Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дикий виноград: посадка догляд на паркані

Дикий виноград, який ще називають дівочий, не здатний приносити багаті врожаї соковитих ягід. Непридатний він і для приготування вина. Але садівники дуже цінують цю рослину. Його вирощують з іншою метою - для декору ділянки.

Головна особливість культури - стрімкий ріст пагонів. Вони здатні досягати в довжину 25 метрів, обплітаючи стіни і огорожі. Довгі лози надають вишуканості будівлям, з їх допомогою створюють затишні тінисті альтанки. Одна з переваг дикого винограду - невибагливість.

1

Зовнішні характеристики рослини

Дикий виноград являє собою рослина з довгим здеревілим стволом і швидко зростаючими облиственими пагонами. У молодому віці вони мають червонуватий відтінок, а потім стають зеленими.

Яйцеподібні листя зеленого кольору кріпляться до стебел за допомогою довгих черешків. Вони мають пальчасто складну будову і складаються з 3-5 сегментів. По краях листових пластин є пильчасті щербини.

Кінці ліан забезпечені вусиками, за допомогою яких вони прикріплюються до опор. Квітки дикого винограду маленькі і непоказні зеленого кольору. Вони зібрані в невеликі волотисте суцвіття. Плоди округлі, дрібні, синяво-чорні.

Ягоди дівочого винограду неїстівні. У їх м'якоті присутній синильна кислота, небезпечна для людини.

У їх м'якоті присутній синильна кислота, небезпечна для людини

Восени дикий виноград - об'єкт захоплення. Його листя набувають насичений червоний відтінок за умови, що рослина знаходиться на сонці. Зростаючі в тіні екземпляри стають жовтими.

2

Переваги та недоліки культури

Дикий виноград завоював популярність серед садівників, тому що він має безліч переваг:

  • рослина невимоглива до складу грунту;
  • швидко зростає - вкоріненого живця за рік витягується до 3 метрів в довжину;
  • не вимагає поливу і підгодівлі;
  • легко розмножується;
  • культура не схильна до зараження хворобами та шкідниками;
  • не потребує укриття на зиму, хіба що в північних регіонах;
  • зберігає декоративність навіть в сильну спеку і посуху.

Дикі сорти винограду приваблюють не всякого. Виростивши ліану на своїй ділянці, не можна залишати її без уваги, інакше вона пошириться всюди. Садівник повинен регулярно проводити обрізку куща. Це не єдиний недолік культури, є й інші:

  • на вигляд витончені ліани здатні зруйнувати стіни і паркан з плит;
  • коріння куща розростаються на кілька метрів убік, витісняючи інші культури;
  • майже до кінця червня стебла залишаються оголеними, так як листя з'являються пізно.

3

Вирощування дикого винограду

Прийнявши рішення посадити дівочий виноград на паркані, важливо визначитися, з якого боку краще розташувати кущі. Якщо вони виявляться в тіні огорожі, то садівник втратить можливість восени насолодитися багряної забарвленням листя.

Варто заздалегідь подбати і про те, щоб рослина надалі не поширилося по всій ділянці. Якщо паркан знаходиться в безпосередній близькості з будівлями, встановлюють шпалеру, щоб втечі не обвили будинок.

3.1

Посадка кущів уздовж паркану

Дикий виноград садять восени. Незадовго до початку посадкових робіт перекопують виділена ділянка. Лунки роблять на відстані 1 метра. Якщо розташувати їх ширше, лози не зможуть щільно обплести паркан в короткий термін.

Ями глибиною 50-60 см викопують на безпечній відстані від огорожі - не менше 70 см. На дно укладають дренажний шар з битої цегли або гальки. Його товщина становить 15 см. Землю з лунок змішують з половиною відра піску і такою ж кількістю перегною.

Досвідчені садівники рекомендують додати до складу суміші ще й деревну золу - 1 літр. Змішавши грунт, можна приступати до посадкових робіт. Саджанець встановлюють в центр ями, розправляють коріння і засипають ґрунтом.

Саджанець встановлюють в центр ями, розправляють коріння і засипають ґрунтом

Деякі садівники радять трохи нахиляти їх у напрямку до паркану. Рослина поглиблюють в яму так, щоб коренева шийка виявилася на рівні землі. Навколо кущів формують пристовбурні кола і виробляють полив. Поверхня ґрунту мульчують соломою або торфом, щоб волога довше трималася всередині і не докучали бур'яни.

Якщо паркан виготовлений з каменю або бетонних плит, між ним і виноградником встановлюють армовану сітку, інакше лоза зашкодить огорожа.

4

особливості догляду

Посаджені восени рослини потребують щотижневому поливі. Під кожен кущ виливають 10 літрів води. Пізньої осені молоді ліани знімають з опори, укладають на землю і вкривають сухим листям і ялиновим гіллям на випадок, якщо зима виявиться суворою і безсніжною.

Догляд за диким виноградом включає в себе:

  • видалення бур'янів;
  • регулярний полив;
  • формування куща;
  • внесення добрив (за бажанням).

Якщо посадка припала на весну, саджанці будуть стрімко рости. Садовод не повинен упустити момент - починати направляти молоді пагони потрібно відразу. Важливо стежити, щоб всі наявні вусики були задіяні в утриманні ліани. Самі неслухняні краще підв'язати.

У міру дорослішання рослини нижня частина пагонів дерев'яніє, тоді ліана стане важче. Іноді під власною вагою лози просідають, через це молоді стебла обриваються. Щоб уникнути такої ситуації, рекомендується надійно фіксувати старі гілки до армованої опорі.

4.1

обрізка

Навесні виконують обрізку куща. Виявивши підмерзлі за зиму стебла, їх видаляють. Зрізають також поламані і слабкі пагони.

Важливо не допускати надмірного загущення крони, це загрожує розвитком грибкових захворювань.

Кущ формують так, щоб ліани розповзалися вгору у формі віяла. Кожна здорова втеча фіксують під невеликим кутом по відношенню до сусіднього. Виходить подобу променів.

4.2

підживлення

Більшість садівників не вносять добрива під кущі дикого винограду, він і так відмінно росте. Якщо є бажання підгодувати культуру, то роблять це ранньою весною, а другий раз - влітку.

У пристовбурні кола вносять нітроаммофосфат в дозуванні 50 гр / кв. м або універсальне мінеральне добриво в кількості, рекомендованому виробником.

5

розмноження

Якщо кущі дикого винограду треба розмножити, щоб висадити в іншому місці ділянки, це роблять декількома способами:

  • за допомогою відводків;
  • живцюванням;
  • кореневої порослю.

Кожен метод дозволяє швидко отримати посадковий матеріал. Насіннєвий спосіб розмноження теж застосовується садівниками, але він не настільки популярний. Насіння перед посівом доведеться стратифікована.

5.1

отводками

Довгі ліани легко вкорінюються при контакті з грунтом. Досить взяти будь-яку батіг, викопати невелику канавку, помістити туди втечу і зафіксувати шпилькою для волосся або іншим предметом, а потім засипати грунтом.

Вже через 2-3 тижні на отводке утворюються корінці. Батіг відсікають і садять на вибране місце. Щоб вкорінення пройшло благополучно, молоде рослина притіняють і рясно поливають.

5.2

живцями

Для цього способу знадобляться фрагменти пагонів. Краще не використовувати старі і дуже молоді батоги, а вибирати середні, товщиною з олівець. На кожному черешку повинні бути присутніми 5 нирок.

На кожному черешку повинні бути присутніми 5 нирок

Укоренити їх нескладно. Фрагменти батогів занурюють в пухкий вологий субстрат, залишивши на поверхні 2 нирки. Коріння з'являться через 2-3 тижні при регулярному поливі.

5.3

кореневої порослю

У нижній частині куща дівочого винограду постійно утворюється рясна коренева поросль. Її використовують для розмноження. Відростки відокремлюють від материнської рослини і садять в пухку грунтову суміш.

При регулярному поливі укорінення в відкритому грунті відбувається швидко. Уже через місяць їх пересаджують на потрібне місце в саду - біля паркану, альтанки або арки.

Посадити дикий виноград і доглядати за ним просто. Складніше контролювати поширення коренів на ділянці. Досвідчені садівники рекомендують встановлювати обмежувачі, які заважають розростатися культурі під землею. Для цього вони використовують шматки шиферу і інші предмети.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама