Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Про корисні властивості авокадо протипоказання склад рецепти

  1. Що таке Авокадо
  2. Склад і вітаміни
  3. калорійність
  4. Користь і шкода авокадо для здоров'я
  5. Рецепти страв з авокадо
  6. Простий і швидкий рецепт салату
  7. Екзотичний салат
  8. Цікаві факти
  9. Вартість Авокадо та відгуки

Авокадо - смачний і корисний фрукт, який став популярним в нас на народите зовсім недавно Авокадо - смачний і корисний фрукт, який став популярним в нас на народите зовсім недавно. Перед тим як вживати продукт, рекомендується вивчити його корисні властивості і протипоказання.

Авокадо - екзотичний фрукт, який став популярним у нас на батьківщині порівняно недавно. Перш за все, приваблює не смак продукту, а його користь і багатий склад. І то, і то заслуговує на увагу і є причиною додати авокадо в свій раціон. Вивчивши корисні властивості і протипоказання авокадо, ви зможете додавати цей заморський фрукт в найрізноманітніші страви.

Що таке Авокадо

Що таке Авокадо

Фрукт зростає на вічнозеленому дереві алігаторовій груші або Персі американської. У тропічних країнах його висота може досягати 18 метрів. У дерева гіллясте і прямий стовбур, досить велике листя. Квіти рослини заховані між його листя і особливо не примітні.

Плоди можуть бути овальними, кулястими, грушоподібними. Середня вага авокадо становить близько 200 грам, довжина - 5-10 см. Забарвлення фрукта визначається зрілістю і може бути від темно-зеленого до чорного. Плід має маслянисту м'якоть салатним відливом. Всередині знаходиться велика коричнева кісточка.

Склад і вітаміни

Склад і вітаміни

Продукт містить понад 20 різних вітамінів і мінералів.

Авокадо багате на вітамін В4, С, РР, В5. У менших кількостях в м'якоті містяться вітаміни В2, Е, В9, В6.

З мінералів в продукті багато калію, фосфору, кальцію, магнію.

Заслуговує уваги те, що в складі присутній фолієва кислота, необхідна вагітним жінкам і тим, хто страждає на цукровий діабет.

Також склад містить корисні жири, органічні кислоти, харчові волокна.

калорійність

калорійність

Авокадо - одна із самих калорійних фруктів, що обумовлюється наявністю в його складі жирів. 100 грам м'якоті містить 160-200 калорій. При цьому жирів в них близько 20 грам, білка - 2 грами, а вуглеводів - 5 м

Як і в яких кількостях можна їсти авокадо?

У фрукта приємний смак і незвичайна консистенція, щось середнє між маслом і густим кремом. Його активно використовують в кулінарії, особливо в поєднанні з морепродуктами і овочами. З авокадо готують соуси, салати, роли, закуски і інші блюда.

Продукт досить калорійний, тому зловживати ним не слід. Добова норма становить половинку плоду.

Користь і шкода авокадо для здоров'я

Користь і шкода авокадо для здоров'я

Багатий склад продукту визначає його корисні властивості. Вони полягають в наступному:

  • Забезпечення організму енергією.
  • Підвищення працездатності та підтримка продуктивного функціонування мозку.
  • Зміцнення серцево-судинної системи.
  • Профілактика гіпертонії і атеросклерозу.
  • Підтримка зору.
  • Стимуляція процесів відновлення тканин, підтримка краси і здоров'я шкіри.

Дуже велика користь авокадо для вегетаріанців, оскільки плоди можуть стати для них прекрасною альтернативою тваринних жирів. Фрукт сприяє профілактиці стресів і депресій, зміцнює імунітет, а також має антиоксидантні властивості і допомагає довше зберігати молодість.

Практично наполовину продукт складається з масел, через що жиророзчинні вітаміни в його складі дуже добре засвоюються.

Речовини в складі, потрапляючи в організм, надають зміцнює, тонізуючий і загальне оздоровче дію.

Окремо варто розглянути користь цього продукту для жінок. Зміст в ньому заліза допомагає при анемії, від якої представниці прекрасної статі страждають значно частіше, ніж чоловіки.

Крім поліпшення складу крові даний фрукт діє таким чином:

  • підтримує здоров'я серця і судин;
  • постачає тканини киснем і живильними компонентами;
  • сприяє підтримці тонусу;
  • запобігає млявість, апатію, постійні перепади настрою;
  • нормалізує гормональний фон;
  • підтримує репродуктивну систему;
  • покращує стан волосся, нігтів, шкіри;
  • благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Активно використовується продукт в домашній косметології. На його основі робляться маски для пом'якшення і живлення шкіри, різні компреси, креми, бальзами. При місцевому застосуванні авокадо сприяє активізації кровообігу, пом'якшення шкіри, запобігання запалення, прискоренню процесів відновлення. Також в косметології популярно масло авокадо.

Крім цього варто відзначити цінні властивості фрукта при схудненні. Незважаючи на досить високу калорійність він містить жири, які необхідні організму худне, допомагає підтримувати його, контролювати почуття голоду і зберігати працездатність всіх органів і систем, які не відчуваючи занепаду сил.

Нерідко фахівці рекомендують вживати екзотичний плід вагітним жінкам. Він постачає їх організм поруч цінних речовин, і особливої ​​уваги заслуговує фолієва кислота, вітаміни А, В і К, калій і залізо, в яких організм майбутньої мами потребує великих кількостях.

При лактації плід допомагає забезпечити підтримку і відновлення організму мами, а також покращує якість молока, через що малюк отримує все, що йому потрібно. При цьому важливо врахувати протипоказання. Якщо їх немає, додавати плід в раціон можна тоді, коли малюкові буде 2-3 місяці.

Корисно авокадо також і для чоловіків, адже це джерело цінної енергії і цілого комплексу корисних речовин. Користь екзотичного продукту для представників сильної статі полягає в наступному:

  • поліпшення потенції;
  • нормалізація гормонального фону;
  • боротьба зі стресом;
  • протизапальний ефект;
  • поліпшення стану серця і судин;
  • підвищення опірності організму по відношенню до захворювань і серйозних навантажень.

Фахівці відзначають користь фрукта для чоловіків при онкологічних і запальних захворюваннях статевої системи, включаючи такі поширені патології, як аденома і простатит.

Незважаючи на всю користь фрукта потрібно врахувати його протипоказання та можливу шкоду. Протипоказань практично немає. Можлива алергічна реакція на плоди, але вона зустрічається вкрай рідко.

Проте, при схильності до різних видів харчової непереносимості варто поставитися до цього фрукту насторожено. Лікарі не радять вводити його в раціон дитини молодше трьох років.

Шкода може завдати плід, який занадто потемнів, має пошкодження, сліди ураження шкідливими комахами або гнильними бактеріями. Вживати його в цьому випадку не рекомендовано ні дорослим, ні дітям.

Запобіжні заходи важливі щодо кісточки, шкірки і листя плода, так як вони містять з'єднання Персін, токсична для людини.

Речовина це, потрапляючи в організм, може негативно впливати на функціонування серця, провокувати набряки органів дихання і травлення, призводити до накопичення рідини. Перед вживанням фрукт повинен бути ретельно вимитий і очищений.

В інших випадках продукт принесе тільки користь. Але вживати його краще в помірних кількостях, оскільки він екзотичний, через що реакція організму на нього може бути непередбачуваною.

Рецепти страв з авокадо

Рецепти страв з авокадо

Авокадо активно застосовується в кулінарії. Його поєднують з м'ясом, морепродуктами, рисом, хлібом, іншими фруктами, овочами. У багатьох країнах світу плоди використовують для приготування соусів, а також десертів. Це універсальний продукт, який знаходить застосування скрізь.

Пропонуємо пару нескладних рецептів страв з авокадо, освоїти які зможе навіть початківець кулінар.

Простий і швидкий рецепт салату

Цей корисний і поживний салат може використовуватися в якості повноцінного сніданку, обіду і вечері.

Потрібно перемішати очищену і подрібнену до консистенції пюре м'якоть половинки плоду з нарізаними кубиками одним вареним яйцем, одним огірком і пучком зеленої цибулі, заправити великої ложкою оливкової олії.

Екзотичний салат

Екзотичний салат

Мексиканський рецепт салату з креветками і авокадо, яким починають коржі-тортильи, стане прекрасною закускою до аперитиву.

Потрібно взяти два солодких перцю і очистити їх, чотири королівські креветки, половину авокадо, по столовій ложці оливкової олії і соку лайма. Усе з'єднати, подрібнити до стану пасти, посолити і поперчити за смаком. Ті, хто любить гострі страви, можуть додати порошок перцю чилі.

Після соус рівномірно розподіляється на чотирьох коржиках, поверх викладається нарізаний кубиками перець, друга половина авокадо і 12 королівських креветок. Коржі загортаються конусом і викладаються на плоску тарілку.

Цікаві факти

Цікаві факти

Заморський фрукт набирає все більше популярності у нас на батьківщині, і ось тільки декілька цікавих фактів про нього:

  • У продукту багато назв: алігаторова або крокодилова груша, гардемаріново масло, корова бідняка.
  • Авокадо відомо з давніх-давен. Кісточки його були знайдені в дуже старих гробницях, а також на наскельних малюнках, зроблених більше 12 тисяч років тому.
  • Авокадо - саме фрукт, а не овоч, як вважають багато.
  • Плід занесений в книгу рекордів Гіннеса як самий поживний фрукт.
  • Батьківщина рослини - Мексика.
  • Існує близько ста сортів авокадо. Вони відрізняються між собою розмірами, формою, відтінком, смаком, кількістю жирів.
  • Назва «авокадо» придумали іспанці, які першими спробували цей фрукт в Європі.
  • Це прекрасне ласощі для діабетиків, оскільки цукру в складі міститься мало, а ось корисних речовин - багато.
  • Рослина відноситься до сімейства лаврових, тому є прямим родичем знайомому всім лаврового листа.
  • Листя, кора, шкірка, насіння авокадо отруйні, тому їсти їх ні в якому разі не можна.
  • Продукт містить багато білка, тому може стати альтернативою м'ясу.
  • Якщо підвернути плоди тривалій термічній обробці, вони можуть почати гірчити. Тому краще їсти їх у сирому вигляді.
  • Нерідко в магазинах продають тверді, не дуже зрілі авокадо. Можна дати йому дозріти, помістивши в паперовий пакет і залишивши в темному місці при кімнатній температурі.
  • Речовини каротиноїди в складі допомагають зберегти молодість і гостроту зору.
  • Багатьох лякає те, що в продукті багато жирів, але це ненасичені рослинні жири, які корисні для організму, легко засвоюються і не підвищують холестерин, зберігаючи при цьому еластичність багатьох структур організму.
  • Вітаміни В і інші речовини в складі допомагають зберігати спокій і запобігають стреси.
  • З давнини авокадо вважалося сильним афродизіаком.

Вартість Авокадо та відгуки

Вартість Авокадо та відгуки

Один з нечисленних мінусів авокадо - його висока ціна. Один фрукт може обійтися дорожче, ніж кілограм фруктів іншого виду. Ціна може залежати від сорту і характеристик фрукта. В середньому в продуктових магазинах вона починається від 80 рублів.

Багато вже давно полюбили цей заморський фрукт і активно використовують його в своєму харчуванні, що підтверджують численні відгуки.

Ольга

Смак фрукта на любителя, але мені він дуже подобається. Використовую авокадо не тільки в кулінарії, але і для домашніх масок.

Вікторія

Познайомила мене в цими плодами подруга з Венесуели. Спочатку здавалися незвичними, але потім стала купувати сама. Дуже його люблю, їм навіть просто так. Також додаю в салати.

Марія

Мені чистий смак авокадо не подобається, але він робить смачніше будь-який салат і багато інших страви. Регулярно використовую його для готування. Проблема тільки одна - в магазинах важко вибрати якісний продукт.

Авокадо - дуже корисний і досить смачний гість з-за кордону, який можна використовувати для приготування різних страв. При відсутності протипоказань можна сміливо додавати його в свій раціон.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама