Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград для Підмосков'я. Який сорт вибрати?

Розвести виноградник можна не тільки в Криму, але і в досить суворих кліматичних умовах Підмосков'я Розвести виноградник можна не тільки в Криму, але і в досить суворих кліматичних умовах Підмосков'я. Першим кроком на цьому шляху є вибір сорту.

Кліматичні умови

Існує досить стійкий стереотип, що виноград є південною культурою, і його вирощування в умовах Підмосков'я практично неможливо або дуже проблематично. Насправді це всього лише міф. Виноград давно перебрався в північні широти, а селекціонери довели його морозостійкість практично до досконалості.

- Виноград вже давно не є південною культурою. На сьогоднішній день існує маса сортів, які мають морозостійкістю до -31, -37 градусів! Це пов'язано з тим, що в США і ряді європейських країн виноград почали обробляти в промислових масштабах в умовах холодного клімату. У промисловості виникла потреба, а селекціонери з радістю відгукнулися на неї і запропонували необхідні сорти, - говорить виноградар В'ячеслав Анікін.

Багато дачники і садівники в нашому регіоні відмовляються від вирощування винограду на своїх ділянках тільки з однієї причини - його потрібно вкривати. Перспектива щорічної тяганини з закапуванням і відкопуванням лози здатна охолодити запал навіть самого запеклого любителя винограду. Але з появою нових сортів необхідність вкривати лозу відпала.

- Сорти, виведені для промислового вирощування в північних широтах, що не укривние. Ви тільки уявіть собі обсяг роботи, який доведеться проробляти власнику виноградника щороку. Це дуже сильно підвищить собівартість кінцевої продукції і зробить її неконкурентоспроможною на ринку, - говорить В'ячеслав Анікін.

Якщо ви вирішили розводити виноград на своїй ділянці, в першу чергу потрібно відмовитися від укривних сортів винограду, які вам з радістю запропонують сусіди і знайомі. Потрібно згадати, що ми живемо в століття високих технологій і пошукати більш сучасні морозостійкі сорти, які будуть давати врожай без зайвого клопоту.

Технічний або столовий

Умовно всі сорти винограду можна розділити на два типи: їдальня та технічні. Перший тип призначений для вживання в свіжому вигляді і має дуже гарний зовнішній вигляд.

- Столові сорти винограду виглядають дуже красиво. У них ідеальна форма кисті, чудові ягоди, які довго зберігаються і добре переносять транспортування. Єдина проблема полягає в тому, що ці сорти, як правило, мають низьку морозостійкість і майже завжди потребують приховуванні. Крім того, врожайність цих сортів не надто висока. Яскравим прикладом столового винограду є сорт «Кардинал», величезні ягоди якого так привабливо виглядають на полицях супермаркетів, - розповідає виноградар.

Технічні ж сорту є прямою протилежністю своїх столових побратимів. Чи не важлива форма кисті, не важливий розмір ягід. На чолі кута коштує врожайність, морозостійкість і технологічність процесу вирощування.

- Технічні сорти винограду мають приголомшливою врожайністю. Деякі сорти здатні приносити до 30 тонн ягід з одного гектара! У деяких європейських країнах уряд навіть був змушений обмежити врожайність таких сортів законодавчо. Крім того, технічні сорти винограду містять величезну кількість соку, на його частку припадає до 85% маси ягоди. Для початківців виноградарів я б рекомендував саме ці сорти, - радить В'ячеслав Анікін.

Ще однією перевагою технічних сортів винограду є їх універсальність. Їх можна вживати в їжу в свіжому вигляді, робити варення, тиснути сік і робити вино. Але виноградарі радять утриматися від посадки стільників «Ізабелла» і «Лідія». Ці сорти були виведені дуже давно і добре всім знайомі, але під час їх виведення не було достатніх знань про вплив деяких речовин на здоров'я людини. У плодах ягід цих сортів міститься речовина, яка негативно впливає на печінку. Тому в Європі і США від обробітку цих сортів відмовилися майже повсюдно.

остаточний вибір

Постійно з'являються нові сорти, більш морозостійкі, більш врожайні і більш невибагливі, процес селекції йде постійно.

- Говорити про те, що потрібно вибрати саме цей сорт винограду, зараз безглуздо. Щороку з'являються нові більш комфортні для вирощування, роблячи вибір, потрібно просто дізнатися властивості сорту і вибрати найбільш підходящий вам, - каже Анікін.

І все ж виноградар пропонує алгоритм, на який слід орієнтуватися при виборі саджанців:

1. Ніколи не купуйте саджанці винограду на стихійних ринках або у приватників. Вирощуючи їх, ви, швидше за все, втратите час і гроші. Покупки потрібно робити або в спеціалізованих магазинах, або в розплідниках.
2. Вибирайте тільки зимостійкі сорти. В ідеалі лоза повинна переносить морози нижче -30 градусів. Це позбавить вас від необхідності вкривати виноград.
3. Визначте сорт, який вам необхідний. Якщо ви просто хочете подавати його до столу, то вам потрібні столові сорти. Якщо збираєтеся робити сік або ставити вино, то краще вибрати технічний. Також технічні сорти краще вибирати в разі обмежених площ посадок. При рівних умовах одна лоза технічного сорту винограду дасть врожаю значно більше столового.
4. Не слухайте ради «досвідчених дачників» і не беріть лозу у сусідів. Ви можете повторювати чужі помилки з року в рік і розчаруватися в виноградарстві.
5. Вибирайте тільки ранньостиглі і ранні сорти винограду. Термін дозрівання таких сортів становить 90-120 днів. У кліматі Підмосков'я більш пізні сорти просто не встигнуть визріти.
6. Не бійтеся експериментів. Купуйте відразу кілька сортів, це дозволить вам мати простір для маневру і вибрати оптимальний для себе варіант.

Квадрат'

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама