Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дикий виноград: як садити самостійно, всі тонкощі процесу і можливі помилки

  1. Про види та особливості дикого винограду
  2. Про складнощі вирощування винограду та догляді за ним
  3. Нюанси вирощування винограду на балконі

Все більше сімей не замислюючись переїжджають з галасливого мегаполісу в заміські будинки. Свіже повітря, тиша і спів птахів вранці - це лише мала частина тих переваг, які отримує той, хто наважується переїхати за межі міста.

На додаток до всього, приватний хата - це справжнє роздолля для фантазії, власного декору і індивідуальних рішень. Так, можна запросто оформити весь зовнішній фасад будинку або ділянки на свій смак.

Одним з модних напрямів сьогодні стало декорування за допомогою зелених насадження, а-ля екодизайн. Один з яскравих прикладів - дикий виноград.

Все більше сімей не замислюючись переїжджають з галасливого мегаполісу в заміські будинки

Дикий виноград восени

Чому? З одного боку, химерна форма листя, кучеряве вгору стебла - все це ніби нагадує період античності.

Одним словом - вишуканість.

З іншого боку, є цілком раціональна причина. Виноград допомагає приховати старі споруди , Застарілий фасад, адже його швидкість розростання дивує! А в літню спеку можна запросто сховатися від палючих променів в тіні цього південного рослини.

Отже, відмінне рішення - це дикий виноград, як садити його правильно - питання досить простий, але вимагає від вас уваги.

Про види та особливості дикого винограду

Взагалі, потрібно враховувати, в якому кліматі ми живемо. Суворі зими і відносно жарке літо диктують свої умови для садівників-любителів. Тому, кажучи про різновиди винограду, які відмінно приживуться саме в Росії, варто відзначити наступні:

  • пятілісточковий виноград
  • тріостренний виноград

Чим такі хороші ці види? Безумовно, їх відмінність в хорошій приживлюваності. Вони невибагливі і легко пристосовуються до різних умов. Зазвичай винограду потрібно сонце, точніше - багато сонця.

Очевидно, що в російських умовах - це велика рідкість. Однак зазначені різновиди винограду, на відміну від інших, непогано переносять тривалі похмурі періоди. Їх запросто можна помістити в тінь.

Це не вплине на їх живучість. Хоча під сонцем, листочки цього дикого винограду здатні дивувати своєю красою.

Сонячне світло надає їм насичений червонуватий відтінок, який набирає колір і силу під теплими променями і з приходом ясних днів.

А тепер докладніше про види. Чим же виділяється зі всієї великої кількості тріостренний виноград:

  • Добре поглинає вихлопні гази. Можна садити уздовж доріг або меж ділянки, використовуючи як живопліт.
  • За 3-4 місяці виростає приблизно на 4 метри.
  • Стебла і листя винограду випускають липке речовина, яка допомагає рослині, спритно вигинаючись, утримуватися на вертикальних площинах (паркани, стіни та ін.)
  • Краще спочатку садити виноград в горщик. Це допомагає зміцнитися коріння.
  • Зазвичай цей різновид висаджують в південних регіонах Росії. Цей виноград не любить дуже морозних зим. В холоду його накривають чимось теплим.

Пятілісточковий виноград теж цінується садівниками за наступні характеристики:

  • Вгору розростається до 20 метрів за період свого життя. А за 8-10 місяців виростає до 3 метрів.
  • Любить благодатний грунт, м'яку і податливу.
  • Цвіте білими акуратними квіточками, радуючи око оточуючим.
  • Цей виноград можна пересаджувати з місця на місце незліченна безліч разів. Це не шкодить рослині.
  • Стійкий до шкідливих комах. Не потребує довгої і складної обробки.

Після вибору сорту винограду, настав час приступати до його посадки. Тут впорається навіть новачок. Як не дивно, але дикий виноград дуже просто посадити і виростити. Особливо, якщо ви придбаєте вже підросли саджанці рослини.

Садівники-аматори, як правило, піклуються про властивості ґрунту, однак, у випадку з виноградом підійде будь-який грунт, якщо він досить м'який і його легко розпушити.

Садити виноград краще навесні (для цього підійде кінець квітня або початок травня) або ж восени (слід вибрати кінець вересня). Причому другий варіант, на думку фахівців, навіть краще підходить для подібних цілей.

Причому другий варіант, на думку фахівців, навіть краще підходить для подібних цілей

Дикий виноград сам знайде опору

Необов'язково садити виноград на сонячній стороні.

Хоча в цьому випадку рослина порадує вас бурхливим цвітінням і насиченими кольорами листям.

Виноград може відмінно прижитися і на тіньовий, північній стороні.

За тиждень до посадки обов'язково розпушити землю, причому на глибину не менше півметра. Грунт повинна як би почати «дихати».

Від цього саджанець дуже швидко пустить коріння і адаптується до нового місця. Після закінчення тижня виройте ямку, досить широку і глибоку, щоб рослина вільно помістилося в неї.

Є думка, що перед посадкою потрібно підживити коріння винограду. Для цього дно ямки засипають спеціальними підгодівлею для садових насаджень. Однак цілком достатньо викласти дренажний шар з гравію, щебеню, піску і гною.

Навіть без особливих добрив виноград швидко зацвіте.
До речі, якщо ви вирішили висадити кілька саджанців, то не забувайте про бурхливий їх розростанні. Тому саджанці не повинні розташовуватися близько один до одного. Залиште між ними відстань приблизно 50-80 см.

Ще важливо враховувати, що в жарку пору року, особливо якщо воно випало на момент посадки винограду, потрібно приділити увагу ретельної поливанні саджанців.

Без вологи їм буде важко проростати на новому місці. При цьому не забудьте, що полити потрібно грунт навіть після того, як ви викопали ямку. Ще до приміщення туди саджанця - зволожите грунт.

Підсумовуючи сказане, ще раз зверніть увагу, що виноград любить м'який грунт, часту поливання, але при цьому не вимагає тільки сонячні промені. Перераховані вище види рослини відмінно підходять для нашого клімату.

Про складнощі вирощування винограду та догляді за ним

Уже говорилося, що досить нескладно посадити і виростити таку рослину як дикий виноград. Як садити насіння на дачі - ось це питання на мільйон, що вимагає від вас знань і навичок!

Отже, якщо замість саджанців ви купили насіння дикого винограду, то має бути довга робота, а головне - тут таїться багато складнощів. Розберемося по порядку. Що саме важливо враховувати, якщо у вас на руках насіння:

  • Спочатку замочіть насіння на 4-5 годин у холодній воді. Потім помістіть їх у вологе середовище. Найкраще підійде ємність з піском. І поставте все це в холодильник.
  • Через два місяці можна діставати насіння. Садити їх потрібно або в травні, або в вересні. Якщо зробити це в травні, то сходи будуть вже через місяць, а ось посадка восени дасть результат тільки до наступного літа.
  • Перед посадкою спушите землю і дайте їй «постояти» днів п'ять.
  • Насіння дикого винограду висаджують на глибину приблизно в 1 см. Головне, не помістити їх занадто глибоко, інакше сходів не буде.
  • Поливання робите в міру необхідності. Занадто заливати грунт з насінням не варто. В іншому випадку, насіння можуть «піти» глибше в землю і не прорости.

Після сходів і розростання дикий виноград не зажадає від вас ніяких особливих зусиль. Однак невелике вашу увагу і догляд дадуть приголомшливий результат.

Не забувайте про періодичної підгодівлі рослини. Особливо гарні для винограду калійні сорти добрив. А також:

  • торф
  • компост
  • перегній

Підгодовування слід проводити, починаючи з весни. Тоді ж огляньте рослина на наявність замерзлих гілок і стебел. Їх необхідно зрізати. Зазвичай за сезон рослині потрібно кілька таких прикорму.

Поливання сходів повинна бути інтенсивнішою влітку. За раз на один саджанець можна вилити до 10 літрів води. А ось рихлити землю навколо стебел краще постійно, не даючи їй затвердіти.

Слідкуйте за тим, щоб при цьому не пошкодити коріння, інакше рослина загине!

Дуже уважно потрібно стежити за разрастающимися гілками винограду. Їм обов'язково потрібна опора. Можна увіткнути в землю палицю, до якої підв'язати молоді пагони.

Альтернативою палиці може стати стіна будинку, огорожа чи паркан, а також відмінно виглядають гілки дикого винограду на огорожі альтанки.

А ось слабкі, мляві гілки потрібно, не замислюючись, видаляти. Адже вони заважають зростанню рослини. Але якщо ви хочете, щоб виноград більше розростався оп горизонталі, уздовж стіни, то можна обійтися без зрізання зайвих гілок, тоді зростання рослини почнеться на всі боки, не тільки вгору.

Що стосується наявності шкідників на листі дикого винограду, то це велика рідкість . Тому проблем з цим бути не повинно. І навіть не буде потрібно профілактична обробка від комах.

Не забувайте на зиму вкривати дикий виноград. Наприклад, щоб він не замерз, можна утеплити грунт над корінням рослини, між іншим тепле стару ковдру, поліетилен або пінопласт.

Отже, щоб з насіння отримати сходи, посадіть їх в горщики за 2 місяці до висадки в грунт. Поливання, підгодівля і зрізання сухих листя - необхідний догляд за рослиною.

Нюанси вирощування винограду на балконі

Зазвичай садівники воліють садити дикий виноград на дачній ділянці. Однак це цілком можна зробити і на самому рядовому балконі.

З одного боку, можна висадити виноград для того, щоб пізніше пересадити підросли рослини в грунт. З іншого боку, виноград може запросто стати постійним «мешканцем» вашого балкона, зробити його в чимось неординарним і по-східному вишуканим.

Отже, коли мова йде про таку рослину як дикий виноград, як садити на балконі його - питання, що вимагає детального відповіді.

Для початку потрібно підібрати підходящу тару. Це може бути:

Єдине - варто уникати скляної ємності. Все-таки це не зовсім безпечно і легко може розбитися.

Грунт для висадки дикого винограду потрібно придбати хорошої якості. Потрібна м'яка, пухка земля. Помістіть її в обрану ємність. Зробивши невелике заглиблення - посадіть туди паросток винограду.

Увага, вибираючи в магазині паросток - переконайтеся, що він не хворий і коренева система знаходиться в хорошому стані.

Зрозуміти це можна навіть за зовнішнім виглядом рослини. Хворий паросток матиме в'ялий стовбур і маленькі, скулені листочки.

Не варто садити в один горщик кілька паростків. Дикому винограду потрібно простір, щоб добре розростися. Якщо є необхідність і бажання висадити кілька відростків, просто заведіть кілька ємностей.

Час для висаджування винограду на балконі потрібно вибрати відповідне. Це повинна бути рання осінь або пізня весна. На балконі не повинно бути занадто холодно або, навпаки, надмірно душно.

Якщо паростки висаджені вами в осінній період, то обов'язково їх утеплите або накрийте поліетиленом перед зимою. Адже холод і морози можуть пошкодити молодим паросткам.

Також стежте, щоб на балконі не було протягів, і рослина могла б нормально рости.

Слід часто поливати рослину. Адже балкон (особливо засклений) - місце, куди дощі не потрапляють. А значить, вологу коріння рослини взяти буде не з звідки. Цю вологу вам доведеться заповнювати частою поливанням.

Цю вологу вам доведеться заповнювати частою поливанням

Дівочий виноград можна висаджувати і на балконі

Важливо не забути про опору для стебел зростаючого винограду.

Можна поставити горщики вище, щоб стебла спускалися вниз.

Або навпаки, поставте виноград нижче і в якості опори використовуйте звичайну міцну дріт.

Ще один важливий момент - це освітлення. Хоча виноград непогано себе почуватиме і в тіньовій стороні, але чекати від нього в цьому випадку розлогих гілок не доведеться.

Тому краще слідувати наступним радам з організації освітленості для паростків дикого винограду:

  • Якщо ваш балкон виходить на південь - це чудово. Якщо немає, то знайдіть на балконі хоча б невелику ділянку, куди потрапляють сонячні промені, нехай навіть на короткий час протягом усього дня. Саме там і варто розміщувати горщики з паростками.
  • Скористайтеся світловідбивачами. Це щільні шматки паперу, покриті фольгою. Існує думка, що такі відбивачі в ідеалі потрібно розміщувати на вікна, тоді сонячного світла буде на балконі сповна. Однак є величезний мінус в цьому варіанті - навіть трохи закривши частину вікон, провідних в будинок, ви позбавите кімнати світла. Там буде напівтемрява. Тому намагайтеся розмістити світловідбивачі так, щоб не загороджувати вікна. Наприклад, десь збоку. Щоб ефект від фольги був ще більше - можна загнути її таким чином, щоб промені точно потрапляли на неї і відбивалися на горщики з виноградом.
  • Ранньою весною і пізньою осінню використовуйте лампи денного світла. Залишайте їх включеними для того, щоб листочки наситилися світлом і краще росли.

Ну і, звичайно ж, стежте за станом листя. Це дуже важливо, коли виноград росте на балконі. Адже засохлі або початківці гнити листя можуть стати відмінним притулком для комах, в тому числі гусениць.

До того ж, опадає сухе листя будуть не естетично виглядати на вашому балконі, стаючи сміттям і брудом під ногами і вимагаючи від вас частою приборки.

Якщо у вас повністю засклений балкон, незалежно від погоди - провітрюйте його, щоб свіже повітря надходив до вашого винограду.

Отже, це всі необхідні поради тим, хто запалився ідеєю висадити на своїй ділянці або просто на балконі дикий виноград. Зробити це не так важко, але, як і будь-яка рослина, виноград зажадає від вас догляду, турботи і уважного ставлення.

Візьміть на озброєння всі необхідні рекомендації і приступайте до здійснення вашої задумки. І тоді розкішна листя дикого винограду буде радувати око вам і оточуючим не один рік, а довгий-довгий час! Головне - не лінуватися! Детальніше про дикому винограді можна подивитися на відео:


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама