Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кращі сорти винограду для вирощування в Сибіру з описом, характеристикою та відгуками

  1. Як виноград виявився в Сибіру
  2. Виноградна казка триває
  3. Про виноград в Сибіру - відео
  4. амурський виноград
  5. Сорт винограду Аметистовий
  6. У Сибіру вирощувати виноград без укриття
  7. Сорти американського походження
  8. Виноград Альфа
  9. Виноград Ландо нуар
  10. Сомерсет сідліс
  11. Ранній виноград в Сибіру
  12. Вирощування винограду в Красноярську
  13. Соловйова-58
  14. Краса півночі (Ольга)
  15. Муромець
  16. Сверхранний червоний мускат
  17. РУСВІТ
  18. Пізні сорти винограду в Сібіру
  19. Відгуки сибіряків-виноградарів

Ті, хто пробував сибірський виноград, кажуть, що за смаком він не поступається привезені з півдня. Чималою перевагою місцевих ягід є те, що вони чистіші південців, оскільки не піддаються обробкам для збереження товарного вигляду, та й при вирощуванні хімічні препарати використовуються тільки при необхідності. Звичайно, агротехніка вирощування цієї культури має абсолютно унікальні регіональні особливості, але накопичений садівниками досвід дозволяє будь-якому сибірякові вирощувати виноград.

Як виноград виявився в Сибіру

Культивувати виноград в північних регіонах непросто, але можливо, приклавши працю і маючи необхідні знання. Адже навіть в Соловецькому монастирі на Білому морі монахи його вирощували.

Клімат Сибіру з тривалою зимою, сильними поворотними заморозками, великою амплітудою сезонної і добової температури, сильними вітрами не є комфортним для винограду.

Просування винограду на території з холодним кліматом було ініційовано Сталіним ще в минулому столітті. У той час йшла активна селекційна робота по виведенню морозостійких сортів. На Алтаї в п'ятдесятих роках ХХ століття був навіть організований виноградник, виготовлено було пробне вино, але в брежнєвські сімдесяті роки і селекційні роботи були припинені, і виноградники вирубані.

Тільки такі ентузіасти сибірського виноградарства, як Ростислав Шаров, Федір Шатилов, Михайло Левченко, Валерій Недін та деякі інші, продовжили перервану в державному масштабі роботу. Вони створювали свої секції і школи, де накопичувався і поширювався безцінний практичний досвід культури винограду в Сибіру.

Виноградна казка триває

Через стислості сибірського літа вирощувати у відкритому грунті можна тільки сорти:

  • з мінімальним терміном дозрівання ягід - ранньостиглі, суперранні, середньоранні;
  • з високою опірністю низьких температур.

У наш час вирощування винограду за Уралом стало досить поширеним серед дачників і власників присадибних ділянок. З'явилися сорти з коротким терміном визрівання місцевої селекції: Томич, Сибірська Черемушки, виведені Шаровим Мускат, Загадка, Буратіно. Популярні у сибірських виноградарів сорти Алёшенькін, Восторг, БЧЗ (Пам'яті Домбковской), Тукай і, звичайно, зимостійкі Лідія і Ізабелла, виведені в США. Вирощують в регіоні, використовуючи додаткове плівкове укриття навесні і восени, і такі суто південні сорти, як Кардинал, Аркадія, Хусайне.

Про виноград в Сибіру - відео

Неукривні виноград Сибіру

Більшість людей вважають, що виноградна лоза - рослина південне, теплолюбна, але виявляється на Далекому Сході (південь Хабаровського і Приморський краї) і на північному сході Китаю в дикій природі росте такий релікт льодовикового періоду, як амурський виноград. Його ввели в культуру ще в середині XIX століття.

амурський виноград

Ця потужна швидкозростаюча ліана, яка, маючи опору, може підніматися на висоту до 30 метрів і переносить морози до -40 ºС. Завдяки таким якостям в регіонах з жорстким кліматом її можна вирощувати без укриття біля будівель значної висоти, на альтанках, арках і перголах. Він легко переносить пересадку в будь-якому віці, добре переносить обрізку і розмножується зеленими живцями. Особливо декоративно Амурський виноград виглядає восени, завдяки яскравому забарвленню листя.

Особливо декоративно Амурський виноград виглядає восени, завдяки яскравому забарвленню листя

Особливо декоративно Амурський виноград виглядає восени, завдяки яскравому забарвленню листя

Пухкі грона цього сорту мають форму циліндра, іноді сходиться на конус. Чорні соковиті ягоди Амурського винограду мають синюватий восковий наліт. Вони покриті щільною шкіркою, м'якоть всередині зеленувата з ординарним виноградним смаком.

З використанням дикорослого амурського винограду (Vitis amurensis) - зимостійкого подібності Vitis vinifera (винограду винного) - виведені багато неукривні стійкі до морозу сорти і форми. Дикий амурський прабатько нинішніх виноградов мав дрібні і часто досить кислі плоди, виведені сорти мають солідні ягоди з відмінним смаком.

Найбільш успішною в цьому напрямку була робота відомого селекціонера Олександра Потапенка, який створив такі стійкі до сильних морозів і грибкових захворювань, врожайні сорти, як Один (Амурський прорив), Мариновський, Амурський тріумф, Аметистовий, Неретінскій і інші.

Сорт винограду Аметистовий

Потужні кущі цього столового винограду, що має суперранній термін дозрівання, дають урожай в кінці серпня або на початку вересня. Лози відмінно відновлюються у разі пошкодження заморозками, зберігаючи врожайність. Визрівання пагонів майже повне по всій довжині. Розмножується сорт живцями, які відмінно вкорінюються.

Квіти двостатеві, все суцвіття відмінно запилюються, тому необхідно нормування навантаження на кущ.

Грона аметистового мають форму циліндра і складаються з подовжених, покритих воском темно-лілових ягід іноді з фіолетовим відтінком. Абсолютно відсутня горошеніе. Стиглі грона можуть залишатися на кущі до півтора місяців, не втрачаючи ні смаку, ні зовнішнього вигляду. Осами пошкоджується в незначній мірі.

Смак винограду гармонійний кисло-солодкий, аромат з ледь відчутним мускатом.

На рівні 2-2,5 балів сорт Аметистовий має стійкість до грибкових захворювань, але профілактичні обробки фахівці радять проводити неодмінно.

На рівні 2-2,5 балів сорт Аметистовий має стійкість до грибкових захворювань, але профілактичні обробки фахівці радять проводити неодмінно

Грона аметистового мають форму циліндра і складаються з подовжених, покритих воском темно-лілових ягід іноді з фіолетовим відтінком

У Сибіру вирощувати виноград без укриття

Крім названих виноградов в Сибіру неукривного способом вирощують і багато інших його форми і сорти:

  1. Амурський-1 - суперранній сорт смачного винограду, створеного Ф. Шатілова, визріває за 75-90 днів при САТ * 1800-2000 ºС і має морозостійкість -42 ºС. * САТ - сума активних температур.
  2. Амурський чорний ультраранній - виноград того ж селекціонера, що дозріває за 85-90 днів і до морозів до -36 ºС стійкий.
  3. Башкирська ранній - сорт суперранніх дозрівання (САТ 1800 ºС) Л. Стерляевой (башкирський НІІЗіСПК), потрібні сорти-запилювачі, так як його квіти тільки жіночі.
  4. Загадка Шарова - сорт з добре і своєчасно дозрівають лозами. Невеликі грона його темно-синіх солодких ягід володіють ніжним ароматом суниці. Морозостійкість -32-34 ºС.
  5. Зілга - сорт селекціонера П. Сукатніекса з Латвії з двостатеві квітами, сині ягоди з лисячим ароматом зібрані в невеликі до 120 г грона, без укриття на зиму один з найбільш ранніх (САТ 2050-2100 ºС) в північних регіонах.
  6. Скуінь 675 (Московський стійкий) - невибагливий швидкозростаючий складний гібрид дає урожай при САТ 2000 ºС, квіти двостатеві, грона дрібні до 70 г, максимум 120 г, бурштинові ягоди мають ананасно-мускатний аромат.
  7. Мускат Шарова чорний - дуже морозостійкий з ягодами темно-синього кольору. Їх величина середня, смак родзинковий. Осами ягода не пошкоджується і не гниє.
  8. Мускат Катунский - надзвичайно стійкий до захворювань і морозів і з високими дружно дозрівають врожаями.
  9. Рожевий неукривной - столовий урожайний виноград з відмінним смаком, один з кращих за комплексом якостей.
  10. Тайговий - був виявлений в Приморському краї (південній його частині) в 1933 році. Кущі потужні, швидкорослі, з жіночими квітами, грона 150-300 г, ягоди синюваті темно-вишневі з приємним смаком. Визрівають вони в кінці літа або на початку вересня, містять цукру 20%. Сорт добре переносить відлиги, посуху, мороз до 42-44 ºС.
  11. Черемушки сибірська - найбільш ранній зимостійкий виноград, вирощений сибіряками. Він схожий з Ізабеллою, але з ароматом черемхи. Після дозрівання грона можна довго не знімати з лози, ягоди тільки покращуючи свій смак.
  12. Експрес - універсальний суперранній виноград, в Примор'ї визріває в першій половині вересня, в пухкі кисті вагою до 300 г, ягоди чорні цукру містять до 26%. Експрес схильний перевантажувати кущ гронами, потрібно їх нормування, щоб уникнути опадання ягід і горошенія.

Сорти американського походження

Багато сортів винограду і його форми були виведені на основі Fox grape - «лисячого винограду», що росте на американському континенті в дикому вигляді. Наукове його назва - Vitis labrusca (Вітіс лабруска). Всі нащадки Лабруска мають в більшій чи меншій мірі характерний смак і аромат, які у нас отримали назву «ізабелльних». Їх ягоди часто накопичують навіть більше цукрів, ніж столові виноград. При цьому самі лози не вимогливі до догляду та грунтів, урожайні, відмінно відновлюються від пошкоджень, не схильні до або мало схильні до грибкових захворювань і стійкі до морозів до -35 ºС.

Виноград Альфа

Початківцям виноградарям можна рекомендувати звернути свою увагу на сорт Альфа, який з'явився в результаті природного схрещування Лабруска з Vitis riparia (Вітіс Ріпаріа). Він дозріває раніше Ізабелли, хоча зовні і на смак дуже з нею подібний.

Альфа - урожайна, невибаглива, сильноросла, добре визріває, що не піддається грибковим хворобам. Термін дозрівання цього винограду раннесреднего, а зимові навіть сорокаградусні морози лозам не страшні. Зацвітає щорічно Альфа на півтора тижні раніше таких сортів, як Муромець або Восторг. Грона у неї середньої величини, щільні, складаються з круглих чорних ягід, вкритих восковим шаром. На смак вони кілька кислуваті, тому йдуть на приготування соку.

Альфа - урожайна, невибаглива, сильноросла, добре визріває, що не піддається грибковим хворобам

Красиво виглядають зарослі виноградом цього сорту альтанки або стіни будинків. Вирощують Альфу в Прибалтиці, Білорусі, Примор'я, Нечорнозем'я, Сибіру. Вона відноситься до найбільш часто вирощуваних сортів винограду в регіонах північного виноградарства.

Виноград Ландо нуар

Ландо нуар - один із сортів, виведених селекціонерами Франції і США. У створенні генетичної формули цього винограду були задіяні vitis vinifera, vitis rupestris, vitis berlandieri, vitis aestivalis, vitis labrusca, vitis rupestris, vitis cinerea.

Ландо нуар - це морозостійкий високоврожайний виноград, ягоди якого дозрівають в короткий термін. Лози сильнорослі, пагони до зими визрівають добре, тому виноград може добре витримувати тридцятиградусні морози. Розкриття очок, як правило, припадає на час, коли вже минули поворотні заморозки. Такі особливості сорту дозволяють вирощувати Ландо нуар в Сибіру.

Ландо нуар - один із сортів, виведених селекціонерами Франції і США

Дрібні пухкі грона цього винограду складаються з круглих синіх ягід. Величина їх середня. З них отримують червоне вино з хорошим смаком і гарною якістю.

Сомерсет сідліс

Цей кишмишні виноград селекції Елмера Свенсона можна рекомендувати для неукривного вирощування. Його стійкість до морозів тримається в межах -30-34 ºС, а термін дозрівання один з найбільш ранніх.

Його стійкість до морозів тримається в межах -30-34 ºС, а термін дозрівання один з найбільш ранніх

Цей кишмишні виноград селекції Елмера Свенсона можна рекомендувати для неукривного вирощування

Лози Сомерсет сідліс володіють середньою силою росту. Грона невеликі або середньої величини, що складаються з дрібних ягід рожевого забарвлення. Вони мають приємний смак. Урожайність Сомерсет сідліс невисока, зате смак прекрасний. Вживати в їжу виноград цього сорту можна, як тільки він порожевіє, зазвичай це відбувається вже в серпні, але залишаючись на лозі, ягоди при дозріванні стають солодший, їх аромат виразніше доповнюють суничні ноти.

Ранній виноград в Сибіру

Клімат Сибіру дозволяє вирощувати виноград з дуже коротким терміном дозрівання ягід, тобто тільки суперранні, ранні, що дозрівають але лише за 120 днів. Навіть середньоранні сорти, з термінами дозрівання 125-130 днів вкрай рідко вирощуються сибіряками.

Багато з сортів ранніх строків дозрівання вже перераховувалися вище, але в кожній конкретній місцевості і навіть на певній ділянці виноградарем приймається рішення, чи може у нього саме цей сорт винограду вирощуватися в безукривной формі або на зиму його все ж необхідно захищати від морозів.

Вирощування винограду в Красноярську

Сортове різноманіття винограду в Сибіру

Використовуючи укриття винограду на зимовий період, деякі сибіряки примудряються вирощувати найрізноманітніші сорти винограду. Серед них навіть ті, що виведені селекціонерами і рекомендовані для більш південних регіонів. Але широкого поширення набули сорти, термін дозрівання яких близький до ста дням. Про деякі з них - найбільш популярних серед сибірських виноградарів - розповімо докладніше.

Соловйова-58

Виноград, виведений на Україні Н. Соловйовим, зараз можна зустріти на садових ділянках від Прибалтики до Сибіру. Він один з найбільш ранніх, для визрівання йому треба, щоб сума активних температур становить 2200 ºС. Він має двостатеві квіти, показує дещо пухкі грона вагою від 100 до 300 грамів, що складаються зі світлих з помаранчевими цятками круглих ягід, що важать 2-4 грами. Смак виноград Соловйова-58 приємний, в ньому поєднуються мускат і суниця. Він прекрасно протистоїть захворювань, але морози витримує тільки до -32 ºС, тому в умовах Сибіру його вкривають на зиму.

Він прекрасно протистоїть захворювань, але морози витримує тільки до -32 ºС, тому в умовах Сибіру його вкривають на зиму

Виноград, виведений в Україні Н. Соловйовим

Краса півночі (Ольга)

Столовий виноград Краса півночі має сильнорослі кущі, які добре визрівають і витримують морози до -25 ºС, але в Сибіру його вкривають на зиму. Зате термін дозрівання ягід, що становить 110 днів, і САТ 2200 ºС цілком відповідають кліматичним умовам регіону. Середня гроно цього сорту може важити 250 г, велика - до 500 г. Грона нещільні, гіллясті. П'яти- або шестіграммовие білі ягоди знаходять рожевий загар тільки на сонці. Усередині них під тонкою шкіркою соковита м'якоть з приємним смаком. Дегустатори його оцінили в 8 балів. Вміст цукру - 16-17%, кислоти - 5,4 г / л. Грона можна успішно транспортувати і довго зберігати, деякі - до новорічних свят. Сорт відносно стійкий до розтріскування ягід і захворювання сірою гниллю, але сприйнятливий до оідімуму і мілдью.

Сорт відносно стійкий до розтріскування ягід і захворювання сірою гниллю, але сприйнятливий до оідімуму і мілдью

Столовий виноград Краса півночі має сильнорослі кущі, які добре визрівають і витримують морози до -25 ºС

Муромець

Дозріваючий за 110 днів столовий сорт Муромець вирощують багато сибірські садівники. Його можна їсти свіжим або сушити на родзинки. Невисока для Сибіру морозостійкість Муромця (до -26) ºС обумовлює укривной спосіб вирощування цього сорту. Потужні врожайні кущі цього винограду добре протистоять мілдью, але схильні до сірої гнилі та оідімуму. Пагони до зими визрівають майже на всю довжину приросту.

Квіти Муромця двостатеві. Похолодання при цвітінні винограду, як і перевантаження куща, призводять до горошенія - появи великої кількості дрібних ягід. Великі кисті масою до 0,4 кг мають конічну форму і середню щільність. Досить великі овальні ягоди темно-фіолетового кольору покриті нальотом воску. М'якоть їх щільна, хрустка. У ній накопичується до 17,8% цукру і трохи більше 4 г / л кислоти.

При затяжних дощах ягоди можуть потріскатися. У цьому випадку навіть недозрілий виноград знімають і направляють на домашні заготовки (компоти, варення тощо).

У цьому випадку навіть недозрілий виноград знімають і направляють на домашні заготовки (компоти, варення тощо)

Дозріваючий за 110 днів столовий сорт Муромець вирощують багато сибірські садівники

Сверхранний червоний мускат

По швидкості дозрівання ягід 95-100 днів цей сорт ідеальний для умов Сибіру, ​​але його морозостійкість досягає всього -23 ºС, тому ростять його, тільки вкриваючи на зиму.

Середній розмір грон цього сорту коливається в межах 300-600 грамів. Вони помірно щільні або кілька пухкі. Круглі червоні ягоди діаметром 1,8 см і масою до 5 грамів при визрівання стають майже ліловими. З віком куща більшими стають і грона і ягоди.

Похрустивают м'якоть виноградин має яскравий мускатний смак і аромат. Сахару виноград набирає до 18%, кислоти має до 7 г / л. Дегустатори дали 7,7 бала свіжим ягодам цього мускату. Оси ягоди не пошкоджують. Урожай відмінно переносить транспортування.

Червоний мускат стійкий до сірої гнилі, але помилкової (мілдью) і справжньої борошнистої роси (оідімуму) опірність середня.

По швидкості дозрівання ягід за 95-100 днів цей сорт ідеальний для умов Сибіру

РУСВІТ

Сорт універсального призначення РУСВІТ був виведений у співпраці російських та угорських селекціонерів, тому і отримав таку назву. Кущі характерні середньої або високої силою зростання. Хоча його пагони добре визрівають, а урожай встигає за 115 днів, але морози РУСВІТ витримує тільки до -27 ºС, тому в Сибіру культивується як укривной.

Грона утворює доаольно великі, середній їх вага коливається в межах 350-550 грамів, але максимальний може бути до кілограма. Великі круглі ягоди, в діаметрі перевищують 2 см, важать в середньому 5-6 грамів. Дозрілі ягоди Русвіт покриває матова скоринка зі світлими червоними прожилками. Вони приємні на смак, а їх мускатний аромат доповнюють шалфейні ноти. Вміст цукру в них 20%, а кислот 7-9 г / л.

Сорт РУСВІТ стійкий до грибкових хвороб. При рясних дощах або надмірному поливі його виноградини схильні до розтріскування. Не люблять вони і транспортування. Потребують виноградини і в захисті від ос спеціальними сітками або інсектицидами.

Потребують виноградини і в захисті від ос спеціальними сітками або інсектицидами

Сорт універсального призначення РУСВІТ був виведений у співпраці російських та угорських селекціонерів

Пізні сорти винограду в Сібіру

У сибірському регіоні вирощування сортів винограду з тривалими термінами дозрівання вкрай утруднено через особливості тутешнього клімату. Навіть в найсприятливіший рік урожай швидше за все не встигне дозріти, а вже про визрівання деревини та готовності куща до зими з сильними морозами і мову вести не доводиться. У культурі сибірського виноградарства вони не поширені.

Відгуки сибіряків-виноградарів

Сибірський виноград, вирощений у відкритому грунті, а не в теплиці, це вже не казка, а реальність. Правильно вибравши сорти винограду для своєї ділянки, садівник може знімати свіжу продукцію місяці півтора - від середини серпня до кінця вересня, а при правильному її зберіганні аж до весни наступного року ласувати виноградними ягодами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама