Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Кардинал - опис сорту - фото - відео - купити саджанці

  1. походження сорту
  2. агробіологічне опис
  3. Ботанічні характеристики
  4. Агротехніка сорти
  5. Використання
  6. Відео винограду «Еверест»
Термін дозрівання

середній (125-135 днів); Функціональність квітки двостатеві; Маса грона 400-700 г і більше; Маса ягоди 7-9 г (29 х 23 мм); Смак легкий мускат; Кущі сила росту вище середньої; Морозостійкість нестійкий; Стійкість до хвороб нижче середньої.

В даний час крім «старого» Кардинала існують похідні гібриди - Кардинал АЗОС (стійкий) і клони К-80, К-81, ... К-87. Всі вони по-своєму гарні, але мають певні відмінності. За звичкою я поєдную їх у сімейство Кардиналів. Для того щоб розібратися чи варто вирощувати перший «справжній» Кардинал спробую порівняти з його клонами.

походження сорту

Спочатку був отриманий в Каліфорнійській дослідної станції в місті Френс шляхом схрещування угорського сорту Королева виноградників і французького зразка столових сортів винограду Альфонс Лаваллі в далекому 1939 році. Автори Е. Снайдер і Ф. Хармон. Спочатку вважалося, що одним з батьківських сортів є Флейм Токай (Ахмар бу Ахмар), але в результаті генетичних досліджень в 2007 році виявилося, що замість нього використовувався саме Королева виноградників.

Перша поява Кардинала на території СРСР датується 1958 році, коли був завезений з Франції в відділення ампелографії Молдавського інституту виноградарства і виноробства. Після чого набув широкого поширення на найбільш сприятливих для нього умовах Кримського півострова і Кубані.

До Франції він потрапив в 1946 році і з тих пір почали проводитися роботи по гібридизації. Всього було отримано 8 клонів, серед яких там отримали поширення К-80 і К-83.

У нас же прижився клон К-81 , Який також має прекрасний смак з мускатними тонами, кращу стійкість і більш ранні терміни дозрівання. Однак на відміну від каліфорнійського Кардинала має більш щільну гроно, що мені не особливо імпонує.

Кардинал стійкий був отриманий в Анапской зональної дослідної станції шляхом схрещування з сортом Кріулянскій і отримав приставку АЗОС. На відміну від звичайного Кардинала немає мускату в смаку, а також має світліше забарвлення.

Сам сорт Кардинал, як і його стійкий гібрид і клон К-81 широко використовується селекціонерами для отримання нових прекрасних форм винограду. Це пов'язано з особливістю передавати відмінні гени якості столового винограду. Найбільш широко в цьому напрямку використовує його народний селекціонер Павловський Є.Г. Серед його нових гібридних форм все частіше в батьківських парах присутній Кардинал або його похідні.

повернутися до змісту

агробіологічне опис

Термін дозрівання середній, в умовах півдня України припадає на кінець серпня.

Грона великі і дуже великі, пухкі, Цилиндроконические форми. Розмір грон і врожайність дуже залежить від віку куща і запасу старої деревини. Наприклад, на молодому куща величина грон не перевищує 1 кг, а загальний обсяг врожаю до 15 кг. Що не можна сказати про багаторічний кущ, урожай якого дуже радує. Єдине, через слабку стійкості до морозів важко зберегти кущ протягом багатьох років.

Ягода дуже велика, округлої форми, темно-червоного, при повному дозріванні фіолетового кольору з коричневим відтінком, вкрита густим пруіновим нальотом. Шкірочка щодо щільна, але легко з'їдається. Усередині утворюється 2-3 невеликих насіння. М'якоть м'ясисто-соковита і хрустка одночасно. Смак гармонійний з легким мускатним ароматом і всілякими фруктовими тонами. За смаковими якостями переважає над усіма своїми гібридами і клонами.

При належній агротехніці і уваги до куща ягода може бути дуже велика. У дитинстві ягода Кардинала у мене асоціювалася зі сливою, такої величезної вона мені здавалася.

До захворювань і низьких температур не стійкий.

повернутися до змісту

Ботанічні характеристики

Кущі формують потужні пагони, які, в свою чергу, визрівають задовільно на всю довжину. Уже визріли однорічний пагін має яскраво-коричневе забарвлення, в вузлах темно-коричневий.

Листя великі, округлої злегка розсіченою форми з глянцевою поверхнею. Верхні вирізи середньої глибини, частіше закриті з овальним просвітом, нижні навпаки відкриті. Черешковая виїмка відкрита. Опушення відсутня.

Опушення відсутня

повернутися до змісту

Агротехніка сорти

Для того щоб вибрати тип формування, перш за все потрібно визначитися як ви будете вкривати його на зиму, адже стійкістю він не блищить. Кардинал краще вести кордоном і робити коротку обрізку на 3 нирки не залишаючи лоз заміщення. Це пов'язано з тим, що він починає жирувати і залишилися нирки, пошкоджені морозом, як правило, безплідні. Чи не бояться перевантажень, мінімум добрив і поливів. Любить запас старої деревини і з кожним роком тільки покращує свої показники.

Крім укриття на зиму Кардинал вимагає повного комплексу обробок від всіляких захворювань. У наших умовах 3-обробок Ридомиль і колоїдної сіркою, в принципі, вистачає.

Незважаючи на двостатеві тип квітки, бажано додаткове запилення за допомогою спеціальних пуховок.

повернутися до змісту

Використання

Перш за все Кардинал класифікується як високоякісний столовий сорт. Не так давно мав широке поширення в магазинах усього світу, проте, нинішні більш нові сорти поступово затьмарили його як, наприклад, сорт ред Глоуб . Завдяки великий вміст соку в ягодах можна використовувати для приготування різноманітних вин, соків і напоїв.

У нас Кардинал почав вирощувати ще мій дідусь і на даний момент за сукупністю показників він поступається багатьом новинкам, однак, по смакових виграє досі. Якщо підібрати потрібний «ключик», то Кардинал обов'язково вас винагородить багаторазово.

повернутися до змісту

Відео винограду «Еверест»

В даному відео Павловський, автор даного сорту, представляє його на своєму винограднику. Так би мовити, з першого джерела.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама