Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Лівія: опис сорту, фото, відгуки

  1. Історія виведення і опис винограду Лівія
  2. Відео: характеристика винограду Лівія
  3. Переваги і недоліки сорти в порівнянні з подібними
  4. Відгуки про сорт

Виноград Лівія - один з популярних столових сортів винограду української селекції. Він користується підвищеним попитом як серед виноградарів, так і серед любителів ягід на ринках. Наявні у нього недоліки перекриваються незаперечними перевагами, в числі яких - надранньої дозрівання, красиві і смачні плоди, хороша врожайність.

Історія виведення і опис винограду Лівія

Порівняно новий сорт винограду Лівія виведений українським селекціонером-любителем В. В. Загорулько (Запоріжжя), за фахом не мають відношення до сільського господарства. Ентузіаст в 1986 році закінчив факультет електронної техніки машинобудівного інституту, але захопився виноградарством ще в молоді роки, в кінці ХХ століття. Його руками було створено чимало сортів винограду, причому більше десятка знайшли широку популярність.

В. В. Загорулько прагне виводити сорти, що відрізняються щорічним раннім плодоношенням, самоопиляемостью, чудовим смаком ягід і гарною транспортабельністю. Виноград Лівія отриманий на основі поширених на території Росії сортів Фламінго і Аркадія. Від першого він практично повністю перейняв зовнішній вигляд ягід, а від другого - ранні терміни дозрівання. Лівія стала сортом, який сам селекціонер вважає одним з найкращих своїх творів, дуже пишається ним.

Виноград Лівія - один з популярних столових сортів винограду української селекції

Аркадія відрізняється ранніми термінами дозрівання

Як говорить В. В. Загорулько, Лівія перевершила всі його очікування, на ринках цей виноград розбирають набагато раніше за інших ягід. Вона внесена до Держреєстру України в 2011 році, за рік до цього запатентована на території країни. Сорт також вирощують на багатьох особистих і фермерських виноградниках Росії.

Фламінго майже повністю передав Лівії зовнішній вигляд ягід

Кущі винограду Лівія сильнорослі, плодоносіння на них настає через 2-3 роки після посадки або щеплення. При бажанні вирощувати ягоди на не надто великих кущах можна прищепити сорт на малорослий підщепу: з більшістю відомих сортів срастаемость хороша. Часто щеплення на відповідний стійкий до примх погоди сорт дозволяє отримати ще більші ягоди, а врожайність при цьому зростає. Непогано вкорінюються та здерев'янілих живців Лівії.

Молоді пагони сорти світло-зелені, неопушённие, в процесі дозрівання набувають світло-коричневе забарвлення. Листя п'ятилопатеве, із середнім розтином. Пагони, перевантажені урожаєм, визрівають в середньому на 75%, однорічні пагони без ягід - повністю. Морозостійкість відносно невисока - до -21 ... -22 ° С, тобто не є безперечною перевагою сорту, в даний час виведено велику кількість більш зимостійких гібридних форм винограду. Стійкість до основних захворювань на рівні Аркадії оцінюється в 3,0-3,5 бали, але конкретно до оїдіуму становить 3,5-4 бали. Сорт вважається невибагливим у відході.

Лівія належить до ранніх або надранніх столових сортів: час від початку вегетації до дозрівання ягід становить близько 3,5 місяців. Квітки для повноцінного зав'язування ягід не потрібно підсадка кущів іншого винограду. Грона великі, зазвичай мають Цилиндроконические форму, ягоди в гронах сидять не дуже щільно. Маса одного грона трохи нижче 1 кг. Горошеніе практично відсутня: всі ягоди приблизно однакового розміру.

Навіть у повністю дозрілих ягід Лівії забарвлення неоднорідна, що деякі вважають недоліком

Плоди Лівії великі, важать від 10 до 15 м Форма у них змінна: ягода може бути як практично круглої, так і злегка овальної і навіть яйцевидної. Через нерівномірне дозрівання на одній кисті присутні плоди різного кольору, від жовтуватого до рожевого, але вже при найменшому порозовеніе вони стають їстівними. Кольори остаточно дозрілих ягід - насичено-рожевий, з фіолетовим відтінком. Кожен фрукт містить до 3 дрібних кісточок, шкірка м'яка, при вживанні не заважає.

М'якоть щільна, соковита, дуже смачна, з вираженим ароматом мускату. Ягоди добре зберігаються, смак не змінюється протягом кількох тижнів. Цукристість дуже висока - до 24%, в результаті чого виноград сильно уражається осами. Кислотність помірна: 5-6 г / л, при нестачі сонячного освітлення може бути трохи вище.

Грона зберігаються без знімання довго, смак ягід при цьому поліпшується, забарвлення вирівнюється. Незважаючи на те, що після зняття врожаю плоди якийсь час не псуються (в холодильнику - до місяця), на перевезення реагують погано, потрібні акуратна упаковка і відсутність різкої тряски.

В цілому виноград Лівія за своїми властивостями є один з кращих столових сортів сверхраннего дозрівання.

Відео: характеристика винограду Лівія

Особливо посадки сорти винограду Лівія і догляду за ним

Виноград сорту Лівія може бути рекомендований навіть малодосвідчених садівникам, оскільки вирощувати його нескладно. І посадка, і основні принципи догляду мало відрізняються від агротехніки інших ранніх столових сортів. Лівія - звичайний сорт укривного винограду, що володіє непоганою морозостійкістю.

Ідеальним грунтом для вирощування буде чорнозем, багатий поживними речовинами, але культура може рости на будь-якому грунті. Для посадки винограду потрібно вибирати самий сонячний ділянку, закритий від холодних вітрів, особливо північного напрямку.

Захистом винограду від вітрів можуть служити високий будинок, суцільний паркан, дорослі фруктові дерева і т. П.

Лівія прагне рости вгору, до сонця, але для формування якісного врожаю пагони доведеться розташовувати в тому числі і горизонтально, тому відразу потрібно передбачити міцну шпалеру.

Кущі Лівії необхідно забезпечити шпалерами для опори

Лівія може бути посаджена держаком, це один з найпростіших способів розмноження. Часто придбаний держак прищеплюють в штамб іншого, більш морозостійкого сорту, отримуючи від щеплення непогані результати. При виборі ж готового саджанця потрібно звернути увагу на такий, у якого добре розвинені коріння. На півдні виноград садять і навесні, і восени, в середній смузі бажано робити цей в квітні.

Порядок дій при посадці:

  1. Попереднім влітку потрібно перекопати обрану ділянку, внісши в нього самі звичайні добрива, готуючи таким чином родючий грунт.
  2. Восени необхідно вирити посадкову яму. Її розміри повинні бути 70х70 см або більше.
  3. На дно ями слід помістити шар дренажу (щебінь або биту цеглу) і провести туди товсту трубу для поливу коренів в перші кілька років. Нижній шар в ямі повинен являти собою добре удобрений родючий грунт, наступний шар - грунт без добрив. Садять виноград глибоко, але так, щоб корінці знаходилися в чистому ґрунті, там, де добрива відсутні.
  4. На поверхні залишають 1-2 бруньки, поливають, мульчують.

Труба в ямі допомагає при поливах: вода надходить прямо до коріння винограду

Догляд за Лівією полягає в поливах, підгодівлі, обрізки, профілактичних обприскуваннях. Мабуть, найскладніше - кваліфікована обрізка, інші операції знайомі навіть початківцю садівникові.

Поливи потрібні нечасто, застій води ні до чого доброго не приводить. Найбільша потреба в поливах - під час росту ягід, а за місяць до збору врожаю поливати його не варто. Від зайвої води ягоди Лівії можуть растрескаться. Звичайно потрібно і подзимний полив, особливо якщо осінь видалася не надто дощова.

Підгодовувати, в основному, рекомендується золою: щорічно закопувати 1-2 л під кущ. Через рік не завадить ранневесеннее добриво перегноєм, який закопують в маленькі борозенки. Крім того, необхідно проводити позакореневе підживлення шляхом обприскування листя. До цвітіння і відразу після нього зручно використовувати слабкі розчини мінеральних комплексних добрив, а потім з рецептури виключають азот.

Лівія має середню стійкість до виноградним хвороб, тому, як мінімум, потрібно обприскування розчином залізного купоросу, що проводиться ранньою весною. По зеленому конусу, тобто в момент початку розсування нирок, можна обробляти 1% -й бордоською рідиною. Незадовго до цвітіння проводять обприскування виноградника препаратом Ридоміл Голд.

Незадовго до цвітіння проводять обприскування виноградника препаратом Ридоміл Голд

Залізний купорос - один з найпростіших і ефективних фунгіцидів

Весняна обрізка Лівії небезпечна: дуже рано починається «плач», тому навесні потрібно видалити тільки явно загиблі ділянки лози. Влітку необхідно постійно виламувати зайві зелені пагони і пасинки, поки вони молоді. Рекомендується видаляти і зайві грона, залишаючи не більше 2 на кожному пагоні. Основна обрізка - осіння, перед укриттям кущів на зиму. Сорт вимагає короткої обрізки пагонів, на 2-6 очок. На кущі залишають не більше 45 очок, а всього оптимально формувати 4 головних рукава.

Влітку досить виламувати у винограду зайві зелені пагони

Лівію дуже сильно ушкоджують оси та інші комахи, що літають, тому з ними доводиться серйозно боротися. Іноді поражаемость зменшує накидка на кущ з прозорої сітки, але потрібно ставити і пастки: банки з медовим настоєм з домішкою будь-якого інсектициду. Поміщати кожну гроно в індивідуальний марлевий мішок досить трудомістким.

Перед настанням морозів кущ потрібно зняти з опор і на землі розкласти пагони так, щоб було зручно їх накрити. Закапувати виноград в землю, як старі сорти, немає необхідності. У регіонах з не дуже сильними морозами використовують лапник хвойних дерев, в суворому кліматі можна додати неткані матеріали або шматки руберойду. У разі солідного укриття обов'язково потрібно розкидати під ним і препарати для боротьби з гризунами.

У разі солідного укриття обов'язково потрібно розкидати під ним і препарати для боротьби з гризунами

На зиму виноград необхідно вкривати

Переваги і недоліки сорти в порівнянні з подібними

Лівія - цінний сорт винограду, порівнювати його можна, перш за все, з батьками: Фламінго і Аркадією. Незважаючи на те, що Аркадія впевнено входить в число кращих світових столових сортів, син її Не зганьбив: взяв від неї все краще, а відсутню додав від другого з батьків. Безперечними перевагами Лівії є:

  • надранньої дозрівання;
  • прекрасний товарний вигляд;
  • чудовий мускатний смак;
  • стабільна і висока врожайність;
  • відсутність горошенія: вирівняність ягід у гроні;
  • довготривалий для раннього сорту термін зберігання;
  • хороша стійкість до оїдіуму;
  • простота догляду;
  • можливість розмноження живцями або щепленням;
  • наявність як жіночих, так і чоловічих квіток: не вимагає запилювачів.

Однак фахівці звертають увагу і на кілька вельми серйозних недоліків, наприклад:

  • нерівномірність фарбування ягід у гроні;
  • слабку стійкість до сірої гнилі;
  • поражаемость осами;
  • не дуже високу, за сучасними мірками, морозостійкість.

Але відмічені недоліки сорту анітрохи не зменшують гідності, оскільки з більшістю з них цілком можна боротися додатком деяких зусиль.

Відгуки про сорт

Відео: відгук виноградаря про сорт Лівія

Виноград сорту Лівія - гідний представник надранніх сортів столового винограду. Він мало підходить для вирощування в північних регіонах, але в південних областях і центральній зоні Росії догляд за ним не представляє особливих проблем. За свої товарні якості і прекрасний смак Лівія заслужила авторитет як в колі фахівців, так і серед виноградарів-любителів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама