Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за виноградом влітку: обрізка, полив, пасинкування, обробка, відео

  1. Перший рік життя лози: особливості догляду
  2. Зелені операції і догляд влітку
  3. Доглядаємо за насадженнями під час цвітіння
  4. Підживлення і полив для нормального росту

З приходом літньої пори багато початківці садівники задаються цілком резонним питанням, як доглядати за виноградом, щоб домогтися гарного росту і розвитку лози? Відсутність досвіду і недостатність знань в цій області в більшості випадків призводить до помилок. В результаті зав'язується мало ягід, а рослина постійно хворіє. З огляду на практичні поради, відгуки досвідчених розвідників і бувалих садівників, можна уникнути більшості проблем при вирощуванні цієї рослини.

Перший рік життя лози: особливості догляду

Від правильного, доброякісного догляду багато в чому залежить приживлюваність лози, наступ плодоношення, життєстійкість, кількість і якість майбутніх ягід. Головним завданням господаря при первісному догляді є формування міцної кореневої системи. У перший рік розвитку переважна більшість коренів зосереджена і розвивається в межах посадочної ями. Цю інформацію потрібно враховувати при зрошенні, внесення добрив, укритті на зиму . Від правильного, доброякісного догляду багато в чому залежить приживлюваність лози, наступ плодоношення, життєстійкість, кількість і якість майбутніх ягід

У червні і серпні робиться катаровка - агротехнічний догляд, який представляє собою обрізку росяних (поверхневих) коренів на підземній частині лози (на фото №4). Слід акуратно відгребти землю в пристовбурних кіл на глибину 0,2-0,25 метра і за допомогою секатора зрізати молоді корінці на стовбурі без залишення пеньків. Зрізи трохи підсушують і дезінфікують розчином мідного купоросу (3%) або борної кислоти (1%), щоб уникнути зараження інфекціями, після чого лунка засипається землею.

У спекотну спекотну погоду процедуру проводять в ранкові або вечірні години, в похмурі дні - протягом всього дня. Обрізка корінців верхнього ярусу дозволяє домогтися гарного розвитку п'яткових (глибоких, на фото №2) і проміжних серединних відростків.

Якщо не доглядати і не проводити катаровку, рослина може повністю перейти на поверхневі корені, які при недостатньому догляді, сильних морозах, неправильних поливах можуть загинути, а разом з ними і весь кущ.

Доглядаючи за молодими насадженнями влітку, потрібно пам'ятати - грунт біля стовбура пухкі кілька разів за сезон, очищається від бур'янів. Земляну кірку, що утворюється після дощів або поливів, розбивають і розпушують для кращого доступу кисню до кореневої системи. Зберегти водний і повітряний баланс на оптимальному рівні допоможе мульчування землі перепрілими тирсою, соломою, торфом, лушпинням насіння.

Щоб догляд за молодняком був правильним, влітку поливи здійснюють раз на тиждень. На одну рослину може йти від 5 до 15 літрів води, в залежності від стану, погодних умов, типу грунту. Багато садівники використовують крапельний полив , Або заливають лунку в прикореневій зоні.

Молоді рослини прив'язують до опори, так, щоб зіткнення з грунтом було мінімальним. Завдяки цьому ризик розвитку захворювань буде мінімальним. Влітку, коли пагони досягнуть висоти 0,8-0,9 метра, проводиться прищіпка верхівки. При слабкому зростанні прищипивание здійснюється не пізніше серпня місяця. Вусики, що ростуть на гілках, прищипують.

Зелені операції і догляд влітку

Досвідчені садівники, правильно доглядають за своїми плантаціями, радять проводити обрізку, без якої досягти якісних результатів не представляється можливим. За допомогою обрізання, лозина оптимально формується, нормується навантаження, вивільняється простір для доступу сонячних променів, видаляється непотрібна поросль, яка перешкоджає нормальному розвитку.

Догляду операції включають в себе обрізку, обламування, прищипування, пасинкування, проріджування листової частини та інші агротехнічні прийоми, необхідні для правильної організації куща і підвищення врожайності:

Суха підв'язка винограду є початковим етапом робіт при догляді в літню пору, в деяких регіонах країни здійснюється в більш ранні терміни. Лозини підв'язують до шпалери і опор, задаючи необхідний напрям для майбутнього зростання;

Уламка - спеціальний догляд, який полягає у видаленні зайвих, слабких, загущающих, безплідних жирових пагонів (Волчков). Двійники і трійники проріджуються, залишається один найсильніший. Догляд, що полягає в зеленій уламку, проводиться для регулювання навантаження куща врожаєм і гілками. Обламувати відростки потрібно, поки вони не досягли довжини 15-20 сантиметрів. видалення переростків секатором тільки зашкодить рослині. Кожен господар самостійно визначає, яку кількість хороших пагонів залишити на лозі, враховуючи особливості сорту і стан рослини.

на фото - уламка пагонів винограду

Прищіпка (видалення) верхівок пагонів проводиться за 3-5 днів перед цвітінням або при розпусканні бутонів. Такий догляд на деякий час гальмує розвиток молодих стебел, отже, зменшується осипання зав'язі, процес запилення відбувається краще. Дуже чуйні на дану операцію сорти, схильні до осипке і жіночими квітками. Щоб правильно прищипнуть відросток, залиште 5-6 листків над гроном, решта видаліть.

Нормировка суцвіть проводиться для підвищення якості майбутнього врожаю і розвантаження виноградної лози. Досвідчені виноградарі доглядають операцію проробляють до появи квіток після візуального огляду. Молоді садівники, щоб підстрахуватися, вважають за краще видаляти зайві гроздочкі після того, як виноград відцвіли. На великоплідних виноградних сортах з масою грон від 0,8 кг залишається одна кисть, більше 0,5 кг - дві, на винних (технічних) - від трьох і більше.

Пасинкування винограду є прийом, що полягає в частковому або повному укорочуванні відростків другого порядку. Проводиться з червня по серпень, метою є зменшення кількості бічних паростків основного стебла для перерозподілу поживних елементів. Процедура робиться в залежності від сортової приналежності і стану винограду 2-3 рази за сезон. Повністю видаляти відгалуження не рекомендується, агрономи вважають за краще залишати 2-4 листочка на пасинка.

Карбування винограду - зрізання верхівок пагонів з усіма листочками для кращого харчування грон і визрівання. Над верхньою пензлем залишають 9-14 листків, решта видаляють. Проводиться карбування в перші два тижні серпня.

Проріджування листя відбувається за 15-17 днів до збору врожаю для кращого провітрювання виноградника, прискорення дозрівання, профілактики захворювань. Обрізається старе листя, що росте над гронами і під ними.

Доглядаємо за насадженнями під час цвітіння

Догляд за виноградом в відповідальний період цвітіння повинен бути ретельним і скрупульозним. Саме в цей період відбувається запилення і закладка майбутнього врожаю. Господарю наділу потрібно почати прищеплювати плодоносні гілки. Лози з бурхливим приростом пасинків, особливо сорти, схильні до мелкоягодності і осипання, прищипують жорстко, видаляється частина відростка, залишається 5-7 листків над верхньою гроном. На чагарниках, що розвиваються не так інтенсивно, відривається тільки верхня частина з трьома (чотирма) листочками.

Агротехнічні заходи в фазу розпускання квіток, сприяють гарному запиленню і збільшення врожайності винограду. На звичайних (обох статей) сортах проводиться додаткове штучне запилення. За 8-14 днів короткої фази цвітіння необхідно 2-3 рази пройтися уздовж шпалер і різко струснути дроту з лозами. Струшувати пилок потрібно в ранкові години, коли роса зійде (8-10 годин ранку).

При цвітінні не рекомендується поливати лозу, підвищена вологість після зрошення негативно позначається на запиленні. Під час дощів, туману, роси не можна робити штучне запилення. Надбавка врожаю після такого догляду може становити 15-30%. Крім погодних умов і запилення, якість і кількість кистей збільшується шляхом внесення додаткових поживних елементів.

Підживлення і полив для нормального росту

Додаткове харчування - важливий етап догляду в процесі культивування всіх сортів. Від внесених добрив залежить ріст кореневої системи, лозини, пагонів і якість ягід. Подача необхідних сумішей і розчинів здійснюється через зону розташування основних коренів. На відстані 0,5-0,8 метрів від головного стебла викопується ямка (траншея) глибиною 40-50 сантиметрів, в яку вносяться поживні елементи. Доглядаючи за молодняком, досвідчені садівники підгодівлю здійснюють у три етапи:

  • перша підгодівля лози доводиться на ранню весну. Вносять по столовій ложці з гіркою азотного добрива і суперфосфату, 30 грам калійної солі з розрахунку на одну рослину. Живильні речовини засвоюються краще в рідкому вигляді, рекомендується розвести мінеральний комплекс в відрі води і вилити в ямку, після чого засипати землею;
  • другий раз корисні мікроелементи дають за 10-12 днів до початку появи квіток, використовуючи по 50 грам суперфосфату і азотної підгодівлі і 35 калійного добрива. Замість мінеральних комплексів в цю пору можна вносити гнойову рідину і курячий послід;
  • третя внесення добрив має здійснюватися в початковий момент дозрівання ягід. Застосовуються тільки фосфорне і калійне добрива, з розрахунку 2 ст.л. на рослину. При використанні золи, норма витрати збільшується в 5-8 разів.

Позакореневе підживлення є доповненням до основного внесення елементів. Перше обприскування проводиться перед цвітінням, потім після закінчення квіткового періоду, втретє кроплять при дозріванні ягід. Оббризкування проводять у вечірні години різними препаратами (Акварин, Кемира, Плантафол, Новоферт) або зольними настоями.

Протягом літа молодняк потребує хорошого зрошенні, особливо при розпусканні нирок, в момент зав'язування і росту ягідок. Поливи безпосередньо перед появою квіточок і під час, не бажані, зрошення може викликати осипання. Поливання припиняють за 14-21 день до передбачуваного збору врожаю. Для догляду за лозою на один квадратний метр потрібно приблизно 40-60 літрів води, на піщаних і супіщаних грунтах обсяг вноситься рідини збільшують.

Доглядати за виноградом влітку потрібно і необхідно, а правильний розподіл часу і сил полегшить турботи про насадженні, а смачний і щедрий урожай порадує свого господаря вже в найближчі місяці! Щоб організувати роботу правильно, можна подивитися відео на дану тему.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама