Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка винограду: схема розсадження, особливості догляду та вирощування

  1. способи посадки
  2. насінням
  3. саджанцями
  4. вегетативний
  5. одеревів
  6. живцями
  7. молдавський
  8. грунтові відведення
  9. методи
  10. траншейний
  11. ямковий
  12. З буром
  13. З ломом
  14. По часу
  15. осіння
  16. весняна
  17. Помилки при посадці
  18. рекомендації новачкам
  19. З підготовки грунту
  20. За підбором сорти
  21. Відео
  22. висновки

Правильні дії з самого початку вирощування винограду дозволять уникнути багатьох проблем в майбутньому Правильні дії з самого початку вирощування винограду дозволять уникнути багатьох проблем в майбутньому. Особливо це стосується сортів, невластивих для регіону, в якому їх збираються висаджувати.

Такі рослини потребують особливого підходу для того, щоб вони змогли прижитися на новому місці. Існують різні способи посадки в грунт. Тип висадки підбирається відповідно до характеристиками рослинної культури, кліматичних особливостей регіону, грунту, пори року та інших факторів. Правильна посадка - запорука успішного вирощування.

способи посадки

Вибір способу висаджування винограду вкрай важливий. Він підбирається в залежності від:

  • кліматичних особливостей регіону;
  • місця вирощування;
  • типу ґрунту;
  • характеристик рослини;
  • пори року.

Саджанці, посаджені навесні, краще приживаються і зустрічають зиму вже зміцнілими, повноцінними рослинами.

Однак головною умовою вибору є посадковий матеріал. Наприклад, для вегетуючих, щеплених, кореневласних саджанців необхідно викопувати ямки. Живці ж допускається садити в ямку або свердловину, пробиту ломом.

насінням

Найбільш непередбачуваний спосіб висадки, так як невідомо, наскільки хороший результат дадуть насіння. До того ж великий ризик, що з них в результаті нічого не виросте. Даний спосіб можна використовувати, якщо:

  • заплановано виведення нового сорту;
  • вподобаному сорту потрібно підщепу;
  • є бажання експериментувати.

Після висадки насіння в відповідний грунт чекають появи перших внесків десь через 9-10 місяців, приблизно в кінці червня. Як виростити виноград з кісточки в домашніх умовах розповість ця стаття .

Для підвищення шансів при посадці слід використовувати відразу кілька кісточок. Це дозволить згодом порівняти їх характеристики і вибрати відповідні кущі. Також важливо знати, як правильно пророщувати кісточки винограду для подальшої посадки.

Насіння доставляють більше клопоту, тому їх використовують набагато рідше, в порівнянні з саджанцями і живцями.

саджанцями

Саджанці винограду можна висаджувати навесні і восени. Професіонали стверджують, що весняна посадка більш ефективна. Садити слід в період - кінець березня-квітень. При цьому саджанці можна купувати готові або виростити саджанці в домашніх умовах , Наприклад, в підвалі. Принцип висадки в осінній період такої ж, як і навесні. Для посадки слід вибирати здорові саджанці. Вони повинні відповідати наступним характеристикам:

  1. Стандартна висота саджанця не менше 40 см.
  2. Повноцінне рослина має світлі коріння, з невеликим розгалуженням.
  3. При наявності листя вони не повинні бути деформовані, згорнуті, неприродно забарвлені.

вегетативний

Вегетативні саджанці бувають кореневласних і щепленими. Найчастіше їх ростять в невеликих ємностях. Це дозволяє прискорити настання етапу плодоношення. Такий тип саджанців можна садити навесні (березень-квітень) або восени (жовтень-листопад). У весняний період верхній шар грунту повинен прогрітися до + 15 ° C, а в осінній період температура грунту не повинна бути нижче 11-12 ° C на глибині посадки. Для того, щоб рослини краще прижилися, їх необхідно обробити і загартувати перед посадкою в грунт. Як з винограду зробити вино дізнайтеся тут . Вегетативні саджанці бувають кореневласних і щепленими

одеревів

Здеревілі саджанці висаджують навесні з квітня до середини травня, а восени в період жовтень-листопад. На відміну від зелених і вегетуючих саджанців, такий тип може переносити посадку в грунт на більш ранніх термінах (навесні) або на більш пізніх (восени). Висаджувати необхідно в спеціально підготовлену ямку, наповнену поживною сумішшю. Також в грунт слід додати мінеральне добриво і добре полити при необхідності.

живцями

Посадка живцями винограду допускається тільки навесні. За кілька тижнів до початку висадки на відкритий грунт їх необхідно намочити теплою водою і протримати в такому стані два дні. Потім слід помістити черешки в невеликі ємності, що дозволить рослині вийти зі стану сплячки і адаптуватися. Прорости живці в стаканах, їх можна висаджувати на відкритий грунт.

Температура ґрунту, де будуть висаджені живці, протягом доби не повинна опускатися нижче нуля.

молдавський

Особливість методу в тому, що для посадки використовується не держак, а велика частина лози. Довжина висаджується лози повинна бути більше 60 см. Підбір придатного рослини виробляється таким же методом, що і держака. Лоза повинна виглядати здоровою, визріли і бути не дуже товстою. Скручену в кільце лозу слід перев'язати мотузкою, помістити в траншею, залишивши лише дві нирки на поверхні. Для захисту нирок місце посадки необхідно обробити мульчею. Завдяки наявності в лозі запасу поживних речовин, коренева система і перші паростки майбутнього рослини зможуть добре розвиватися. Про садівництво і виноградарство розповість цей матеріал .

Молдавський метод найкраще використовувати навесні, в цьому випадку восени можна отримати готові саджанці.

грунтові відведення

Даний метод може використовуватися, якщо в господарстві вже є кущі винограду. Навесні виноградні пагони від наявного куща закопуються на глибину 20-30 см. Це дозволяє їм вкоренитися, після чого нові рослини відділяються від старого куща і висаджуються на постійне місце.

методи

Завдяки поширенню винограду були винайдені різні методи посадки в залежності від умов навколишнього середовища і грунту, придатної для винограду . Для того, щоб виноград зміг добре прижитися, слід враховувати індивідуальні характеристики посадкового матеріалу, а також властивості грунту і кліматичні особливості. Правильно підібраний метод підвищує шанси виживання і гарного росту рослини.

траншейний

Метод використовують при об'ємних висадки. Він полягає в поділі ділянки на смуги, які і стануть майбутніми траншеями. Ширина однієї траншеї становить 100 см і вище, глибина також в межах 1 метра. Залежно від характеристик грунту на дно висипається перегній або пісок з дрібним гравієм. У піщаний грунт слід додати родючого грунту. Верхній шар в траншеї складається з суміші грунту і мінеральних добрив. Після цього грунт необхідно добре полити водою, що дозволить грунту осісти і ущільнитися. Метод використовують при об'ємних висадки

Підготовку місця майбутньої висадки необхідно починати заздалегідь, оскільки грунт траншеї буде осідати протягом двох-трьох місяців.

ямковий

Метод вимагає менших витрат часу. Параметри викопують ями (діаметр і глибина) варіюється в межах 50-100 см. Підготовка місця висадки, засипання ями і удобрення грунту аналогічні, як і при методі з траншеями. Такий метод краще використовувати навесні. Якщо яму викопують восени, її необхідно присипати листям. Як доглядати за виноградом розповість ця посилання .

З буром

Особливість методу полягає в тому, що посадка саджанців проводиться відразу в процесі засипання ями. Ямки викопуються на необхідну глибину за допомогою спеціального бура, діаметр якого зазвичай близько 20 см. Земля для засипання повинна включати в себе мінеральні та органічні добрива, що дозволяють саджанців швидше і легше прижитися на новому місці.

З ломом

Цей метод застосовується при висадці на великих площах. У ньому використовується пристосування, яке можна виготовити власноруч. Для цього необхідна труба з діаметром 50 см. На одному з її боків приварюється ніжка, яка буде служити обмежувачем глибини. За допомогою цього приладу в землі пробивається отвір, в яке буде поміщений саджанець, а потім грунт навколо отвору притоптують. Про хвороби винограду і їх лікування дізнайтеся тут .

По часу

Виноград, незалежно від характеристик посадкового матеріалу, може бути посаджений тільки в весняний або осінній період. Вибір між навесні і восени робиться в залежності від вихідного матеріалу і бажаного результату. Складно назвати найкращий період для посадки винограду. Кожна пора року має свої плюси і мінуси, які необхідно враховувати до початку садити виноград.

осіння

Тривалість осіннього періоду посадки винограду змінюється в залежності від кліматичних умов регіону. Зазвичай виноград намагаються висаджувати після опадання всього листя з куща до настання заморозків (жовтень-листопад). В цей час рослини переходять у фазу тимчасового спокою. При можливості посадку слід проводити за кілька тижнів до настання заморозків, щоб рослина змогла адаптуватися на новому місці. Тривалість осіннього періоду посадки винограду змінюється в залежності від кліматичних умов регіону

весняна

Посадка навесні ускладнюється тим, що необхідно потрапити в короткий період, коли ще не почалася вегетація рослин, але загроза заморозків вже пройшла. Цей період підбирається в залежності від регіону посадки, з урахуванням можливих змін. Зразкові терміни весняної висадки - з 20 березня по 1 червня. Момент висадки залежить від кліматичних умов регіону, середньодобової температури грунту і характеристик посадкового матеріалу.

Помилки при посадці

Починаючи розведення винограду, слід заздалегідь підготуватися, щоб не допустити основних помилок.

  1. Посадка невідомих сортів або саджанців, чий термін дозрівання не відповідає регіону висаджування. В цьому випадку можна отримати невідповідні ягоди або виноград елементарно не встигне визріти.
  2. Посадка хворих рослин або саджанців зі слабкою кореневою системою. Кущі будуть слабо рости і багато хворіти. З такого посадкового матеріалу неможливо отримати здорове і повноцінне рослина.
  3. Невідповідне місце висадки. Виноград не слід висаджувати на затіненій деревами території, з північної сторони будівель. Для нормального розвитку кущів необхідно багато сонячного світла.
  4. Яма, глибина і густота посадки не відповідають посадкового матеріалу. Яма малих розмірів стримує ріст і розвиток рослини, велика глибина не дає місця вирощування добре прогріватися, а мала глибина збільшує ризик замерзання коренів рослини. Загущення при висадці кущів призводить до конкуренції за харчування і освітлення.
  5. Змішана посадка стійких і нестійких до захворювань сортів. При недостатньому догляді висока ймовірність захворювання нестійких рослин, які за дуже короткий термін можуть інфікувати все кущі.
  6. Висадка одностатевих сортів без компаньйонів-запилювачів. Така посадка не може принести повноцінного врожаю.
  7. Посадка рослин з різною здатністю до зростання. Сильнорослі кущі будуть пригнічувати слаборослиє.

рекомендації новачкам

При першій спробі висаджування винограду слід використовувати тільки перевірені посадковий матеріал і добрива. Для підвищення шансів отримання хорошого результату новачкам не слід експериментувати з посадкою.

Для підвищення шансів отримання хорошого результату новачкам не слід експериментувати з посадкою

Хороший підготовчий етап істотно скоротить майбутні помилки в процесі посадки і вирощування виноградних кущів.

З підготовки грунту

Незалежно від посадкового матеріалу грунт на місці, де буде посаджено рослину, повинна бути досить збагачена живильними добавками. Землю необхідно періодично удобрювати, навіть після висаджування рослин. При посадці слід враховувати рівень грунтових вод на ділянці. Якщо вони зазвичай піднімаються на глибину вище півтора метрів, перед висадкою винограду необхідно вирити дренажну систему.

За підбором сорти

Вибираючи сорт винограду для свого господарства, слід враховувати:

  • індивідуальні характеристики виду;
  • кліматичні умови регіону, в якому будуть посаджені кущі
  • вегетаційний період рослин;
  • пору року при посадці.

Виноградні саджанці, лоза яких суха, а також пофарбована в білуватий або блідо-зелений колір на розрізі, - нежиттєздатні і не підходять для посадки. Рослини з сухою або почорнілою кореневою системою також вважаються загиблими.

Відео

Автор цього відео розповідає про те, як правильно посадити виноградну лозу, щоб надалі виноградний кущ добре ріс і розвивався.

висновки

  1. Перед посадкою винограду необхідно провести ретельну попередню роботу. Вона включає в себе підготовку грунту і підбір відповідного посадкового матеріалу.
  2. Посадковий матеріал вибирається відповідно до кліматичними особливостями регіону, способу посадки, пори року.
  3. Спосіб посадки і догляд за виноградом в відкритому грунті залежать від пори року. Для отримання кращого результату виноградні кущі необхідно висаджувати тільки навесні і восени.
  4. При весняній посадці слід дочекатися періоду, коли мине загроза заморозків. Восени виноград також слід висаджувати до настання заморозків.
  5. Деякі типи саджанців до посадки вимагають додаткової підготовки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама