Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Лора

  1. характеристика сорту
  2. виноградні кущі
  3. ягоди
  4. опірність
  5. недоліки
  6. розмноження
  7. вирощування саджанця
  8. живцювання
  9. Посадка винограду Лора
  10. вибір ділянки
  11. висаджування саджанців
  12. догляд
  13. організація поливу
  14. Хвороби і шкідники
  15. Обрізка і укриття на зиму
  16. Відгуки
  17. висновок

Невибагливістю, чудовим смаком і прекрасним товарним виглядом відрізняється виноград Лора, який з'єднав в собі кращі характеристики західних і східних виноградних сортів. Цей столовий сорт давно популярний у виноградарів - протягом трьох років він входив до числа п'яти найурожайніших і смачних.

Цей столовий сорт давно популярний у виноградарів - протягом трьох років він входив до числа п'яти найурожайніших і смачних

Виноград Лора внесений до реєстру сортів під назвою Флора, однак серед садівників він відомий, як Лора.

характеристика сорту

Виноград Лора був культивований шляхом схрещування різних сортів винограду і зберіг в собі їх кращі якості. Детальний опис сорту характеризує його:

  • раннім дозріванням - не більше 120 днів;
  • високою цукристістю і низькою кислотністю - їх баланс дає неповторний смак з легким ароматом мускату;
  • освітою однакових за розміром і вагою красивих грон конічної форми;
  • великими світлими ягодами з восковим нальотом.

виноградні кущі

Міцні виноградні кущі сорту Лора середньої висоти виростають дуже швидко і приносять урожай вже на другий або третій рік після висаджування. Кущі мають жіночий тип цвітіння і вимагають ручного запилення. Листя - пальчасто-лопатевої форми, облямованої дрібними зубчиками, на фото зображений виноградний кущ сорту Лора.

На кущах утворюється надто багато плодоносних пагонів, які можуть дати на нього дуже велике навантаження, тому залишати слід не більше 50. При оптимального навантаження на кущ він дає великі кисті довжиною до 40 см і вагою до 1 кг і утримує їх до заморозків. У період дозрівання винограду потрібно обривати ті листи, які затінюють грона.

Якщо на кущі винограду занадто мало грон, їх розміри збільшуються, а терміни дозрівання скорочуються. Наслідком може стати повторна поява пагонів перед зимівлею і виснаження виноградника, що призведе до його загибелі.

ягоди

Хрусткі соковиті ягоди з тонкою шкіркою мають овальну форму і важать 8-10 м Завдяки міцному кріпленню до плодоніжки вони не обсипаються при зборі винограду. Колір ягід - світло-салатовий, бурштиновий з сонячної сторони.

Вміст цукру досягає 20%. Завдяки високому сахаронакопленію, сорт винограду Лора використовують для виготовлення солодкого десертного вина. Плоди мають гарну лежкістю після зняття з куща і чудово переносять транспортування. Щільність розміщення ягід на гронах - середня.

Опис сорту можна подивитися на відеоролику:

опірність

Сорт винограду Лора невибагливий до умов вирощування і має хорошу зимостійкість, витримуючи мінусові температури до 23-26 градусів. При дотриманні правил догляду він добре визріває у всіх регіонах і характеризується високою стійкістю до багатьох поширеним патологій, таких як сіра і біла гниль.

недоліки

Сорт Лора володіє і певними недоліками:

  • погіршення погодних умов веде до зниження його смакових якостей;
  • надто тонка шкірка привертає ос, врожаї винограду не відрізняються щорічної стабільністю;
  • при неправильному формуванні кущів зменшуються розміри ягід, і знижується в них вміст цукру;
  • у сорту Лора немає імунітету до деяких грибкових захворювань;
  • надмірна завантаженість куща гронами подовжує період дозрівання і виснажує лозу.

розмноження

Для винограду Лора комфортні будь-які варіанти розмноження: живцюванням або саджанцями.

вирощування саджанця

Виростити саджанець сорту Лора можна різними способами.

  1. Втеча лози пригнути поряд з кущем і закласти в грунт на глибину 20 см. Коли з'являться молоді корінці винограду, кущик зрізати і пересадити.
  2. Підготувати поліетиленовий пакет з торфом. Прив'язати його до втечі лози, помістивши туди підставу втечі. Після утворення кореневої системи втечу зрізати і пересадити.
  3. Під час обрізки винограду Лора треба вибрати більш здорові відростки. Підготувати ємність з торфом або родючим грунтом і висадити в нього відростки на зиму. За цей час у нього з'являться коріння, і навесні саджанець винограду можна пересадити на ділянку.

живцювання

Ознаки старіння виноградного куща проявляються в зниженні врожайності, зменшення кількості очок на втечу. Ягоди стають дрібними. Але хоча лоза винограду старіє, її потужна коренева система здатна ще довго забезпечувати кущ харчуванням. Тому лозу оновлюють за допомогою живцювання:

  • при обрізанні вибирають кілька відростків і поміщають їх в прохолодне місце;
  • потім живці винограду заносять в тепле приміщення і тримають кілька годин при кімнатній температурі;
  • далі, живці занурюють в теплу воду, де вони знаходяться приблизно протягом години;
  • кінець держака зрізається під кутом на відстані 1 см від нижнього вічка;
  • перед самою процедурою щеплення держак винограду занурюють в живильний розчин «Гумата» і акуратно вставляють в попередньо розщеплений і розсунути штамб загостреним кінцем - по одному черешку з кожного боку;
  • місце розколу штамба потрібно обмотати бавовняним клаптем;
  • місця з'єднання слід змастити садовим варом;
  • при осінній щеплення штамб присипають землею, а держак - тирсою і грунтом.

Важливо! При живцюванні розвиток молодих пагонів відбувається набагато швидше завдяки потужній кореневій системі.

Посадка винограду Лора

Правильне висаджування виноградних кущів забезпечує сталий розвиток і високу продуктивність рослини.

На відеоролику можна побачити правила посадки винограду:

вибір ділянки

Для вирощування винограду Лора треба правильно вибрати місце і грунт:

  • ділянка повинна знаходитися на узвишші, щоб до нього близько не підходили грунтові води;
  • якщо кущі винограду висаджуються на схилі, він повинен знаходитися на південній стороні;
  • для висадки кущів винограду підійдуть будь-які грунти, крім важких;
  • кущі повинні отримувати достатньо сонячного світла і тепла;
  • в якості природного захисту винограду від вітру і холоду можна використовувати стіни господарських будівель або густу крону зростаючих поблизу дерев.

висаджування саджанців

Для висаджування саджанців винограду заздалегідь слід підготувати лунки на відстані півтора метрів один від одного. Від стіни потрібно відступити на півметра. Між рядами кущів залишається проміжок 2 м. Глибина ямок повинна бути більше висоти коренів в 2 рази. В лунки розкладають добрива і поливають протягом 15 днів, щоб грунт просочилася мінеральними речовинами.

Саджанці винограду Лора за день до посадки поміщають в воду. Через добу у них злегка підрізають коріння, залишивши найміцніші. Далі, приступають до висадки: саджанець опускають в ямку під кутом, акуратно розправляють корінці і присипають землею. Добре ущільнюють грунт навколо втечі і поливають.

Важливо! Якщо грунт осяде, треба знову присипати втечу землею.

догляд

Правила догляду за виноградом Лора досить прості. Необхідно організувати регулярний полив і своєчасну обрізку виноградника. Обрізка в перший рік не проводиться.

організація поливу

Для регулярного поливу навколо кущів копають ямки для дренажу на відстані до 50 см. Полив повинен бути регулярним, але в сиру і холодну погоду його потрібно припиняти. Якщо встановилася спека, збільшують частоту поливу кущів.

Навесні і восени для збереження вологи грунт під саджанцями треба замульчувати, а влітку її зняти. Не можна використовувати перегній в якості мульчі, так як в ній живуть капустянки або патогенні мікроорганізми. Необхідна і регулярна підгодівля кущів винограду азотними, калієвими і фосфорними сполуками.

Хвороби і шкідники

Незважаючи на стійкість винограду Лора до багатьох грибкових захворювань, оїдіум доставляє виноградарям багато клопоту. Проти цього захворювання великі плантації обробляють хімічними препаратами, а домашні посадки обприскують розчинами марганцівки і сірки.

Чорна гниль ховається в грунті. Від неї кущі сорту Лора оберігають, обробляючи фунгіцидами перед зимівлею.

Від неї кущі сорту Лора оберігають, обробляючи фунгіцидами перед зимівлею

Обрізка і укриття на зиму

Виноград Лора переховується на зиму, якщо зимові температури в регіоні опускаються нижче 15 градусів. Підготовка до зими включає обрізку середнього типу, при якій віддаляються всі пошкоджені або хворі гілки. Штамб обмазується густим вапняним розчином. Лоза винограду гнеться до землі і закріплюється в ній за допомогою металевих гачків. Зверху присипається грунтом товщиною 25-30 см. Зрілі кущі додатково можна вкрити соломою або тирсою.

Відгуки

Про високу опірності сорти Лора свідчать захоплені відгуки.

Ніна Василівна Полякова, 55 років, м Волгоград

Я вирощую сорт винограду Лора вже більше 10 років і дуже задоволена його товарний вигляд і лежкістю.

Микола Петрович Казаков, 60 років, м П'ятигорськ

Виноград Лора стійкіше до захворювань, ніж сорти, виведені пізніше.

Антипов Олег Миколайович, 40 років, м Краснодар

Я вважаю виноград Лора чемпіоном по цукру.

Юрій, 42 роки, м Нижній Новгород

Я дуже задоволений сортом Лора, навіть в дощові сезони він радує чудовим смаком і великою кількістю грон.

Олексій Єрмолайович, 39 років, Тверська обл.

Сорт Лора відмінно підходить для комерційного виноградарства, оскільки володіє красивим зовнішнім виглядом, чудовим смаком і високою лежкістю.

Галина Костянтинівна, 57 років, м Клин

Мені подобається цей сорт за прекрасний смак і хорошу врожайність, а чудові грона з бурштиновими ягодами є прикрасою будь-якого столу.

висновок

Виноград Лора вже багато років займає лідируюче положення серед безлічі інших сортів. При правильному догляді він буде довго радувати красивим зовнішнім виглядом і неповторним смаком.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама