Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хлорофітум помаранчевий: догляд в домашніх умовах

  1. тонкощі пересадки
  2. Температура, освітлення і полив
  3. Помилки в догляді

Хлорофітум помаранчевий вважається однією з різновидів звичайного хлорофітума. Ця рослина ще з давніх часів славиться своєю здатністю очищати повітря в квартирі або будинку від шкідливих випарів і виділень (формальдегід, пари фенолу). Батьківщиною цього кімнатної рослини вважається Африка. Але на сьогоднішній день зустріти цю квітку можна практично на кожному підвіконні. Хлорофітум помаранчевий вважається однією з різновидів звичайного хлорофітума

Малюнок 1. Хлорофітум - невибаглива і корисна рослина, яке може прекрасно рости практично в будь-яких умовах.

Догляд в домашніх умовах за хлорофітумом помаранчевим (Малюнок 1) практично нічим не відрізняється від догляду за іншими різновидами даної рослини. Просто помаранчевий вид відрізняється більшою привабливістю. Адже розетки листочків мають яскравий колір крім світлої окантовки листя по всій довжині.

тонкощі пересадки

Для посадки даного виду рослини потрібно дуже хороший дренаж. Тому на дно горщика краще сипати великі камінці керамзиту, товщина шару повинна складати близько 2,5-3 см. Грунт повинна бути з дуже слабкою кислотністю. Тут є два варіанти.

Тут є два варіанти

Хлорофітум можна розмножувати двома способами, відводками і насінням.

Перший варіант - зробити для рослини грунт з трьох основних складових: піску, дернової і листової частин. При цьому всі види субстрату беруться в рівних пропорціях. Але щоб забезпечити квітки кращі умови і гарне харчування з грунту, краще додати ще частину перегною (в результаті по пропорції всіх компонентів все одно має бути однакова кількість).

Якщо це куплене недавно рослина в магазині або на ринку, то краще перші два тижні його не чіпати, а вже потім, коли воно трохи адаптується до приміщення, займатися пересадкою. Найкраще робити це з лютого по березень. Саме цей період є найбільш сприятливим для формування нових листя і розвитку кореневої системи.

Особливу увагу слід приділяти горщика, в якому передбачається вирощувати рослину. Найкраще вибирати посудину якомога ширше. Адже коренева система хлорофітума оранжевого має особливість досить швидко розростатися. Кожні півроку потрібно стежити, щоб коріння не вилазили з дренажних отворів горщика. Якщо ж це сталося, потрібно відразу пересадити рослину в більш простору ємність.

Температура, освітлення і полив

Горщик для пересадки хлорофітума повинен бути більше попереднього на 5 см.

Хлорофітум даного виду - рослина дуже теплолюбива. Тому не варто допускати зниження температури навколишнього повітря нижче 15 °. Особливо це стосується холодної пори року. Якщо рослина стоїть на вікні, звідки в приміщення може задувати холодний вітер, краще за все прибрати горщик в більш тепле місце, щоб коріння не почали хворіти.

У теплу пору року навіть корисно іноді виставляти таку рослину на свіже повітря. Так воно буде краще рости, листя стануть більш яскравими і м'ясистими. Але не варто занадто захоплюватися: надлишок сонця і дощі можуть погано позначитися на хлорофітум.

Що стосується освітлення, то хлорофітум помаранчевий вважається в цьому плані найбільш невибагливим кімнатною рослиною. Вся справа в тому, що він може однаково добре переносити як тінь, так і сонце. При цьому навіть прямі сонячні промені, якщо вони будуть в помірних кількостях, йому не страшні. Це навіть добре, так як листя з часом будуть ставати більш яскравими, окантовка по краях стане помітнішою, що додасть хлорофітум ошатний вигляд.

Але якщо постійно тримати рослину в тіні, листочки швидко втратять свою естетичну красу. До того ж, рослина не буде так активно випускати нові пагони з розетками або дрібними білими квіточками. Це вже буде говорити про нестачу світла.

Це вже буде говорити про нестачу світла

Поливати хлорофітум необхідно тільки після просушування верхнього шару грунту.

Що стосується поливу, то і в цьому плані рослина досить невибаглива. У теплу пору року слід часто поливати рослину, при цьому хороший дренаж допоможе запобігти загнивання грунту. У холодну пору року рослина потрібно поливати трохи менше, але так само часто. Слід уважно стежити, щоб в перервах між поливами грунт сильно не пересихала. В іншому випадку на коренях будуть утворюватися невеликі щільні нарости, які будуть говорити про нестачу в грунті вологи.

Якщо постійно обприскувати рослину з пульверизатора, це неодмінно добре позначиться на його розвитку і здатності поглинати з повітря шкідливі речовини. Дуже важливо, щоб повітря навколо хлорофітума оранжевого був досить зволоженим. Якщо листочки починають засихати, це буде говорити про сухість повітря.

Помилки в догляді

Дуже важливо також знати основні хвороби, яким може піддаватися даний сорт хлорофітума. Вони практично повністю збігаються з захворюваннями інших видів цієї рослини. Хворіє хлорофітум помаранчевий рідко, але все ж такі випадки мають місце бути.

Отже, якщо листочки стають чисто зеленими, втрачають свою окантовку - це говорить про нестачу сонячного світла, про що вже говорилося вище. Але це явище може траплятися і взимку в той час, коли квітка постійно знаходиться біля самого вікна. В цьому випадку потрібно вжити відповідних заходів. Слід зробити додаткове освітлення за допомогою лампи денного світла. Вже через деякий час листя знову знайдуть колишню строкатість.

Якщо листочки близько розетки почали гнити, терміново слід дістати рослина з субстрату і оглянути коріння. Таке часто буває, коли полив надмірний. Потрібно прибрати гнилі частини і помістити рослина в новий грунт. Перший час поливати не так часто і забезпечити хороше світло. Те ж саме стосується появи коричневих плям на листках.

Якщо рослина не випускає довгий час ні квіток, ні пагонів з розетками, якими воно розмножується найчастіше, причина може бути в дуже тісному горщику. Потрібно по можливості пересадити хлорофітум і поставити на місце, де йому буде досить простору.

Основні особливості вирощування оранжевого хлорофітума нескладні, але дієві при догляді за кімнатною рослиною.

Абсолютно всі види хлорофітума мають здатність очищати повітря від шкідливих речовин і хімікатів. Але даний вид вважається більш привабливим, тому і цінується у квітникарів. При цьому в вирощуванні немає якихось особливостей, які можуть викликати певні труднощі або проблеми.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама