Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Тимур: опис сорту з характеристикою і відгуками

  1. Історія вирощування сорти винограду Тимур
  2. Опис сорту винограду Тимур
  3. Відео: Сорт винограду Тимур
  4. Особливості посадки і вирощування сорти винограду Тимур
  5. Яку грунт любить виноград?
  6. Які саджанці краще взяти для посадки?
  7. посадка винограду
  8. обрізка винограду
  9. полив
  10. Профілактика в боротьбі з кліщем
  11. Відгуки

Кожен дачник мріє виростити на своїй ділянці ранній і смачний виноград, що відрізняється стабільними врожаями, стійкістю і витривалістю. Тимур відноситься саме до таких старим і перевіреним сортам винограду і залишається завжди перспективним незважаючи на появу сучасніших гібридів.

Історія вирощування сорти винограду Тимур

Починаючи з 1936 року, в ВНДІВіВ ім. Я І. Потапенко ведеться селекційна робота по створенню комплексно-стійких сортів винограду, здатних виносити суворий клімат північної зони. Багаторічний селекційний відбір дозволив виділити понад 40 гібридних форм винограду, що відрізняються екстраординарними характеристиками. Серед них всім відомий сорт винограду Тимур, над створенням якого працював колектив селекціонерів під керівництвом І.А. Кострикіна.

Перша назва цього сорту позначалося першими буквами батьківської пари: FV-2-5, де F - молдавський виноград Фрумоаса Албе, що в перекладі з молдавського означає «Біла красуня» і V - Восторг, гібрид власної селекції НДІ. Пізніше сорт перейменований в Тимур (тюркською означає «залізний»). Уже сама назва є синонімом стійкості і витривалості сорти.

Тимур безпрецедентно невразливий до грибкових захворювань і морозів, у нього багато достоїнств, успадкованих від «батьків». А втім, гібрид багато в чому перевершив їх і є одним з еталонних сортів.

Своє продовження сорт отримав в новій гібридної формі, виступивши в якості схрещувати матеріалу з Восторгом червоним. Так з'явився Тимур рожевий, з більш потужним кущем і кистями, великим сахаронакопленіем, гарною транспортабельністю, але з довше терміну дозрівання і меншою стійкістю до хвороб. Тому незважаючи на чудовий рожевий забарвлення і незрівнянний смак ягід, досвідчені садівники віддають перевагу «батьку» - білому Тимуру. Хоча, погодьтеся, його грона будуть прикрасою навіть самого святкового столу.

Кожен дачник мріє виростити на своїй ділянці ранній і смачний виноград, що відрізняється стабільними врожаями, стійкістю і витривалістю

Тимур рожевий має чудовий рожевий забарвлення

Опис сорту винограду Тимур

Виноград Тимур відноситься до дуже раннім столовим сортам винограду з періодом дозрівання 105-115 днів. Грона вагою 400-800 г обсипані білим з жовтим відтінком ягодами, що віддають бурштиновим блиском при повній стиглості. Ягідки гібрида мають соскоподібні форму, досягають ваги 6-8 м Незважаючи на тонку, що рветься шкірку, їх м'якоть досить щільна, хрустка. Особливою вишуканості сорту надає п'янкий мускатний аромат. За сахаронакопленію Тимур випереджає батьківські рослини (25%).

За сахаронакопленію Тимур випереджає батьківські рослини (25%)

Грона Тимура можуть досягати ваги до 800 г

Зібрані в кисть світло-зелені квітки винограду двостатеві, що сприяє стабільному врожаю Тимура завдяки здатності самозапилюватися. Зморшкуватий лист насиченого зеленого кольору, пятілопастний і зубчастий по краях. Сорт відрізняється стійкістю до поширених грибкових захворювань винограду мілдью і оїдіуму, морозостійкістю -25 ° С.

Відео: Сорт винограду Тимур

Характеристика сорту винограду Тимур

Дачникам Тимур полюбився за легкість в розмноженні. Живці винограду відмінно вкорінюються, а для щеплення підходить будь-який підщепу.

Сильнорослі підщепи сприяють отриманню більшого врожаю і кращій якості грон, але збільшують термін дозрівання ягід Тимура майже на тиждень.

Кущі сорти самі по собі слаборослиє, тому їх висаджують далеко від виноградних кущів високою життєвої сили, щоб вони не заглушили Тимур своїми сильнорослими пагонами.

Гілки багаторічної деревини відрізняються плодоносністю, на кожному пагоні до 3 грон правильної конічної форми. Ягоди довго не псуються на кущі після визрівання. Швидка готовність до плодоношення (на 2-й рік після посадки) - ще один плюс цього сорту.

Якщо кількість грон нормувати, можна домогтися ваги до 2 кг. Лоза винограду додатково може служити прикрасою ландшафтного дизайну території, обплітаючи арки, альтанки, інші елементи будинку.

У північних районах Тимур вирощують як укривние культуру.

Особливості посадки і вирощування сорти винограду Тимур

Виноград можна посадити восени і навесні. Південна або південно-західна сторона під стінами будівель буде кращим місцем для цього сорту. Використовують корнесобственні (розмноження живцями) або щеплені саджанці. Отримати посадковий матеріал можна і з насіння, але цей спосіб розмноження застосовують вкрай рідко через деякі складнощі: процес досить тривалий і трудомісткий.

Яку грунт любить виноград?

Для посадки саджанців Тимура більш підходящої буде суглинна або супіщаних грунт, які досить родючі, теплі і вологоємність. В інших випадках знадобиться окультурення грунту. Адже сорт вимагає і певної її кислотності (pH 5,5-7,0). Тому легку і важку грунт намагаються наситити органічними добривами, при необхідності вапнують. Крім цього, щоб підвищити вологоємність легкої грунту, роблять її глінованіе.

На важких, бідних грунтах ягоди винограду Тимур втрачають свої смакові якості, містять менше цукру і стають терпкими!

Які саджанці краще взяти для посадки?

На думку досвідчених садівників, однолітки швидше приживаються і адаптуються до нового середовища, що важливо для Центрального регіону Росії. Їх і в продажу можна зустріти частіше, ніж дворічні саджанці. Найдешевшим варіантом буде висаджування живців відразу на постійне місце, але вступ такої лози в фазу плодоношення почнеться на кілька років пізніше.

Кореневласні саджанці добре себе зарекомендували в районах з не дуже суворим кліматом, вирощувані на живильному окультуреній грунті. Для вирощування сорту в зонах з суворими малосніжними зимами краще взяти щеплені саджанці на морозостійких і стійких до філоксери підщепах.

На що слід звернути увагу, вибираючи саджанці для посадки?

  1. В якому стані коренева система саджанця? Вона повинна бути не пошкодженою, що не засушеної, без ознак хвороб, з декількома п'ят корінцями (не менше 3) з діаметром понад 2 мм.
  2. Зверніть увагу на висоту саджанця! Вона повинна бути не менше 0,4 м.
  3. Скільки очок є на молодому прирості? Нормально визріла лоза має 4-5 очок.
  4. Якщо на саджанці вже є листя, вони не повинні бути дрібними і пошкодженими.

посадка винограду

Викопуючи яму для посадки винограду, відокремлюють верхній і нижній шар грунту, складаючи грунт в різні купи. Для добрива використовують 2 відра перепріли рослинних залишків або гною, 200-250 г фосфорнокалійних добрив.

На дно ями укладають дренажний шар, в якості якого можуть бути дрібний щебінь, керамзит, биті цеглу (не менше 15 см). Відступивши на зо см від передбачуваного місцезнаходження саджанця, вбивають трубу (діаметром 60-100мм). Пізніше вона стане зручним способом для внесення добрив і поливу виноградного куща. Першу третину ями у вигляді горбка наповнюють частиною грунту, взятої з верхнього, більш родючого шару, і змішують її з мінеральними добривами і 1 відром органіки. Горбок поливають водою (20 л) і чекають, поки вона повністю вбереться. Після цього корінці саджанця рівномірно розподіляють по пагорбу і направляють вниз з таким розрахунком, щоб на поверхні залишилося 2-4 вічка. Горбок засипають другою половиною верхнього шару грунту, перемішаної з залишилася органікою. І, нарешті, остаточно засипають яму ґрунтом з менш живильного нижнього шару викопаної ями, добре ущільнюють грунт навколо неї і ще раз рясно поливають. Таким чином родючий грунт буде перебувати на достатній глибині для кореневої системи винограду, до чого вимогливий Тимур.

Підготовка посадкової ями для винограду

Зверніть увагу! Якщо саджанець менше 40 см, при посадці його верхня частина буде нижче рівня грунту. В такому випадку яму не засинають доверху, чекаючи підростання пагонів.

Розмір ями на середньої легкості грунтах 60х60 см, на легких і важких - 80х80 см. Відстань між саджанцями має бути не менше 1 м, а між рядами - 1,5-2,5 м.

Щоб знизити ризик впливу різких стрибків температури, поліпшити водно-воздужний обмін кореневої системи рослини, не зайвим буде підгортання саджанців або мульчування посадки органічними матеріалами. Для мульчі не рекомендують використовувати ялинові голки, так як вони сильно підвищують кислотність грунту. Деякі садівники після висаджування саджанців відразу вкривають їх пластиковими пляшками або іншим покривним матеріалом, щоб захистити від сонячних опіків ніжні рослини.

У перший рік після посадки, при нормальному розвитку саджанець має 2 втечі близько 1м, діаметром 6-7 мм. Якщо пагонів більше, восени їх число нормують до 2, роблячи обрізання. Підростаючі лози підв'язують, не даючи стикатися з землею.

обрізка винограду

Як і інші сорти винограду, Тимур потребує формуванні та обрізку. Восени на кожному плодоносної лозі залишають не більше ніж 10 нирок і роблять укриття на зиму.

Кращим покривним матеріалом виноградного куща є гілки очерету, ялиновий лапник, листи старого шиферу.

Навесні, продовжуючи форміровку куща, видаляють молоді пагони і залишають 30 очок. Саме така кущова навантаження, при якій буде нормально розвиватися рослина, а ягоди не втратять своїх смакових якостей, є оптимальною для сорту.

полив

Кількість поливів регулюється погодними умовами. Виноград сам подасть сигнал про нестачу вологи своїми поникаючими листям. Найбільше виноградний кущ потребує поливу під час розпускання бруньок, після цвітіння і при появі перших зав'язей ягід. Полив проводять вручну теплою, вистояти водою в трубу (якщо є) або в пристовбурні кола.

Зверніть увагу! У момент цвітіння і дозрівання ягід полив виключають. Можуть обсипатися квітки і растрескаться ягоди!

Профілактика в боротьбі з кліщем

Несмортря на стійкість сорту до хвороб і шкідників, Тимур важко захистити від ураження виноградним кліщем. Зверху на виноградному листі можна помітити характерні опуклості, а знизу - пушок жовто-сірого відтінку, який, на відміну від мільдью, не стирається. Тому купувати саджанці слід тільки в садових центрах і спеціалізованих розплідниках.

Боротися з виноградним кліщем досить складно. При виявленні ознак зараження в кінці сезону можна обробити лозу хімікатами, що містять сірку: Карбофос, Фуфанон, Тіовіт-Джет і ін. (Відповідно до інструкції). При цьому намагатися захопити нижню сторону листя, де мешкає кліщ.

Пушок з нижньої сторони виноградного листа свідчить про наявність кліща

Відгуки

Сорт винограду Тимур перевірений часом і вирощується у всіх регіонах колишнього Союзу, включаючи північний. Якщо у вас ще немає виноградних кущів на ділянці, ви ніколи не пошкодуєте, вибравши Тимур як еталон виноградного досконалості.

Які саджанці краще взяти для посадки?
Яку грунт любить виноград?
Які саджанці краще взяти для посадки?
На що слід звернути увагу, вибираючи саджанці для посадки?
В якому стані коренева система саджанця?
Скільки очок є на молодому прирості?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама