Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград в Самарській області: кращі сорти, посадка, догляд, укриття на зиму

  1. Вимоги до сортів винограду для Самарської області
  2. Вимоги до морозостійкості
  3. Питання про терміни дозрівання
  4. Стійкість сорту до хвороб
  5. Морозостійкі сорти винограду (відео)
  6. Терміни та правила посадки
  7. Особливості догляду за виноградом в Самарській області
  8. Терміни та особливості обрізки
  9. Як правильно підв'язувати кущ
  10. Схема і строки внесення добрив
  11. Особливості проведення поливу
  12. Захист від шкідників і хвороб
  13. Укриття винограду на зиму в Самарській області
  14. Як посадити виноград навесні (відео)

Виноград (Vitis) - культура, улюблена багатьма садівниками Виноград (Vitis) - культура, улюблена багатьма садівниками. З його ягід виходить прекрасне вино і родзинки, а можна просто вживати їх в їжу в свіжому вигляді. Приємно, якщо грона великі, а ягоди налиті соком і не займані шкідниками. Щоб цього досягти, потрібен грамотний догляд, який підбирається в залежності від сорту і регіону вирощування.

Вимоги до сортів винограду для Самарської області

Перш ніж посадити виноград в Самарській області, потрібно визначитися з сортом. Не всі сподобалися різновиди можуть виростати і повноцінно плодоносити в зазначеному регіоні. Важливо враховувати морозостійкість рослини, його терміни дозрівання і стійкість до хвороб.

Вимоги до морозостійкості

У Самарській області успішно вирощуються морозостійкі сорти винограду . При цьому рослини все одно вимагають укриття на зиму. Крім іншого, різновид для посадки повинна володіти не тільки хорошу стійкість до низьких температур, а й відмінну стійкість до посухи.

Питання про терміни дозрівання

Для отримання хорошого врожаю в Самарській області краще вибирати ранні сорти винограду. Так як в регіоні не бракує світла, а більшість днів ясні, проблем з культивуванням рослин виникнути не повинно. Але в другій половині літа світловий день коротшає, тому краще використовувати ранні сорти, щоб вони встигли дозріти.

Стійкість сорту до хвороб

У Самарі клімат континентальний, а вологість повітря невисока. Саме тому виноград, вирощений тут, практично не страждає оїдіумом і мілдью. Шкідники вражають сорти вкрай рідко, філоксера і зовсім не зустрічається. Це означає, що вирощувати в зазначеному регіоні можна навіть ті сортові різновиди, які не можуть похвалитися високою стійкістю до хвороб.

Морозостійкі сорти винограду (відео)

Кращі сорти для регіону

Назва сорту Особливості Особливості плодів Стійкість до морозів і хвороб Променистий кишмиш (Лат. Uvampassamradiant) Урожайний сорт, рекомендований до посадки з іншими сортами

Ягоди малинові, великі, кісточки відсутні

відмінна стійкість

пам'яті Негруля

(Memoria Negrul) Перспективний сорт, відрізняється гарною лежкістю Ягоди красиві, великі, соскоподібні Хороша стійкість Крістіна (Christina) Грона висять аж до жовтня Ягоди великі, форма бочкообразная, колір червоний Відмінна стійкість до хвороб і зимостійкість Томайскій (Tomaysky)

Урожайний сорт, але погано переносить перевантаження, тому потрібно здійснювати нормування грон

Плоди солодкі, цукристі, чорні

Середня стійкість Восторг (Jucundum) Дає хороший урожай при посадці разом з сортом-обпилювачем Ягоди цукристі Морозостійкість висока - до -25 градусів Стійкий болгарський кардинал (stabilis Bulgarian Cardinal) Старий відомий сорт Ягоди темно-фіолетові, великі, мускатні Середня стійкість Лора (Laura) сорт відомий, ягоди мають медовий присмак Грона і плоди великі Середня стійкість Елегія (Elegia) Гібрид сорти «РУСВІТ» ягоди м'ясисті, смачні, мускатні Висока зимостійкість, вимагає родючого грунту Дружба (Amicitia) сорт відрізняється швидким зростанням

ягоди смачні

Середня стійкість Кодрянка-218 (Codreanca) Грона і ягоди великі Ягоди терпкі, чорні, великі Середня стійкість

Терміни та правила посадки

Після того як сорт обраний, можна приступати до посадки. Тут слід пам'ятати, що виноград - культура теплолюбна, боїться протягів і любить багато сонця. Ці фактори потрібно враховувати при виборі місця.

Грунт теж повинна відповідати певним вимогам. Виноград добре росте на піщаному суглинку і не переносить застою води, тому рівень грунтових вод не повинен бути ближче, ніж на 2 м від поверхні землі.

Посадка винограду в Самарі здійснюється навесні. Оптимальний час - середина квітня-початок травня. При цьому важливо, щоб грунт і повітря прогрілися до +10 градусів.

Особливості догляду за виноградом в Самарській області

Догляд за виноградом повинен бути комплексним і регулярним. Перекопка грунту навесні і восени здійснюється для нормальної циркуляції кисню. Також слід виробляти профілактичний огляд листя і пагонів на предмет хвороб і шкідників.

Три рази за вегетативний період здійснюється обприскування спеціальними препаратами для запобігання різних захворювань.

Терміни та особливості обрізки

Виноград вимагає обов'язкової обрізки в осінній період. Це необхідно, щоб на наступний рік урожай був максимально якісним. Необрізаних лоза призводить до великого утворення зав'язей і сильному здрібніння ягід на гронах. Фахівці радять обрізати лозу на 6-8 очок. Якщо з якихось причин обрізка не була проведена восени, то навесні це слід зробити до того, як розпустяться бруньки.

Як правильно підв'язувати кущ

Підв'язування куща винограду здійснюється в 2 етапи:

  • рано навесні;
  • влітку.

Перше підв'язування в Самарській області здійснюється відразу після зняття укриття, поки не розпустилися бруньки. Гілки пригинаються до нижньої дроті шпалери і підв'язують горизонтально.

Літня зелена підв'язка виробляється після того, як пагони досягнуть 50-сантиметрової довжини. Вона необхідна для того, щоб вітер не зламав гілки рослини. Матеріал для підв'язування обов'язково повинен бути м'яким.

Схема і строки внесення добрив

Перша підгодівля здійснюється в період цвітіння культури. Використовується як органічні, так і мінеральні добрива:

  • нітрофоска - на 10 л води 50 г засобу на м2;
  • представлений розчин і 0,4 г борної кислоти.

нітрофоска - на 10 л води 50 г засобу на м2;   представлений розчин і 0,4 г борної кислоти

Через 2 тижні після цвітіння настає час другої підгодівлі. Добрива вносяться ті ж, що і при першій підгодівлі.

Третя підгодівля здійснюється в період утворення ягід. Вноситься на м2:

  • 10 л води;
  • 20 г суперфосфату;
  • 1 ст. л. калимагнезии;
  • 15 г калійної солі.

Четверта підгодівля проводиться під час дозрівання ягід. Вноситься суміш з 10 л води і 2 таблеток мікродобрив.

Заключна підгодівля здійснюється під зиму. Вносять калійні добрива.

Особливості проведення поливу

Полив виноград любить рясний, але нечастий. З огляду на, що коріння рослини йдуть глибоко в землю, поливати слід не у поверхні землі, а за спеціальною поливальної трубі, яка закопується поруч зі стовбуром при посадці. При цьому потрібно пам'ятати, що зайвий полив призводить до розтріскування ягід, а недостатній - до зморщування і горошенія плодів.

Захист від шкідників і хвороб

Чим солодший сорт винограду, тим більша ймовірність його поразки осами (Vesparum). Щоб комахи не зіпсували ягоди потрібно:

  • знищити по можливості все осині гнізда на території ділянки;
  • захистити грона винограду спеціальними сітчастими мішечками, які є у вільному продажу;
  • розкласти на ділянці поблизу винограду спеціальну білкову приманку для ос.

Від хвороб перший раз обробляють пагони після того, як вони досягли 10-сантиметрової довжини. У 10 л води розчиняють 40 мл «Абіга Пік» і 100 г «Тіовіт Джет».

Друга обробка здійснюється через 3 тижні. Використовуються ті ж препарати для захисту від антракноза.

Третя обробка винограду в Самарській області припадає на час перед цвітінням. Береться 10 л води і 30 г стробілуринів «Кабрио Топ», а також 4 г засобу «Актара». Представленої суміші вистачить на проведення обробки протягом 10 діб. Після цього ранні сорти не обробляються, хіба що тільки після збору врожаю інсектицидами.

Вас також може зацікавити стаття, в якій ми розповідаємо про те, як правильно підготувати виноград до зими .

Укриття винограду на зиму в Самарській області

Укриття на зиму винограду виробляють тільки після обрізки лози. Якщо кущ посаджений недавно, то пагони можна притиснути до землі і засипати зверху тирсою або ялиновими гілками. А взимку, при достатньому сніговому покриві, зробити зверху сніговий горбок, що захистить виноград від морозу додатково.

Великі кущі мульчують в пристовбурних кіл і також присипають снігом.

Як посадити виноград навесні (відео)


Виноград - невибаглива культура і при невеликому регулярного догляду можна досягти непоганих результатів у його вирощуванні.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама