Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підживлення винограду восени: добрива та інші способи

  1. Що дає осіння підгодівля винограду
  2. Особливості удобрення молодого і старого винограду
  3. Терміни по регіонах і частота підгодівлі
  4. Таблиця сумісності добрив
  5. Види добрив, їх правильне приготування і внесення
  6. органічну підгодівлю
  7. Правила і частота внесення підгодівлі
  8. Правила і частота добрив

З настанням осіннього періоду у винограднику підходить до завершення фаза активної вегетації. Підживлення винограду восени дозволяє плодоносним кущика відновитися, поповнити мінеральні запаси і підготуватися до тривалої зимівлі. Достатня кількість поживних речовин забезпечує високі показники врожайності винограду в наступному сезоні.

Що дає осіння підгодівля винограду

Хороша перезимовка і правильна реакція на температурні перепади в зимовий період безпосередньо залежать від наявності в культурі необхідного запасу поживних речовин і мікроелементів.

Хороша перезимовка і правильна реакція на температурні перепади в зимовий період безпосередньо залежать від наявності в культурі необхідного запасу поживних речовин і мікроелементів

Багато виноградники впевнені в тому, що органіка робить ягоди тільки корисно

Переваги осінньої підгодівлі:

  • велика кількість талої води до початку наступного сезону забезпечує кущі повноцінним харчуванням;
  • період вегетації починається своєчасно і протікає досить успішно;
  • додаткове розпушування грунту в процесі внесення добрив позитивно позначається на розвитку кореневої системи рослини;
  • спостерігається поліпшення повітропроникності грунту і різке зниження ризику розвитку хвороб або патогенної мікрофлори на присадибній ділянці.

Головна перевага осінньої підгодівлі винограду полягає в тому, що ягідна культура встигає підготуватися до зими, а вносяться добрива повністю розчиняються і добре вбираються в грунтові шари.

Важливо пам'ятати, що внесення надмірної кількості добрив є для виноградника більш шкідливим, ніж недолік харчування.

Особливості удобрення молодого і старого винограду

Молоді кущі за вегетаційний період здатні наростити значну надземну частину, тому рослині потрібна підвищена кількість харчування. Збагачення поживного складу грунту забезпечує кущики силами для відновлення після рясного літнього плодоношення. Восени старі і перестали плодоносити рослини не тільки обов'язково підгодовуються, але і прищеплюються, що сприяє підвищенню продуктивності і покращує якість майбутнього врожаю.

Терміни по регіонах і частота підгодівлі

Осіння підгодівля виноградника в зиму виправдана тільки при дотриманні строків внесення добрив, але за великим рахунком вибір часу застосування добрив залежить від сорту і погодних умов, які варіюють щороку:

  • підгодівля винограду пізнього сорту дозрівання доводиться на першу осінню декаду (з початку вересня до середини жовтня);
  • внесення добрив під сорти раннього дозрівання в серпні-вересні мінімізує ризик пошкодження ягідної культури ЛМР та іншими грибковими патогенами;
  • після збору врожаю виноградні кущі підгодовуються калійними добривами, що помітно підвищує показники зимостійкості рослин;
  • підгодівля здійснюється безпосередньо перед осінньої обрізанням, в суху і безвітряну погоду;
  • в північних регіонах добрива вносяться в серпні, на території ЦФО підгодовувати виноградник рекомендується в вересні, а в південних регіонах не пізніше середини жовтня;
  • масштабні осінні підгодівлі щорічно влаштовуються тільки на піщаних грунтах.
  • супіщані грунти підживлюються через рік, а на глинистих ґрунтах виноградники слід підгодовувати раз в три роки.

Дуже важливо враховувати сумісність різних видів добрив, що вносяться восени під отплодоносившие кущі. Деякі поживні речовини не засвоюються ягідної культурою при одночасному внесенні.

Таблиця сумісності добрив

Багато виноградарів змішують органіку і «хімію»

Раз на три роки восени виноградник необхідно підгодовувати з використанням гною, звичайної деревної золи, амонію сірчанокислого і суперфосфату. Такий склад рівномірно розподіляється по поверхні грунту, а потім робиться глибока перекопування, а все вапняні комплекси вносяться кожні 3-4 роки.

Види добрив, їх правильне приготування і внесення

Для осінньої підгодівлі винограду, незалежно від обраного добрива, потрібно завжди робити поглиблення

Перед проведенням осінньої підгодівлі необхідно звертати підвищену увагу на стан ягідної культури і її вікові особливості, а також склад грунту. Від цього залежить правильний вибір типу добрива. Максимально швидкий доступ харчування до кореневої системи забезпечується поливом, а поступове повільне розчинення добрив передбачає використання ямкового способу із закладкою складу на глибину не менше чверті метра.

органічну підгодівлю

Гній розпушує землю, покращуючи доступ повітря і води до коренів

Органіка швидше і легше засвоюється ягідної культурою, тому багато виноградарі віддають перевагу саме такому типу добрив.

Правила і частота внесення підгодівлі

Мінеральні добрива

Зручно застосування восени препаратів для рослин, що містять комплекс поживних речовин: «Растворин», «Кеміра», «Флоровіт»

Застосування вже готових мінеральних комплексів, призначених для осіннього харчування, допомагає забезпечити виноградники необхідними нутрієнтами. Мінеральні речовини в легкодоступному вигляді формують імунітет рослини, позитивно позначаються на його зимостійкості.

Правила і частота добрив

Відео: як правильно підгодувати виноград

Відгуки дачників про варіанти підгодівлі винограду восени

На невеликих за площею виноградниках доцільно застосовувати так звану зелену підгодівлю. З цією метою після збору врожаю поруч з ягідними кущами висівається вика, овес, горох або люпин. До утворення насіння підросли до зимового похолодання сходи ретельно перекопують, що дозволяє зробити грунт більш пухким і поживним, а також забезпечує високу врожайність культури в наступному сезоні.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама