Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Викорінює обприскування і весняна обробка винограду.

Після розкриття виноградних кущів необхідно провести попереджувальні заходи боротьби з хворобами винограду: обприскування, що викорінює по грунті і лозам, і профілактичне по молодому листю, при появі 4-5 листа.

Не варто зволікати з підв'язкою кущів на шпалеру, так як при встановленні позитивних температур вище + 10С, починаються інтенсивні весняні дощі, сильно зволожуючі виноградники. Перший день такого дощу можна вважати цілком імовірним днем ​​можливого зараження виноградника мілдью. З ґрунту зімующая стадія гриба мілдью потрапляє на лози куща з бризками дощу. Ударна сила дощу про грунт майже нічим не послаблюється і відображені краплі, піднімаючи частки ґрунту, летять під різними кутами, потрапляючи на всі органи куща знизу. Уражені лози погано визрівають і взимку гинуть. Час від первинного зараження до проростання конидиеносцев з конідіями називається інкубаційним періодом і триває при температурі + 12С близько 12-13 днів, при + 20С не більше 4-5 днів.

Відразу після «сухої» підв'язки виноградної лози на нижню дріт шпалери і розрівнювання поверхні землі, проводиться викорінює обприскування поверхні ґрунту під кущами і в міжряддях. Після обробки грунт паче не розпушують, прикривають мульчирующим матеріалом, що захищає подальшому попаданню з грунту мілдью. Для обприскування використовують:

1-3% розчин бордоською рідини (1% розчин: 20 г мідного купоросу на 1 л води і 30-40 г вапна гідратного на 1 л води, потім обидва розчини зливають разом) - класичний фунгіцид і бактерицид, застосовується з 1885 року, основне діюча речовина - з'єднання міді, слаборозчинні в воді і вапно. У високих концентраціях токсичний.

Ридомил (10 г на 10 л води) - комбінований системний фунгіцид, основна діюча речовина - суміш манкоцеб з мефеноксамом, захисний ефект утримується 12-14 днів навіть у дощову погоду. Малоядовит, швидко розкладається в грунті.

Залізний купорос 3% (300 г на 10 л) - найпростіший фунгіцид, основна діюча речовина - сірчанокисле залізо Залізний купорос 3% (300 г на 10 л) - найпростіший фунгіцид, основна діюча речовина - сірчанокисле залізо. Малоядовит для людини

Цинеб 0,3-0,5% (30-50 г на 10 л води) - контактний фунгіцид, замінник бордоської рідини, основна діюча речовина - тіцеін. Среднеядовіт для людини. Цинеб 0,3-0,5% (30-50 г на 10 л води) - контактний фунгіцид, замінник бордоської рідини, основна діюча речовина - тіцеін

Кожен препарат має свої переваги і недоліки.

Бордоською рідиною використовується понад 100 років і має суттєвий недолік. Вона пригнічує розвиток молодого приросту і в даний час рідше застосовується.

Цинеб має середню ступінь отруйності для людини, отруйний для тварин. Але якщо є необхідність комбінування в одному розчині фосфорорганічні і хлорорганічні препарати, цинеб з ними сумісний.

Залізний купорос має особливість стримувати розпускання бруньок, тому якщо гряде загроза поздневесенних заморозків, він призупинить розпускання бруньок на 5-7 днів.

Ридомил малоядовит і здатний проникати всередину рослини через листя і пагони, захищає новий необроблений приріст.

На аматорських виноградниках, прихильники органічного виноградарства застосовують Фітоспорін.

На аматорських виноградниках, прихильники органічного виноградарства застосовують Фітоспорін

Це біофунгіцид і бактерицид для захисту від грибних і бактеріальних захворювань. Препарат абсолютно нешкідливий для рослин, які не фітотоксічен, для людей і тварин. Однак на товарних плантаціях виноградарі не хочуть наражатися на ризик і тому не використовують біозасобів захисту.

Вищевказані препарати впливають вже після нанесення через 2-3 години. Тому часті весняні дощі не є перешкодою при обробці.

У плані боротьби з захворюваннями застосовуються і профілактичні обробки зеленої маси в період появи 4-5 листа.

Бордоською рідиною в концентрації 0,5%.

Ридомил, оксихом, за інструкцією.

Оскільки восени я проводила викорінює обприскування Залізним купоросом, то навесні я застосувала Ридомил. Для профілактики по 4-5 листу другий рік використовую новий препарат

Строби - фунгіцид розвиненого системного дії. Діюча речовина-крезоскіметіл. Розподіляється по поверхні листя, а потім проникає всередину. Має особливість: лікування виноградника при перших ознаках поразки оїдіуму і мілдью у вигляді 3-4 послідовних обробок з інтервалом 10 днів.

Терміни і кількість обприскувань залежить від умов року, і ступеня розвитку хвороби в зоні виноградарства. Залежно від швидкості приросту зеленої маси, обробку проводять через тиждень, намагаючись покрити розчином нижню частину листа. При наявності дощів і туманів, обробку проводять одразу, не чекаючи висихання крапель на листках. При відсутності дощів перший профілактичне обприскування проводиться перед цвітінням, за 10-12 днів, коли підростуть плодові пензлика.

На плодоносному винограднику профілактичне обприскування здійснюють з травня-червня і закінчують за 20-25 днів до збору ягід.

На плодоносному винограднику профілактичне обприскування здійснюють з травня-червня і закінчують за 20-25 днів до збору ягід

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама