Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дівочий виноград: популярні види, посадка і догляд за ліаною в саду

  1. Особливості зовнішнього вигляду дівочого винограду
  2. різновиди культури
  3. Як розмножують рослину
  4. Коли і як проводити посадку
  5. Здійснення догляду за декоративною ліаною
  6. Від чого слід берегти рослину
  7. можливості застосування

дівочий виноград по-науковому називають Parthenocissus quinquefolia, що означає незайманий плющ. Це представник сімейства винограду, який активно застосовують в ландшафтному дизайні. Ліаноподобний лози здатні обплітають абсолютно рівні вертикальні поверхні і рости в висоту до 15-20 метрів. У цьому їм допомагають своєрідні корені-присоски, які утворюються на пагонах в процесі розвитку.

Вирощувати рослину почали ще в 17 столітті в європейських країнах. За минулі роки садівникам стали відомі близько дванадцяти різновидів рослини, які прийшли з азіатських і північноамериканських країн.

зміст:

Особливості зовнішнього вигляду дівочого винограду

Особливості зовнішнього вигляду дівочого винограду

Ліана заслужила свою назву завдяки гроздям ягід, що утворюються на пагонах. На пагонах утворюються грона темно-синіх ягід, схожих на виноград , Але вони набагато дрібніше і їх не можна вживати в їжу, тому їх функція виключно декоративна. А дівочим рослину називають через здатність до самозапилення.

Цінність дівочого винограду полягає в декоративності листя.

Залежно від освітлення і пори року вона забарвлюється в бордово-червоні і зелені відтінки. А корнелазающіе лози не капризний і з легкістю переносять морози і затінені місця. Тому висаджувати даний плющ можна в будь-якому місці. Вражає і швидкість росту рослини, завдяки чому приховати непривабливий ділянку можна в короткі терміни. Але це буйство потрібно завжди контролювати, щоб рослина не заполонило густими лозами весь вільний простір і не набуло неохайний вигляд.

Садівники вважають за краще висаджувати на ділянці дівочий виноград не тільки через декоративності, а й за його здатність покращувати мікроклімат і пригнічувати розмноження і поширення патогенної мікрофлори. А густий листяний килим, що огорнув будинок або альтанку перешкоджає проникненню всередину пилу і бруду, а також перешкоджає перегріву в спекотні літні дні.

Багато садівники і ландшафтні дизайнери зупиняють свій вибір на дівочому винограді, завдяки:

  • декоративності строкатих різьблених листя, які вносять приємну різноманітність, змінюючи забарвлення протягом дачного сезону
  • невибагливості і посухостійкості
  • морозостійкості
  • імунітету до хвороб і шкідників
  • швидким темпам зростання
  • тіньовитривалості

А в середині літа в зеленій масі листя розпускаються непоказні бляклі квіточки, які виділяють приємний аромат і привертають запилювачів. На їх місці на початку осені з'являться темні воскові ягідки, які стануть додатковим елементом декору.

різновиди культури

різновиди культури

В роду дівочого винограду налічується близько двадцяти видів, але найбільшу перевагу віддають лише двом:

  • Віргінський (пятілісточковий) дівочий виноград. Вид відрізняється пальчатосложнимі листової пластиною, яка за формою нагадує будову каштанового листя. Кожен з п'яти фрагментів листа має овально-загострену форму з дрібними рубчиками по краях. Без зусиль може увіть більше 15 метрів вертикальної поверхні. Рослина невибаглива і легко переносить пересадку на нове місце. Однаково добре росте на сонячних і затінених ділянках, але під впливом сонячних променів має більш декоративний вигляд. Віргінський дівочий виноград рідко піддається нападкам комах-шкідників, але його можуть зробити вибір слимаки, які люблять вологі тінисті куточки.
  • Плющевидной (тріостренний) дівочий виноград. Вид має три пальчатосложнимі листочка, схожих за будовою з листям плюща . На кінчиках кожної лози розвивається кілька вусиків з присосками, за допомогою яких рослина чіпляється за опору і виростає до 10-15 метрів в довжину. Тріостренний дівочий виноград має кілька підвидів. Особливості кожного з них є забарвлення листя в осінній період: у пурпурного вона набуває бордову забарвлення, у золотистого - крапчасту жовто-зелену, а популярність дівочого винограду "Вича" обумовлена ​​дрібній глянсовим листям, яка забарвлюється в насичені червоно-оранжеві відтінки.

Як розмножують рослину

Як розмножують рослину

Для розмноження дівочого винограду застосовують три методи: насіннєвий, відводками і живцями. В силу своєї невибагливості дівочий виноград не вимагає особливого складу грунту, але за спостереженнями садівників, краще росте в підготовленої грунтосуміші з двох частин землі, двох частин компосту і однієї частини піску.

Насіннєвий спосіб розмноження - це тривала і трудомістка процедура, до якої вдаються тільки досвідчені садівники. Успіх підприємства залежить від свіжості насіння, тому як вони швидко втрачають схожість і придатні для посадки протягом одного року.

Правила розмноження:

  • Перед посівом насіннєвий матеріал необхідно стратифікована , Яку можна провести в природному середовищі, за допомогою висадки насіння на зиму.
  • Якщо ж висадка планується навесні то процедуру проводять за 2-2,5 місяці до заходу: в ємність насипають зволожений пісок і поміщають в нього насіння, після чого накривають поліетиленом і відправляють на холод. Температура не повинна перевищувати п'яти градусів тепла.
  • Протягом всього часу підготовки потрібно періодично зволожувати посів до появи росточков.
  • Пророслі насіння висівають у відкритий грунт і через 30-40 днів рослина піде в зростання.

Розмноження за допомогою відводків застосовується, якщо на ділянці вже виростає дівочий виноград. Для такого розмноження не буде потрібно відокремлювати відросток від рослини. досить:

  • відібрати дворічні або трирічні лози
  • нахилити їх до землі і зафіксувати
  • місця кріплення присипати грунтом
  • регулярно поливати

До наступного сезону сформуються самостійні рослини, які потрібно викопати і пересадити на постійне місце.

розмноження живцями - найбільш поширений метод серед садівників любителів. Для його здійснення потрібно:

  • Відібрати визріли здеревілі ліани і нарізати їх на фрагменти.
  • Кожен держак повинен мати не менше чотирьох нирок.
  • Живці поміщають в підготовлені лунка нирками вгору, присипають землею і поливають.
  • Посадку слід прикрити від прямих сонячних променів і регулярно зволожувати.
  • Живці слід нарізати на самому початку весни, поки не почався процес вегетації.

Коли і як проводити посадку

Коли і як проводити посадку

Перед тим як робити посадку дівочого винограду слід визначитися з місцем, де він буде рости. На сонячному боці ділянки рослина розвивається швидше і восени набуває яскраво-червоні відтінки, а в тіні буде рости трохи повільніше і листя залишиться зеленою.

Дівочий виноград можна висаджувати як восени, так і навесні. Але досвідчені садівники рекомендують здійснювати дану процедуру в перші місяці осені. Посадка полягає в наступній послідовності:

  • За тиждень до посадки грунт перекопують і видаляють бур'ян.
  • Викопують посадкову лунку півметра в глибину і обладнають її дренажем з дрібних каменів, керамзиту або битої цегли.
  • Дренаж присипають шаром піску і заповнюють ямку підготовленої почвосмесью.
  • Поміщають в лунку саджанець, держак або пророслі насіння і поливають.
  • На початковому етапі зростання рослині знадобиться опора, тому про це варто подбати заздалегідь.

Здійснення догляду за декоративною ліаною

Здійснення догляду за декоративною ліаною

Доглядати за дівочим виноградом нескладно. Головне - вчасно поливати рослину і здійснювати обрізку батогів.

За рахунок великої кількості листя, грунт під ліаною рідко пересихає, тому поливати рослину слід нечасто.

В особливо спекотне літо такі заходи потрібно проводити не частіше трьох або чотирьох разів за сезон. А якщо в місці зростання регулярно йдуть дощі, то в поливах культура не потребує. Для активного росту і підвищення декоративності з весни дівочий виноград слід підгодовувати комплексними добривами , Які вносять раз в тиждень. Виняток становить період цвітіння - в цей час підгодівлі вносити не слід.

Дівочий виноград росте дуже швидко, тому велике значення має обрізка рослини, інакше зелена маса стане некерованою і придбає неохайний вигляд.

Садівники дають кілька рекомендацій щодо формування декоративного чагарнику:

  • У міру зростання слід встановлювати додаткові опори і направляти на них пагони, а ті, які не хочуть рости в потрібному напрямку краще видалити.
  • Слід виробляти регулярну обрізку слабких, пошкоджених і загущающих пагонів.
  • По весні обрізають висохлі гілки.
  • Також потрібно проводити санітарну обрізку, при якій віддаляються лози, що вибиваються із загальної маси.

Рослина відноситься до морозостійких видів, тому добре переносить морози і не потребує укриття на зиму. Якщо в період холодів деякі гілки підмерзли, то по весні з просто видаляють, а виноград активно нарощує нову лиственную масу.

Від чого слід берегти рослину

Від чого слід берегти рослину

Головним ворогом дівочого винограду є слимаки і загнивання кореневої системи при надмірному поливі. Щоб не допустити останнього, рослина слід поливати тільки в посушливий сезон.

А для боротьби зі слимаками існує кілька перевірених методов6

  • Пастка з лимонної цедри. Потрібно розрізати фрукт навпіл і вийняти м'якоть. У шкірці роблять отвір і розташовують поблизу рослини. Слимаки забираються всередину і поки ласують цитрусом їх можна з легкістю зібрати.
  • Пивна пастка. Бляшану пивну банку із залишками напою закопують в землю біля рослин так, щоб отвір залишилося трохи вище рівня грунту. Через тиждень в банку накопичиться слимаки і їх слід прибрати, а банку налити ще порцію пива і повторити процедуру.

Інші комахи і грибкові захворювання рослині не страшні.

можливості застосування

можливості застосування

Дівочий виноград активно застосовується для створення живоплоту , Яка не тільки прикрасить територію, але і захистить від дорожнього пилу і очистить повітря. Також рослину можна застосовувати для затінення альтанки. Таке укриття захистить від палючих променів сонця і створить затишний куточок для відпочинку.

Якщо висадити рослини вздовж житлового будинку і грамотно розподілити лози, то будинок не буде перегріватися влітку, а за зовнішнім виглядом нагадає середньовічний замок.

Дівочий виноград вирощувати нескладно.

Єдине, на що слід звернути увагу, так це Формування чагарнику. Якщо вчасно здійснювати обрізку, то рослина прикрасить будь-яку ділянку і принесе чимало користі господарям.

Більше інформації можна дізнатися з відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама