Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опора для виноградних кущів. Матеріали для влаштування шпалери

Для пристрою шпалери необхідно розташовувати потрібною кількістю стовпів і оцинкованої дротом. Потрібне кількість крайніх і проміжних стовпів, а також дроту на один гектар шпалерної системи опори залежить від відстаней, які даються між рядами і кущами, висоти шпалери, прийнятої для даного району, і потужності розвитку кущів. Крім стовпів або кілків і дроту, для установки шпалери необхідно мати камені для якірного кріплення крайніх стовпів, дріт для якорів, скоби для закріплення дроту, натяжнікі і інші пристосування для розмотування дроту, копки отворів для установки стовпів і забивання кілків.

Крім стовпів або кілків і дроту, для установки шпалери необхідно мати камені для якірного кріплення крайніх стовпів, дріт для якорів, скоби для закріплення дроту, натяжнікі і інші пристосування для розмотування дроту, копки отворів для установки стовпів і забивання кілків

Пристрій шпалери на залізобетонних стовпах економічно найбільш вигідно, так як термін служби цієї опори відповідає приблизно періоду експлуатації насаджень, - 70-80 років.

Вартість установки шпалери на залізобетонних стовпах в порівнянні з дерев'яними стовпами із оциліндрованих колод вище тільки на 1,5-2 тис. рублів на гектар. Однак якщо врахувати, що при влаштуванні шпалери на дерев'яних стовпах їх доводиться міняти не рідше ніж один раз в 10 років, тобто 7 - 10 разів, стає очевидним перевага залізобетонних стовпів.

В даний час середня вартість залізобетонного стовпа разом з доставкою та установкою при середній довжині 2,4 м і 10 см в діаметрі становить 8-10 рублів. Але в зв'язку з тим, що висота шпалери для різних районів Криму неоднакова, відповідно змінюватиметься вартість одного стовпа.

З огляду на, що основний тягар врожаю доводиться на крайні стовпи, їх краще робити чотирикутними, зі злегка скошеними кутами, на 10 - 15 см довший проміжних, з діаметром 12X10 см біля основи і 10X8 в верхньому кінці. Проміжні стовпи можуть бути чотирикутні, круглі і тригранні. При цьому діаметр їх може бути на 1,5-2 см менше, ніж діаметр крайніх стовпів. Найбільш зручні круглі проміжні стовпи, так як вони менше пошкоджуються машинами і знаряддями. Крім того, на круглих стовпах немає необхідності закладати на певних відстанях скоби для зміцнення дроту при натяжки. У стовпів чотирьох- і тригранної форми при закріпленні дроту (якщо відсутні забиті в стовпи гачки) можуть руйнуватися кути.

Для виготовлення залізобетонних стовпів потрібно цемент високої якості марки № 400 або 500. Міцність стовпів залежить також від суворого виконання встановленого співвідношення цементу, гравію та піску. Як показала практика, більш міцні стовпи виходять, якщо бетон робиться з однієї частини цементу, 2,6 частини піску і 3,8 частини щебеню за обсягом в сухому стані. В цьому випадку цементу на 1 куб. м бетону витрачається 258 кг. На кожні 100 л ємності барабана бетономішалки потрібно цементу 16,3 кг, піску сухого 35 л, щебеню 52 л, води 11,4 л. Приготовану суміш кладуть у дерев'яні або металеві форми встановленого для стовпів розміру (рис. 90).

Мал. 90

Внутрішня поверхня форм повинна бути гладкою і перед заповненням змащується маслом. В процесі заповнення форм бетоном укладається арматура, що складається з чотирьох сталевих стрижнів діаметром 5-6 мм. Стрижні укладаються по периферії форми з таким розрахунком, щоб вони знаходилися на відстані 2 см від поверхні стовпа. Такий розподіл арматури значно підвищує міцність стовпів.

Велика увага при виготовленні залізобетонних стовпів повинна бути приділена правильності заповнення форм бетоном, щоб усередині не утворилися порожнечі і не були зміщені стрижні арматури. Для цього форми в процесі наповнення бетоном повинні струшуватися, що забезпечує рівномірний і щільне розподіл суміші.

При виготовленні залізобетонних стовпів влітку бетон твердне протягом доби. Після цього стовпи виймають з форми і складають під навіси для остаточного висушування в тіні. При тіньової сушінні стовпи необхідно два рази на день змочувати водою для попередження тріщин. Процес висушування в тіні в літній час закінчується протягом 2-3 тижнів. До установки стовпів на виноградну платацію їх слід витримати ще 3-4 тижні.

В даний час залізобетонні стовпи в Криму виготовляються спеціальними заводами, що різко знижує їх собівартість.

Установку як крайніх, так і проміжних стовпів слід проводити тільки в отвори, зроблені спеціальними Ямокопач малого діаметра. Глибина загортання в грунт крайніх стовпів - 50 см, проміжних - від 45 до 50 см в залежності від щільності ґрунту. Чим щільніше грунт, тим на меншу глибину можна встановлювати проміжні стовпи.

Крайні стовпи слід встановлювати між першим і другим кущем від краю в злегка похилому положенні, в сторону дороги. При такому положенні крайніх стовпів з подальшим їх якірним кріпленням вони набувають стійкості. Якірне кріплення влаштовується таким чином відступивши у напрямку до дороги від крайнього куща на 35-40 см, копається яма на глибину 50-60 см. На дно ями укладається плоский камінь вагою 10-12 кг. Перед укладанням каменю в яму його обв'язують дротом діаметром 4 мм. При відсутності дроту зазначеного діаметра може бути використана звичайна оцинкований дріт для шпалери, скручена вчетверо. Після занурення каменя в яму і його ущільнення землею над поверхнею ґрунту виводиться дротова петля. Закріплення крайніх стовпів до якорів проводиться за допомогою подвійної якірної дроту, яка з'єднується у верхній і середній частині стовпа і якірної петлею (рис. 91).

Натяжка якірної дроту проводиться шляхом її скручування звичайним важелем. У гірських умовах, де часто доводиться вести обробку грунту на окремих кварталах, для зручності розвороту тракторів з навісними машинами і знаряддями крайні стовпи краще встановлювати вертикально. В цьому випадку зміцнення стовпів виробляється за допомогою спеціальних розпірок, які встановлюються в протилежному напрямку від якорів. Для більшої стійкості крайніх стовпів розпірки біля основи повинні мати бетоноване розширення. Глибина загортання підпірок 40-50 см.

Проміжні стовпи ставляться на відстані 10-12 м один від одного. Закладення проміжних стовпів повинна проводитися в отвори, зроблені Ямокопач, з діаметром робочого органу, рівним товщині підстави стовпів, тобто 10-12 см. З метою підвищення продуктивності копки ям для установки крайніх стовпів з якірним їх закріпленням слід на рамі трактора «Білорусь» зміцнювати не один робочий орган, а два, що приводяться в рух від вала відбору потужності трактора. Перший робочий орган повинен мати діаметр 15-18 см для того, щоб стовп можна було встановити з невеликим нахилом в протилежну сторону від ряду кущів, а другий - діаметром 25-30 см - для якірного зміцнення.

Для копки отворів, в які будуть встановлюватися проміжні стовпи, слід користуватися трирядним Ямокопач з діаметром робочих органів 10-12 см, що забезпечить більшу стійкість стовпів після їх остаточної закладення землею з додаванням води для засмоктування.

При установці залізобетонних стовпів необхідно стежити за прямолінійністю їх розташування в межах ряду, дотримуючись однакові відстані між рядами. Це полегшить механізацію обробітку грунту і догляду за рослинами.

Для установки проміжних стовпів користуються спеціальними натяжками, які приводилися в рух від вала відбору потужностей, або пробивають отвори для установки стовпів за допомогою гідробур.

Пристрій шпалери на дерев'яних стовпах і колах. З огляду на брак залізобетонних стовпів, в найближчі роки на багатьох плантаціях доведеться встановлювати дерев'яні стовпи і кілки.

Тривалість служби дерев'яних стовпів залежить від породи дерева, способів консервування стовпів і колів і їх діаметра. Багаторічною практикою встановлено, що найбільш стійкі кілки, заготовлені з дуба, акації, модрини, ялівцю, скумпії, тиса. При своєчасній заготівлі колів з подальшим їх висушуванням і консервуванням термін служби цих стовпів досягає 12- 15 років. Менш стійкі кілки, заготовлені з сосни, берези і ялини. Термін їх служби від 8 до 10 років. Економічно невигідно використовувати кілки з клена, липи, вільхи, тополі, бука, ялиці та інших м'яких порід, так як такі стовпи і кілки доводиться замінювати через 4-5 років після установки. Найбільш міцними кілками і стовпами будуть ті, які Виготовляються з дерев середнього віку.

При заготівлі колів з товстих колод останні необхідно розколювати, а не розпилювати. Розпиляні кілки менш довговічні, так як клітини тканин перерізаються пилкою, в результаті чого вони легше піддаються гниттю. Колоті кілки мають поверхню, що складається з цільних клітин, і в меншій мірі піддаються гниттю.

При використанні стовпів і колів, заготовлених з молодих дерев, треба очистити їх від кори, так як при установці з корою вони уражаються древоточащімі шкідниками. Встановлено також, що свежезаготовленной кілки в якості опори менш стійкі в порівнянні зі стовпами та киями, добре висушеними. Тому кілки повинні заготовляти за рік до установки.

Для пристрою шпалери на дерев'яній опорі крайні стовпи повинні мати діаметр не менше 12 см, а проміжні не менше 8 см. Товщина стовпів і колів залежить також від міцності деревини. Чим м'якше деревина, тим товщі повинні бути стовпи і кілки. Заготовлені свіжі стовпи і кілки укладаються в штабелі під навісом.

Для збільшення міцності дерев'яних стовпів і колів їх необхідно перед установкою піддати консервації (протруєння). Консервування може бути проведено мідним купоросом, сулемою, креозотом і іншими хімікатами. З огляду на відносну складність консервування деревини креозотом і сулемою, в виноградарських господарствах частіше користуються мідним купоросом.

Для протруювання слід спорудити залізобетонний басейн, який заповнюється 5-6-процентним водним розчином мідного купоросу на 30-35 см. У цей розчин кілки встановлюють нижніми кінцями в вертикальному положенні. Тривалість витримки залежить від довжини і свіжості стовпів і кілків. Для протруювання свіжозаготовлених колів звичайної довжини (2-2,5 м) їх необхідно витримати в розчині. 5-7 днів. За цей термін розчин повністю проникає у внутрішні тканини деревини, чим досягається підвищення стійкості кілків і стовпів. Закінчення протруювання кола легко встановити по зміні забарвлення деревини верхнього зрізу, яка покривається дрібними кристалами мідного купоросу.

Більш тривалий час потрібно для протруювання добре висушених кілків. Стовпи і кілки, що пролежали в штабелях під навісом протягом року, якщо вони були укладені без протруювання, просочуються розчином мідного купоросу протягом 20-30 днів. При цьому стійкість колів значно підвищується.

Який вплив справляють різні способи консервування на стійкість дубових кілків, видно з наступних даних (табл. 8).

З наведених даних видно, що найкращі результати дає консервування колів креозотом, сулемою і мідним купоросом. Випалювання нижніх кінців паль, а також обробка їх смолою гудроном або бітумом повьшает устойчіость тільки на 20%.

Для подовження терміну служби дерев'яних стовпів і колів їх зміцнюють на металеву основу (пасинки). Для цієї мети використовуються відходи кутового заліза довжиною 85-90 см. Залежно від висоти шпалери беруться відповідної довжини стовпи (від 1,25 до 2 м) і до їх основи прикріплюється два металевих пасинка завдовжки в 85-90 см, які скріплюються дротом в двох місцях на відстані 15 см. Для проміжних колів береться один пасинок. Стовпи і кілки з металевими пасинками встановлюються на глибину 50 см з таким розрахунком, щоб підстава дерев'яного стовпа не досягало рівня грунту на 8-10 см. Для того, щоб металеву основу стовпів і колів НЕ самоуглублялось, на дно отвори укладається шар щебеню товщиною в 8 -10 см. Ще краще, якщо основа металевої пасинка буде забито в бетонний цоколь розміром в 15 * 15 * 30 см (рис. 92).

Але навіть при використанні металевих пасинків дерев'яні стовпи і кілки для підвищення їх стійкості слід консервувати мідним купоросом Але навіть при використанні металевих пасинків дерев'яні стовпи і кілки для підвищення їх стійкості слід консервувати мідним купоросом.

У деяких господарствах для пристрою шпалерної системи опори використовують металеві кілки (старі труби та інші відходи виробництва), однак з огляду на необхідність промислового використання металевого брухту на одну опору краще не розраховувати.

Крім залізобетонних і дерев'яних стовпів, необхідно вишукати інші місцеві матеріали для пристрою шпалери. З літературних джерел відомо, що для цієї мети можуть бути використані шлак і обпалена глина. Слід провести дослідження в напрямку зменшення витрати цементу при виготовленні залізобетонних стовпів за рахунок додавання до нього інших місцевих в'яжучих матеріалів.

При установці дерев'яних крайніх стовпів зміцнення їх виробляється так само, як і залізобетонних, т. Е. Якірне або за допомогою підпірок.

Для установки проміжних -коли доцільно отвори робити за допомогою гидробуров з легким ударом кувалдою або тракторним молотом, як це вже і роблять колгоспи Сакського, Євпаторійського, Нижньогірського і інших районів. Для установки крайніх стовпів і якірного їх закріплення треба використовувати Ямокопач на тракторі «Білорусь», робочий орган якого виготовляється з шнека комбайна С-6.

Більш зручно пристосування, виготовлене в Жовтневої РТС, що працює за принципом вдавлення стовпа в грунт. Це пристосування дозволяє за допомогою гідропідйомника трактора КДП-35 і спеціальних кліщів швидко і легко встановлювати дерев'яні і залізобетонні стовпи на потрібну глибину без попередньої копки ям. За 10 години двоє робочих можуть встановити від 500 до 700 стовпів (рис. 93).

Можна значно підвищити продуктивність навісного молота і кліщів, використовуючи гідробур Можна значно підвищити продуктивність навісного молота і кліщів, використовуючи гідробур. Для цієї мети за допомогою гидробуров пробиваються отвори, в які вставляються кілки. Для занурення паль в вузькі отвори досить декількох ударів навісного тракторного молота або затиску кліщами. При такому способі занурення стовпів і кілків в землю не потрібно утрамбовиванія грунту навколо стовпів або кілків.

Далі ... Натягування дроту

Статті по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама