Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Плевен: опис сорту, фото, відгуки

  1. Історія виведення, опис і характеристики сорту винограду Плевен
  2. Відео: опис винограду сорту Плевен
  3. посадка
  4. догляд
  5. Відео: збір врожаю винограду Плевен на Україні
  6. Відгуки

Серед безлічі виноградних сортів підвищеним попитом користуються ті, що дозрівають в рекордно ранні терміни і призначені для вживання в свіжому вигляді. І хоча в останні роки число таких сортів неухильно росте, багато популярні сорти, відомі вже давно, не виходять з моди і користуються довірою. Одним з них є болгарська виноград Плевен.

Історія виведення, опис і характеристики сорту винограду Плевен

Сорт названий на честь болгарського міста Плевен, де і з'явився на світ шляхом гібридизації. У процесі його народження брали участь сорти Італія і Янтар, які передали нащадку всі свої найкращі якості. Сорт вийшов урожайний і дуже скоростиглий, швидко завоював популярність. Але на цьому селекціонери не зупинилися, і вже сам Плевен взяв участь у виведенні декількох сортів на своїй основі, що в результаті вносить деяку плутанину в термінологію.

Намагаючись отримати нові сорти, що володіють більш високою стійкістю до низьких температур, болгарські вчені вивели на основі Плевен нові форми. Вони отримали назви:

  • Плевен Стійкий;
  • Плевен мускатний;
  • Плевен Європейський.

Найвідоміший з них - Плевен Стійкий, цей виноград носить ще одну назву - Августин. Назва Стійкий він отримав за хорошу опірність морозам, простоту вирощування, стійкість до захворювань і шкідників. Плевен Європейський (Євростандарт) відрізняється великими гронами, а Плевен мускатний - високою врожайністю і поліпшеним смаком. У всіх форм двостатеві квітки, всі вони прекрасно запилюються без присутності кущів іншого сорту.

У всіх форм двостатеві квітки, всі вони прекрасно запилюються без присутності кущів іншого сорту

Всі три форми, що відбулися від винограду Плевен, схожі один на одного зовні за розміром і забарвленням ягід

Але повернемося до вихідного сорту - власне Плевені. Це столовий сорт винограду, який характеризується дуже раннім дозріванням. На півдні нашої країни, як і на батьківщині, його урожай готовий до збору вже на початку серпня. Залежно від кліматичних умов, ягоди достигають у різних регіонах через 90-120 днів після розпускання перших нирок, кількість врожаю у цього сорту досить високо, в промислових виноградниках збирають до 14 тонн з гектара.

Кущі високі, лоза відростає швидко і добре визріває. Розмножується усіма можливими способами. Найбільш популярним залишається укорінення здерев'янілих живців, але часто застосовується і щеплення в кущі інших сортів. Обидві ці операції вдаються більш ніж на 90%. До природі підщепи некапрізен, в більшості випадків афінітет на високому рівні.

При виборі сорту для дачної ділянки треба бути готовим до частих обробок проти хвороб: сорт порівняно стійок лише по відношенню до сірої гнилі, грибковими захворюваннями вражається часто.

Філоксера вражає його настільки, що в місцевостях з поширенням цього шкідника від Плевен краще відмовитися.

Морозостійкість на даний момент може вважатися середньої: межа стійкості -23 ° С характерний для більшості сучасних столових сортів.

На кущах утворюється зайва кількість суцвіть, і для отримання нормального якості ягід і збереження куща урожай доводиться нормувати. Але навіть і після видалення частини грон сорт проявляє високу врожайність. Квітки запилюються прекрасно. Грона добре перевозяться і непогано зберігаються в холодильнику до двох місяців. Дозрілі ягоди не вимагають термінового збору, зберігаючись на кущах до 20 днів.

Грона середні за розміром, конічні, упаковка ягід середньої щільності. Маса грона в межах 200-300 г, рідко яка дотягує до півкілограма. Всі ягоди приблизно одного розміру, явний «горох» відсутня. Осами не ушкоджуються.

У класичного винограду Плевен гроно майже правильної конічної форми, ягоди розташовані не дуже щільно

Ягоди за сучасними мірками трохи вище середнього розміру, масою близько 5 г, довгасті. Основне забарвлення жовто-зелена, на сонячній стороні присутній невеликий коричневий загар. Шкірочка товста, покрита восковим нальотом. М'якоть щільна, соковита, хрустка, звичайного гармонійного смаку: загальне сахаросодержаніе близько 16%, кислотність соку 5-6 г / л. У стані повної зрілості ледь помітні мускатні нотки.

Призначення винограду універсальне: найчастіше його використовують в свіжому вигляді, але він підходить і для будь-яких видів переробки.

Відео: опис винограду сорту Плевен

Особливості посадки і вирощування сорти винограду Плевен

Виноград розглянутого сорт по агротехніці відносно простий, якщо не брати до уваги необхідність проводити регулярні профілактичні обприскування: болезнестойкостью у нього невелика. В іншому ж він мало чим відрізняється від більшості столових сортів винограду. Може бути, трохи більше за інших потребує поливах, не обходиться і без ретельної обрізки і нормування кількості врожаю.

посадка

Посадка цього винограду рекомендується на невеликому пагорбі: хоча він і вимогливий до вологи, не переносить близького залягання грунтових вод і застою води після дощів і поливів. Оскільки сорт вимагає великої площі харчування, до підготовки посадкової ями необхідно перекопати всю ділянку мінімальної площею 3 х 3 м із внесенням звичайних доз добрив. При посадці двох і більше кущів дистанція між ними повинна бути не менше двох метрів.

Яма для посадки готується без особливостей: розмірами від 80 х 80 х 80 см, з хорошим дренажним шаром на дні. У регіонах з важкими грунтами необхідна поливна труба, проведена до місця розташування коренів майбутнього саджанця. Далі нижня частина ями заповнюється добре удобреному грунтом, верхня - родючим грунтом без добрив. Все це робиться восени, а виноград садять навесні, в квітні. Посадка звичайна: саджанець закопують глибоко, але щоб коріння не контактували з добривами, добре поливають і мульчують грунт.

Оскільки виноград Плевен часто прищеплюють в штамб або лозу дорослих кущів іншого сорту, варто попередньо досліджувати літературу: поцікавитися, з якими сортами у нього хороша сумісність. Хоч таких сортів і більшість, помилка «на рівному місці» небажана. Щеплення не представляє собою особливих складнощів, може бути, в залежності від варіанту, проведена майже в будь-який час, але недосвідченому виноградарю краще спочатку повчитися на непотрібних живцях.

Щеплення не представляє собою особливих складнощів, може бути, в залежності від варіанту, проведена майже в будь-який час, але недосвідченому виноградарю краще спочатку повчитися на непотрібних живцях

Робити щеплення виноград не дуже складно, це робиться майже так само, як і в разі фруктових дерев

догляд

У перші два роки виноград поливають часто, підгодівля ж не потрібна: вистачає внесених заздалегідь добрив. Потім ряд поливів поєднують з підгодівлею, для цього сорту навіть існують схеми таких заходів. Одна з них виглядає наступним чином.

  1. Першу підгодівлю проводять відразу після весняної підв'язки лоз, відкритих після зимової сплячки. Використовують аміачну селітру, при необхідності попередньо полив кущі. Раз на два роки в цей час в невеликі ямки по периферії куща закопують 1-2 відра перегною.
  2. Через тиждень після «косметичної» весняної обрізки поливають виноград, попередньо розсипавши навколо куща 2-3 літра деревної золи.
  3. Добре поливають в фазу досягнення новими пагонами довжини 25-30 см.
  4. Перед початком цвітіння обприскують кущі розведеними розчинами комплексних мінеральних добрив.

    Для підгодівлі винограду існує безліч зручних рецептур

  5. Рясно поливають виноград через кілька днів після закінчення цвітіння, в цей же час повторюють позакореневе підживлення шляхом обприскування.
  6. Після збору врожаю вносять в лунки до 60 г суперфосфату і добре поливають.
  7. Останній раз в сезоні полив проводять перед укриттям кущів на зиму, особливо якщо осінь була сухою. Якщо зручно, в цей час можна внести і перегній, замість майбутнього ранневесеннего етапу.

В інший час виноград поливають в разі тривалої посухи, але за 2-3 тижні до збору врожаю поливи припиняють.

Оскільки Плевен малоустойчив до захворювань, рекомендується мінімум три обприскування відносно нешкідливими препаратами. Перший раз - по сплячій лозі, розчином залізного купоросу. Другий - в момент набрякання бруньок і появи зеленого конуса, бордоською рідиною. Третій - після розпускання декількох листя, одним із сучасних фунгіцидів (наприклад, Хорус або Ридомил голд).

Навесні видаляють тільки засохлі і явно зайві пагони, робити це треба задовго до сокоруху. Протягом усього вегетаційного періоду виламують пасинки і молоді пагони, що відростають не там, де хотілося б господареві. Після завершення цвітіння видаляють зайві суцвіття, залишаючи не більше двох на кожному пагоні. Основну обрізку проводять після листопаду. На кущі залишають 5-6 найпотужніших пагонів, скорочуючи їх до 6-8 очок. Максимальне навантаження на рослину - не більше 45 очок.

Максимальне навантаження на рослину - не більше 45 очок

Обрізка - сама кваліфікована робота у винограднику

На зиму виноград обов'язково вкривають, крім самих південних регіонів. Лози знімають зі шпалер, розкладають на землі і накривають будь-якими теплосберегающими матеріалами, крім плівкових. У більшості місцевостей досить хорошого шару ялинового або соснового гілля, десь можливо укриття нетканих матеріалів типу спанбонду. При укритті кущів слід подбати про їх зберігання, розклавши отруту для мишей.

Відео: збір врожаю винограду Плевен на Україні

Переваги і недоліки сорти в порівнянні з подібними

Плевен - вже щодо немолодий сорт, і порівнювати його з новими сортами аналогічного призначення важко: більшість з них створюється з упором на підвищену болезнестойкостью, чого у цього винограду немає. Такі сверхранние вітчизняні сорти, як, наприклад, Лівія або Сенсація, безсумнівно, за багатьма показниками стоять вище Плевен. Мабуть, відчуваючи наявні недоліки, творці сорту свого часу і вивели мінімум три його поліпшені модифікації. У чому ж позитивні сторони цього винограду, що задовольняють фахівців і донині?

це:

  • адаптивність до мінливих погодних умов;
  • швидке відростання лози і практично повне її визрівання;
  • легкість розмноження будь-якими можливими способами;
  • висока транпортабельность і збереження врожаю як на кущах, так і в зібраному вигляді;
  • відмінна опиляемость квіток і пов'язана з цим висока врожайність;
  • низький ступінь пошкоджуваності осами;
  • хороший смак досить великих і красивих ягід.

Недоліків виноградарі відзначають чимало, це:

  • погана стійкість до більшості захворювань;
  • наявність великих кісточок в ягодах;
  • розтріскування ягід в разі затяжних дощів;
  • «Спікання» ягід на кущах в разі дуже спекотної погоди.

Сукупність достоїнств і недоліків сорту не приводить до того, щоб він зникав з асортименту виноградарів. Більш того, на батьківщині він залишається одним із сортів промислового призначення. Однак сучасним дачникам, які тільки починають облаштовувати ділянку, можна вибрати безліч інших сортів винограду, в цілому більш підходящих для посадки в якості столового сорту раннього дозрівання.

Відгуки

Відео: виноградар про сорт Плевен

Виноград Плевен входить в групу непоганих, але не ідеальних сортів раннього терміну дозрівання. Це столовий виноград, на півдні приноситиме стабільні врожаї в ранні терміни, внаслідок чого посадили Плевен колись садівники не поспішають від нього позбавлятися. Не можна сказати, що у сорту в подальшому хороші перспективи, але поки він служить вірою і правдою притулив його на своїх ділянках виноградарям.

У чому ж позитивні сторони цього винограду, що задовольняють фахівців і донині?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама