Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сорт винограду Гурман Ранній, опис сорту з характеристикою і відгуками, а також особливості посадки і вирощування

  1. Історія вирощування винограду Гурман ранній
  2. опис сорту
  3. Виноград Гурман ранній на відео
  4. Особливості посадки і вирощування
  5. Вимоги до посадки
  6. Пророщування живців винограду на відео
  7. Посадка саджанців винограду на відео
  8. Правила догляду за виноградом
  9. Полив винограду на відео
  10. Добриво і підгодівля винограду на відео
  11. Збір, зберігання і використання врожаю
  12. Відгуки виноградарів

Незважаючи на існування безлічі добре зарекомендували себе сортів винограду нерідко нові гібриди набувають популярності завдяки більш високим, незвичайним якостям. До таких гібридів відноситься Гурман ранній селекції В.М. Крайнова, що володіє вражаючими розмірами кистей і ягід, а також незвичайним смаком.

Історія вирощування винограду Гурман ранній

Гурман ранній - відносно «молодий» сорт, що з'явився близько 10 років тому. Спочатку гібрид був названий Новочеркаський червоний, потім йому було присвоєно код 1-12. Автором є відомий селекціонер-любитель В.Н. Крайнов, який отримав новий гібрид від батьківської пари Кишмиш Променистий і Талісман. Від цієї ж пари була отримана ціла лінійка гібридів з різними властивостями, яким В.Н. Крайнов дав загальну назву Гурман. Новочеркаський червоний отримав своє остаточне назва Гурман ранній, а решта гібриди з тієї ж лінійки стали називатися Райдужний, Лакомка, Ліхтарик, Витончений.

Новочеркаський червоний отримав своє остаточне назва Гурман ранній, а решта гібриди з тієї ж лінійки стали називатися Райдужний, Лакомка, Ліхтарик, Витончений

Початкова назва сорту було «Новочеркаський червоний»

Гурман ранній швидко завоював популярність і з 2006 року був визнаний перспективним для обробітку на півдні Росії, на Україні і Молдові. З 2016 Гурман ранній внесений до Держреєстру Російської Федерації під ім'ям Гурман Крайнова з допуском до вирощування в усіх регіонах.

опис сорту

Відповідно до опису з Держреєстру Гурман ранній є столовий сорт з дуже раннім терміном дозрівання (ягоди досягають повної стиглості через 110-115 днів з початку вегетації). Кущі характеризуються середньою силою росту. Міцні світло-коричневі лози покриті невеликими трьох- або пятілопастная листям з сітчасто-зморшкуватою поверхнею. Квітки жіночого типу, цвітіння настає на початку червня.

Квітки жіночого типу, цвітіння настає на початку червня

Цвітіння починається в першій декаді червня в південних регіонах і в другій половині червня в середній смузі

Грона формуються досить великого розміру (в середньому 500-600 г, іноді 1000-1300 г) і мають конічну форму. Подовжено-овальні ягоди мають дуже великі розміри (маса 7-11 г). Щільна, але тонка шкірка, яка може бути пофарбована в рожевий колір різних відтінків, прикриває м'ясисту м'якоть. При затіненні кистей ягоди можуть набувати бузковий відтінок.

Грона Гурмана складаються з дуже великих рожевих ягід

Смак винограду має приємну гармонійністю завдяки високому вмісту цукрів (15,6 г на 100 см3) і достатній кількості кислоти (4,9 г / л). Характерною особливістю винограду є мускатний присмак і легкий квітковий аромат. Дегустатори привласнюють смаку свіжого винограду оцінку 9,1 бала.

У кожній ягоді міститься 2-3 насінини середньої величини.

Виноград Гурман ранній на відео

характеристики сорту

Гурман ранній недарма популярний серед виноградарів - у нього є безліч позитивних якостей:

  • стабільна висока врожайність (6-8 кг з 1 куща, 200-201 ц / га);
  • товарний зовнішній вигляд і прекрасний смак ягід;
  • хороша збереженість ягід на кущі;
  • висока опірність грибкових хвороб (мілдью, оїдіуму, сірої гнилі);
  • стійкість до транспортування і зберігання.

До недоліків Гурмана раннього можна віднести жіночий тип квіток, через що необхідна посадка кущів-запилювачів. Гібрид вважається укривной культурою, хоча зимостійкість його не така вже низька - до -23 ... -24 ° С.

Особливості посадки і вирощування

Хороших урожаїв від Гурмана можна домогтися тільки при дотриманні всіх правил агротехніки. В цілому правила посадки та вирощування цього гібрида такі ж, як для інших різновидів винограду.

Вимоги до посадки

Одним з головних вимог при вирощуванні винограду є вибір ділянки з родючим грунтом і глибоким заляганням грунтових вод. Бажано висаджувати виноград на височини, щоб коріння рослини не страждали від застійної вологи.

Оскільки виноград був і залишається теплолюбних рослиною, ділянка повинна добре прогріватися сонцем і мати захист від протягів. Найкраще підходять для посадки південні і південно-східні боку ділянки.

При нестачі сонячного світла порушується функціонування листя, погіршуються умови закладання плодових бруньок, знижується врожайність і підвищується сприйнятливість до хвороб. З цих причин не слід садити виноградні кущі між плодовими деревами або в тіні будинків. Відстань від дерев повинно бути не менше 6-7 м, від чагарників та інших виноградних кущів - 3-3,5 м. Для поліпшення умов освітленості кущі необхідно розташовувати на шпалерах і піддавати формуванню.

Гурман, як і більшість інших сортів винограду, добре розмножується Кореневласні живцями і щепленням. Слід мати на увазі, що живці Гурмана слабо стійкі до кореневої філоксери, тому в районах з підвищеним ризиком ураження цим захворюванням Гурман краще розмножувати щепленням. Для щеплення заготовляють живці з визріли частини лози, з 2-3 вічками. Зберігати їх можна в холодильнику або льосі, запарафініровав кінець і обернувши вологою тканиною.

Парафін допомагає зберегти вологу в черешку

Щеплення проводиться навесні, зазвичай в квітні. Підщепа спилюють повністю, залишаючи невеликий пень, поверхня якого зачищають до гладкості. Центр пня акуратно розщеплюють і вставляють в розщепів обрізаний клином кінець держака (можна встановити 2 держака). Місце щеплення стягують смугами тканини і обмазують глиною.

При щепленні в розщіп необхідно забезпечити хороший контакт держака з підщепою

Якщо ви хочете посадити корнесобственні живці, їх цілком можна подговіть самостійно. Для цього чубуки зрізають трохи довший, ніж для щеплення (4-5 очок, довжина 30-35 см), товщина чубука повинна бути 8-12 мм. У лютому чубуки починають пророщувати. Для цього обрізають парафінований кінець і роблять кілька проколів шилом в нижній частині, щоб полегшити ріст коренів. Рекомендується обробити чубуки стимулятором росту, наприклад, занурити їх на 2-3 дня в медовий розчин (1 столова ложка на літр води).

Підготовлені чубуки поміщають в банки з водою або занурюють в ємності з вологим ґрунтом. Пророщування має відбуватися в приміщенні з хорошим освітленням і температурою повітря + 17 ... + 19 ° С.

Через приблизно 4 тижні на Чубук набухають бруньки і розпускаються листочки, а потім виростають молоді білі корінці. На час висадки в грунт чубуки стають Кореневласні.

Пророщування живців винограду на відео

Посадку у відкритий грунт здійснюють в кінці квітня - початку травня. Головною умовою є досягнення ґрунтом температури + 12 ... + 15 ° С. Якщо після висадки може очікуватися зниження температури, саджанці необхідно вкривати на час похолодання.

Яму для посадки розміром 0,8 м на 0,8 м готують за 2-3 тижні до посадки. На дно її викладають шар битої цегли в якості дренажу, а потім заповнюють наполовину компостом, змішаним з грунтом і суперфосфатом (2 столових ложки).

Вважається, що смак ягід винограду значно покращиться, якщо виноград висадити на ділянках, де висівається зелень петрушки.

А ось на місці викорчуваного старого виноградника садити живці не варто - вони будуть розвиватися погано, так як грунт в таких місцях вже сильно виснажена.

Можна у краю ями вкопані трубу для поливу винограду під корінь.

Можна у краю ями вкопані трубу для поливу винограду під корінь

Якщо посадка здійснюється в холодних регіонах, можна для прогрівання грунту вкопати по периметру ями пляшки темного скла

При посадці потрібно дотримуватися обережності, так як молоді корінці винограду дуже тендітні. Саджанець акуратно присипають землею, ущільнюють її і поливають 2-3 відрами води. Потім пристовбурні кола бажано замульчувати, щоб волога зберігалася в грунті довше.

Посадка саджанців винограду на відео

Ще одним прекрасним способом розмноження винограду є відведення. Автор успішно отримував за короткий термін цілі ряди винограду таким способом. Довгі лози неглибоко прикопують в потрібних місцях і забезпечують їх постійне притиснення до грунту за допомогою шматків каменю або цегли. Запорукою успіху є регулярний полив прікопок. Крім того, не можна поспішати з відділенням відводків від материнського куща. Автор зробив таку помилку при першій спробі розмноження відводками і отримав в результаті кволий кущик, який зажадав багато додаткового догляду для нормального розвитку.

Правила догляду за виноградом

Гурман ранній не вимагає якогось особливого догляду, але йому необхідні регулярні обрізки, підгодівлі і полив.

Обрізка проводиться навесні і восени. Навесні видаляють загиблі за зиму лози і проводять формувальних обрізку. Гурман не любить перевантаження, для забезпечення гарного врожаю рекомендується обрізати лози на 6-8 нирок, забезпечуючи загальне навантаження на кущ в кількості 30-35 очок і 20-24 пагонів. Формувати кущ найзручніше у вигляді віяла і розташовувати його на звичайній однорядной шпалері.

Процес віяловій форміровкі займає 3-4 роки

Осіння обрізка проводиться в кінці жовтня - початку листопада. Видаляється зайвий приріст і невизревшіе пагони. У регіонах з холодними зимами кущі Гурмана після осінньої обрізки вкривають на зиму. Для цього лози знімають зі шпалери, пов'язують в пучки, укладають на землю і обв'язують соломою, плівкою, агроволокном або іншими матеріалами, що утеплюють.

Для забезпечення оптимальних умов зимівлі можна вкрити лози поверх плівки шаром землі

Полив винограду потрібен регулярно, особливо в перший рік після посадки. Молодий саджанець поливають кожні 7-10 днів, розпушують і мульчують грунт в пристовбурних кіл для збереження вологи.

Дорослі кущі поливають 4-5 разів за літо. Висока потреба у волозі спостерігається у винограду при розпусканні нирок, перед цвітінням, в період зростання зав'язей і після збору врожаю. У ці періоди і потрібно організовувати поливи з розрахунку 50-60 л води на кущ. Воду подають в поливні борозни, нарізані за півметра від штамба. Оптимальним варіантом поливу є крапельне зрошення, що дозволяє підтримувати постійний рівень вологості ґрунту. В посушливе літо зберегти оптимальний мікроклімат навколо куща допомагає мульчування грунту.

Полив винограду на відео

Підживлення Гурман ранній любить. Перше харчування для молодого кущика забезпечується добривами, внесеними в посадкову яму. Зазвичай їх вистачає на 2-3 роки. Згодом необхідно регулярно вносити під виноград органічні і мінеральні підгодівлі. Внесення добрив обов'язково для культури після посадки. Перед початком цвітіння вносять сполуки фосфору і калію. Після закінчення цвітіння проводять позакореневе підживлення мікроелементами (марганець, цинк, залізо).

В якості органічних добрив під виноград вносять гній або пташиний послід у вигляді розчину. Ці добрива містять досить велику кількість сполук азоту, тому окремо азотні добрива не вносяться - їх надлишок може привести до зайвого росту зеленої маси і зниження врожайності.

Добриво і підгодівля винограду на відео

Як захистити виноградник від хвороб і шкідників

Гурман ранній вважається досить стійким до грибкових хвороб - мільдью, сіра гниль та оїдіуму. Проте при підвищеній вологості захворювання можуть все ж з'явитися. Тому не завадять профілактичні весняні обробки сіркою, бордоською сумішшю або іншими фунгіцидами. Такі обробки тим більше необхідні, що в їх відсутність може розвинутися антракноз, що приводить до всихання плодів і гілок і появи бурих плям на листі. Якщо хвороба з'явилася, уражені ділянки видаляють і спалюють, а рослина обробляють мідним купоросом або нітрофеном.

Якщо хвороба з'явилася, уражені ділянки видаляють і спалюють, а рослина обробляють мідним купоросом або нітрофеном

Уражені антракнозом плоди винограду покриваються бурими плямами, навколо яких м'якоть твердне і всихає

Урожай Гурмана може постраждати від нападу виноградних і павутинних кліщів, тому необхідні періодичні обробки інсектицидами (Актеллік, Фосбецід) і акарицидами (Неорон, Аполло).

Для захисту врожаю від птахів допоможе мелкоячеистая стека, натягнута навколо кущів, а для захисту від ос - спеціальну сітку, що надягають на кожну кисть.

Для захисту врожаю від птахів допоможе мелкоячеистая стека, натягнута навколо кущів, а для захисту від ос - спеціальну сітку, що надягають на кожну кисть

Незважаючи на трудомісткість, спосіб захисту винограду мішечками залишається найнадійнішим

Збір, зберігання і використання врожаю

При цвітінні в першій декаді червня Гурман в південних областях починає наливатися на початку липня, а дозріває до середини серпня. У більш холодному кліматі, наприклад, на Алтаї, дозрівання відсувається на початок вересня.

У більш холодному кліматі, наприклад, на Алтаї, дозрівання відсувається на початок вересня

Ягоди починають рожевіти на початку липня

Збирати врожай потрібно при повній стиглості, так як він не може дозрівати без куща. Грона акуратно зрізують секатором і укладають для транспортування в неглибокі дерев'яні ящики. Укладати потрібно якомога щільніше, але не мнучи ягоди! Гурман прекрасно зберігається - підвішені в прохолодному приміщенні кисті можуть «дочекатися» весни.

Ягоди Гурмана мають прекрасний смак і можуть споживатися як в свіжому вигляді, так і використовуватися для приготування соку, варення, бекмеса, родзинок. Завдяки незвичайному поєднанню мускатного і квіткового аромату Гурман дуже цінується в виноробстві.

Завдяки незвичайному поєднанню мускатного і квіткового аромату Гурман дуже цінується в виноробстві

Бекмес, або виноградний мед, є не тільки смачним, але і дуже корисним ласощами

Відгуки виноградарів

Гурман є універсальним сортом, так як підходить для вирощування в індивідуальних господарствах, так і для промислового вирощування. Відносно можливостей використання врожаю цей сорт також універсальний - підходить і для столового споживання, і для виноробства, і для консервації. Великих зусиль з вирощування цей сорт не вимагає, дотримання стандартних правил агротехніки досить для отримання високих врожаїв.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама