Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як пересадити виноград на інше місце восени: схема, відео, фото

  1. Вибираємо місце для пересадки
  2. Оптимальний час для пересадки
  3. Як правильно пересадити виноград
  4. Готуємо посадочні лунки
  5. викопуємо кущ
  6. Виконуємо пересадочну підготовку
  7. висаджуємо виноград
  8. Вкриваємо пересаджений виноград

Вирощування хорошого виноградника - процес трудомісткий і вимагає багато часу. Такий чагарник можна просто посадити і час від часу його поливати. А якщо справа стосується пересадки цієї культури, то в цьому випадку існує маса різних нюансів, які слід чітко дотримуватися.

Нижче ми детально розглянемо, як пересадити виноград на інше місце восени, в який період краще приступати до проведення цієї процедури і як правильно організувати за пересадженим рослиною догляд надалі.

Вибираємо місце для пересадки

Як пересадити дорослий кущ винограду? Для початку необхідно правильно вибрати нове місце дислокації даної культури.

Як правило, пересадка винограду восени можлива практично на будь-якому грунті, єдине - слід уникати заболочених зон або грунту з високим вмістом солей. При цьому найкращим для висадки даної культури є місце, розташоване в південно-заході, де завжди багато сонячного світла.

При цьому найкращим для висадки даної культури є місце, розташоване в південно-заході, де завжди багато сонячного світла

В цілому досвідчені дачники рекомендують використовувати такі зони для посадки винограду :

  • якщо у вас немає можливості виділити площа під виноградник, посадіть його уздовж доріжок;
  • ця рослина можна сміливо висадити навколо альтанки;
  • намагайтеся, щоб обрана зона не затінюють фруктовими або іншими деревами.

І останнє: посадивши виноград, відокремте його ягідними чагарниками від загального фруктового саду і городу. Така своєрідна перешкода не дозволить більш високим плодовим культурам затінювати виноградник в майбутньому.

Оптимальний час для пересадки

Коли можна пересаджувати виноград? Визначившись, куди пересадити виноград восени , Потрібно вирішити не менш актуальне питання, в який час: навесні або восени - проводити цю маніпуляцію.

Тут варто відзначити, що однозначної відповіді просто не існує. А справа в тому, що дана процедура проводиться як по весні, так і з настанням осені. З цієї причини розглянемо це питання більш детально.

З цієї причини розглянемо це питання більш детально

Отже, чим краще пересадка винограду навесні? Пересадка по весні більш прийнятна для тих областей, де клімат суворий. Справа в тому, що в осінній період нічні заморозки наступають вже в вересні, тому культура може не встигнути прижитися і вимерзне за зиму.

Однак не забувайте, виконуючи пересадку, що грунт повинен прогрітися до температури +8 С.

Що стосується такого питання, як терміни пересадки винограду восени, варто відзначити, що осіння пересадка винограду оптимальна для тих регіонів, де кліматичні умови м'якше. В теплих кліматичних зонах до даної маніпуляції можна приступати вже з другої половини вересня. А завершити всі роботи бажано не пізніше 10 чисел жовтня.

Важливо: Більшість невдач, пов'язаних з пересадкою винограду, пов'язані з тим, що час для цієї процедури вибрано неправильно. Якщо ви вирішили пересадити кущі винограду навесні, то дочекайтеся, коли земля прогріється до потрібної температури. А по осені виконуйте цю процедуру, коли листя повністю опаде.

Як правило, невдачі в даному процесі терплять тільки ті дачники, які не знайомі з фізіологічними особливостями виноградного куща.

Як правильно пересадити виноград

Як пересадити виноград? Для початку варто відзначити: після того як буде виконана посадка дорослого куща, перший урожай ви зможете зняти тільки через два роки.

Більш того, на наступний рік після пересадки на кущі з'являться кисті, їх необхідно обірвати, щоб дати можливість культурі краще вкоренитися. А на наступний вегетативний сезон з усіх суцвіть залишають лише третина, решта необхідно обірвати.

Важливо: Старий кущ винограду пересаджувати не можна. Як правило, таким вважається той чагарник, якому понад 7 років.

Що стосується процесу пересадки, то вам буде потрібно виконати наступні дії:

  • підготувати посадкові лунки;
  • викопати кущ;
  • провести пересадочну підготовку;
  • висадити виноградний кущ.

Кожен етап дуже важливий. Тому давайте детально розглянемо всі моменти, що стосуються правильної пересадки.

Готуємо посадочні лунки

Коли пересаджувати виноград восени, ми з вами з'ясували, тепер давайте докладно зупинимося на проведенні цього процесу. Щоб пересадити кущ, необхідно підготувати посадкові лунки глибиною і шириною в 80 см. Якщо ви плануєте пересаджувати відразу кілька кущів, то зберігайте дистанцію в 2 метри між кожною лункою.

Важливо: Структуру грунту, яка розташовується нижче залягання кореневої системи, повинна бути ретельно підготовлена. Оскільки після проведеної пересадки, ви вже не зможете її поліпшити. Тому ставтеся до процесу підготовки посадкової лунки відповідально.

Після того як посадкова лунка буде викопана, вам буде потрібно приготувати удобрення суміш з грунту. Готується вона так:

  • деревна зола;
  • торф;
  • чорнозем;
  • перепрілий перегній;
  • калійні і фосфатні підгодівлі.

Всі компоненти, крім деревної золи, беруться рівними частинами і змішуються. Що стосується деревної золи, то її потрібно не більше склянки на відро отриманої почвосмеси.

Готовий чорнозем засипають в лунку до половини і поливають двома відрами води. Потім ямі дають відстоятися два тижні.

Потім ямі дають відстоятися два тижні

викопуємо кущ

Пересадка винограду на нове місце виконується тоді, коли яма настоїться. Але перед тим потрібно викопати чагарник винограду. Для цього вам буде потрібно запастися наступними інструментами:

  • лопата;
  • вила;
  • секатор.

Бажано інструменти перед використанням гарненько поточити.

Проводиться викопування наступним чином:

  • зволоження куща припиняють за тиждень до пересадки;
  • за допомогою секатора частково на 1/3 січуть кожну лозу, а місця зрізів обробляють активованим товченим вугіллям;
  • відступають від куща 40 см і починають лопатою обкопувати культуру;
  • піддягши вилами, корінь виймають;
  • за допомогою секатора нижню частину кореня зрізають і обробляють активованим вугіллям, щоб запобігти процесу гниття.

Коли кущ викопаний, його можна переносити на нове місце дислокації. Але перед тим як посадити виноград, його бажано витримати в заздалегідь приготовленої бовтанці, для якої потрібні наступні компоненти:

  • 2 ст. глини;
  • 2 ст. коров'яку;
  • 4 ст. води.

Все добре змішують і в отриману суміш опускають корінь винограду на 4 години.

Важливо: Якщо дістати коров'як не представляється можливим, візьміть перепрілий перегній. Він також добре справляється з поставленим завданням, насичується і захищає корінь.

Такий спосіб хороший для тих рослин, яким не більше 3 років. Більш того, пересаджуючи культуру в цьому віці, можна вже на наступний рік отримати урожай.

Виконуємо пересадочну підготовку

Ще одна невелика хитрість від бувалих дачників, за допомогою якої ви зможете стимулювати якнайшвидшу приживлюваність куща.

Якщо ви викопали виноград у себе в палісаднику, то перед тим як його пересадити, проведіть наступні дії:

  • укоротите все паростки, щоб на що залишилися частинах залишилося не більше 4 нирок;
  • перед тим як пересадити кущ, гарненько огляньте його корінці, і якщо вони трохи підсушені, замочіть на два дні корінь в теплій відстояною воді;
  • надішліть культуру на 10 годину в стимулятор росту.

Всі ці найпростіші маніпуляції допоможуть винограду швидше прижитися і піти в зростання.

висаджуємо виноград

Коли краще пересаджувати виноград і як підготувати грунт ми з вами з'ясували, тепер давайте розглянемо, як відбувається безпосередньо процес посадки. Пересадка винограду виглядає так:

  • для початку потрібно приготувати суміш з піску, землі та перегною для посадки;
  • з отриманої суміші роблять по центру лунки горбки, вони повинні підніматися над землею;
  • акуратно поставте кущ винограду на горбок, а його корінь рівномірно розподіліть;
  • засипте готовою сумішшю;
  • гарненько зволожите відром води;
  • знову присипте землею і утрамбуйте.

Після всіх виконаних процедур варто подбати про укриття вашого виноградного куща на зиму. А ось як виконати це, розповімо нижче.

Вкриваємо пересаджений виноград

Пересаджений дорослий виноград потребує укриття на зимівлю. Тому не ігноруйте дану маніпуляцію, в іншому випадку він може вимерзнуть.

Найпростіший і досить ефективний спосіб укрити дану культуру на зиму - використовувати звичайні пляшки з пластика. Для цього вам буде потрібно виконати наступне:

  • підготуйте потрібну кількість пляшок з розрахунком, що одна така ємність йде на одну лозу;
  • потім обріжте шийку у пляшок;
  • далі надіньте на кожну гілку тару, а зверху присипте землею.

Цей найпростіший метод допоможе вам уберегти рослину від сильних морозів, а також допоможе швидше прижитися і піти в інтенсивне зростання.

Ну ось, перед цим ми з вами розглянули, коли пересаджувати виноград і як виконується така маніпуляція. Хоча цей процес досить копіткий, натомість ви обов'язково знімете хороший урожай зі свого виноградника. Тому висаджуйте дану культуру, і вона буде вас радувати не один рік.

Отже, чим краще пересадка винограду навесні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама