Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Укорінення живців винограду

  1. Підготовка живців винограду до вкорінення
  2. Вирощування винограду з живців

Навесні прилавки магазинів і спеціалізованих господарств рясніють вже вкоріненими живцями винограду, але якщо ви хочете відчути всі принади виноградарства і почати самостійно з самих азів, варто придбати держак зараз, на початку лютого, і укоренити його власними руками. Про те, як це зробити, які хитрощі потрібно застосувати, розповість досвідчений виноградар Володимир Мезенцев.

Великий урожай можна отримати на будь-якій ділянці. Однак без знання деяких тонкощів по розведенню теплолюбивой ягоди початківцям садівникам не обійтися. Перш за все це стосується розмноження і вкорінення. Від того, наскільки правильно буде проведена ця робота, залежить успіх задуманого підприємства.

Виноград можна розмножувати насіннєвим і вегетативним способом. Насіннєвим методом розмноження садівники рідко користуються, частіше посадка винограду здійснюється живцями, щепленням або відводками. Лютого відмінно підходить для вкорінення живців винограду.

Підготовка живців винограду до вкорінення

Живці винограду, які продаються в спеціалізованих господарствах або магазинах великих агрофірм, як правило, з обох боків покриті парафіном. У цьому випадку перед початком робіт по укоріненню необхідно одну зі сторін звільнити від парафіну, видалити нижні осередки, залишаючи 1 - 2 верхніх, довжиною вони можуть бути в межах 20 см. Перед посадкою важливо перевірити стан держака після зимівлі. Для цього зробіть поперечний зріз на черешку. Якщо деревина на ньому має яскраво-зелений колір і при натисканні з'являються крапельки вологи, значить, держак живий і вкорінення пройде відмінно.


Варто перевірити і стан нирок, допоможе в цьому поздовжній зріз нижнього вічка, він також повинен бути яскраво-зеленого кольору. Якщо ви виявите темні плями на корі, деревині або нирках, то не використовуйте такий держак винограду для посадки, виростити з нього нічого не вдасться.

Іноді в процесі зберігання живці сильно пересихають, тоді вони стають легкими, але на зрізі все ж мають здоровий вигляд. Щоб заповнити кількість вологи в них, помістіть їх в таз з відстояною або талою водою на добу. Живці повинні бути покриті водою повністю.

Вирощування винограду з живців

Обрані для посадки живці винограду поставте зрізаним краєм в банку з водою на пару днів. Якщо хочете прискорити поява коренів, то на добу опустіть нижні кінці держака в розчин корнеобразователя ( «Корневин», «Циркон» або інший).

Наступний етап - посадка живців. Вкорінюватися живці винограду будуть в невеликих стаканчиках або горщиках, заповнених родючим грунтом і річковим піском. Грунт для посадки обов'язково повинна бути теплою. Зверніть увагу на вологість грунтової суміші. Якщо грунт достатньо зволожений, то ви без проблем зможете виконати в ній отвір на глибину всього горщика діаметром близько 2 см, при цьому грунт НЕ буде обсипатися або запливати.

У пророблений отвір насипте пісок, помістіть в нього держак і доверху засипте його піском. Це допоможе уникнути захворювань живця. Поливати молодий виноград слід в міру висихання землі.

При вирощуванні винограду з живців у відкритий грунт їх пересаджують зазеленіла на початку червня, при прогріванні грунту до 10 градусів на глибині 25 - 30 см.

При вирощуванні винограду з живців у відкритий грунт їх пересаджують зазеленіла на початку червня, при прогріванні грунту до 10 градусів на глибині 25 - 30 см

Гарантований результат вкорінення живців винограду виходить при використанні моху. Для цього знадобиться мох, змочений розчином корнеобразователя, поміщений на дно целофанового пакета. Держак встромляється в мох і встановлюється на світлий підвіконня, виходить своєрідний парник.

Укореняти живці винограду можна і в простій воді, налив її в стакан на рівень 2 - 3 см. Міняти воду необхідно в міру замутнения. Через кілька тижнів повинні з'явитися корінці.

- У різних сортів час появи коренів може відрізнятися, - пояснює Володимир Мезенцев. - Турбуватися тут не варто, це всього лише сортові відмінності або стан зрілості лози.

Детальніше про посадку винограду і догляді за ним читайте тут .

Записала Наталія Вдовіна.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама