варіанту ця схема живиться від однієї або 2 пальчикових батарейок, т. Е. 1,5 -3 В і хапає її приблизно на півроку. Але, при бажанні пристрій можна живити через дільник напруги і від бортового акумулятора 12 В.

Працює вона трохи інакше, ніж попередня схема, світлодіод загоряється спалахом і швидко гасне. Як для мене, перший варіант більш до вподоби.
Якщо пристрій зібрано відповідно до схеми, без помилок - працює відразу ж і не вимагає ніякої наладки, хіба що при бажанні підлаштувати можна частоту миготіння. Транзистори в даній схемі використовуються кремнієві, КТ315 і КТ361 з будь-якими літерними значеннями. Регулювання (частоту генератора) можна змінювати в досить великих межах за допомогою R1 і С1.
Але, при складанні треба врахувати що конденсатор С1 в цій схемі повинен бути обов'язково типу КМ, т. Е. Електролітичний, що не полярний. Світлодіод можна поставити будь-якого кольору, але зазвичай це червоний або синій.
Сама ж схема економічна і продовжує працювати при падіння напруги до 1 вольта. Таке імітує пристрій, через високу економічності, часто ще використовують радіоаматори і не тільки, для "охорони" квартир, дачних будиночків, гаражів і т. П. Для цієї мети є і більш надійні варіанти, наприклад GSM сигналізація, більш детально читайте тут .
Є й інші схеми імітаторів, всі вони працюють приблизно однаково, але ті, що наведені тут, перевірені і працюють на 100%.
Наведені вище схеми імітаторів сигналізації - це так звана «пасивна» захист від викрадення або крадіжки. Ці схеми хоч і прості, але варто того щоб повозитися і зробити пристрій, особливо якщо автомобіль у вас новий і привабливий, а витрачається на реальну сигналізацію не хочеться, чи ні часу, ні бажання.

Віктор Донський
www.masteru.org.ua

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама