Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чим обробити виноград від шкідників та хвороб: якими препаратами краще обприскувати

  1. Про складні препаратах в простій формі
  2. бордоская суміш
  3. Мідний купорос
  4. Залізний купорос
  5. Обробка живців
  6. лікування
  7. Фітоспорін-М
  8. шавіт
  9. Строби
  10. Курзат Р
  11. Курзат М
  12. Днок
  13. Тілт
  14. хорус
  15. Страж
  16. Топаз
  17. чемпіон
  18. нітрафен
  19. колоїдна сірка
  20. кабрио топ
  21. Ридоміл Голд
  22. добрива
  23. Сечовина (карбамід)
  24. Квантум-Фітофос
  25. Плантафол і Плантафід
  26. Азофос
  27. сірчанокислий цинк
  28. Байкал-М 1
  29. Фітогормони і стимулятори
  30. Корневин
  31. Айболити
  32. актеллик
  33. Фармайод
  34. народні засоби
  35. Відео: обприскування винограду

Щоб виноград виріс здоровим, доведеться танцювати біля нього з обприскувачем досить часто. Ерудованість в області хімічного і біологічного «зброї» проти хвороб і шкідників укупі з педантичними обробками допоможуть зберегти виноград.

Про складні препаратах в простій формі

Винахід захисних засобів для винограду і адаптація до них підступних хвороб - діалектичний процес, безперервний і удосконалюється. Сучасний ринок здатний запропонувати різні препарати, які підтримають рослина в тонусі від ранньої весни до перших заморозків.

бордоская суміш

Фунгіцид контактної дії, призначений для профілактики і лікування антракноза, мілдью, оїдіуму, церкоспорозу, альтернаріозу (чорної гнилі), меланоза, краснухи, мохів та лишайників винограду. Крім цього препарат є джерелом кальцію. Бордоская суміш випускається в пластикових упаковках по 100 і 200 г, в вміст яких входить окремо упакована негашене вапно і мідний купорос (він може бути насипаний в основний пакет). Вапно є білим крупчатою порошок, мідний купорос - дрібні яскраво-блакитні кристали.

Іони міді при зіткненні з молекулами клітини вступають в реакцію, чому «нутрощі» клітини - її протоплазма, як би спікається (коагулюється), пригнічуються процеси дихання, відбувається неспецифічна денатурація білків - вони «плавляться», втрачаючи здатність поглинати воду, електроліти та поживні речовини . Суміш починає діяти через 2-4 години після нанесення. Обробку проводять при температурі +15 ° C вночі. Термін очікування (час від останньої обробки до збирання врожаю) 1 місяць.

Для самостійного приготування використовують пластикові або скляні ємності, але не залізні. Найбільш ходовими є розчини 1% і 3% концентрації, тому для першого варіанту беруть 130 г вапна (її завжди йде трохи більше) і 100 г мідного купоросу, а для другого - 450 г вапна і 300 купоросу.

Приготування бордоською суміші:

  1. У 10-літровому відрі розводять п'ятьма літрами води вапно, т. Е. Гасять її. Воду додають поступово.
  2. В іншій ємності в невеликій кількості гарячої води розчиняють мідний купорос. Обсяг поступово доводять до 5 л.
  3. У вапняне молоко вливають розчин мідного купоросу, і тільки так (!). Готова суміш має насичений блакитний колір.

Тест контроль проводять за допомогою лакмусового папірця: якщо концентрація правильна, папірець не змінить колір, якщо неправильна - порожевіє. Народний контроль залізним цвяхом: знежирений НЕ іржавий цвях занурюють на кілька хвилин у суміш, потім дають йому висохнути. Від «правильної» суміші залишиться звичайний вапняний наліт, а від сильно концентрованої залізо покриється червонуватим нальотом міді. В цьому випадку бордоською доливають вапняним молоком, поки реакція не стане нейтральною. Концентрований розчин має сильну лужну реакцію і здатний обпекти виноградне листя. Небезпека опіків листя існує також в промислових районах, де можливо кислотне забруднення атмосфери.

Перед заливанням в обприскувач розчин фільтрують, щоб не забивалася форсунка. Оскільки частки вапна важкі і поступово осідають, розчин під час роботи періодично перемішують. Робочу суміш використовують негайно або в крайньому випадку зберігають 1 день, додавши 5-10 г цукру на 10 л суміші.

Обприскують виноград в кілька етапів:

  1. До розпускання бруньок в березні, використовують 3% розчин.
  2. Перед цвітінням, концентрація 1%.
  3. Після цвітіння, теж 1%.
  4. В кінці жовтня, до заморозків, розчином 3% концентрації.

У дощову весну виноград додатково обробляють після приросту 4-5 листків, в суху погоду - 10 листя.

Бордоская суміш не змішується з іншими препаратами. Аналоги: Абіга-Пік, Купроксат, ПОЛІХІМ, оксихом.

Фунгіцид відноситься до 2 класу небезпеки для людини, 3 - для бджіл, тому на час обробки і в наступні 5 годин їх ізолюють.

Мідний купорос

Речовина застосовується також самостійно як контактний фунгіцид профілактичної спрямованості. Засіб популярно завдяки невисокій ціні, доступності, зручній фасовці по 50, 100, 300, 500 м

Принцип дії: що утворюється плівка покриває поверхню лози, перешкоджаючи розвитку грибка і цвілі, захищає від низьких температур. Весняні обробки проводять до розпускання бруньок в ранкові години. Для молодих кущів від 1 до 3 років використовують розчин 0,5% концентрації, для більш старих - 3-5%. Оскільки навесні результати праць можуть бути змиті дощем, осіннє обприскування вважається більш дієвим, тому що рослина вкривають на зиму і впливу препарату ніщо не завадить. Мідь відповідає за правильний розвиток рослини - її нестача призводить до хлорозу (зниження активності фотосинтезу), а надлишок може вбити.

Мідний купорос не можна використовувати паралельно з іншими речовинами, а поєднується він тільки з препаратами на основі колоїдної сірки.

Запобіжні заходи: використовувати окуляри, рукавички, респіратор. При попаданні на слизові, спітнілу шкіру рук може викликати отруєння, доза 30-50 мл - смертельна для життя.

Залізний купорос

Фунгіцид широкого спектру дії - антисептик, добриво, профілактичний засіб проти мілдью, оїдіуму, плямистого некрозу, бактеріального раку, антракноза, виноградної подушечніци і ін.

Залізний купорос (сульфат заліза) являє собою порошок з прозорих кристалів бірюзового кольору в дрібній розфасовці 100, 150, 200 і 300 г. При повній безпеці для людини, при попаданні на шкіру досить змити водою, нехтувати засобами захисту все ж не варто.

Щоб виноград виріс здоровим, доведеться танцювати біля нього з обприскувачем досить часто

Кристали залізного купоросу

Профілактичні обприскування:

  1. Навесні з настанням перших теплих днинки, але до пробудження нирок, концентрація 0,5% (50 г на 10 л води). За листю обробляти не можна, щоб уникнути опіків. Утвориться плівка на поверхні лози на 2 тижні затримає розвиток нирок, і вони зможуть пережити поворотні заморозки.
  2. Восени в другій половині жовтня початку листопада обробляють лозу і землю навколо куща, щоб знищити зимуючих шкідників. Для рослин 1-3 роки життя використовують розчин 3% фортеці (300 г на 10 л води), для більш старших кущів - 5% розчин (500 г на 10 л води). Утворює плівка стягує кору, не даючи можливості грибку «зачепитися». Знищує також лишайники і мохи.
  3. Осіння обробка поєднується з приховуванням винограду на зиму. Ця обробка допомагає виявити оидиум: кора темніє і осередки зараження стають чорного кольору.

Обробка живців

перед закладанням живців на зберігання , Їх занурюють на 2-3 секунди в 5% розчин залізного купоросу. Він сприяє утворенню каллуса (ущільнення, зроговіння) на нижньому зрізі і активне зростання корінців. Перед висадкою живці обприскують 0,5-1% розчином, розвиток нирок затримується на 2 тижні, знижуючи ризик вимерзання, підвищується приживлюваність.

лікування

Залізне голодування супроводжується зниженням зростання молодих пагонів, листя жовтіє, а гроно не формується. Проводять полив площі харчування куща розчином 100 г залізного купоросу + 20 г аскорбінової кислоти в 10 л води. Використовують 100-400 г (10-40 л розчину) під кущ в залежності від його віку і ступеня тяжкості захворювання.

Сумісність: не змішувати з гашене вапно.

Фітоспорін-М

Системний біофунгіцид лікувально-профілактичної спрямованості, створений на основі живих клітин і спор бактерій сінної палички. Обприскування проводять в похмуру погоду або під вечір, тому що від сонця спори бактерій гинуть. Випускається у вигляді пасти, порошку і емульсії. Попереджувальна обробка здорового винограду ефективна проти мілдью і оїдіуму, для лікування хворих кущів препарат майже марний. Фітоспорін-М не токсичний і не має терміну очікування, т. Е. Зривати грона можна в день обробки. Розчинивши 1 ст. л. пасти в 10 л води, виноград обприскують у фазі розпускання бруньок, розпушення суцвіть і після цвітіння. Для підтримки загального здорового фону рослин, рекомендовані обробки фунгіцидом кожні 2 тижні.

Препарат не поєднують з мінеральними добривами, щоб уникнути надлишку одного з мінералів, а серію, збагачену біоактивним добривом гумі, не використовують для обприскування. Але він поєднується з більшістю фунгіцидів, стимуляторів росту, інсектицидами крім тих, які мають лужну реакцію. Сумісність: з фунгіцидами Строби, Квадріс, Тілт преміум, Фундазол, Вітівакс 200, інсектицидами - Децис, Актара, Фитоверм, стимуляторами росту - Циркон, Рибав-Екстра, Епін, Оберіг, Плантафол. антибиотическими препаратами - Фітолавін.

Аналоги: Аларін і Гамаір, Фітодоктор.

шавіт

Патентований ізраїльський контактно-системний фунгіцид для лікування і профілактики оїдіуму, мілдью, чорної плямистості, інфекційного засихання. У разі сірої і білої гнилі ефективно діють тільки профілактичні обробки до і після цвітіння. Якщо гниль проявилась на стадії формування грона, використовують Флінт-Стар. Принцип дії: блокування розвитку, поширення клітин грибка шляхом руйнування їх мембран. Шавіт діє відразу після нанесення і протягом 14 днів. Перша обробка до цвітіння - профілактична, такі при ураженнях (20 г на 10 л води). Проти оїдіум беруть 30 г речовини. Шавіт помірно небезпечний для людини і фауни. Аналоги: Строби, Справи, Басф.

Строби

Фунгіцид лікувально-профілактичної дії відрізняється стійкістю до опадів, ефективністю при низьких температурах, безпекою для бджіл. Для людини досить традиційних захисних заходів. Для робочого розчину в 10 л води розводять 5 г гранул, обприскують всі частини винограду і землю під ним. При обрізанні винограду Строби можна обробляти ріжучий інструмент і місця зрізів. Використовують суміш протягом 2 годин. Особливо ефективні обробки Строби до і під час цвітіння і плодоношення, В рослині препарат не накопичується, термін очікування 30 днів.

Курзат Р

Контактно-системний фунгіцид для профілактики і лікування мілдью, розчинний порошок, 3 клас небезпеки. Основне робоче речовина - хлорокис міді, захищає поверхню рослини, а цимоксаніл діє зсередини. Дія Курзат Р починається через 1-2 дня, результат тримається 28-30 днів. Хороший ефект має профілактичне обприскування (30 г на 10 л води) з періодичністю 10-12 днів, загальна кількість обробок 3-4 за сезон. Лікування ж краще починати при перших ознаках поразки. Робочий розчин готують і витрачають в один день. Аналог: Ордан.

Курзат М

Фунгіцид (аналог Курзат Р) на основі манкоцеб, збагачений марганцем і цинком, тому використовується і як мікродобриво. Цинк підвищує стійкість винограду до посухи, холоду, а марганець запобігає хлороз. Інтервал між обробками в даному випадку більше - 10-14 днів. Період очікування 1 місяць. Аналог: Десфілар.

Днок

Вкрай отруйний препарат, що вимагає максимальної уважності та обережності при приготуванні робочого розчину. Для роботи знадобиться індивідуальні засоби захисту - пилеводонепроніцаемий костюм, чоботи, протигаз. Фунгіцид призначений для обробки великих площ. Прихильники Днок користуються ним на свій страх і ризик, але тільки в безвихідній ситуації і не частіше 1 разу на 3 роки.

Противники радикальних заходів рекомендують замінити Днок залізним і мідним купоросом, фунгіцидом Подвійний удар.

Тілт

Системний фунгіцид з розряду не рекомендовані для використання в особистому господарстві, з огляду на його токсичність і необхідність професійних захисних засобів для людини. Але все ж. Використовується Тілт 1 раз в сезон при прояві хвороби. Термін очікування 40 днів. Обмеження щодо застосування: суха вітряна погода при температурі вище +30 ° C. Тілт не можна виливати в каналізацію. Цікаво, що нанесений препарат в спеку працює краще за більшість інших, рослини буквально оживають на очах. Розчин готують безпосередньо перед роботою: 2-3 мл на 10 л води.

хорус

Системний фунгіцид лікувально-профілактичної дії успішно бореться з оїдіумом, мілдью, сірої і плодовою гниллю, плямистістю листя. Активна речовина ципродиніл проникає в листя протягом 2-3 годин і завдяки сокоруху розноситься по всіх частинах рослини. Оскільки кутикула (надкожица) старого листя «непробивна» для препарату, обробки проводять навесні по молодому листі. Лікувальний ефект помітний вже при + 3 ° C, але знижується вище +25 ° C. Препарат не фітотоксічен. Розчин готується в пропорції 6 г на 10 л води, на 1 кущ витрачається 2 л. Перша обробка по п'ятому листу, коли проводять уламку - видалення непотрібних зачатків пагонів, в фазі цвітіння, початку дозрівання і при перших проявах хвороби. Час очікування 7 днів. Сумісність: Швидкість, Топаз. Аналог: Страж.

Страж

Випускає фунгіцид у вигляді суспензії, яку розводять в пропорції 3 мл на 5 л води для обробки 1 сотки. Рекомендовано змішати робочий розчин з інсектицидом Антіклещ Про. Обприскування проводять вранці або ввечері при температурі не вище +25 ° C у фазі зеленого конуса і цвітіння. Використовується двічі за сезон. Виходять на оброблений виноградник через 7 днів. Термін очікування 20 днів.

Топаз

Фунгіцид прискореного системної дії - через кілька годин після потрапляння речовини в тканини аркуша зростання грибка припиняється. Величезною перевагою Топаза є те, що він впливає на нові мутовані форми грибка. Для профілактики виноград обробляють розчином в пропорції 1 ампула (2 мл) на відро, для лікування оїдіуму, мілдью розводять 2 ампули. На 10 м2 витрачається до 1,5 л робочого розчину. Обробки проводять 1 раз в 3 тижні під час вегетаційного періоду, але не частіше 3 разів за сезон. Невикористаний розчин не зберігають. Термін очікування 2 тижні.

чемпіон

Контактний фунгіцид на основі гідроксиду міді (77%) профілактичного призначення. Утворює захисна плівка не стійка перед сильним дощем, потрібна додаткова обробка. Оптимальна температура повітря для роботи + 20 ° C. Перше обприскування проводять, коли погода стабілізується (+10 ° C), а лоза досягне довжини 25 см; друге - після цвітіння, наступні дві - з інтервалом 8-10 днів. Для розчину 30 г препарату розчиняють в 10 л води, цього вистачить на 1 сотку. Термін очікування 30 днів.

нітрафен

Фунгіцид, який виступає також в ролі інсектициду і гербіциду. Препарат пекучий, тому обприскування проводять до розпускання бруньок і після осіннього листопаду. Спектр дії нитрафена різноманітний: захист від різних плямистостей, борошнистої роси, знищення яйця і личинки листовійок, кліщів, попелиці та ін. На корі і в пристовбурних кругах. Робочий розчин містить 200 г препарату на 10 л води. Витрата 1,5-2 л на 10 м2.

колоїдна сірка

Неорганічний фунгіцид сіро-жовтого кольору з 95% вмістом сірки для профілактики і викорінення грибка (оїдіум, мільдью, антракноз) і кліщів. Використовують препарат для обробки як кущів, так і садивного матеріалу. Колоїдна сірка не отруйна, не забруднює ґрунт, поєднується з більшістю фунгіцидів та інсектицидів. Для приготування розчину в порошок поступово додають воду, використовують в цей же день. Обприскують виноград по молодому листю і після цвітіння. Профілактичний розчин містить 40 г сірки на 10 л води, для лікувальних цілей кількість сірки подвоюють. Щоб позбутися від кліщів препарат комбінують зі спеціальними засобами, обробляють у фазі нирки. Максимальна кількість обробок за сезон 6. Термін очікування 3 дня.

кабрио топ

Системний фунгіцид, який застосовується для лікування запущених мікозів (грибків). Засіб не отруйно для тварин, чого не скажеш про людину. До цвітіння обробка носить профілактичних характер, повторне дійство через 2 тижні або при ознаках ураження. Склад робочої суміші: 20 г гранул на 10 л води. На 1 м2 витрачається 100 мл. Максимальна кількість обробок 3, в іншому випадку використовують інші засоби захисту. Сумісність: новий Бі-58, Справи, Акробат МЦ.

Ридоміл Голд

Фунгіцид системно-контактний, який захищає виноград від коренів до верхівок пагонів. Дуже добре справляється з мілдью, але безсилий проти оїдіуму. Переваги препарату: швидко вбирається, діє при високих температурах, що не фітотоксічен, двостороння захист. Недоліки: дуже отруйний для людини і тварин. Залежно від кількості кущів роблять робочий склад в пропорції 25 г Ридоміла на 10 л води або 10 г на 4 л; на 1 м2 витрачається 100-150 мл. Починають обприскування в фазі 4 листя і далі з 2-тижневими інтервалами; укладає - через 2 тижні після цвітіння.

Термін очікування 3 тижні. Аналоги: Тайлер, Цілитель, Юнкер.

добрива

Добрива для винограду часто поєднують в собі дію фунгіциду або інсектициду.

Сечовина (карбамід)

Добриво у вигляді маленьких білих гранул без запаху, розчинних у воді. Сечовина - це азотна з'єднання з 46% чистого азоту, які не отруйна, використовується для всіх видів підгодівлі і для боротьби зі шкідниками.

Використовуват карбамід почінають з 2-3 року после посадки, поєднуючі Коренєву и позакореневе піджівлення. Для кореневої Використовують 30-50 г на 10 л води поливом в траншеї або лунки, на відстані 0,5-0,8 м від Стовбура, змочуючі землю на глибінь 0,5 м. При поверхнево поліві коріння спрямовуються вгору, взимку смороду підмерзають, рослина слабшає. Перша підгодівля проходить в березні: по 40 г сечовини і суперфосфату + 30 г калійних добрив, друга перед цвітінням. Паралельно виноград обприскують 1% розчином сечовини (100 г на 10 л води). Проти попелиці, мідянки, парші, довгоносиків лозу обробляють 5-7% розчином карбаміду до розпускання бруньок або після листопаду.

Калійне голодування позначається на листі і гронах

Надлишок сечовини сприяє нарощуванню зеленої маси на шкоду плодоношення. карбамід можна змішувати з вапном.

Квантум-Фітофос

Добриво + системний фунгіцид торгової марки «Квадрат». Відмінна профілактика грибкових захворювань і підживлення рослини фосфором і калієм: 10 л води + пакетик Фітофоса, обприскування 2 рази з інтервалом 8-20 днів. Лікувальну обробку і підгодівлю проводять таким же розчином, але з інтервалом 3-4 дня.

Плантафол і Плантафід

Комбіноване добриво, в різних% вмістом основних речовин (азот + фосфор + калій), що підходять до певного етапу розвитку культури. Аналогічний препарат Плантафід більш насичений мікроелементами, тут крім традиційної азото-фосфорно-калійної трійці присутній молібден, цинк, бор, сірка, мідь та ін.

Схема застосування добрива Плантафол або Плантафід:

  • навесні використовують упаковку з позначенням 30:10:10 для нарощування вегетативної маси;
  • в період до і під час цвітіння для закладки зав'язей, а також позакореневого підживлення - з індексом 10:54:10;
  • під час формування і розвитку зав'язі використовують добриво без азоту;
  • етап дозрівання плодів супроводжується обробкою (маркування пакета 5:15:45);
  • в будь-який час проводять підживлення з% вмістом 20:20:20.

Дозування препарату: 25-30 г на 10 л води.

Азофос

Основними компонентами контактного фунгіциду є амоній, мідь і фосфат, додатковими - азот, кальцій, мідь, фосфор, цинк та ін. Препарат захищає від борошнистої роси, плямистості, стимулює ріст коренів, підвищує стійкість рослини. Обробка Азофосом проводиться до і після приховування винограду при температурі мінімум +5 ° C (на 10 л води 250-300 г речовини).

Обробка Азофосом проводиться до і після приховування винограду при температурі мінімум +5 ° C (на 10 л води 250-300 г речовини)

Недолік азоту вкрай послаблює кущі

сірчанокислий цинк

Використовується як мікродобриво на виснажених грунтах. Виноград має особливу потребу в ньому в період дозрівання соковитих ягід. Дефіцит цинку може призвести до порожніх гронам. Обробку розчином (3 г на 10 л води) проводять в безвітряну погоду вранці або ввечері. Важливий момент - листя зволожують з обох сторін.

Байкал-М 1

Екологічно чисте біодобриво на основі штамів мікроорганізмів здорової землі. Використання Байкалу входить в так звану ем-технологію - здоровий підхід до землі і флорі. Для відкритої посадки саджанців винограду в лунки вносять компост, приготовлений з використанням Байкалу-М 1. Протягом сезону компост додають 1-2 рази. Саджанці в таких лунках ростуть дуже швидко і вже в перший рік можна сформувати рукава з плодовими ланками. Або при посадці вносять коров'як, потім поливають землю під кущем Байкалом в пропорції 1: 100. Коли повітря прогрівається до + 12-15 ° C лозу обприскують розчином (1: 500 або 1 ст. Л. Препарату на 10 л води). Після розпускання бруньок повторюють полив землі (співвідношення 1: 250) з подальшим розпушуванням і обприскування більш слабким розчином - 1: 500 або 1: 1000 (2 ч. Л. На 10 л води). Перед цвітінням знову удобрюють землю. Обприскування проводять кожні 10 днів. Якщо кущ захворів, допустимо обприскати його 3-4 рази поспіль розчином у співвідношенні 1: 250 (3 ст. Л на 10 л води) або 1: 100 (8 ст. Л. На 10 л води). Вчащати з лікувальними обробками не можна, інакше вийде зворотний ефект і рослина почне слабшати.

Фітогормони і стимулятори

Унікальні средствф, нагородою за винахід яких став би багаття в Середні століття. Гіббереліни - фітогормони, що відповідає за прискорення і якість цвітіння, збереження зав'язей, нарощування зеленої маси, поліпшення смаку ягід, підвищення лежкості. Але гідності фітогормонів здатні проявитися тільки при сприятливій погоді і грамотної агротехніки. Препарат позначається абревіатурою ГКЗ, ГК1- ГК6. Розчиняється порошок фітогормону в спиртовому розчині - 100 мл 95% спирту + 1 г порошку. Гіббереліни не використовують для винних сортів, Ізабелли і її використовують під час цвітіння, наступне через тиждень.

Схема застосування гібереліну:

  1. За тиждень до цвітіння і після його через 7 днів - японо-китайський варіант.
  2. У фазі розпускання 50% квіток і під час формування зав'язі - європейський варіант.

Корневин

Біостимулятор на основі індолилмасляної кислоти. Сухим порошком опудривают п'яти черешків, що стимулює утворення корінців. У водному розчині Корневином живці вимочують 20-24 години, зануреними на 1/3 нижньою частиною. Після окулірування перед бинтуванням місце щеплення присипають препаратом, потім зав'язують. Для кращого плодоношення кущі поливають під вечір теплим днем, коли листя вже розкрилися і вдруге на початку бутонізації: під дорослий кущ 0,35-0,5 л з розрахунку 2 г на 1 л води, молодий кущ вдвічі менше.

Аналог: Гетероауксин.

Опудренних зрізи живців

Айболити

Мало захистити виноград, його потрібно довести до «фінішу» здоровим.

актеллик

Кишково-контактний інсектицид з високою фумігантним (здатність вбиратися). Знищує трипси, тлю, довгоносиків, філоксеру, проникаючи всередину через дихальні шляхи, з їжею. Залежно від погодних умов, віку шкідники результат дії отрути наступає через 15-20 хвилин або кілька годин. За сезон проводять 2 обробки з інтервалом 5-7 днів. Робочий розчин: 2 мл на 1 л води. Термін очікування 20 днів.

Фармайод

Антисептик, який успішно застосовують проти вірусних, грибкових і бактеріальних хвороб винограду. Препарат містить 10% активного йоду, абсолютно нешкідливий. Принцип дії заснований на здатності руйнувати обмінні процеси клітин патогенів. При з'єднанні молекул води всередині клітин і йоду, виділяється активний кисень, відбувається реакція окислення. Для обприскування на 10 л води беруть 1 ч. Л. Фармайода.

народні засоби

Домашні засоби - не панацея від хвороб і шкідників, але в якості першої допомоги вони незамінні.

Hand-made кошти:

  • в відрі води розмішують по 1 ст. л. соди і соняшникової олії, а для прилипання додають 1 ст. рідкого мила. Використовують до 5 разів за сезон. По дії такий склад чимось нагадує мідний або залізний купорос. На поверхні листя утворюється плівка з лужним середовищем, що не дозволяє розвиватися грибкам. Відчувають це зілля після цвітіння щотижня. Для боротьби з личинками шкідників (і бур'янами), землю під кущем поливають мішаниною з борошна і соди, розлучених в рівних пропорціях в воді. Але такий полив не проводять на лужних грунтах;
  • 4 ч. Л. соди + 19 г мила на відро води як профілактика оїдіуму. Обприскують 1 раз перед цвітінням і після 3 рази на тиждень;
  • 5 г марганцівки на 9 л води для стримування оїдіуму, ефективні обприскування, особливо в пору плодоношення, коли хімічні засоби протипоказані. Після збору врожаю використовують спеціальні препарати;
  • обприскування розчином з 50 мл нашатирного спирту і столової ложки господарського мила в 10 л води допоможе в боротьбі проти попелиці;
  • при азотному голодуванні винограду (бліді і дрібні листи, поганий колір, тонкі пагони) проводять підживлення нашатирним спиртом. Для поливу в 10 л води розчиняють 1 ст. л. нашатірю. Тут головне не пересолити, бо надлишок азоту викликає схильність до грибкових захворювань;
  • обприскування перекисом водню (30 ст. л. на 10 л. води) чергують з содовим душем (3 ст. л. з верхом на 10 л води) - актуально в період дозрівання.

Відео: обприскування винограду

Користь від застосування будь-якого препарату буде лише в тому випадку, якщо він має потрібну міцність і використовується в міру.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама