Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Міський експеримент: гід по сортам винограду

Ні для кого не секрет, що виноград - це візитна картка нашої країни. Навіть контур Республіки Молдова на карті світу схожий на гроно винограду. Молдова має 112 тисячами гектарами виноградників, засадженими десятками сортів, але скільки з них знаєте ви? Журналісти locals пройшлися по центральному ринку в пошуках різних сортів винограду, щоб, як завжди, показати вам що, по чому і як це виглядає!) Мотайте на вус.

Ціна: 10 леїв / кг

Регіон: Яловенський район

Місцевий білий сорт винограду. На ягодах можуть бути присутніми точки і легкий восковий наліт. Смак у Алб де Суручень хороший, насичений, кисло-солодкий. М'якоть м'ясиста, ніжною її не назвеш - вона досить щільна. Усередині ягід, на жаль, є кісточки. Ціна зазвичай невелика. З'являється в продажу восени, продається зазвичай до кінця листопада.

Ціна: 15 леїв / кг

Регіон: Південь Молдови

Куплений нами виноград «Дамські пальчики» виявився зовсім не «дамські пальчики». Як з'ясувалося пізніше, справжні «пальчики» відносяться до білих сортів, а то, що продали нам - місцевий аналог, причому чорного кольору. Грона наших «Дамських пальчиків» мають великий розмір - вони дуже довгі, пухкі, гіллясті. Самі ягоди простого смаку. Сорт підкуповує врожайністю, а ще його люблять оси.

Ціна: 8 леїв / кг

Регіон: Леова

Виноград з солідною назвою «Презентабіл» дозріває в Молдові в середині серпня. Відмінною особливістю ягід є янтарно-жовтий колір їх шкірки, подовжено-овальна форма і великі кісточки, грона зазвичай дуже великі -іхвес може досягати 1 кг. Як пишуть в підручниках по с / г, «Презентабіл - столовий сорт винограду c підвищеною стійкістю до хвороб і морозу». Іншими словами, сорт дуже невибагливий, і навіть в уже зірваний вигляді він може зберігатися довше звичайного. Часто саме цей сорт використовують при виробництві соків. До речі, не рекомендуємо купувати цей сорт, якщо в період його остаточного дозрівання (середина серпня) тривалий час йшли дощі - ягоди такого врожаю можуть лопатися і швидко загнивати.

Ціна: 20 леїв / кг

Регіон: Хинчести

Найдорожчим на ринку виноградом виявився виноград сорту «Кишмиш». Головна особливість цього винограду в тому, що в ягодах немає жодної насіння. Візуально він теж виділяється - рожеві досить великі ягоди зібрані в великі грона форми, що надає їм красивий, «товарний» вигляд. Щільна і прозора м'якоть ягоди за смаком схожа з мускатом, а шкірка досить ніжна і при употребленіівовсе не відчувається.

Ціна: 15 леїв / кг

Регіон: Центр і Південь Молдови

Досвідчені виноградарі звичайні сорти зневажливо називають солодкою водичкою і для себе за краще вирощувати виключно мускатні. Мускат білий - стародавній сорт винограду родом з Єгипту. Колір - прозоро-золотистий, смак - солодкий з сильним і приємним мускатним ароматом, відчувається присмак чайної троянди і цитрона. М'якоть соковита, ніжна, що тане в роті. Шкірочка середньої товщини, і майже повна відсутність семян.Урожай «Мускату» використовується для приготування марочних десертних вин високої солодощі, шампанських та соків. Продавець гордо приписав на ціннику слово «Італійський», пояснивши, що саме його вони експортують в Європу.

Ціна: 7 леїв / кг

Регіон: Південь Молдови

Середина вересня - пік дозрівання Шасла, тому якщо хочете спробувати, яка вона на смак - зараз саме час (кажуть, до жовтня взагалі зникне). Ягоди винограду цього сорту округлої форми, середньої величини, жовто-зеленого забарвлення, з матово-золотистим загаром на верхній стороні грона. Смак солодкуватий, приємний, м'якоть ніжна, але в загальному - нічого особливого.

Ціна: 6,9 леїв / кг

Регіон: південні регіони

Виноград Молдова, як це зрозуміло з назви, був виведений у нас в країні цілою групою авторів. Він відноситься до пізно дозрівають сортам, збір його врожаю припадає на вересень - початок жовтня. Відрізнити «Молдову» можна по темно-фіолетовим великим овальним ягодам з щільною і трохи грубуватою шкіркою, вкритою густим восковим нальотом. Що стосується смаку, то він досить простий, але солодкий, м'якоть соковита і м'ясиста. До речі, чим довше цей виноград лежить (в холодильнику, звичайно), тим смачніше він стає - відбувається це за рахунок зниження рівня кислотності.

Ціна: 15 леїв / кг

Регіон: Південь Молдови

Кардинал - це американський столовий сорт винограду, що дозріває відносно рано і володіє великими, аморфними, гіллястими гронами. Ягоди також великих розмірів, округлої форми і фіолетово-червоного кольору з м'ясистої, соковитою м'якоттю. У наших широтах кардинал дозріває в кінці серпня, а пік його продажів припадає саме на вересень. До речі, дозрівають ягоди винограду сорту Кардинал нерівномірно, тому при його покупці обов'язково перевіряйте ягоди на відсутність зелені.

Ціна: 12 леїв / кг

Регіон: Хинчести

Дізнатися «Талісман» серед інших сортів можна по великим білим, злегка мутним ягодам і величезним гронам, вага яких може досягати більше 1 кг. Відрізняє ці ягоди хороший і гармонійний смак, а на момент повного визрівання - якраз зараз - виноград «Талісман» набуває мускатний аромат.

До речі, друга назва «Талісмани» - «Кеша-1», але це так, до слова.

Молдова має 112 тисячами гектарами виноградників, засадженими десятками сортів, але скільки з них знаєте ви?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама