Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмноження винограду в домашніх умовах. Вирощування саджанця винограду

  1. Етапи розмноження винограду в домашніх умовах
  2. Кільчеватор, кільчеваніе


style = "display: block"
data-ad-client = "111-1928071931304329"
data-ad-slot = "4259838524"
data-ad-format = "auto">

Про те, як заготовлювати живці винограду для їх подальшого розмноження, як їх зберігати і як їх вирощувати в шкілки - ми розглянули в минулій статті « Розмноження винограду живцями ».

У даній статті ми продовжимо цю тему і дізнаємося, як розмножувати виноград в домашніх умовах і як вирощувати зелені саджанці винограду.

У даній статті ми продовжимо цю тему і дізнаємося, як розмножувати виноград в домашніх умовах і як вирощувати зелені саджанці винограду

Існує кілька різних способів розмноження винограду в домашніх умовах (інша назва - "зелені саджанці"). Ми ж розглянемо не тільки найпоширеніші, але і найпростіші і, головне, ефективні.

При такій схемі розмноження винограду, існує 3 основних етапи:

  1. підготовка живців
  2. Пророщування зелених саджанців
  3. Пересадка зелених саджанців

Нижче ми розглянемо ці етапи більш детально.

Етапи розмноження винограду в домашніх умовах

1. Підготовка живців

На кожному відповідному держаку, який ми спочатку вимочити у воді протягом 1-2 діб з додаванням стимулятора росту (напр., Мед - 1 ст. Ложка на 10 л, "Гетероауксин", "Оптім-гумус", "Біовіт", "Вермістим "," Гумісол "," Гумі-плюс "," Ріверм "і ін.) і провітрили 10-15 хвилин, в області майбутніх коренів (" п'яти ") робимо кілька поздовжніх розрізів кори (борозенок) гострим ножем. При цьому зріз живця краще робити косим (не прямим) - буде більше площа для утворення коренів.

підготовка живців

Якщо зріз ні Зелений - робити новий зріз, поки не деревина не буде зеленою. Якщо такий не буде - держак можна викидати.

Потім готуємо препарат "Корневин" до сметанообразного стану і втираємо його в зріз і борозни. Правда, зараз з'явилося багато підробок цього препарату - намагайтеся знайти оригінал.

Правда, зараз з'явилося багато підробок цього препарату - намагайтеся знайти оригінал

Живці, оброблені Корневином

Крім препарату "Корневин" можна використовувати розчин квіткового меду (1 ч. Ложка на склянку води), в який опускаю живці на 15-20хв.

2. Вирощування саджанців

Коли ви вирішите розмножувати виноград в домашніх умовах, ви обов'язково зіткнетеся з тим, що не з усіх заготовлених цибухів ви зможете отримати зелені саджанці (які по-весни можна буде пересадити в город).

І щоб звести до мінімуму відсоток неуспіху, давайте розберемося, що заважає розвиватися саджанця винограду. Про загнивання саджанця або поразка його хворобами поки говорити не будемо - це окрема тема і ви її можете навіть і не помітити, якщо будете чітко слідувати моїм рекомендація, викладеним нижче.

Вся основна проблема полягає в тому, що як тільки ви дасте черешки поживні речовини (як мінімум, воду), то першим ділом з нирок почнуть рости молоді пагони. Але коріння, здатних "просочити" ці пагони ще немає - вони виростають на 2-3 тижні пізніше.

І оскільки пагін росте і йому, образно висловлюючись, все одно, є коріння чи ні, то поживні речовини починають витягуватися з самого живця. А цих запасів, як ви розумієте, зовсім небагато. Особливо після зберігання. І якщо вже їх не вистачає на розвиток пагонів, то і на корені їх точно не залишиться.

У підсумку, такий саджанець гине, так і не встигнувши розвинутися.

У підсумку, що ми маємо: вершки "хочуть", а корінці - не встигають вирости і "віддати".

І для того, щоб вирішити цю проблему, нам потрібно рішення, повністю протилежне описаної проблеми. А саме - ми спочатку повинні дати можливість вирости коріння, а вже тільки після цього - зеленим паросткам.

І для цього в наших руках є простий, але досить ефективний метод - температура.

Як відомо, насіння і рослини починають свій розвиток після зимової сплячки після того, як встановиться оптимальна середньодобова температура для їх проростання (за умови, що поживні речовини є в необхідній кількості).

І ось яка схема "сама проситься" до нас в гості - спочатку ми організуємо тепло в області коренів (або точніше - того місця, де вони повинні з'явитися). При цьому нирки ми тримаємо в холоді. Як тільки коріння з'явилися - тоді вже даємо тепло і для нирок.

Легко сказати, але важко зробити? Зовсім ні, якщо ми будемо використовувати кільчеватор!

Кільчеватор, кільчеваніе

Кільчеваніе - це процес, при якому ми спочатку створюємо оптимальні умови для утворення кореневої системи рослини, а тільки потім - для всього іншого живця.

Кільчеватор - це, відповідно, пристрій, який допомагає нам проводити кільчеваніе.

Нижче я розповім вам три найпопулярніших, простих і ефективних способу кільчеванія.

Спосіб 1. кільчеваніе в тирсі з терморегулятором

Кільчеваніе в тирсі з терморегулятором

Сенс всієї цієї затії полягає в тому, що ми підготовлені живці поміщаємо в ємність з вологою тирсою, де певний час підтримуємо потрібну нам температуру (в області коренів). Коли з'являться корінці і "вершки" - пересаджуємо майбутні саджанці в підходящу ємність.

Для цього беремо відро і укладаємо на дно нагрівальний елемент (разом з датчиком температури). Можна використовувати готовий в зборі з регулятором температури (механічним або цифровим), наприклад акваріумний або для обігріву тераріумів - розпитайте в зоомагазинах:

Можна використовувати готовий в зборі з регулятором температури (механічним або цифровим), наприклад акваріумний або для обігріву тераріумів - розпитайте в зоомагазинах:

Регулятор температури з нагрівачем
Регулятор температури з нагрівачем   Регулятор температури з нагрівачем Регулятор температури з нагрівачем

А можна спробувати зібрати всі (або майже всі) самостійно, що дозволить, як я встиг переконатися, істотно скоротити витрати. Детальніше про саморобних кільчеваторах читайте в статті « Кільчеватор своїми руками ».

Ось, наприклад, який кільчеватор я зробив сам з дощок, фольги і ламп розжарювання:

Ось, наприклад, який кільчеватор я зробив сам з дощок, фольги і ламп розжарювання:

саморобний кільчеватор
саморобний кільчеватор   саморобний кільчеватор саморобний кільчеватор

Зверху кладемо шар вологих віджатих тирси, щоб уникнути контакту нагрівального елементу з майбутньою "п'ятою" саджанця. Якщо у вас нагрів йде знизу, то на дно ємності з саджанцями можете насипати невеликий - 0,5-1см шар піску для більш рівномірного прогріву:

Перший шар тирси

Ставимо підготовлений саджанець (дивіться вище, як підготувати саджанець) і засипаємо відро до верху такими ж віджатими тирсою.

Важливо: тирса обов'язково повинні бути вологими!

Важливо: тирса обов'язково повинні бути вологими

Засипаємо кільчеватор вологою тирсою

Виставляємо температуру на 32-33 градуса і ставимо наш кільчеватор в холод на балкон, бажано засклений.

Саморобний кільчеватор в роботі

Раз на кілька днів перевіряємо вологість тирси і, при необхідності, зволожуємо їх водою. Для зменшення випаровування вологи, відро можна накрити пакетом.

Якщо набрякне нирка або навіть з'явиться зелений паросток - його потрібно виламати. Заміщає нирка з'явиться десь через тиждень, а це дасть для нас запас часу на утворення коренів.

Як варіант - нирки можна залити воском або парафіном - паростку буде складніше пробитися, на що теж піде якийсь час.

Коли через 3-4 тижні з'являться корінці і ви пересадите живці в ємності з землею (про це нижче), бажано їх поставити на той же нагрівальний елемент, але з більш низькою температурою - десь 25 градусів. Це потрібно зробити, тому що коріння звикли до тепла і різке його відсутність негативно позначиться на розвитку саджанця

Спосіб 2. кільчеваніе в землі за допомогою сонця - «Сонячний кільчеватор»

На відміну від попереднього способу, кільчевать живці ми будемо за допомогою природного кільчеватора - землі і Сонця. А якщо у вас ще і піщаний грунт, то цей варіант для вас просто ідеальний

А якщо у вас ще і піщаний грунт, то цей варіант для вас просто ідеальний

сонячний кільчеватор

Суть цієї затії дуже проста і полягає в тому, що ми живці "догори ногами" на час поміщаємо в землю, а п'яти - підставляємо сонячному теплу.

Оскільки земля всередині завжди холодніше, ніж на поверхні - це і дає нам можливість використовувати цю різницю температур, як природний кільчеватор.

Для цього копаємо яму глибиною 30-40 см (щоб помістилися найдовші живці по довжині) і в неї вставляємо пов'язані пучком черешки винограду одного сорту п'ятами вгору.

Потім засипаємо все землею, щоб над п'ятами було кілька сантиметрів землі.

Виливаємо відро води і накриваємо спочатку спанбондом (можна старим) - щоб не зростав бур'ян, а зверху бажано накрити склом (непотрібної віконною рамою):

сонячний кільчеватор

Необхідно раз в 1-2 тижні виливати по одному відру води.

Приблизно через 1,5-2 місяці можемо пересаджувати наші живці або в шкілки на дорощування, або на "постійне місце проживання".

Ідеальний варіант для пересадки, це коли коріння ще немає, але вже утворився калюс - то, з чого утворюються коріння:

сонячний кільчеватор

І якщо ми пересаджуємо, коли тільки утворився калюс, то шанси його пошкодити мінімальні. А ось коли вже є коріння - тоді це цілком можливо, що не дуже добре для майбутнього саджанця.

сонячний кільчеватор

Та й швидкість такої пересадки при наявності тільки Калюсі на порядок вище, ніж коли вже є молоді коріння:

сонячний кільчеватор

Перший і другий способи запропоновані Миколою Кіушкіним .

Спосіб 3. кільчеваніе на підвіконні

Для цього споруджуємо нехитре пристосування. На підвіконні укладаємо пару брусків і на них кладемо лист фанери або ДСП, але щоб він перекривав батарею.

Зверху ставимо ємності з підготовленими живцями.

Схема роботи такого кільчеватора дуже проста - тепле повітря від батареї буде обігрівати низ ємності з живцями і стимулювати проростати коріння. А якщо ви ще зробите отвори під ємностями, то ефективність цієї затії тільки збільшиться.

Для ще більшого ефекту, можете над батареєю встановити фольгу з утеплювачем, а також повісити світильник з люмінесцентними лампами.

Розмноження винограду в домашніх умовах без кільчеванія

Іншими словами - пророщувати держак винограду ми будемо в банку з водою. Як я вже говорив вище, відсоток успіху в цьому випадку буде не високим (але і витрат мінімум).

Тому вам вирішувати - використовувати цей спосіб чи ні.

Зауважу тільки, що цей спосіб ідеально підходить, коли у вас кілька живців винограду.

Для цього способу беремо 0,5-1 літрову банку і наливаємо талої (або охолодженої кип'яченої) води приблизно на 2 см. Якщо додасте деревного або кілька таблеток активованого вугілля, а також пару кристалів марганцівки, то це позбавить вас від затхлості води.

Потім на таку ж товщину кладемо вату, яка буде як "водний буфер", якщо ви раптом забудете підлити свіжої води. Зверху можете надіти пакет, який створить невеликий парник, що дозволить рідше підливати нову воду.

Ставимо в банку підготовлені живці винограду і саму банку ставимо на освітлене місце (на підвіконня). Вийде поставити на тепле місце - це буде великим плюсом. Чи не вийде - нічого страшного, особливо якщо живців у вас з запасом.

Стежимо за рівнем води і підливати, коли в цьому буде необхідність.

Якщо у вас з'явився зелений паросток, а за ним - ще один, а коріння все ще немає, то цей перший паросток можете Виламавшись.

Буває, що крім паростка на ньому з'являється суцвіття - його також потрібно Виламавшись.

Коли на черешку з'являться корінці, висаджуєте їх в підготовлену ємність.

На безкрайніх просторах Інтернету знайшов ще 2 цікавих способу вирощування саджанця без кільчеванія.

Варіант 1. Пророщування в стаканах:

  • підготуйте великі пластикові стакани, зробивши в дні три отвори шилом;
  • насипте на дно склянок землю, змішану з листовим перегноєм, шаром в 2 см;
  • поверх грунту встановіть стаканчик поменше без дна, засипавши проміжок між стінками склянок землею, ущільните і полийте землю;
  • у внутрішній стакан насипте промитий річковий пісок, полийте його і приберіть стакан;
  • в самому центрі піску зробіть паличкою поглиблення на 4 см, вставте туди держак і полийте пісок;
  • засипте зверху піском, накрийте стакан пластиковою пляшкою без дна і без кришки.
  • Кожен день або раз в два дні потрібно буде поливати саджанці теплою водою. А коли коріння буде видно під стінами склянки, і на гілочці виросте 4 листочка, пляшку можна буде зняти.

Варіант 2. Пророщування в пляшці:

  • зробіть в пластиковій пляшці з обрізаним шийкою кілька отворів в дні;
  • насипте дренажний шар;
  • поверх дренажу насипте 7 ложок грунтової суміші;
  • в грунтосуміш застроміть держак під нахилом, щоб верхня грунт або вічко виявилися на рівні верху пляшки;
  • зверху засипте пропарені старі тирсу;
  • накрийте держак пластиковим стаканчиком.

Пляшку з держаком поставте очком від вікна. Стаканчик можна буде зняти, коли втеча перестане в ньому міститися. Поливати слід знизу через піддон, налив в нього трохи води і поставивши туди на 15 хвилин пляшку з саджанцем.

3. Пересадка зеленого саджанця

Сигналом для пересадки має бути поява корінців в області п'яти майбутнього саджанця. Зрозуміло, що чим корінці менше, тим це краще, тому що менше зламали при пересадці (в ідеалі - не більше 1 см).

Для пересадки нам знадобиться 2 складові - ємність і земля для розсади (Точніше земляна суміш). Давайте розглянемо цей процес більш докладно!

Пересадка зеленого саджанця в підготовлену земляну суміш

Ось що рекомендує Ігор Заїка :

Живці з появою корінцями висаджуються в будь-яку відповідну ємність, в залежності від можливості розміщення саджанців в квартирі.

Звичайно, чим більше ємність - тим потужніше у Вас виросте рослина до початку травня! Найбільш оптимальні ємності - 0,5 ... 1 літр. Ними можуть служити пластикові одноразові пивні стакани, картонні або поліетиленові пакети з-під кефіру або йогурту зі зрізаним верхом, розрізані навпіл ПЕТ-пляшки і т.п.

Правило: залишити якомога більше обсягу внизу для розвитку коренів, і при цьому, щоб держак не падав, а тримався в ємності. Пересаджувати дуже акуратно: молоді корінці досить тендітні! Після пересадки добре полийте.

Якщо земля нормальна - не дуже важка і не дуже кисла, то живці швидко приживаються і добре ростуть. Слідкуйте за станом листя: при незбалансованому хімічному складі грунту і при підвищеній кислотності вони можуть хлороз (всихає листова пластинка від краю) і навіть загинути! В цьому випадку універсальний засіб: деревна зола. Настоюється 2-3 столові ложки в 1 літрі води і добре проливаються стаканчики з саджанцями. Можна навіть зробити це для профілактики, одночасно з висадкою живців. Через пару тижнів операцію можна повторити. Додатково добре допомагає розчин хелати марганцю: продається в спеціалізованих магазинах. Застосовується згідно з інструкцією.

При хорошому зростанні саджанців, можна приступити до їх прискореної формуванні шляхом прищіпки.

Наприклад, якщо Ви плануєте виростити 2 (або більше) рукавів, то, при глибині посадки у Вашій місцевості 40 см, прищипують втечу на відстані 30 ... 35 см від п'яти, після досягнення нею відповідної довжини. З двох верхніх нирок розвинуться пасинки, які стануть майбутніми рукавами. Посадка на початку травня проводиться на необхідну глибину, і при підготовленої і удобреному посадковій ямі, гарному догляді протягом року, до осені отримаєте два повноцінних рукава, які в наступному році можна буде використовувати для отримання першого врожаю і подальшої формування.

В середині травня виносимо саджанці на вулицю і протягом 5 днів гартувати їх при помірному сонці - до обіду, а після обіду ховаємо в тінь і після 5 вечора - знову на сонечко. Після гарту висаджуємо на постійне місце або в шкілки для дорощування.

При посадці зеленого саджанця не потрібно намагатися виймати його з ємності з грудкою землі - дуже велика ймовірність пошкодження коренів, а нам це ні до чого.

Якщо в якості ємності у вас використовується пластикова пляшка або коробка від соку - акуратно розріжте стінки, витягніть грунтовий кому та, щоб він не зруйнувався, і помістіть в заздалегідь приготовлену лунку в посадковій ямі. Все інше так само, як і при посадці однорічного саджанця.

І не забудьте про захист від заморозків!

[Vinograd_bottom]


style = "display: block"
data-ad-client = "111-1928071931304329"
data-ad-slot = "4259838524"
data-ad-format = "auto">

Легко сказати, але важко зробити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама