Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як пересадити виноград на інше нове місце восени

  1. Оптимальний час для пересадки винограду
  2. В якому віці пересаджують виноград
  3. Підготовка ґрунту під пересадку
  4. Викопування і пересадка винограду
  5. переміщення відводками
  6. Катавлак

Виноградна лоза є джерелом смачних корисних ягід і прикрасою дачі. Різноманіття сортів дає садівникам можливість вирощувати культуру на будь-яких місцевостях і доглядати за нею різними способами для отримання багатого врожаю. Якщо рослина успішно прижилася в свій час на плантації і добре плодоносить, але з якоїсь причини потрібна пересадка винограду на нове місце, важливо виконати маніпуляцію правильно. Інакше врожайність пошкодженого чагарнику значно знизиться.

Оптимальний час для пересадки винограду

Перш ніж освоїти правила пересадки винограду, необхідно дізнатися, коли краще пересаджувати чагарник Перш ніж освоїти правила пересадки винограду, необхідно дізнатися, коли краще пересаджувати чагарник. Зрозуміло, що взимку ця процедура не виконується. Влітку влаштовувати «переїзд» на нове місце ліані також не варто, оскільки в теплу пору року вона активно розвивається і плодоносить. Залишається два сезони - весна і осінь. На питання, коли краще пересаджувати виноград - навесні або восени, неможливо відповісти однозначно, оскільки кожен сезон має свої переваги і тонкощі виконання роботи.

Якими перевагами володіє пересадка винограду восени:

  • Дощова погода підтримує грунт досить зволоженою і не створює проблем через пропущений поливу.
  • В умовах м'якого клімату перенесений кущ встигає відростити за зиму нові коріння.
  • З кінця літа ринок рослин рясніє різноманітними сортами, і дачник може підібрати для себе підходящий варіант.

Але щоб пересадити виноград на інше місце, доведеться почекати кінця листопада. Для новачків ця затія може обернутися невдачею, т. К. Навіть досвідченим дачникам часом не під силу здійснити процедуру без ризику. Якщо зимові холоди нагрянуть занадто рано, рослина не зможе акліматизуватися і адаптуватися до нового місця розташування. Ліана або перемерзнет, ​​або загине повністю. Пересаджувати виноград восени можна, якщо є впевненість в стабільно теплій погоді і відсутності катаклізмів.

Весняної пересадкою винограду займаються в березні або на початку квітня, коли чагарник тільки пускається в ріст. Пізніше переміщення для культури небажано, оскільки з другої половини квітня вона остаточно прокидається і вступає в фазу активного розвитку. Літня пересадка негативно відбивається на стані коренів, і рослина гине, не встигнувши прижитися на новому місці.

В якому віці пересаджують виноград

Якщо виноград недавно з'явився в саду, про його пересадці можна не думати кілька років. Для вдалого переміщення в майбутньому ліана повинна жити на місці не менше 7 - 8 років. У міру досягнення 8 років рослина залишається молодим і витривалим і прийдешні зміни воно переживає без наслідків.

Якщо ж кущ переріс вказаний вік, пересаджувати його не рекомендується. Але бувають випадки, коли плодову культуру потрібно перенести обов'язково, і дачник вирішується на цей крок заради досягнення інших господарських цілей.

Негативні наслідки пересадки старого винограду можуть бути такі:

  1. Загибель куща, який втратив частину коренів при викопуванні.
  2. Ягоди пересаженное доросла рослина дає неякісні або зі спотвореним смаком.
  3. Переміщення на нове місце загрожує для «старого» зараженням чорним раком. Уникнути цієї неприємності допоможе 2-годинна витримка нарізаних черешків в розчині инсектицидного препарату.

Підготовка ґрунту під пересадку

Визначившись з тим, коли пересаджувати виноград, необхідно заздалегідь підготувати грунт і створити культуру сприятливі умови Визначившись з тим, коли пересаджувати виноград, необхідно заздалегідь підготувати грунт і створити культуру сприятливі умови. Щоб рослина комфортно розмістилося на новому місці, риють лунку розміром 100 х 100 см і удобрюють землю. Потім яму заливають міцним розчином марганцю (кристали розводять в окропі до насиченого червоного кольору рідини).

У міру вбирання розчину грунт удобрюють сумішшю золи і перегною. До складу домішують родючий чорнозем і просочують ділянку добривами. Далі висаджують ліану живцями.

Викопування і пересадка винограду

Рослина переносять на нове місце, попередньо окопалися його вкруговую без порушення коренів сусідніх чагарників Рослина переносять на нове місце, попередньо окопалися його вкруговую без порушення коренів сусідніх чагарників. Радіус земляного валу повинен досягати півметра. Повністю витягти кореневу систему вдається в рідкісних випадках, оскільки довжина окремих відгалужень досягає 1.5 м. Тому витягають тільки молоді сильні відростки і акуратно струшують з них землю.

Далі пересаджуваний виноград ставлять корінням в відро з сумішшю глини і марганцового розчину. Профілактичний захід захистить підземну частину куща від всихання і гниття. Зайві лози обрізають, залишивши 2 рукава, і поміщають підготовлений матеріал в яму. Кореневище дбайливо розправляють руками. Роботу завершують заповненням лунки живильним грунтом і рясним поливом чагарнику.

переміщення відводками

Спосіб пересадки винограду відводками підходить для старих кущів, які складно викопати без пошкодження кореневища Спосіб пересадки винограду відводками підходить для старих кущів, які складно викопати без пошкодження кореневища. Одну лозу просто відокремлюють і прикопують в землю. Незважаючи на «переїзд», рослина отримує поживні речовини з материнського чагарнику і з часом вкорінюється, сформувавши власну кореневу систему. Від головного куща молоді відведення дозволяється відокремлювати тільки через 2 роки. Далі їх без побоювання можна перенести на нове місце.

Катавлак

Якщо виникає необхідність перемістити стару ліану віком 10 - 20 років, агрономи застосовують метод «катавлак». Цим терміном позначають відведень у вигляді всього куща. Операцію по його переміщенню краще здійснювати ранньою весною.

Як пересадити виноград, використовуючи техніку «катавлак»:

  1. Навколо куща риють яму і звільняють кореневу систему так, щоб здалися шпори коріння.
  2. Кущ звалюють в траншею і вибирають найміцніший рукав.
  3. Лозу прибирають в траншею і виводять молоді пагони на поверхню.

Пересаджений за таким принципом виноград відростає і на старому, і на новому місці. Катавлак забезпечує порядок в безсистемних посадках і велику освітленість кожної рослини. Плодоношення культури після його застосування відновлюється повністю через 1 - 2 роки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама