Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому жовтіє листя у винограду? Хвороби винограду на листках: фото

  1. Виноград: жовтіють листя
  2. Плями на листках винограду: причини
  3. Листя винограду скручуються: що робити?
  4. Сохнут листя винограду: причини
  5. Хвороби винограду на листках: фото

Виноград культивують з давніх часів. Згадка про цю ягоді можна зустріти ще в біблійних переказах. В даний час пишні лози прикрашають багато дачні ділянки. Але виноград досить примхливий і часто хворіє. Найбільш поширений симптом - пожовтіння листя рослини.

Виноград: жовтіють листя

Проблема пожовтіння листя хвилює багатьох досвідчених городників і садівників-любителів. Листя рослини можуть скручуватися з кількох причин:

  • Недолік азоту в ґрунті. Спочатку рівномірно освітлюються листя, поступово жовтіючи. Щоб усунути жовтизну в цьому випадку, досить підгодувати виноград добривами з вмістом азоту. Підійде коров'ячий гній або курячий послід, а також спеціальні засоби з магазинів.
  • Наступна причина пожовтіння листя криється в хвороби хлороз. Це найнебезпечніше захворювання, що вражає рослина. Хлороз найбільш поширений в Росії через високого рівня вмісту в грунтах сполуки карбонату. Хвороба проявляється у вигляді пожовтіння між жилками і м'якої частини листя. У разі якщо хлороз проявляється різко, листя різко жовтіють. Нові листочки, які виростають на місці тих, хто відпав засохлих, маленькі і тонкі. Також через хлороза можуть постраждати грона винограду, а, отже, ягоди. Грона стають дрібними, внаслідок чого, знижується врожайність. Погіршується загальний стан рослини.
  • Зазвичай, листя у винограду починають жовтіти через хлороза навесні або в 2-ій половині літа. Щоб уникнути захворювання, поліпшите повітро-і волого проникність грунту. Для цього Вам потрібно періодично рихлити і мульчувати грунт.

Плями на листках винограду: причини

Плями на листках з'являються через хвороби, яким найбільш схильний до виноград. Мілдью (несправжня борошниста роса) - поширене захворювання, під час якого на листках з'являються блідо-зелені або жовті плями. Поступово вони починають червоніти. На нижній частині листя з'являється білий пушок. Діаметр плям може досягати 3-х см.

У дорослих листя спостерігаються незграбні плями, що досягають 6 мм. Через плям листя поступово починають засихати і опадати. Ягоди, уражені мілдью, набувають шоколадний колір, а навколо плодоніжки утворюється синя смуга.

Ягоди, уражені мілдью, набувають шоколадний колір, а навколо плодоніжки утворюється синя смуга

Боротися з хворобою можна наступним чином: при посадці винограду створіть йому необхідні умови. Рослина має розміщуватися на яке добре провітрюється. Ряди винограду розташовують уздовж вітру, уникаючи низин і заболочених місцевостей, проріджують і т.д. Якщо при дотриманні всіх правил посадки, рослину все-таки захворіли мілдью, Вам доведеться провести хімічну обробку.

Оїдіум - вражає всі зелені сорти винограду. В першу чергу хвороба вражає листя рослини. Спочатку оидиум з'являється на поверхні листя, потім вражає нижню сторону, потім поширюється на пагони і черешки. Через деякий час після появи нальоту на листочках виникають бурі плями. Уражені листочки стають крихкими, сохнуть і обпадають.

Антракноз проявляється на листках винограду у вигляді плям. Спочатку з'являються жовтуваті плями, потім вони буріють, і навколо з'являється темна облямівка. Поступово на листі розвиваються отвори. Поверх плям може з'явитися білий наліт. Борються з антракнозом обрізанням і знищенням уражених частин рослини. Обов'язково потрібно обприскувати виноград розчином залізного купоросу. Коли розпустяться бруньки, рекомендується обприскувати 1 процентний бордоською рідиною.

Краснуха - хвороба, що вражає листя винограду. У кутах між великими жилками з'являються червоні плями з яскраво-зеленими облямівками. Поступово плями набувають червоно-бурий колір. Оптимальна температура для збудників захворювання - 18 - 20 градусів. Для боротьби з хворобою використовується 1процентная бордоською рідиною.

Читайте також: Чому жовтіє листя у лілії?

Листя винограду скручуються: що робити?

Листя винограду скручуються: що робити

Скручування листя відбувається, зазвичай, в середині червня. Фахівці кажуть, що причиною може бути спека або нестача мікроелементів. Якщо рослина таким чином реагує на спеку, можна спробувати створити йому прохолодні умови, поставивши спеціальні вентилятори. Якщо винограду не вистачає мікроелементів, потрібно їх заповнити. Головним чином, в грунт вводять підгодівлі з високим вмістом марганцю, магнію, молібдену, сірки, азоту і калію.

У скручивании винограду часом винні віруси, які швидко поширюються на сусідні кущі. Лози від цього не гинуть, але брати живці з хворих рослин для посадки, не рекомендується. Визначити, через що скручуються листя можна за спостереженнями. Вірусне скручування спостерігається в кінці літа на нижніх листках. Поступово воно поширюється на верхні листочки. Краї закручуються вниз.

Сохнут листя винограду: причини

Серед причин виділяють наступні:

  1. Механічні пошкодження листя;
  2. Вік виноградника;
  3. Різні захворювання (мілдью, бактеріоз і т.д.);
  4. Шкідники (борошниста роса).

Хвороби винограду на листках: фото

Хвороби винограду на листках: фото

Читайте також:

Виноград - багаторічна рослина, що вирощується в південних регіонах і середній смузі Росії. З нього роблять вино, соки, желе і компоти. У ягоді багато вітамінів і мікроелементів, корисних для людини. Щоб уникнути хвороб винограду, необхідно дотримуватися правила по догляду за культурою , Своєчасно боротися зі шкідниками.

Листя винограду скручуються: що робити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама