Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за виноградом: основні правила весняних, літніх і осінніх робіт

  1. Правила весняного догляду
  2. весняна обрізка
  3. розмноження
  4. Особливості річного догляду
  5. Комплекс зелених робіт
  6. Виноград восени: секрети успішної зимівлі
  7. Обробка від шкідників і хвороб
  8. Полив і добриво
  9. Формування куща і укриття на зиму

Хороший урожай винограду залежить від своєчасно проведених заходів по догляду протягом усього року Хороший урожай винограду залежить від своєчасно проведених заходів по догляду протягом усього року. У чому ж полягає правильний догляд за виноградом навесні, влітку і восени? Які роботи необхідно виконати для того, щоб виноградник радував свого власника великими, ароматними, великими ягодами багато років? Про основні роботах і піде мова в наступному матеріалі.

Правила весняного догляду

весняний   догляд за виноградом   складається з цілого комплексу обов'язкових робіт, орієнтованих на поліпшення стану і підвищення продуктивності рослини весняний догляд за виноградом складається з цілого комплексу обов'язкових робіт, орієнтованих на поліпшення стану і підвищення продуктивності рослини. Всі заходи починають проводити після встановлення стабільно теплою температури повітря і зняття з виноградника укриття, що захищає його від морозів. Якщо ймовірність заморозків зберігається, то повністю прибирати утеплює не варто. Досить виконати в ньому отвори, що забезпечують приплив свіжого повітря. Після остаточного видалення всього укриття можна приступити до весняної обрізування.

весняна обрізка

Як правило, обрізка винограду навесні для початківців виявляється не таким вже й складним завданням Як правило, обрізка винограду навесні для початківців виявляється не таким вже й складним завданням. Головне - правильно визначити, які частини куща варто видалити, а які залишити. Досвідчені садівники рекомендують прибирати до 80% старих гілок і торішніх молодих відростків. Залишати слід багаторічні центральні гілки (рукави) і по кілька молодих пагонів на кожній з них.

Якщо планується обрізка старого винограду, то проводити її краще в два етапи. Оптимальний час для першого - це пізня осінь або початок весни. Обрізку завжди починають з видалення хворих, всохлі, тонких, пошкоджених гілок. Якщо після обрізки на кущі залишилося необхідну кількість молодих пагонів з діаметром понад 0,5 см і наявністю не менше 12 нирок, то їх залишають все. Якщо планується обрізка старого винограду, то проводити її краще в два етапи Якщо на рослині залишилися тільки короткі пагони довжиною не більше 3-5 нирок, то їх рекомендується обрізати рівномірно так, щоб на 2 погонних метрах залишилося не більше 4-5 штук. Другий етап обрізки доводиться на кінець жовтня. В цей час з кущів видаляють молоді тонкі пагони, вусики, листя.

Така обрізка дозволить дати старому винограду нове дихання. Можливо, що в наступному після обрізки сезоні порадіти доброму врожаю не вийде, зате вже через рік великі грона на оновленому кущі гарантовані.

розмноження

Набагато більше замішання викликає у новачків питання, як розсадити виноград правильно і ефективно. Найпоширеніший і безболісний для лози спосіб - це розмноження винограду живцями . Найчастіше живці для розмноження готуються восени, а висадка їх відбувається навесні.

Підготовка хороших життєздатних живців має кілька особливостей: Підготовка хороших життєздатних живців має кілька особливостей:

  • нарізають їх після опадання всього листя з куща, але до настання заморозків;
  • для живцювання беруться плодоносні гілки;
  • краще брати відносно прямі й рівні лози;
  • від довжини живця залежить якість розмноження: чим він довший, тим сильніше і витривалість вийде новий кущ.

Після підготовки живців їх обприскують мідним купоросом, збирають в зв'язки і поміщають в сховище: льох, підвал або звичайний холодильник. Після підготовки живців їх обприскують мідним купоросом, збирають в зв'язки і поміщають в сховище: льох, підвал або звичайний холодильник

Навесні перед посадкою живці слід перевірити на свіжість. Для цього секатором робиться поперечний зріз. Якщо на місці зрізу з'явилася вода - це добра ознака. Значить, живці добре пережили зиму і готові до посадки. Те, що вода просочується і без надрізу означає, що держак згнив, а якщо в місці надрізу краплі не з'являються - то він засох. Відібравши для посадки успішно перезимували матеріал, його слід вимочити в теплій воді протягом двох днів, а після цього проростити.

Пророщування можна здійснювати в пластикових стаканчиках або пляшках, заповнених спеціальною сумішшю з піску, перегною і грунту. Пророщування можна здійснювати в пластикових стаканчиках або пляшках, заповнених спеціальною сумішшю з піску, перегною і грунту Після розпускання нирки живці краще тримати в добре освітленому теплому місці, не забуваючи про своєчасне поливі. Всього лише за три місяці саджанець перетвориться в кущик, повністю готовий до посадки. Висаджувати молоді кущики краще, починаючи з середини травня при стабільній температурі вище 20 градусів. Слід пам'ятати, що догляд за виноградом на Уралі та інших регіонах з нестійким кліматом має свої особливості. Тому в цих областях посадку саджанців слід починати не раніше, ніж з другої половини липня.

Часто можна почути питання, як посадити виноград влітку і отримати міцні кущі.

Головне правило посадки на початку літа - забезпечення достатньої вологості грунту і своєчасного поливу.

Особливості річного догляду

Догляд за виноградом влітку теж завдає чимало турбот садівникові Догляд за виноградом влітку теж завдає чимало турбот садівникові. Основні заходи в цей час полягають в поливі, підгодівлі, захисту від шкідників і комплексі зелених робіт, які прискорюють дозрівання грон і запобігають заращіваніе куща.

Комплекс зелених робіт

Зелені роботи проводяться на протязі всього літа. Для прискорення дозрівання ягід здійснюється карбування лози - укорочення пагонів до 10-12 листя над гроном. Швидкозростаючі гілки на протязі сезону необхідно кілька разів підв'язувати, щоб вони не зламалися під вагою грон. Зелені роботи проводяться на протязі всього літа

Повноцінний догляд за виноградом в червні передбачає пасинкування - видалення молодих дрібних пагонів, що розвиваються з нирок основних пагонів, що сформувалися в цьому році. Пасинки сильно загущают кущ, знижують освітленість, а відповідно, і цукристість ягід і врожайність лози.

Правильний догляд за виноградом влітку в Сибіру заслуговує на окрему увагу. Так як цей регіон характеризується раннім настанням зими, вирощування винограду в цих умовах буде успішним при дотриманні систематичного виконання комплексу зелених робіт протягом літа. Обрізку куща проводять два рази на рік: в серпні-вересні і безпосередньо перед приховуванням на зиму.

Виноград восени: секрети успішної зимівлі

Хоч догляд за виноградом навесні і влітку займає досить багато часу, основна частина турбот про кущі доводиться на осінній період. Саме тоді закладається основа для збереження кущів під час зимівлі.

Обробка від шкідників і хвороб

Турбота про кущі восени полягає, перш за все, у захисті його від комах і захворювань Турбота про кущі восени полягає, перш за все, у захисті його від комах і захворювань. Це дозволяє підвищити виживання куща і його врожайність в наступному сезоні.

Для визначення необхідних заходів лозу слід уважно оглянути. Якщо є сліди ураження несправжньою борошнистою росою, то хворі листя і гілки видаляють, а виноградник обробляють спеціальними засобами - Амістар або Строби. Боротьба зі справжньою борошнистою росою полягає у видаленні уражених гілок і обробці лози препаратами, що містять сірку - Ефаль, Топаз і ін. При обробці від борошнистої роси кущ додатково отримує захист від антракнозу і фомопсису. Для визначення необхідних заходів лозу слід уважно оглянути

Фахівцям відомо, осіннє обприскування винограду настоєм тютюну або аптечної ромашки дозволяє захистити його від гроздевой листовійки. Кліщі видаляються за допомогою карбування і пасинкування куща. При цьому можна усунути близько 90% шкідників. Завершальним етапом обробки перед укриттям є обприскування виноградника 3-5% розчином купоросу (мідного або залізного).

Полив і добриво

Крім обприскування важливою частиною осіннього догляду вважається полив і підгодівля винограду, що дозволяють підтримати сили рослини в холодний період.

У період дозрівання ягід виноград потребує регулярного поливу У період дозрівання ягід виноград потребує регулярного поливу. Після збору врожаю полив повинен бути помірним, але в той же час забезпечує хорошу просочення вологою землі. Періодичність поливу визначають виходячи з клімату регіону, в якому виноградник виростає. Однак, незалежно від цього в середині осені грунт під кущами потребує рясної просочення вологою. Іноді для цього спеціально обладнають канавки, щоб вода потрапляла безпосередньо під кущ. По завершенню поливу грунт навколо рослини необхідно збити. Дивіться статтю про ефективний полив винограду .

Осіння підгодівля - необхідна умова відновлення виноградника після плодоношення і забезпечення максимально комфортного зимування. Осіння підгодівля - необхідна умова відновлення виноградника після плодоношення і забезпечення максимально комфортного зимування Як осінньої підгодівлі використовують органічні добрива з домішкою деревної золи. Повністю перекопувати грунт для внесення добрива не обов'язково, досить мульчувати грунт навколо підстави стовбура кожного куща.

Фахівці рекомендують раз в три роки проводити підгодівлю з калійними і фосфорвмісними засобами. Додатковими речовинами для добрива виступають борна кислота, сірчанокислий марганець, калійний йод.

Формування куща і укриття на зиму

Про те,   як правильно підрізати виноград восени   , Багато говорити не доводиться Про те, як правильно підрізати виноград восени , Багато говорити не доводиться. Про це знає кожен садівник. Осінню обрізку проводять після збору врожаю і опадання всього листя. Видаленню підлягають старі, пошкоджені і хворобливі пагони. Здорові гілки також підрізають, залишаючи 5-7 очок на кожній.

У чому ж полягає правильний догляд за виноградом навесні, влітку і восени?
Які роботи необхідно виконати для того, щоб виноградник радував свого власника великими, ароматними, великими ягодами багато років?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама