Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пророщування живців винограду в домашніх умовах навесні в воді

  1. Чому вирощування винограду з живців дуже вигідно
  2. Для чого потрібно пророщувати живці
  3. заготівля живців
  4. зберігання живців
  5. Підготовка живців до пророщування
  6. Як проростити живці будинку
  7. Пророщуємо живці у воді
  8. Пророщування в субстраті
  9. А як можна ще?
  10. Важливо знати!

Кожен садівник хоча б раз в житті пробував розмножувати виноград з живців будинку. Для пророщування живців винограду в домашніх умовах не потрібно особливих умінь. Кожному під силу виростити власні саджанці. Кожен садівник хоча б раз в житті пробував розмножувати виноград з живців будинку

Для пророщування саджанців винограду в домашніх умовах не потрібно особливих умінь

Чому вирощування винограду з живців дуже вигідно

- З живців можна виростити велику кількість саджанців;

- можна використовувати, а не викидати пагони після осінньої обрізки;

- живці можна знайти у знайомих, обмінятися потрібними сортами, легко переслати поштою;

- придбати живці винограду значно дешевше в порівнянні з вартістю готових саджанців;

- вкорінені будинку живці вже підготовлені до посадки і швидше приживуться на постійному місці.

Для чого потрібно пророщувати живці

З моменту дозрівання лози і опадання листя виноград «засинає»

З моменту дозрівання лози і опадання листя виноград «засинає» - переходить в стан вимушеного спокою, який триває 2-2,5 місяці. Далі, виноград готується до весняного пробудження.

Зрізані живці вже з лютого здатні вкорінюватися і рости. За вікном ще лежить сніг, а в будинку вже ростуть корені і зеленіють нирки. Значить, вегетація паростків почнеться на три - чотири місяці раніше. До моменту висадки у відкритий грунт ми отримуємо вже підготовлені вкорінені саджанці.

Прорости живці заздалегідь, ми даємо їм відмінний старт у розвитку. Кущі формуються прискореними темпами. Вони краще підготуються до зими і раніше почнуть віддавати врожай.

заготівля живців

Живці винограду, або чубуки, зрізають з кущів восени перед укриттям. У цей час листя в винограднику, як правило, вже облетіла. Лоза винограду визріла і накопичила поживні речовини для проростання.

Вибираємо для розмноження якісні живці:

- Чубуки зрізають зі здорових і сильних кущів.

- Найбільш підходящі лози - плодові. Чи не пасинки і не жируючі пагони.

- Кращі живці отримують із середньої частини пагона. Годяться також живці з п'ятою - відрізком дворічного втечі.

- У верхній частині куща живці отримали більше сонця і краще визріли.

- Діаметр пагонів не тонше олівця, сім - десять міліметрів.

- вибраковують живці з почорнілою корою, плямами гнилі, тріщинами, а також плоскі. Небажані пагони з короткими міжвузлями.

- Оглядаємо зрізи - вони повинні бути здоровими.

зберігання живців

Нарізані лози забезпечуються етикетками і поміщаються на зимове зберігання. Зручні і надійні етикетки зі смужок фольги від алюмінієвих банок, з видавленим назвою сорту. Варіанти зберігання живців:

  • Закопування в землю. Деякі садівники зберігають черешки в земляних траншеях. Недолік способу очевидний. Чи вдасться викопати черешки з-під снігу в лютому, коли вони вам знадобляться?
  • У погребі чи підвалі. Краще зберігати довгі лози, живці з яких наріжемо перед пророщуванням. Пучки з живцями можна поставити в ємність, наповнену вологим піском. Деякі зберігають черешки в мішках з трохи зволоженими (не мокрою) тирсою. Перед зберіганням лози обробляють двовідсотковим розчином мідного або залізного купоросу і обов'язково просушують.

    Нарізані лози забезпечуються етикетками і поміщаються на зимове зберігання

  • Зберігання в холодильнику. Живці загортають в зволожену тканину і поміщають їх в поліетиленовий пакет з невеликими отворами. Варіанти комплектації включають в холодильнику при температурі 0-5 ° С, періодично перевертаючи. Перевіряємо вологість і стан цибухів, наявність цвілі.
  • Щоб уберегти черешки від висихання, застосовують парафинирование. На водяній бані розтоплюють парафін, додаючи трохи садового вару для пластичності. Парафін трохи охолоджують до 70-80 ° С і занурюють в нього верхівки пагонів разом з верхньою брунькою.

Підготовка живців до пророщування

Важливий момент - підготовка живців до пророщування.

  • На початку лютого посадковий матеріал виймаємо зі сховища і оглядаємо. Відбраковує все засохле і підгниле.
  • Живці на дві доби замочуємо в чистій, переважно сніговий воді для насичення тканин вологою. Воду щодня міняємо.
  • Для знезараження живців їх вимочують ще добу в рожевому розчині перманганату калію (марганцівки).
  • Тепер живці на добу ставлять нижніми кінцями в розчин стимулятора - гетероауксину або Епін. Любителі народних засобів використовують розчин меду (1 столова ложка на 10 л води), або розведений в пропорції 1: 2 сік алое.
  • Довгі лози нарізають відрізками по 2-3 бруньки. Можна різати по 3-5 нирок і висаджувати потім саджанці глибше. Верхній зріз роблять рівним, на 1-2 см вище вузла. Нижній зріз ведуть навскіс під вузлом, в напрямку до вічка.
  • Ще один секрет успішного пророщування - борознування живців. Нижні кінці наших паличок разом з вузлом процарапивают з різних сторін на кілька сантиметрів в довжину. У розрізах з часом з'явиться каллюс - біла сахаристая тканину, з якої почнуть рости коріння. Такі живці утворюють більше активних коренів.

Як проростити живці будинку

Пробуджують живці дві важливі умови - тепло і волога

Пробуджують живці дві важливі умови - тепло і волога. Виноград має одну особливість: спочатку пробуджуються нирки, починають рости пагони, і лише потім проростають коріння. Щоб усунути такий дисбаланс, винограду потрібно створити умови, при яких в зоні утворення коренів температура буде вище, ніж в області верхівок.

Садівники застосовують різні способи домашнього пророщування живців. Найбільш популярні з них:

- стратифікація в воді;

- кільчеваніе.

Пророщуємо живці у воді

Пророщування живців винограду в воді - дуже простий і доступний спосіб стратифікації. Він ідеально підходить для початківців виноградарів.

  • Підготовлені живці по 10-12 штук ставимо в скляні банки. Можна натягнути на банки харчову плівку, проткнути її і вставити чубуки.
  • По можливості видаляємо нижню нирку. Якщо цього не зробити, втечу з нижньої нирки може обігнати в розвитку верхні пагони.
  • На дно наливаємо не більше 2-3 сантиметрів води. Чому не більше? Коріння винограду швидше за все утворюються на кордоні води і повітря. Це як раз ті місця, які ми заздалегідь продряпайте.
  • Банки ставимо на теплий сонячний підвіконня. Якщо зовсім немає сонця, підійде штучне освітлення.
  • Рівень води підтримуємо на постійному рівні, доливаємо в міру необхідності.
  • Воду регулярно міняємо на чисту. Якщо в ній з'явилися бактерії, вода каламутніє. До появи коренів воду змінюють хоча б раз в 3 дня, а при необхідності щодня.
  • Найбільш турботливі садівники кладуть на дно шар вати товщиною 2-3 сантиметри, зверху - шар марлі або сіточку, щоб чубуки не проростає в вату. Вата заливається водою з таким розрахунком, щоб вона не покривала підкладку цілком, але була постійно вологою.

При такому способі пророщування винограду в воді важливо дотримати правильний температурний режим. На вікні прохолодно, пагони проростають не надто швидко. Якщо підвіконня добре прогрівається від батареї, майбутнім корінцях забезпечені необхідні умови. Якщо холодний - має сенс підкласти теплоізоляційний матеріал. Краще не допускати перегріву води понад 26 ° С - підвищена ймовірність загнивання.

Приблизно через 10-12 днів починають проростати нирки винограду. Ще тиждень тому здадуться коріння. Якщо корінці вже доросли до 2-3 сантиметрів, живці можна висаджувати в літрові контейнери з грунтом і доращивать на вікні як розсаду.

Пророщування в субстраті

Для пророщування живців в субстраті застосовується особливий прийом - кільчеваніе. Сенс кільчеванія полягає в тому, щоб підвищити температуру в області зростання каллюса і проростання корінців. При цьому розвиток коренів прискорюється щодо пагонів і листя.

При цьому розвиток коренів прискорюється щодо пагонів і листя

У домашніх умовах кільчеватор можна зробити зі звичайної пластикової пляшки

Просунуті садівники роблять мудрі електрокільчеватои з автоматичним підігрівом. У домашніх умовах кільчеватор можна зробити зі звичайної пластикової пляшки.

Як змайструвати кільчеватор:

  • Беремо пластикову пляшку, відрізаємо шийку.
  • Протикаємо в дні дренажні отвори, насипаємо дренаж.
  • Засипаємо пухким зволоженим субстратом - сумішшю грунту, піску і вивітрених тирси.
  • Вставляємо в субстрат держак з невеликим нахилом, щоб залишився над рівнем грунту вічко дивився догори.
  • Накриваємо держак пластиковим стаканчиком.
  • Кільчеватор ставимо в тепле місце. Температура в кільчеваторе - 20-25 ° С.
  • Поливаємо обережно, краще з піддона.
  • Коли з'явиться втечу, стаканчик поступово знімають.

У кільчеваторе саджанці можуть рости аж до посадки на постійне місце. За цей час в пляшці наростає коренева маса, добре помітна через прозорі стінки. Наша мета досягнута - ми отримали здоровий, придатний до висадки саджанець.

А як можна ще?

Допитливі дачники намагаються і інші способи пророщування живців: на поролоні, синтепоні, моху - сфагнумі, газетному папері. Чубуки розкладають на підготовлений вологий матеріал, закочують в рулони і поміщають в поліетиленовий пакет. По суті, всі ці способи - різновид кільчеванія. Можна поекспериментувати - чому б і ні?

Важливо знати!

Баба Ніна про Росію: "Грім вдарить в жовтні 2018 і гроші впадуть з неба ...

Читати статтю »> http://cpagetti2.com/THLk/sub1/sub2/sub3/sub4/sub5

Чи вдасться викопати черешки з-під снігу в лютому, коли вони вам знадобляться?
Чому не більше?
А як можна ще?
Можна поекспериментувати - чому б і ні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама