Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Щільність посадки винограду

  1. Спочатку мета - потім шляхи вирішення
  2. Значення ступеня обрізки і розташування для сили росту
  3. Визначення відстані між кущами в ряду
  4. Чи вигідна густа посадка винограду?
Роздуми з приводу планування густоти посадки

Вибір густоти посадки, тобто визначення ширини міжрядь і відстані між кущами в ряду, є одним з найважливіших рішень, яке необхідно прийняти перед посадкою рослин. Дане рішення надає виноградарське, технологічне і господарське вплив при розведенні винограду протягом всього терміну служби виноградника і вже не можна виправити. Неправильно прийняті рішення можуть надовго ускладнити процес обробітку або завдати істотної шкоди якості винограду. На цьому тлі не піддається сумніву необхідність ретельного планування густоти посадки, при якому повинні враховуватися різноманітні аспекти.

Спочатку мета - потім шляхи вирішення


Управління урожаєм і якістю виноградника в більшій мірі залежить від незмінних умов (наприклад, фактори, що впливають на вибір місця розташування, властивості окремих сортів), а також від примх погоди протягом року. Однак це не означає, що обсяг врожайності винограду потрібно сприймати як не піддається впливу, незмінне явище. В останні роки все більше визнаються і використовуються можливості цілеспрямованого впливу на врожайність і якість винограду за допомогою певних заходів в області виноградарства. Однак на багатьох виноградарських підприємствах даний потенціал залишається поки незатребуваним.
Той, хто визнає і використовує можливості планування розташування виноградних насаджень в якості інструменту для управління вегетативної (сила росту) і генеративної продуктивністю винограду (урожай, компоненти, що визначають якість врожаю), повинен спочатку сформулювати мету відповідного планування. Відповідь на питання «Чого я маю намір досягти на новому винограднику? »Є обов'язковою передумовою для раціонального планування.
Безсумнівно, відповідь на це питання може бути дуже різним. Одні будуть намагатися мінімізувати собівартість літра вина. В цьому випадку цілями, які необхідно врахувати при плануванні, стають створення найкращих передумов механізації та досягнення щодо високої врожайності. Виноградарське підприємство, здатне реалізовувати вина в престижному преміум-сегменті, потребує винах, якість яких відповідає рівню цін. Різні вихідні ситуації подібного роду ведуть, наприклад, з урахуванням урожайності до абсолютно різним цілям, а отже і планування.


Значення ступеня обрізки і розташування для сили росту


Серед інших факторів врожайності, що знаходяться в сфері впливу виноградаря, такий фактор, як кількість очок на кв.м (ступінь обрізки) надає в довгостроковому плані і в середньому по роках найбільший вплив на величину врожаю, а значить і впливає на якість врожаю.
У зв'язку з вибором розташування виноградника передбачувана ступінь обрізки (к-ть очок на м2) грає вирішальну роль при визначенні навантаження куща (к-ть очок на кущ), а отже і для очікуваної сили росту виноградних кущів.

При цьому утворюється наступна взаємозв'язок:
Кількість очок / м2 (= ступінь обрізки) × розташування [м2] / кущ - кількість очок / кущ (= навантаження куща вічками)
Сила росту винограду надає різний вплив на кількість і якість врожаю. Слід уникати як занадто великий, так і занадто слабку силу зростання. Таблиця 1 демонструє найбільш істотні недоліки занадто великий і занадто слабку силу зростання при розведенні винограду.


Таблиця 1: Недоліки енологіческого і рослинницької характеру при занадто великий або занадто слабкою силою росту.

Занадто велика сила росту

Занадто слабка сила зростання

вплив

жирує деревина
неефективний процес асиміляції
підвищена небезпека ураження
погіршення визрівання деревини
загущенность
погана освітленість і провітрювання винограду

вплив

Знижена продуктивність асиміляції в результаті незначної листкової поверхні
недостатнє співвідношення листя / плодів (СЛП), так як вегетативна продуктивність знижується раніше і сильніше, ніж генеративних продуктивність
недостатнє збереження необхідного для харчування дріжджів азоту в винограді

наслідки

Підвищена схильність морозів
підвищена схильність грибкових хвороб
гіршу освіту фарбувальних речовин в ягодах
нерівномірний урожай
невисока щільність сусла
підвищені показники кислотності
«Зелений» запах

наслідки

Низькі показники щільності сусла
передчасне старіння і виснаження виноградника
порушення процесу бродіння
підвищена схильність до UTA в результаті стресу

Якщо виходити з того, що ступінь обрізки (кількість очок на м2) є заданою виноградарем величиною в цілях досягнення бажаного результату, то розташування кожного куща є фактор, найбільш сильно впливає на вегетативну (число і довжина пагонів) і генеративну (урожай винограду) навантаження куща.
Чим більше вегетативна і генеративних навантаження куща, тим менше стає його сила росту. Це має місце особливо в тому випадку, коли здатність до поглинання води і поживних речовин не відповідає високому навантаженні, тобто, переважно в дрібних грунтах, що містять мелкозем, при високій частці тривалого озеленення, а також при наявності слабкого підщепи.

При цьому критерієм визначення сили росту є не розмір або листова поверхня куща, а швидкість росту пагонів. Це знаходить своє відображення в середній довжині міжвузля і товщині пагонів. Дворічний виноградний кущ, обрізаний занадто сильно, здатний незважаючи на це розростися сильніше, ніж великий і широкий кущ винограду.

З огляду на оптимальні результати обробітку винограду, в будь-якому випадку необхідно прагнути до досягнення середньої сили росту. Цієї мети можна досягти лише в тому випадку, коли відомі фактори, що впливають на силу росту винограду. На малюнку 1 показані найважливіші фактори, що впливають на силу росту винограду. Поряд з такими факторами, як властивості грунту, система обробітку грунту, добриво і вибір підщепи вирішальну роль грає також навантаження куща.


Малюнок 1: Фактори, що впливають на силу росту



Завданням виноградаря є оцінка впливу заданих чинників (грунт, іноді також система обробітку грунту) на очікувану силу зростання ще до посадки рослин. Повинно бути відомо, як будуть розподілятися запаси води і поживних речовин, і яка система обробітку грунту передбачена в даному випадку. Внаслідок цього необхідно таким чином узгодити один з одним всі інші фактори, особливо навантаження куща і підщепу, щоб забезпечити середню силу росту майбутнього виноградника. Планування виноградника надає, таким чином, великий вплив на майбутню силу зростання завдяки такому фактору як навантаження куща.

Слід так спланувати ступінь обрізки, щоб, спираючись на досвід в роботі з обраним сортом винограду в порівнянному місцезнаходження, по можливості досягти в середньому по роках бажаного рівня врожайності. Необхідно розташувати кущі винограду таким чином, щоб досягти бажаної помірною (сприяє зростанню) або високою (скорочує зростання) навантаження куща.


Визначення ширини міжрядь

Після того як прийнято рішення про тип розташування: помірне (<2 м2 / кущ), середнє (від 2 до 3 м2 / куща) або високу (> 3 м2 / кущ), постає питання реалізації даного рішення. Планування розташування включається в себе як вибір потрібної ширини міжрядь, так і відстань між кущами в ряду. При цьому потрібно також вирішити питання, визначити чи спочатку ширину міжрядь і потім розрахувати відстань між кущами, необхідне для досягнення бажаного розташування, або ж більш раціональним буде зворотний процес.

Ширина міжрядь важливіша в плані використання засобів механізації, ніж відстань між кущами в ряду. З господарської та технологічної точки зору має сенс на всіх площах, на яких з урахуванням їх топографії застосовується однакова система механізації, використовувати по можливості однакову ширину міжрядь. Застосовувані системи механізації розраховані на ширину приблизно 1,8 до 2,3 м, у тракторів з об'ємними шинами нижня межа становить 2 м.

Вибір ширини міжрядь не повинен, однак, залежатиме виключно від аспектів механізації і господарських аспектів. Навпаки, постає питання, наскільки достатня в рамках даних аспектів ширина міжрядь прийнятна також в рослинницькому і енологіческом плані. Прагнення мінімізувати витрати господарської діяльності або оптимально адаптуватися до застосовуваної системі механізації не повинно призводити до неприпустимою втрати якості.

Дослідження останніх років переконливо довели значення гарної освітленості і провітрювання виноградника для досягнення його аналітичного і сенсорного якості, а також рівня його здоров'я. Необхідна висока продуктивність асиміляції існуючої листової маси також може бути досягнута тільки в разі хорошого прямого освітлення найбільшої кількості листя. З метою затемнення грон винограду і листя приймаються в розрахунок наступні дві причини:

1. Захист від сонячного освітлення завдяки листі сусідніх кущів винограду (рисунок 2)
2. Затемнення всередині листя в результаті її ущільнення


Малюнок 2: Взаємне затемнення листя сусідніх кущів винограду



Розмір затемненій площі листкової поверхні завдяки взаємному затемнення сусідніх кущів залежить від кута падіння сонячного світла, а також від співвідношення між висотою листя (ПЛ) і відстані між сусідніми рослинами (РР). Збільшення ширини міжрядь (= ВЛ + РР) веде до зменшення взаємного затемнення.
Але при цьому не слід прагнути до встановлення надзвичайно великий ширини міжрядь. Зі збільшенням ширини міжрядь при заданої ступеня обрізки зростає число обрізати очок на погонний метр ряду:

приклад:
Ступінь обрізки 6 очок / м2, ширина міжрядь 2 м, необхідно 12 очок на погонний метр
Ступінь обрізки 6 очок / м2, ширина міжрядь 3 м, необхідно 18 очок на погонний метр

Зі збільшенням числа очок на погонний метр ряду збільшується і число пагонів на погонний метр, а внаслідок цього і ущільнення всередині ряду. Збільшення ширини міжрядь веде за умови збереження врожайності і ступеня обрізки до того, що в результаті першої причини затемнення зменшується, в той час як в результаті другої причини затемнення кущів винограду посилюється. Порівняно вузькі міжряддя сприяють згідно малюнку 3 утворенню розрідженій листкової поверхні, в той час як вибір дуже великий ширини міжрядь веде до утворення щільної листя відповідно до малюнка 4.


Малюнок 3: Розріджена листя з незначним ущільненням і затемненням


Малюнок 3: Розріджена листя з незначним ущільненням і затемненням

Малюнок 4: Занадто густе листя зі значним ущільненням і затемненням


Малюнок 4: Занадто густе листя зі значним ущільненням і затемненням

Вибір оптимальної ширини міжрядь з урахуванням аспектів освітленості і провітрювання вимагає компромісу. Внаслідок цього у білих сортів винограду відстань між сусідніми рядами (РР) має щонайменше збігатися з висотою листя (ВЛ). Для червоних сортів винограду особливо важлива по можливості інтенсивна і тривала освітленість винограду, так як в результаті цього підвищується вміст пігментів і скорочуються показники кислотності (особливо яблучної кислоти). З цієї причини ВЛ подібних сортів повинна становити мінімум 1,2 від РР. Ступінь інтенсивної освітленості білих сортів винограду залежить від сорту і необхідного типу вина. Залежно від цілей інтенсивна освітленість білих сортів винограду може зіграти негативну роль (зниження показників кислотності, підвищений вміст фенолу, змінена структура аромату, порівняно висока схильність до UTA).

Описане співвідношення між ПЛ і РР актуально для визначення необхідної ширини міжрядь тільки за умови збереження постійної висоти листової поверхні. Бажана висота листя розраховується зі співвідношення між листям і плодами (СЛП) 18-22 см2 листкової поверхні на грам врожаю винограду. У сортів з дрібними плодами це співвідношення в цілому досягається при висоті листя від 1,2 до 1,4 м (відстань від нижнього до верхнього краю куща). З урахуванням високої врожайності на втечу у таких сортів, як Дорнфельдер бажано, щоб висота листя становила понад 2 метри, що є абсолютно нереальним вимогою. В даному випадку, скорочуючи врожайність винограду з одного втечі шляхом проріджування або короткої обрізки, можна досягти оптимального співвідношення між листям і плодами (СЛП) Також висоту листя обмежує максимальна робоча висота збиральних комбайнів і машин для обрізки листя.
Грунтуючись на даних міркуваннях, можна навести приклад розрахунку ширини міжрядь, прийнятною з точки зору рослинництва:

Вихідні дані:

Нижній край листя = 0,7 м, висота верхівки (верхній край листя) = 2,1 м, ВЛ = 1,4 м
Середня щільність повністю розвиненою листя (ПЛ) = 0,4 м

розрахунок:
Білі сорти: 1,4 м РР (= ВЛ) + 0,4 м ПЛ = 1,8 м мінімальна ширина міжрядь
Червоні сорти: 1,68 м РР (= 1,2 × ВЛ) + 0,4 м ПЛ = 1,98 м мінімальна ширина міжрядь

Можна переконатися, що бажана мінімальна ширина міжрядь часто знаходиться в тих же межах ширини міжрядь, які є прийнятними в технологічній плані.
Прийнятна максимальна ширина міжрядь залежить від запланованої ступеня обрізки. Чим ширше міжряддя і вище ступінь обрізки, тим більше число обрізати очок на погонний метр. Якщо необхідно провести належне проріджування подвійних пагонів і не потрібних для збереження форми куща водних пагонів, можна обрізати до 15 очок на погонний метр, що не приведе до неприпустимого ущільнення ряду. Таблиця 2 показує кількість очок на погонний метр в залежності від ступеня обрізки при різній ширині міжрядь. У разі перевищення граничного значення 15, необхідно або скоротити ширину міжрядь, або ступінь обрізки. З урахуванням очікуваного ефекту ущільнення кущів прийнятним було б, наприклад, збереження 6 очок на м2 при ширині міжряддя 2,4 м, в той час як при обрізанні 8 очок на м2 ширина не повинна перевищувати 1,9 м.


Таблиця 2: Необхідна кількість очок на погонний метр ряду в залежності від ширини міжрядь і ступеня обрізки


Таблиця 2: Необхідна кількість очок на погонний метр ряду в залежності від ширини міжрядь і ступеня обрізки

Визначення відстані між кущами в ряду

Якщо з урахуванням представлених міркувань була визначена ширина міжрядь, постає питання про визначення відстані між кущами в ряду. На практиці часто необхідно спочатку вирішити питання «один або два рукави на кущ?», І в залежності від відповіді визначити відстань між кущами. Дане міркування, звичайно, можна пояснити, але мало узгоджується з рослинницькими і енологіческімі вимогами. Більш важливим є питання, чи слід скоротити навантаження куща завдяки невеликій відстані між кущами і збільшити тим самим силу зростання, або ж необхідно підсилити навантаження куща шляхом збільшення відстані між кущами в ряду і знизити тим самим силу зростання. Необхідні в зв'язку з цим міркування вже були представлені вище. А тепер два приклади:

Приклад 1:
Ширина міжрядь 2 м, рамкова шпалера, місце розташування, що сприяє швидкому зростанню і хорошою врожайності рослин, сорт Рислінг, планована ступінь обрізки 6 очок на м2
На погонний метр довжини ряду було обрізано 12 очок
З урахуванням даних обставин було вибрано велику відстань між кущами в ряду, так як для запобігання занадто великої сили росту з урахуванням ґрунтових умов, які сприяють зростанню, та незначним ступенем обрізки необхідна була висока навантаження куща.
Можливе рішення: 1,5 м відстань між кущами в ряду × 12 очок на погонний метр = 18 очок на кущ
2 рукава з 8 очками кожен плюс 2 додаткових сучка заміщення з одним очком
У цьому випадку має сенс розмістити на відстані 1,5 м два рукави з 8 очками. При середній довжині міжвузля 9 см їх довжина складе 2 × 72 см. Щоб уникнути накладення рукавів, необхідно сформувати два укорочених рукава (ріжки) з невеликою верхівкою (рисунок 3 праворуч)

Приклад 2:
Ширина міжряддя 1,8 м, рамкова шпалера, місце розташування з помірним зростанням і врожайністю рослин, сорт Вайсер Бургундер, ступінь обрізки 7 очок на м2
На погонний метр довжини ряду було обрізано 1,8 × 7 = 12,6 очок
З урахуванням даних обставин було вибрано невелику відстань між кущами в ряду, так як для запобігання занадто слабку силу зростання з урахуванням ґрунтових умов, що сприяють слабкому росту, і щодо високого ступеня обрізки необхідна була помірна навантаження куща.
Можливе рішення: 0,9 м відстань між кущами в ряду × 12,6 очок на погонний метр = 11 очок на кущ
1 рукав з 10 очками плюс 1 втечу з одним очком
У цьому випадку має сенс розмістити на відстані 0,9 м один рукав з 10 очками. При середній довжині міжвузля 8 см довжина складе 80 см. У разі використання зниженою арки розміщення такої кількості очок не викликає особливих проблем (рисунок 3 зліва).

Збільшення відстані между кущами в ряду веде до Підвищення НАВАНТАЖЕННЯ куща. Вона не здатна знизити щільність листя або сприяти розрядці зони грон. Вирішальним фактором, що впливає на щільність листя, багато в чому є кількість обрізати очок на погонний метр.

При ступеня обрізки 8 очок на м2, ширині міжрядь 2 м і відстані між кущами в ряду 1,3 м отримуємо 1,3 м × 2 м × 8 очок на м2 = 20,8 очок на кущ, і при відстані між кущами 0, 9 м отримуємо 0,9 м × 2 м × 8 очок на м2 = 14,4 очок на кущ. В обох випадках виходить однакова кількість очок 16 на погонний метр. Даний показник, в кінцевому рахунку, є істотним для щільності пагонів. Якщо є побоювання, що листя занадто густа, необхідно скоротити ширину міжрядь, зберігаючи при цьому показники врожайності і ступінь обрізки, або ж скоротити ступінь обрізки і показники врожайності, зберігши при цьому ширину міжрядь.

Чи вигідна густа посадка винограду?

На додаток до вищеописаних міркувань в останні роки з'явилися і інші дослідження, які в зв'язку з цим також набувають великого значення.

Середня сила росту може бути досягнута як у випадку застосування слабкого підщепи і незначного навантаження куща (коротку відстань між кущами в ряду, 1 рукав), так і при високому навантаженні куща (велика відстань між кущами, 2 рукава) з використанням сильного зростаючого підщепи. Однак виноград з незначним навантаженням куща менш схильний до стресових ситуацій (особливо посухи). В іншому ж було доведено, що «конкуренція між країнами» сусідніх виноградних кущів веде до того, що в разі густий посадки зменшується горизонтальне поширення кореневої системи, що сприятливо позначається на вертикальному поширенні коренів. З урахуванням достатнього забезпечення рослини водою і поживними речовинами даний ефект можна оцінювати як позитивний. У зв'язку з цим знижується також ризик порушення процесу бродіння і схильність до UTA. Також більш щільна посадка рослин сприяє утворенню більшої кількості активних кінчиків коренів на м3 площі землі, здатних поглинати поживні речовини, що також благотворно позначається на процесі засвоєння поживних речовин і можливості використання цих поживних речовин.

Ці ефекти набувають сенсу при скороченні навантаження куща шляхом підвищення щільності посадки з урахуванням якісних аспектів. Але при цьому слід ще раз підкреслити, що дана мета повинна досягатися шляхом зменшення відстані між кущами в ряду, а не в результаті скорочення ширини міжрядь. Необхідна з урахуванням СЛП висота листя і пов'язана з нею мінімальна ширина міжрядь не допускають цього. Невелика висота листя і відповідна їй незначна мінімальна ширина міжрядь були б прийнятні лише в разі значного скорочення врожайності винограду з куща.

Переклад з німецької Андрій Куличков.

Оригінальна стаття знаходиться тут .

На практиці часто необхідно спочатку вирішити питання «один або два рукави на кущ?
Чи вигідна густа посадка винограду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама