Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Обробка винограду від хвороб і шкідників: коли краще обприскувати

  1. Значення правильної обробки винограду в різні терміни
  2. Основні захворювання винограду
  3. шкідники винограду
  4. Відео: головні небезпеки для виноградної рослини
  5. Графік обробки виноградника, в тому числі весняної
  6. Фази розвитку і зростання винограду, в які необхідно проводити обробку
  7. Період відносного спокою
  8. Фаза «плач винограду» (відкриття нирок до стану зеленого конуса)
  9. Фаза росту пагонів (від розпускання бруньок до появи квіток)
  10. фаза цвітіння
  11. Фаза росту ягід
  12. Фаза дозрівання ягід
  13. Фаза визрівання і загартування пагонів, листопад

Виноград зараз садять не тільки на півдні, він давно не дивина в середній смузі і навіть на півночі. Доглядати за ним треба постійно, при неправильному вирощуванні він легко захворює або піддається впливу шкідників. Одним із заходів запобігання цих бід є своєчасна обробка хімічними препаратами.

Значення правильної обробки винограду в різні терміни

Як і в разі здоров'я людини, хвороба в саду або на винограднику легше попередити, ніж вилікувати. Але для цього треба мати уявлення про те, що загрожує здоров'ю рослин.

Основні захворювання винограду

Фахівці знають про існування кількох сотень різних захворювань винограду різної природи. Найбільш поширеними є сіра гниль, мілдью, чорна плямистість, оїдіум і антракноз.

Сіра гниль - грибкове захворювання, що вражає всі частини виноградного куща, за винятком багаторічної деревини. Найбільш небезпечна сіра гниль, коли вона поселяється на гронах. Сильно уражені грона стають абсолютно непридатними для вживання. Боротися із захворюванням слід, перш за все, профілактичними заходами: своєчасно видаляти з виноградника опале листя, правильно виконувати обрізку, не допускаючи загущення кущів, максимально освітлювати дозрівають ягоди виломлюванням зайвих пагонів і пасинків. У разі появи хвороби необхідно користуватися фунгіцидами.

Виноград зараз садять не тільки на півдні, він давно не дивина в середній смузі і навіть на півночі

Сіра гниль в інші роки здатна погубити весь урожай, і навіть окремі пошкоджені ягідки в грона зіпсують її зовнішній вигляд

Мілдью - найнебезпечніша з хвороб, вражає всі частини рослини. Особливо небезпечна мілдью в дощові роки. Якщо не застосовувати необхідні заходи, урожай може повністю зникнути. Хвороба починається з появи маслянистих плям на листках, потім на всіх частинах куща утворюється білий наліт. Зрештою, все уражені ділянки загнивають або засихають. Профілактика захворювання полягає в правильній агротехніці і використанні сучасних сортів винограду, що володіють підвищеною стійкістю до мільдью. Хімічна профілактика полягає в обприскуванні 1-2% -м розчином бордоською рідини в різні фази розвитку куща. На особливо нестійких сортах обприскування доводиться повторювати багато разів аж до серпня. Замість бордоською рідини можна застосовувати і інші, більш сучасні засоби.

Мілдью - найпоширеніша і небезпечна виноградна хвороба

Чорна плямистість - грибок, що вражає всі частини кущів: як зелені, так і здерев'янілих, проявляється на початку літа. Іноді уражаються і стиглі ягоди, які набувають темно-фіолетовий колір і стають малос'едобнимі. Якщо гриб проникає глибоко в тканини виноградника, можливо повне відмирання рукавів. Хімічні препарати малоефективні, допомагає лише своєчасне хірургічне втручання.

Оїдіум, або борошниста роса, проявляється нальотом попелястого кольору на всіх зелених частинах виноградного куща: пагонах, листках і особливо ягодах. На відміну від мілдью, розвиток цієї хвороби ніяк не пов'язане з підвищеною вологістю.

Прогресуванню хвороби сприяє загущенность куща, що не дозволяє йому добре провітрюватися.

Таким чином, і в цьому випадку головною профілактичним заходом є своєчасна грамотна обрізка куща, а також постійна річна виломкі зайвих зелених пагонів і пасинків. Заходи боротьби з уже виниклою хворобою - обприскування препаратами сірки або їх сумішшю з бордоською рідиною, а в холодну пору - 0,2% -м розчином перманганату калію. Відомі й більш сучасні засоби проти цієї хвороби.

Антракноз не зачіпає тільки старі пагони, проявляючись світло-коричневими плямами, при розростанні яких уражені ділянки молодих тканин гинуть. Заходи боротьби - ті ж, що і в разі мілдью.

шкідники винограду

До найбільш небезпечних шкідників винограду відносяться філоксера, мармурові хрущі, Скосарь, виноградна пістрянка і Гронова листовійка.

Філоксера - дрібна комаха, схоже на тлю, мешкає неглибоко в грунті, харчується соками з виноградних коренів. На пошкоджених філоксерою коренях поселяються бактерії і грибки, що призводять, в кінцевому підсумку, до загибелі найактивніших дрібних корінців.

Філоксера знаменита великою плодючістю, в результаті її дій за кілька років кущі можуть загинути.

Боротися з комахою дуже складно. На щастя, в наш час виведено багато сортів винограду, стійких до дії цього шкідника.

Мармуровий хрущ - коричневий плямистий жук довжиною до 3 см. Його личинки восени здатні йти в грунт на глибину до півтора метрів і пошкоджувати найрізноманітніші по товщині виноградні коріння. Гинуть при оранці грунту і серйозної хімічній обробці.

Скосарь кримський - чорний блискучий літає жук довжиною до 1 см, що зимує в грунті. Личинки теж живуть в землі і суттєво пошкоджують коріння. Аналогічний шкоди завдає і турецька скосарь. Заходи боротьби - ретельне розпушування грунту, знищення бур'янів, застосування спеціальних хімікатів.

Виноградна пістрянка - метелик синьо-зеленого кольору з сірими плямистими крилами, в розмаху - більше 2 см. Основну шкоду наносять гусениці: ранньою весною вони обгризають нирки, а влітку і листя. Їх рясного розмноженню сприяє підвищена вологість, з якої можна боротися правильним доглядом. Знищують метелика і гусениць обприскуванням різними препаратами, наприклад, Децис.

Знищують метелика і гусениць обприскуванням різними препаратами, наприклад, Децис

Ця симпатична метелик і сама здатна накоїти чимало лиха, але особливо небезпечні її гусениці

Гронова листовійка - метелик з розмахом крил до 13 мм. Гусениця такого ж розміру, оливково-зелена. Гусениці різних поколінь харчуються і нирками, і ягодами. Стійких до листовійки сортів не виведений, але мінімально пошкоджуються сорти з не дуже щільними суцвіттями. Заходи боротьби - як і з пістрянка.

Таким чином, головне в профілактиці хвороб на винограді - своєчасне і правильне виконання основних агротехнічних прийомів. Це помірний полив, достатні і систематичні підгодівлі, підв'язування лоз і, головне, кваліфікована обрізка.

Обрізка повинна проводитися разом з постійними, протягом усього літа, «зеленими операціями», спрямованими на максимальне освітлення і провітрювання кущів.

Профілактичне обприскування в такому випадку можна проводити нечасто і не для всіх сортів винограду, але якщо хвороба все-таки вразила кущі, без хімічних препаратів не обійтися. При цьому дуже важливо зробити правильний вибір ефективного засобу відповідно до виявленої хворобою, а також вірно витримати терміни обробки.

При виборі препарату для лікування винограду слід пам'ятати, що вони діляться на фунгіциди та інсектициди. З грибами борються з використанням фунгіцидів, з комахами - інсектицидів. Хімікати, що використовуються в садівництві для інших цілей, ми тут не розглядаємо.

Відео: головні небезпеки для виноградної рослини

Терміни обробки винограду від хвороб і шкідників

Важко скласти єдиний план обробок винограду, який був би придатний для будь-яких ситуацій. Адже в різних регіонах нашої країни дуже сильно розрізняється не тільки клімат, що впливає на терміни вегетації рослин: десь виноград вже щосили квітне, а десь його тільки піднімають на шпалери. Крім того, клімат впливає і на поширеність в кожній конкретній місцевості тих чи інших захворювань або комах. Тому приблизне розклад робіт, яке спробуємо тут скласти, необхідно відредагувати самостійно, спостерігаючи за розвитком лози. А на основі таких спостережень протягом декількох років можна буде скласти для себе оптимальну таблицю, що включає терміни обприскування виноградника і препарати для нього.

Починати хімічну обробку винограду від шкідників і хвороб треба після того, як виконані всі механічні підготовчі роботи, а їх доводиться робити чимало.

Це і звільнення кущів від зимового укриття, і перша підв'язка основних лоз до нижнього дроту для провітрювання, і ранньовесняне внесення добрив в неглибокі канавки, і прибирання сміття навколо кущів з подальшим розпушуванням грунту.

Зазвичай ранньою весною виноградники обприскують лише з профілактичною метою. Весняна хімічна обробка кущів передбачає застосування таких засобів, які дозволяють швидко знищити прокинулися шкідників, а також захистити рослини від тільки зароджуються захворювань. Замість сильних хімічних препаратів в цей час бажано використовувати кошти, що не представляють небезпеки для оточуючих рослин і різних тварин, у великій кількості знаходяться на садових ділянках: як ссавців, так і корисних комах. Обробці піддаються всі частини рослин, а також пристовбурні круги. Отже, спробуємо уявити дуже приблизний помісячний план боротьби з хворобами і шкідниками винограду.

Графік обробки виноградника, в тому числі весняної

Зима - час, коли далеко не кожен городянин може вибиратися в сад. Шкода, звичайно, адже роботи на винограднику є на протязі всього року. Зокрема, взимку треба підсипати сніг на вкриті кущі. З точки зору захисту від хвороб, в зимові місяці можна лише відвідати пару магазинів з метою поповнення домашніх запасів. Хімічні препарати, як правило, мають обмежений термін зберігання, тому варто закупити свіжі, особливо зі списку найбільш ходових: бордоскую суміш, Нітрафен, Фастак, Квадріс, Топаз, залізний купорос. Чи не пізно зробити це і в березні.

  1. У квітні починаються активні роботи в винограднику. Якщо в минулому сезоні кущі відвідали болячки, зараз саме час постаратися з ними поквитатися. Початок, середина або кінець місяця - залежить від клімату регіону і поточної погоди. Але як тільки можна буде розкрити кущі від зимового укриття (мине загроза сильних морозів), пучки лоз треба закріпити до шпалери будь-яким зручним способом для провітрювання. Потім щіткою можна очистити їх від залишків землі і провести «викорінює» обприскування. Виконувати цю роботу можна, коли температура буде вище 5 ° С. Самі звичайні препарати, що знищують в цю пору року збудників багатьох хвороб, - Нітрафен і ДНОК.

    Працювати з нитрафеном дуже неприємно: запах сильний і специфічний, але він - препарат дуже сильний

  2. У травні, після утворення кількох листя на молодих пагонах, слід обприскати кущі фунгіцидами. Але якщо ні в минулому сезоні, ні в поточному не помічено ознак оїдіуму, антракнозу або чорної плямистості, цю обробку в більшості регіонів можна не виконувати. У разі появи виноградного кліща до цвітіння (в фазі 9-10 листків) треба обробити кущі будь-яким наявним акарицидом.
  3. На початку або в середині червня, безпосередньо перед цвітінням, слід обробити кущі фунгіцидами: період цвітіння - найбільш ризикована час з точки зору появи хвороб і нападу шкідників. Обробка пестицидами в цей час небажана. При досягненні ягодами розміру горошин обприскування фунгіцидами треба повторити.
  4. Липень - місяць, в якому треба захищати виноград від грибкових хвороб. Обприскування проводять в суху погоду, але не раніше, ніж через 3 тижні після попереднього. В цей час з препаратів, успішно борються з оїдіумом, найбільш ефективний Флінт. У разі дощової погоди надійніше застосувати Квадріс, який непогано захищає і від оїдіуму.
  5. У серпні проводять останню обробку винограду від мілдью і оїдіуму на ранніх сортах, використовуючи Квадріс. Якщо помічені перші ознаки ураження сірою гниллю, негайно слід провести профілактичне обприскування розчином перманганату калію (5-7 г на відро води).

    Перманганат калію - дуже сильний окислювач, але в саду без нього не виходить провести жодного сезону

  6. У вересні проводяться ті ж роботи, що проводилися в серпні, на винограді більш пізніх строків дозрівання. Якщо на кущах, де вже зібрано урожай, з'являються ознаки оїдіуму, можна провести обробку Флинтом або Строби. Кущі з урожаєм цими препаратами обробляти не можна, можна використовувати розчини колоїдної сірки або перманганату калію.
  7. Якщо в поточному році хвороби вирували, в жовтні, перед укриттям кущів на зиму, можна виконати викорінювати обробку потужними хімічними препаратами.

Отже, в цьому приблизному плані були вказані тільки основні заходи по боротьбі з хворобами і шкідниками, що вимагають не так багато сил і лише кілька самих ходових препаратів. Якщо розглянути роботи з точки зору фаз розвитку виноградного куща, список справ і хімікатів може вийти більш солідним.

Фази розвитку і зростання винограду, в які необхідно проводити обробку

Розподіл періоду вегетації на окремі фази досить умовно, але воно допомагає розподілити основні заходи в саду і не забути виконати найважливіші з них.

Період відносного спокою

Період спокою триває від опадання листя до початку сокоруху, приблизно з початку листопада до останніх чисел березня. У середній смузі і північних районах нашої країни активні роботи в винограднику не проводяться: кущі ще вкриті на зиму. Однак ще до укриття, восени, більшість садівників проводить викорінювати обробку лози 3% -м розчином залізного купоросу. Лише в кінці березня в окремі роки починають звільняти їх від укриття і приступати до весняної обрізування. В цей час обприскування залізним купоросом можна повторити.

Користуватися розчином купоросу можна тільки при сплячих нирках.

У південних регіонах, де виноград на зиму майже ніколи не приховують, в березні вже починаються перші заходи по звільненню кущів від нагромадилося за зиму сміття, обрізки лоз і їх підв'язці до шпалери. Тут в березні вже можна проводити обприскування кущів проти грибних захворювань і зимуючих шкідників. Користуються розчинами нитрафена (2%), ДНОК (1%), тим же залізним купоросом, деякими іншими препаратами.

Фаза «плач винограду» (відкриття нирок до стану зеленого конуса)

Ця фаза триває приблизно з кінця березня до середини або кінця квітня. У всіх регіонах, де вирощують виноград, до відокремлення нирок треба завершити всі роботи, в ході яких може призвести до пошкодження лози: обрізати її під час «плачу» - значить, дуже сильно послабити рослину.

У цю фазу навіть до нирок не слід доторкатися: відламати.

Але викорінює обприскування, якщо воно не було виконано раніше, ще можна провести (на самому початку періоду).

В цей же час бажано провести обробку кущів від личинок різних шкідників, які проводять зимові місяці всередині нирок, на пагонах і в грунті. Якщо в минулому році на винограднику гостювали кліщі, від нього можна обприскати кущі препаратом Вертімек. Він є інсектоакарицид кишково-контактної дії для захисту овочевих культур, фруктових дерев і винограду.

Фаза росту пагонів (від розпускання бруньок до появи квіток)

Орієнтовні терміни: кінець квітня - початок червня. Роботи на винограднику в самому розпалі. Слід активно виламувати зайві зелені пагони: освітлення куща - одна з кращих профілактичних заходів боротьби з хворобами. На півдні країни при утворенні декількох листя на пагонах слід провести обприскування проти мілдью, оїдіуму, антракнозу, чорної плямистості. Одночасно обробляють проти Скосарь, п'ядуна, кліщів. Перед самим розпусканням квіток проводять додаткове обприскування проти комплексу хвороб і шкідників. Однак в середній смузі і на півночі в цей час ще досить прохолодно, грибні захворювання зазвичай ще не розвиваються. Тому, якщо в минулому році фон з хворобами був спокійним, цю обробку можна відкласти.

фаза цвітіння

Зазвичай виноград цвіте з кінця травня до середини червня.

У цей час - повне табу не тільки на обприскування, але навіть і на поливи.

Але за кілька днів до цвітіння і через кілька днів після його закінчення - найприйнятніші терміни для профілактичних обробок, причому незалежно від стану кущів. Ці дві обробки дуже важливі: вони збивають першу «хвилю» захворювань. Проводяться вони з використанням системних препаратів. Оптимальна комбінація до цвітіння: Ридоміл Голд (від мілдью) і Топаз (від оїдіуму). Після цвітіння досить одного хімікату: Квадріс або Строби (обидва - протигрибкові речовини широкого дії).

Після цвітіння досить одного хімікату: Квадріс або Строби (обидва - протигрибкові речовини широкого дії)

Ридоміл Голд - один з найефективніших, але м'яко працюють протигрибкових препаратів універсального призначення

Якщо виноградник часто відвідує сіра гниль, одночасно варто додати і препарат проти цієї зарази: Свитч або Кантус. Одночасно можна провести обприскування і від шкідників, але тут треба чітко дивитися, хто саме особливо докучає в вашому районі, і вибирати специфічні отрути проти цієї комахи.

А в цілому час цвітіння - час підв'язки зелених пагонів, боротьби з бур'янами, розпушування грунту: це найважливіші профілактичні заходи.

Фаза росту ягід

Ягоди активно ростуть приблизно з середини червня до кінця літа, але це, звичайно, залежить від регіону і сорти: деякі сорти до кінця літа вже повністю дозрівають. Незважаючи на те, що відразу після цвітіння вже проводилася обробка проти комплексу захворювань, часто її доводиться повторювати. Звичайно, це залежить від погоди і стану куща: в умовах вологого літа виникнення грибних хвороб найбільш ймовірно.

У цей час використовують сучасні контактні препарати: Справи, Вівандо і ін. Інсектициди - тільки при гострій необхідності. Справа в тому, що чим ближче збір врожаю, тим менше хочеться самим ласувати всякої отрутою, тому з хімією в період наливу ягід треба бути обережніше. Щодо нешкідливі препарати сірки, рідна знаменита марганцівка: в цей момент від багатьох болячок здатні виручити і вони. А ось достатній полив винограднику саме в цей момент буде до речі.

Фаза дозрівання ягід

Орієнтовні календарні терміни залежать від сорту: назвати навіть декади початку і закінчення цієї фази неможливо. Проводять в разі необхідності обприскування проти хвороб і гроздевой листовійки, але самими м'якими препаратами.

Після початку фарбування ягід бажано навіть у разі явних хвороб користуватися лише перманганатом калію, колоїдної сіркою і біоактивними препаратами на зразок Байкалу або Фітоспорін.

Фаза визрівання і загартування пагонів, листопад

Цією фазою в листопаді закінчується цикл робіт в саду, виноградник йде на спочинок.

Восени головне оздоровчий захід - кваліфікована обрізка виноградних кущів: правильно виконати обрізку необхідно в тому числі і для того, щоб менше болячок нападало на рослини в наступному році.

Проводять і влагозарядковий полив - до 10 відер на кожен виноградний кущ.

Перед укриттям куща на зиму треба не полінуватися і останній раз в сезоні взяти в руки обприскувач. Обприскування розчином залізного купоросу дозволить винограду зустріти зиму здоровим, несучи на собі мінімальну дозу збудників хвороб.

Вирощування винограду, на жаль, рідко проходить гладко, без застосування хімічних засобів боротьби з хворобами і шкідниками. Треба мати уявлення про терміни та способи застосування різних препаратів. Але основне - вчасно виконувати всі заходи, спрямовані на профілактику захворювань виноградника.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама