Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опис хвороб винограду, способи їх лікування

  1. Причини виникнення та профілактика захворювань
  2. Класифікація захворювань
  3. Основні хвороби винограду і їх лікування
  4. мілдью - несправжня борошниста роса
  5. оїдіум - борошниста роса або Пепеліца
  6. сіра гниль або ботритис
  7. Біла гниль або склеротініоз
  8. Чорна гниль
  9. Антракноз або чорна віспа
  10. бактеріальний рак
  11. Плямистий некроз або сухорукавность
  12. Ескоріоз або чорна плямистість
  13. хлороз
  14. філоксера або виноградна попелиця
  15. Звичайний павутинний кліщ
  16. Виноградний зудень (повстяний кліщ)
  17. листовійки
  18. Як визначити вид поразки

За твердженням фахівців, шкідники та хвороби винограду знищують до 50% потенційного врожаю на російських виноградниках

За твердженням фахівців, шкідники та хвороби винограду знищують до 50% потенційного врожаю на російських виноградниках. Щоб мінімізувати збитки, потрібно правильно доглядати за культурою, вчасно проводити необхідні профілактичні заходи, а при появі перших ознак ураження - відразу ж вживати заходів. У статті дані короткі характеристики основних хвороб винограду з фото і рекомендації, ніж їх лікувати.

Причини виникнення та профілактика захворювань

Для виникнення хвороби у рослин повинні зійтися три фактори:

  • сприйнятлива до збудника культура (або сорт);
  • присутність безпосередньо самого хвороботворного агента (збудника);
  • сприятлива для розвитку захворювання зовнішнє середовище.

Виходячи з цього, розглянемо загальні рекомендації по профілактиці хвороб винограду на ділянці:

  1. При виборі саджанця перевагу віддають сортам, стійким до найбільш поширеним в регіоні вирощування хвороб.
  2. Щоб виростити здорове рослина, потрібно, перш за все, створити для нього сприятливі умови (температурний режим, зволоження, світло, харчування, якість грунту та ін.).
  3. Зменшити кількість збудників допомагає прибирання торішнього листя, розпушування грунту, профілактичні обприскування винограду. Всі заходи потрібно проводити дозовано і своєчасно в залежності від фази розвитку рослини. Безладне використання хімікатів не тільки не вилікує виноград, але і може сформувати у шкідників імунітет до них.
  4. Уважний садівник регулює кількість профілактичних обприскувань залежно від погоди. Наприклад, при підвищеній вологості зростає ризик розвитку грибкових захворювань. І навпаки, в спекотне сухе літо ймовірність їх появи мала, а значить, проводити додаткові обробки немає необхідності.
  5. В цілому, хвороби і шкідники охочіше вражають ослаблене рослина. Саджанець з сильним імунітетом, зростаючий в сприятливих умовах і отримує достатньо поживних речовин, найчастіше в змозі самостійно впоратися з паразитом.

Класифікація захворювань

Вчені-фітопатологи ділять хвороби винограду та інших рослин в залежності від причин, що їх викликають, на дві групи: інфекційні і неінфекційні. В окрему категорію можна виділити поразки, що наносяться шкідниками - комахами, кліщами та ін.

Інфекційні хвороби викликані різними збудниками, такими як гриби, бактерії, віруси та ін. Їх загальна ознака - здатність передаватися від однієї рослини до іншої. Основні хвороби винограду відносяться до цієї групи.

Неінфекційні захворювання виникають через несприятливі умов вирощування. До них відносяться, наприклад, сонячні і морозні опіки, механічні ушкодження від граду або вітру, хлорози від нестачі елементів живлення і ін.

Далі розглянемо докладніше інфекційні хвороби винограду і методи їх лікування, а також дамо коротку характеристику найбільш небезпечним шкідників культури.

Основні хвороби винограду і їх лікування

За своєю шкодочинності збудники захворювань винограду поділяють на:

  • домінуючі, здатні викликати більш 50% втрат врожаю або загибелі рослин (це такі хвороби винограду, як оїдіум, мільдью, чорна плямистість, сіра гниль, шкідники філоксера і Гронова листовертка);
  • основні, які можуть знизити врожай на 11-49% (антракноз, бактеріальний рак, кліщі та трипси);
  • другорядні, що не завдають значної шкоди.

Дамо короткий опис домінуючих і основних хвороб винограду з фотографіями і наведемо способи їх лікування.

мілдью - несправжня борошниста роса

Захворювання викликає грибок, який паразитує тільки на виноградній лозі. Спочатку заражені тканини світлішають, на листках з'являються жовті маслянисті плями. Пізніше на нижньому боці утворюється білуватий пушок. При сильному ураженні рослину може втратити все листя. Захворювання зачіпає також пагони, суцвіття і навіть ягоди. Пошкоджена рослина погано переносить зиму.

Оптимальні умови для мілдью - тепла погода (20-25 ° С) і висока вологість (90-100%). У спекотне сухе літо ризик зараження мінімальний. При температурі вище 30 ° С і нижче 8 ° С спори грибка не проростають.

Увага! Майже всі сорти в Росії сприйнятливі до захворювання. Якщо вчасно не вжити заходів, урожай може повністю загинути. Патоген-збудник живе всередині ураженого органу рослини. Уже хворий виноград вилікувати не можна, можна тільки зупинити подальше зараження. Для боротьби використовуються фунгіциди (Топаз, оксихом і ін.), Сполуки міді і біологічні препарати.

оїдіум - борошниста роса або Пепеліца

При цьому грибкове захворювання сірувато-білий наліт покриває листя винограду з обох сторін, плямами або суцільним шаром. Листя стають кучерявими і припиняють рости. Перші ознаки хвороби з'являються вже на самому початку росту пагонів. Хворі ягоди розтріскуються. При цьому, кисть пошкоджується в повному обсязі, а ділянками.

Боротьбу ведуть фунгіцидами та біопрепаратами. Для особистих господарств підходять, наприклад, Абіга-Пік, Тіовіт Джет, Бактофіт, Споробактерін і ін.

Цікаво! Борошнистий наліт оидиум має запах гнилої риби.

сіра гниль або ботритис

Ця грибкова хвороба особливо небезпечна для ягід в період їх дозрівання. Може проявлятися в двох формах:

  • навесні рослина покривається сірим нальотом - спорами гриба, уражені тканини загнивають і гинуть;
  • початківці дозрівати ягоди зморщуються, буріють, покриваються сірим або жовтим нальотом.

Перша ознака захворювання - водянисті плями на ягодах.

Основним методом боротьби є дотримання правильної агротехніки при вирощуванні культури, посадка стійких до захворювання сортів.

Біла гниль або склеротініоз

Грибкове захворювання, зазвичай вражає ягоди, які постраждали від граду, сонячних опіків або мілдью. Пошкоджені ягоди червоніють, стають млявими і опадають. Для профілактики використовують бордоською рідиною, дотримуються правильну агротехніку.

Чорна гниль

На листі навесні з'являються бурі плями з чорними опуклими крапками - вместилищами суперечка гриба. Надалі хвороба переходить на ягоди: на них з'являються бурі вдавлені плямочки, поступово зростаючі і міняють колір на синій. За 2-3 дні ягода повністю синіє, зморщується і засихає.

Особливо сильного збитку захворювання завдає врожаю при теплій вологій погоді. Заходами боротьби є: дотримання агротехніки, знищення рослинних залишків, профілактичне обприскування бордоською рідиною.

Антракноз або чорна віспа

Захворювання проявляється через сіруваті з бурим обідком плями на листі. Потім тканину на цих місцях руйнується і утворюється дірчастому, що є характерних ознакою хвороби. Пагони також покриваються бурими плямами, при сильному ураженні мають обвуглений вид. Хвороба зачіпає суцвіття і ягоди.

Важливо! Антракноз особливо поширюється на рослинах, посаджених в низинах, сирих, позбавлених гарного провітрювання місцях.

Профілактику та лікування проводять за допомогою бордоською рідини, залізного купоросу, медьсодержащих препаратів. При слабкому поширенні захворювання спеціальних хімічних обробок проти нього не проводять.

бактеріальний рак

Як ясно їх назви, збудником захворювання є не грибок, а бактерія. Інфекція проникає в рослину через механічні пошкодження в корі. У місцях проникнення утворюються білі м'які напливи, які з часом твердіють, темніють і розростаються. Такі ракові напливи з'являються в основному навесні.

Важливо! Розростання напливів сприяє надмірне внесення азотних добрив, перезволоження грунту.

Головним заходом боротьби з хворобою є захист рослини від пошкоджень в морози і механічних травм. З'явилися пухлини видаляють, місця зрізів промивають.

Плямистий некроз або сухорукавность

Хвороба поширена в регіонах, де виноград на зиму вкривають землею. Навесні на однорічних пагонах під корою видно темно-коричневі довгасті плями. Нирки дають слабкі пагони або не розпускаються. Уражені кущі погано ростуть, листя жовтіє завчасно, спостерігається сухорукавность.

Ескоріоз або чорна плямистість

Грибкове захворювання, що вражає всі органи виноградного рослини в усі періоди його розвитку. Спочатку воно проявляється на зеленій частині. На нижніх междоузлиях утворюються темно-коричневі плями, які поступово добираються до черешків листя, плодоніжок і грон. З розвитком захворювання плями перетворюються в тріщини і виразки. Пошкоджені пагони відмирають. На листі хвороба проявляється у вигляді множинних дрібних некрозно плям, після яких залишаються дірки і розриви. Суцвіття і ягоди буріють і засихають.

Важливо! Кора уражених пагонів при визрівання набуває білястий колір з виступаючими на ній темними плямами. Такі лози при обрізанні обов'язково видаляють і спалюють. Борються з хворобою фунгіцидами (Топаз, Строби), бордоською рідиною.

хлороз

Вірусне захворювання, яке має кілька видів:

  • інфекційний хлороз - листя жовтіє, грона і ягоди дрібнішають;
  • хлорозная мозаїка - проявляється також у здрібнінні і пожелтении листя, зростання кущів пригнічується;
  • межжілковий хлороз - листові пластини знебарвлюються між жилками, листя дрібнішають, але не деформуються.

інфекційний хлороз - листя жовтіє, грона і ягоди дрібнішають;   хлорозная мозаїка - проявляється також у здрібнінні і пожелтении листя, зростання кущів пригнічується;   межжілковий хлороз - листові пластини знебарвлюються між жилками, листя дрібнішають, але не деформуються

Важливо! Хлороз може не мати інфекційну природу і виникнути через порушення в харчуванні рослини. Наприклад, при надлишку вапна в грунті.

філоксера або виноградна попелиця

Дрібна комаха, яке вражає листя і коріння винограду (у європейських видів - тільки коріння). У пошкодженого рослини спостерігається сповільнене зростання, слабке визрівання пагонів. Щоб переконатися в зараженні, потрібно оголити коріння.

Уражені місця мають напливи і здуття, тонкі коріння стають спочатку світло-жовтими, потім темно-бурими.

Уражені місця мають напливи і здуття, тонкі коріння стають спочатку світло-жовтими, потім темно-бурими

Увага! Філоксера - вкрай небезпечний карантинний шкідник. Заражений кущ не піддається лікуванню і обов'язково викорчовується і знищується.

Звичайний павутинний кліщ

На виноградній лозі зустрічається кілька видів кліщів, в тому числі і павутинний. Шкідник небезпечний на всіх етапах стадіях розвитку, крім зимуючих самок. Він висмоктує міжклітинний сік до тих пір, поки лист не відмирає.

При нестачі вологи може загинути вся рослина. Для боротьби зі шкідником використовують біологічні та хімічні препарати (наприклад, Антіклещ, Фитоверм).

Для боротьби зі шкідником використовують біологічні та хімічні препарати (наприклад, Антіклещ, Фитоверм)

Виноградний зудень (повстяний кліщ)

Шкідник поширений у всіх регіонах вирощування винограду. Від його діяльності на верхній частині листа утворюються здуття зеленуватого або червонуватого кольору. Для боротьби зі шкідником використовують біологічні препарати і хімічні акарициди.

листовійки

Значної шкоди виноградникам завдають листовійки (виноградна, Гронова, дворічна). Небезпеку становлять личинки-гусениці. Так, одна гусениця гроздевой листовійки за день знищує до 60 бутонів. Зовнішнє прояв шкідника - трубочки, в які гусениці згортають листя рослини.

Заходи боротьби: забезпечення доступу повітря і світла до кроні куща, обробка пестицидами та біологічними препаратами.

Як визначити вид поразки

Як показала коротка характеристика захворювань винограду, кожне з них має свої симптоми. При цьому, подібні поразки можуть бути викликані різними збудниками. Для правильної постановки діагнозу потрібно спостерігати за комплексом ознак в динаміці їх прояви.

Для своєчасної боротьби з хворобами і шкідниками необхідно постійно стежити за насадженнями: оглядати стан пагонів і листя. На ділянці садівникові завжди стане в нагоді збільшувальне скло.

При проведенні діагностики потрібно враховувати наступні фактори:

  • сприйнятливість посадженого сорти до тієї чи іншої хвороби;
  • поширеність захворювання в регіоні;
  • погодні умови, що сприяють чи ні розвитку хвороби;
  • фазу розвитку рослини;
  • досвід минулих років вирощування.

висновки:
Будь-яку хворобу легше попередити, ніж боротися з нею. Основним методом лікування уражень винограду залишається профілактика і правильний догляд. Велике значення має вибір місця посадки, забезпечення хорошого провітрювання і освітлення, обрізка і формування, обов'язкове видалення всіх рослинних залишків, достатнє харчування і зволоження. Бездумне використання хімічних препаратів на ослабленому рослині може нашкодити, а не допомогти.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама