Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виділення у рослин і тварин. Біологія 5-6 клас. Пасічник

  1. Виділення у рослин
  2. Виділення у тварин

Глава 3. Життєдіяльність організмів

Життєдіяльність організмів

ЗГАДАЙТЕ

1. Як рослини видаляють непотрібні речовини? 2. Як видаляються непотрібні продукти життєдіяльності у тварин?

Організми в процесі життєдіяльності утворюють кінцеві продукти обміну, які виділяються в навколишнє середовище. Звільнення від них називають виділенням. У рослин і грибів, на відміну від тварин, немає спеціальної видільної системи. Продукти обміну у них можуть накопичуватися в клітинах і органах. Наприклад, плодові тіла старих шапинкових грибів містять отруйні речовини, тому їх не можна вживати в їжу.

Виділення у рослин

У рослин продукти обміну речовин накопичуються в вакуолях клітин, в спеціальних сховищах, наприклад в смоляних ходах у хвойних, молочних ходах у кульбаби і молочаю. У багаторічних рослин вони накопичуються в корі, іноді в деревині. Видалення продуктів життєдіяльності у рослин відбувається через коріння і опале листя. Встановлено, що до осені в клітинах листя накопичуються шкідливі для рослини речовини, які видаляються з рослини разом з обпадаючими листям.

Через продихи і чечевички кори, наприклад берези, з рослини видаляється вуглекислий газ (див. Рис. 69).

Виділення цукрів у рослин здійснюється спеціальними утвореннями - нектарниками. У більшості рослин вони знаходяться в квітках, а у деяких - на стеблах і листках. Нектар має бактерицидні властивості і захищає зав'язь квітки від мікроорганізмів. До того ж нектар поряд з пофарбованим віночком і ароматом квіток є важливим пристосуванням для залучення комах, які здійснюють перехресне запилення.

Через спеціальні залози рослин в атмосферу виділяються летючі речовини, в тому числі ефірні масла. До ефіроолійних рослин належать пеларгонія, м'ята, меліса, евкаліпт. Багато з них використовуються в лікарських цілях, а також для ароматизації продуктів, виготовлення парфумерної продукції.

Опале листя рослин містять неорганічні і органічні речовини і являють собою дуже цінне добриво. Тому садівники закладають листя в компостні купи. Завдяки опалим листям грунт в лісі щорічно збагачується перегноєм. Ось чому їх не треба палити. Цілком зрозуміло, що збір опалого листя і взагалі видалення лісової підстилки в лісі негативно позначаються па життя дерев.

У містах, де грунт і повітря забруднені вихлопними газами автомобілів, викидами промислових підприємств, в листі накопичуються отруйні речовини. Тому їх не можна використовувати для приготування компосту, а грунт слід регулярно удобрювати.

У рослин шкідливі продукти життєдіяльності видаляються під час листопаду. Листопад звичайний у дерев і чагарників. Зрідка зустрічається у трав, наприклад у кропиви, недоторки. Масовий листопад, що приводить до повної втрати листя, відбувається у рослин помірного поясу з настанням зими, а у рослин субтропіків і тропіків в посушливий період.

У деревних рослин помірних широт підготовка до листопаду починається задовго до настання морозів. Перед листопадом листя змінюють своє забарвлення із зеленою на жовту, помаранчеву, червону та ін. (Рис. 77).

77)

Це пов'язано з тим, що до осені відбувається старіння листя. У них накопичуються продукти обміну речовин, руйнується зелений пігмент - хлорофіл. Більш стійкі пігменти (червоні, жовті та ін.) Зберігаються і надають листю осінню забарвлення.

Сигналом до настання листопада служить скорочення довжини світлового дня. Встановлено, що дерева поблизу вуличних ліхтарів зберігають листя довше, ніж зростаючі далеко від них.

Опадання листя пов'язано з появою біля основи листа видільного шару з легко роз'єднують клітин (рис. 78). Тому навіть при невеликому вітрі листя опадає. Тривалість листопада у різних рослин неоднакова. Береза ​​скидає листя близько двох місяців, липа і дуб - протягом двох тижнів. Дерева, що ростуть поодинці або невеликими групами, де вони схильні до вітрі, втрачають листя раніше, ніж зростаючі в лісі. Листопадні дерева в лісах помірних широт стоять без листя до восьми-дев'яти місяців в році, у вологих тропічних лісах - іноді всього кілька днів. Листопад грає важливу роль в житті лісу - опале листя перегниває і служать хорошим добривом, оберігають коріння від вимерзання.

Листопад грає важливу роль в житті лісу - опале листя перегниває і служать хорошим добривом, оберігають коріння від вимерзання

Але не всі рослини скидають листя. Деякі зберігають їх всю зиму. Це вічнозелені чагарники: брусниця, верес, журавлина. Дрібні, щільні листя цих рослин, слабо випаровують воду, зберігаються під снігом. З зеленим листям зимує більшість хвойних дерев і чагарників. Деякі трави, наприклад суниця, конюшина, чистотіл, теж йдуть під сніг зеленими.

Виділення у тварин

У тварин в процесі обміну речовин також утворюються продукти життєдіяльності. Тому кожна тварина прагне зберігати потрібні речовини і видаляти речовини, які йому не потрібні, а іноді і небезпечні для нього.

Тварини по-різному позбавляються від продуктів обміну. Наприклад, амеба від надлишків води позбавляється за допомогою скоротливої ​​вакуолі (рис. 79), яка, періодично скорочуючись, виштовхує назовні знаходиться в ній рідина. Всією поверхнею тіла видаляються непотрібні речовини у гідр, медуз.

Всією поверхнею тіла видаляються непотрібні речовини у гідр, медуз

У більшості багатоклітинних тварин функцію виділення виконують спеціальні органи. Так, у дощового черв'яка є канальці - нефридії (від грец. Нефрос - нирка). У комах функцію виділення виконують трубчасті вирости кишечника. У риб продукти обміну видаляються через зябра і нирки, які є основним органом виділення у хребетних тварин (рис. 80). У птахів і ссавців в процесі видалення непотрібних речовин беруть участь також легкі, кишечник, потові залози.

нові поняття

Виділення. Нирки. листопад

Дайте відповідь на питання

1. Де у рослин накопичуються продукти обміну речовин? 2. Як відбувається виділення шкідливих речовин у рослин? 3. Які продукти обміну речовин виділяються з організму хребетних тварин через легені, кишечник, потові залози?

виконайте завдання

1. Випишіть з тексту параграфа нові поняття, знайдіть їх визначення в інтернет-джерелах, енциклопедичних словниках.

2. Використовуючи інтернет-джерела, науково-популярну літературу, підготуйте повідомлення на тему «Значення процесів виділення у живих організмів».

ПОДУМАЙТЕ!

Чим різниться виділення речовин у рослин і тварин? Складіть порівняльну таблицю.

Висновки до розділу 3 >>>

1. Як рослини видаляють непотрібні речовини?
2. Як видаляються непотрібні продукти життєдіяльності у тварин?
1. Де у рослин накопичуються продукти обміну речовин?
2. Як відбувається виділення шкідливих речовин у рослин?
3. Які продукти обміну речовин виділяються з організму хребетних тварин через легені, кишечник, потові залози?
Чим різниться виділення речовин у рослин і тварин?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама