Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград - що це: фото, користь і шкода, калорійність, рецепти, посадка і догляд

  1. Чагарник і плоди
  2. Харчова цінність і хімічний склад
  3. Виноград корисний і шкідливий
  4. при вагітності
  5. У косметології
  6. як зберігати
  7. У кулінарії
  8. Як посадити виноград
  9. Цікаві факти

Немає жодного рослини в світі, яке було б настільки популярне у людей, як виноград. З давніх-давен виноградній лозі і її плодам присвячували вірші та пісні, прислів'я і приказки, легенди і міфи.

Батьківщиною винограду вважають Єгипет. Однак навряд чи знайдеться народ, що вирощує з давніх часів цю культуру, який з таким фактом погодиться і не припише цей титул своєї держави, розповівши якусь давню легенду в доказ.

Чагарник і плоди

Будучи кучерявим чагарником, цього представника сімейства виноградних часто по-простому називають лозою. Доросла рослина любить простір і вимагає постійного догляду у вигляді обрізки. Листя широка, зелена. Плоди найчастіше округлої або довгастої форми, зеленого, темно-синього або чорного кольору. Ростуть вони гронами. Усередині ягід знаходиться кілька насіння. Плодоносить 1 раз в рік в липні-вересні. Виноград теплолюбний і тому вважає за краще субтропічний клімат. Однак зараз він вже може успішно проростати і в більш холодних кліматичних умовах, наприклад, в російській середній смузі.

Однак зараз він вже може успішно проростати і в більш холодних кліматичних умовах, наприклад, в російській середній смузі

Харчова цінність і хімічний склад

Калорійність винограду досить висока. На 100 г продукту припадає лише 47 кКал. У ньому також на цю масу доводиться наступна кількість харчових речовин:

  • білки - 0.6 г
  • жири - 0.6 г
  • вуглеводи - 15.4 г
  • харчові волокна - 1.6 г
  • органічні кислоти - 0.8 г

Зміст вітамінів:

  • вітамін А - 5 мкг
  • вітамін В9 - 4 мкг
  • вітамін С - 6 мг
  • вітамін Н - 1.5 мкг

Крім того, ця ягода містить бета каротин і ніацин, а також ряд вітамінів групи В.

Зміст макроелементів:

  • калій - 225 мг
  • кальцій - 30 мг
  • кремній - 12 мг
  • натрій - 26 мг
  • фосфор 22 - мг

Присутній також магній, сірка і хлор.

Вміст мікроелементів:

  • алюміній - 380 мкг
  • бор - 365 мкг
  • ванадій - 10 мкг
  • йод - 8 мкг
  • мідь - 80 мкг
  • рубідій - 100 мкг, а також цинк, хром, фтор, молібден, нікель, марганець, кобальт і залізо.

Зміст засвоюваних вуглеводів:

  • Моно- і дисахариди - 15.4 г
  • Глюкоза - 7.3 г
  • Сахароза - 0.5 г
  • Фруктоза - 7.2 г

Виноград корисний і шкідливий

Виноград, безперечно, корисний для людського організму. Його застосування в цьому плані досить велике:

Його застосування в цьому плані досить велике:

  • Це чудове профілактичний засіб від багатьох захворювань;
  • Застосовується для лікування патологій судин і серця;
  • Стимулює вироблення шлункового соку, підвищуючи кислотність. В цілому сприяє поліпшенню роботи шлунка;
  • Дихальні шляхи нерідко лікують за допомогою свіжого винограду;
  • Благотворно впливає на діяльність нервової системи;
  • Стимулює кровотворення;
  • Є прекрасним антиоксидантом;

Також за допомогою сонячної ягоди лікують велику кількість захворювань:

  1. Її вживання в їжу призначають при різних захворюваннях органів дихання: туберкульозі (початкова стадія), астмі, плевриті.
  2. Незамінні плоди винограду і для травної системи, оскільки вони сприяють нормалізації метаболічних процесів. Стимулюють переробку жирів в шлунково-кишковому тракті.
  3. Його свіжовичавлений сік широко використовується в дієтах при наявності ниркових і печінкових хронічних захворювань.
  4. Інформація, що міститься у винограді клітковина і органічні речовини, запобігають виникненню закрепів і стимулюють обмін речовин, а властиве йому сечогінний властивість сприяє очищенню нирок від шлаків.
  5. Насичуючи кров азотом, сонячна ягода перешкоджає утворенню тромбів в кровоносних судинах, чистить кров і сприяє підвищенню рівня гемоглобіну. А що містяться в ній антиоксиданти нормалізують ритм серцебиття і знижують артеріальний тиск.
  6. Виноградні ягоди рекомендують їсти при гіпертонії і недокрів'ї.
  7. Виноград безпосередньо впливає на діяльність центральної нервової системи. Речовини, що входять до його складу, нормалізують психоемоційний стан, собствуют нормалізації сну. Не так давно було доведено, що поліфенол, що міститься в виноградинах, здатний захищати організм від патогенних молекул при хворобі Альцгеймера.
  8. Плоди виноградної лози ефективно перешкоджають руйнуванню капілярної системи організму, що містяться в них біофлавоноїди не допускають звуження капілярів, створюючи безперешкодний шлях руху по судинах еритроцитів, які є основним постачальником кисню до клітин.
  9. Антиоксиданти, що входять до складу виноградних ягід, здійснюють захист організму від радикалів. Їх споживання показано при захворюваннях на рак, на променеву хворобу, цукровий діабет і атеросклероз.
  10. Виноград здатний активізувати роботу головного мозку і покращувати пам'ять. Тому він надзвичайно корисний для тих, хто займається розумовою працею. Також свіжовичавлений виноградний сік може протистояти мігрені.
  11. На думку офтальмологів, 100 грамів ягід виноградної лози щодня необхідно з'їдати літнім людям для того, щоб загальмувати загибель клітин сітківки і зупинити падіння зору.

при вагітності

Медики з великою обережністю ставляться вживання вагітними в їжу винограду. Особливо на пізніх термінах.

Вся справа в тому, що ягода ця досить калорійна і містить багато фруктози і глюкози. А це може призвести до набору формується плодом зайвої ваги, що здатне вплинути на його розвиток і на перебіг самої вагітності і пологів.

Крім того, споживання винограду може негативно позначитися на роботі кишечника, викликавши в ньому процеси бродіння з усіма витікаючими з цього наслідками. Для вагітних, це перш за все посилення тиску на матку, що може призвести до передчасних пологів.

Фактором ризику також є і те, що виноград високоалергенні. І зовсім не важливо те, що до вагітності жінка споживала цю ягоду в необмежених кількостях і не знала ніякої алергії. У вагітних алергічна реакція на ті чи інші продукти найчастіше непередбачувана. Особливо, якщо ягода імпортна і позасезонним.

І все-таки, на думку фахівців, зовсім відмовлятися від винограду під час вагітності нерозумно - занадто він корисний. Але ж зовсім не обов'язково споживати його у вигляді ягід, в яких головну небезпеку для вагітних складають шкірка і кісточки. Тому, щоб уникнути ризиків, можна замінити їх соком. Але тільки їм не зловживати. Щодня 200 грамів за сніданком цілком достатньо.

У косметології

Ягоди винограду в косметології застосовуються для приготування засобів по догляду за шкірою. Найбільш активно в цих цілях використовується сік плодів. Шкіру обличчя і шиї змочують за допомогою ватного тампона для її зволоження. З тією ж метою використовують і крижані кубики з соку.

З тією ж метою використовують і крижані кубики з соку

Однак існують і більш складні рецепти:

зволожуючий лосьйон

У посудину налити 400 грамів свіжого виноградного соку, додати дві столові ложки меду і 1 чайну ложку солі. Все змішати з горілкою (200 г). Ватним тампоном змочити шкіру обличчя і змити через 2 години.

Омолоджуюча маска

Полотняна серветка, складена в кілька разів, просочується соком і накладається на обличчя на 15-20 хвилин. Потім воно ополіскується теплою водою, сушиться рушником і покривається живильним кремом. Жінки, проробляти цю процедуру не раз, стверджують, що шкіра з часом стає дуже ніжною.

Маска на основі сиру
Для шкіри обличчя з підвищеною чутливістю існує рецепт маски на основі сиру. Для її приготування необхідно в однаковій пропорції змішати сир з медом і додати в цю суміш 2 чайні ложки соку винограду.

як зберігати

Ми вже звикли до цілорічному присутності свіжого винограду на магазинних полицях. Але ці ягоди до потрапляння в торгівлю явно зберігаються в якихось особливих промислових умовах. А чи можна його зберігати взимку в домашніх? Ізюм не береться до уваги. Його вже багато за його чудові різні якості сприймають як самостійний продукт.

Його вже багато за його чудові різні якості сприймають як самостійний продукт

Відповідь тільки позитивний. Звичайно, далеко не всі сорти цієї ягоди для цього підійдуть. Але, скажімо, Лідія або Молдова цілком для цього придатні. Взагалі, для тривалого зберігання в домашніх умовах годяться тільки пізні сорти з великим вмістом цукру. До зберігання їх починають готувати ще в період дозрівання, дотримуючись певних правил агротехніки.

Існує кілька способів зберігання винограду: у погребі в дерев'яній тарі, підвішеним на дроті, в тирсі, в погребі на полицях, в дерев'яній тарі на соломі і навіть у воді. Детальніше про це в нашому відео:

У кулінарії

Із самої назви цієї ягоди випливає, що перш за все з неї готують вино. Але ми не будемо зараз загострювати на цьому увагу, це окрема тема, а подивимося, яке застосування в кулінарії вона має ще.

Медики стверджують, що наш шлунок і кишечник проти того, щоб свіжий виноград використовувався спільно з іншими продуктами. У цьому плані він з багатьма з них просто несумісний. Проте існує безліч рецептів застосування ягід в салатах і других стравах, смакові якості яких, знаходяться на високому рівні.

Інша справа - виноградне листя, вино і родзинки. З першими, наприклад, готують чудове вірменське блюдо долму - аналог наших голубців, де листя винограду замінюють капустяним листям. До багатьох м'ясні страви при приготуванні додають виноградні вина. Широке застосування в кулінарії має і родзинки. В основному в якості начинки для всілякої випічки. Свіжу ж ягоду в основному використовують при варінні компотів і для прикраси тортів і тістечок.

Свіжу ж ягоду в основному використовують при варінні компотів і для прикраси тортів і тістечок

Як посадити виноград

Існує кілька способів розмноження виноградної лози. Початківцям виноградарям садівники рекомендують не найпростіший, але найбільш надійний - живцевих.

Підготувати для посадки живці можна самостійно. Але без належного досвіду переважно їх придбати вже готові. Тоді вам залишиться тільки вибрати місце для посадки, підготувати грунт і зробити саму посадку.

Садити живці краще восени. До зими вони не встигнуть пустити паростків, а за холодний період зможуть зміцніти. Місце для посадки повинно бути відкритим. Не можна садити цей чагарник між деревами. Його кучеряве коріння люблять простір.

Грунт для посадки лози вибрати нескладно. Вона в цьому плані не дуже вибаглива. Любить чорнозем, червонозем і серози, глинистий і супіщану грунту. Головне, щоб земля була легка, родюча і воздухопроніцаєма.

Для посадки викопуються ями або траншеї глибиною 80 сантиметрів і такою ж шириною. Дно встеляється дренажем (дрібний щебінь), а зверху насипається родюча земля, викопана звідси до цього.

При посадці важливо, щоб відстань між живцями було не менше двох з половиною метрів, а між рядами - 3 метри. Живці саджають під кутом в 45 градусів з півдня на північ. Після осінньої посадки їх необхідно утеплити тирсою, опалим листям або хвоєю.

Цікаві факти

  1. Виноградна лоза є символом Ісуса Христа, а її плоди неодноразово згадуються в Біблії.
  2. У тих європейських країнах, де існує культ виноробства і споживання виноградних вин, рівень онкологічних захворювань найнижчий.
  3. У іспанців і португальців під час бою курантів у новорічну ніч прийнято з'їдати 12 виноградин, загадуючи після кожної ковтнув ягоди бажання.

До чого сниться виноград

Якщо уві сні вас пригощають виноградом - вас чекає вдале знайомство;
Пригощати виноградом уві сні красиву дівчину - до любовного розчарування;
Приснилася виноградна гілка - до щасливого кохання;
Дівчині сниться, як вона садить виноград - до швидкого щасливого заміжжя;
Для чоловіка виноград уві сні - до боротьби за своє щастя.

Одним словом, підсумовуючи, можна сказати: ця ягода має в житті людини велике значення. І не тільки поживна, але і символічне, і навіть десь духовне.

А чи можна його зберігати взимку в домашніх?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама