Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград в теплиці: технологія вирощування в будь-яких кліматичних умовах

  1. Які сорти краще для теплиці
  2. Підготовчі заходи в теплиці
  3. Підготовка поживного грунту
  4. Створення температурного режиму
  5. Дренаж і обладнання місця посадки
  6. Технологія вкорінення живців
  7. Правила посадки саджанців винограду
  8. Особливості форміровкі лози і догляду
  9. Правила та терміни обрізки
  10. Подальша культивація винограду
  11. Підживлення і полив для гарного врожаю
  12. Видалення вусиків і запилення

Виноград - символ родючості, джерело вітамінів і чудове винне сировина. Але виростити його в умовах середньої смуги, не кажучи вже про райони, розташовані на північ від, - завдання дуже важке. Захистити ніжні кисті від примх погоди можна за допомогою спеціально облаштованого закритого приміщення. Якщо скрупульозно дотримуватися технології обробітку, то виноград в теплиці буде пишніше і принесе ароматні плоди більшого розміру, ніж посаджений у відкритий грунт. Виноград - символ родючості, джерело вітамінів і чудове винне сировина

Виноград в полікарбонатною теплиці

Зміст статті

Які сорти краще для теплиці

Культивування винограду в закритому грунті рекомендовано в місцевостях, де кліматичні погодні умови не дають можливості його розведення на відкритих площах, а також в південних регіонах з метою отримання стиглих плодів набагато раніше покладеного терміну. Для теплиці підходять добре розвинені міцні саджанці.

Вибір сорту залежить від конкретного регіону, де планується вирощування винограду в теплиці. Для Підмосков'я підійдуть стійкі до перепадів температури сортотіпи:

  • «Коринка російська»;
  • «Північний ранній»;
  • «Мічурінський»;
  • «Московський стійкий».

Сорт Північний ранній

Для посадки в Уральському, більш північному регіоні рекомендуються:

  • «Восторг ідеальний»;
  • «Франкенталь чорний»;
  • «Фостера білий»;
  • «Блек Гамбург»;
  • «Болгарія стійка».

Ось деякі з нових зарубіжних сортів, яким не страшні холоди:

  • «Чорний Гамбург» (Black Hamburg) - традиційний вибір для льотної теплиці або оранжереї, добре зарекомендував себе при культивації в Шотландії. Ранній сорт середнього розміру, з солодкими і соковитими десертними плодами;
  • «Бессемянним Томсон» (Thomson's Seedless) - зелений виноград без кісточок десертного типу;
  • «Мускатний Гамбург» (Black Hamburg) - ранній представник десертних сортів з приємним смаком;
  • «Chasselas» - невеликий кущ з білими ягодами, можна розводити в горщиках.

Сорт «Мускатний Гамбург» дає рясний урожай

У південних регіонах садять сорти з раннім дозріванням, наприклад:

  • «Аркадія»;
  • «Кодрянка»;
  • «Лора» та ін.

Підготовчі заходи в теплиці

Виноград в теплиці вимагає досить багато простору. Враховується висота майбутніх насаджень, тому споруда повинна бути досить високою. Або доведеться збільшити відстань між кущами, щоб виноградна лоза могла вільно розміститися по сторонам від куща. Зазвичай між саджанцями дотримуються відстані в 1м.

Підготовка поживного грунту

Кореневища винограду любить пухкий грунт, тому тепличний грунт двічі перекопується, перед чим посипається перепрілим гноєм і піском. Наявність піску допомагає волозі глибоко проникати до коріння і запобігає застою води.

Безпосередньо перед посадкою готується спеціальний субстрат - з суперфосфату, торфу, золи і компосту, можна додати мінеральні добрива. Все скрупульозно перемішується з грунтом теплиці, після чого викопуються посадочні ямки. Грунт для теплиці вибирають родючу, з показником pH 7,0.

Весняне обробіток грунту

Створення температурного режиму

Щоб отримати відмінний урожай винограду в теплиці потрібно утримувати певні показники температури:

  • при розпусканні нирок: вдень t 10-35 ° С; вночі t 8-10 ° С;
  • під час цвітіння і росту пагонів: t вдень 24-26 ° С; вночі t 14-16 ° С;
  • при дозріванні плодів: вдень t 28-32 ° С; вночі t 18-20 ° С.

Оптимальна температура грунту дорівнює 20-25 ° С. У районах, розташованих на північ від, краще встановити обігрівач з метою додаткового підігріву теплиці. Це допоможе убезпечити насадження в разі несподівано сильного похолодання.

Будьте уважні, не допускайте надмірного підвищення температури в теплиці вище 35 ° С, так як це погано відіб'ється на рослинах, і вони можуть скинути листя і навіть загинути. Ризик полягає у тому, що виноградна лоза піднімається високо вгору і знаходиться в самій гарячій зоні теплиці. Щоб успішно контролювати температурний режим, потрібно встановити термометр на тій же висоті, де знаходиться верхня частина пагонів.

Регулюють температуру теплиці за допомогою відкритої кватирки або розміщують примусову вентиляцію. Для захисту від спекотного літнього сонця використовують спеціальну сітку для затінення.

Для захисту від спекотного літнього сонця використовують спеціальну сітку для затінення

Теплиця з виноградом навесні

Дренаж і обладнання місця посадки

Обов'язкова умова успішної посадки винограду в теплиці - наявність дренажу. Якщо такий відсутній, прокладаються труби, обладнується дренажний колодязь. Також встановлюються виноградні кілки, їх висота повинна на 30-45 см перевищувати стандартні опори за рахунок нарощування висоти.

Між опорами натягуються ряди шпалерної дроту. Інтервал між ними фіксується на відстані 22-30 см. Верхня натяжка від коника розміщується в 40 см. До стінок теплиці залишають також 35-40 см. Це необхідно, щоб поверхня листя добре висвітлювалася, і отримувала сонячне тепло. Якщо розмістити ближче - виноградна лоза отримає опіки.

Технологія вкорінення живців

Для вкорінення живців винограду - вибудовуємо міні-парнічек біля стінки, з вільною стороною в південно-західному напрямку. З північної стіни встановлюємо фольгу, а зверху - підвішуємо лампами. Укореняти саджанці винограду можна і на підвіконні в горщиках, з першим теплом потрібно перемістити саджанці в теплицю. Полив для насаджень потрібно помірний, десь один раз в 1-2 тижні, залежно від пересихання грунту.

Полив для насаджень потрібно помірний, десь один раз в 1-2 тижні, залежно від пересихання грунту

Вкорінені живці винограду

У південних регіонах, де теплична земля прогрівається раніше, виноградні живці відмінно приживаються при посадці безпосередньо в грунт. Але в північних регіонах, де літо не таке довге, а отримати забіг бажано раніше, застосовується кільчеваніе. В цьому випадку черешки встигнуть не лише вкоренитися, але і повністю розвинутися за теплу пору. Поганий забіг призведе до пошкодження молодих насаджень взимку. Вони будуть набагато слабкіше, а урожай скоротиться до мінімуму.

Важливу процедуру кільчеванія проробляють в середині січня і вже через три тижні починають рости пагони.

У лютому кількість світлого часу збільшується, і ймовірність успішного розвитку посадок зростає. Щоб правильно визначити верхню частину живця, потрібно подивитися, куди спрямований вічко. Він завжди дивиться вгору, втім, як і гілки. Зріз зверху роблять косим, ​​а знизу - прямим. Як кільчевать виноград в теплиці - відео-інструкція:

Правила посадки саджанців винограду

Вирощену горшечную лозу висаджують в парники в будь-який час незалежно від пори року, хоча краще здійснити це в листопаді або лютому, відразу проводячи первинну обрізку. Рослини розміщують біля бічних стін рядами.

Процес посадки винограду неважкий:

  1. Викопують ямка 40-45 см. Це достатній розмір, щоб в ній розмістилася вільно вся коренева система. Коріння лози винограду, вирощеного в горщику, обережно розправляють руками.
  2. Саджанці встановлюють на такому ж рівні, як росли до цього.
  3. Після цього яму засипають родючим грунтом і злегка приминають.
  4. Місце висадки - рясно поливають і покривають ще одним шаром плівки.

В результаті до кінця літа виходить здоровий саджанець з інтенсивними пагонами і могутнім корінням. Намагайтеся висадити тепличну лозу винограду на протилежному кінці від дверей.

Намагайтеся висадити тепличну лозу винограду на протилежному кінці від дверей

Кущі винограду в горщиках

Міжряддя, особливо молодих насаджень винограду, часто використовують під інші культури, щоб з максимальною користю заповнити простір.

Ось деякі рослини, які впливають позитивно на виноград: айстри, аубріеція, кінські боби, вика яра, горох, гречка польова, диня, суниця, злаки, цибуля ріпчаста, люцерна, огірки, портулак городній, примула, редис, резеда, буряк, соя, кріп, кольорова капуста, чистотіл, шпинат, щавель, еспарцет.

Особливості форміровкі лози і догляду

У посадженої в листопаді лози, основне стебло скорочують десь на 2/3 приросту за літо, а інші пагони вкорочують до першої нирки. Саджанці, висаджені під час вегетації, краще не чіпати. Подивіться наочне відео вирощування винограду в теплиці.

Правила та терміни обрізки

У перший сезон після початкової обрізки намагаються не торкатися стебло, поки він не підніметься на три метри, і не пустить бічні пагони. Влітку бічні пагони зрізують до 6 листків, вторинні - до одного. Лоза закріплюється на дроті у вільному положенні, щоб залишився простір для зростання. У листопаді основні пагони на вкорочують на 2/3, а бічні - до нирки.

У другій сезон верхня нирка дасть новий приріст. Влітку при інтенсивному зростанні грона можуть з'явитися на бічних стеблах.

Їх краще обрізати до двох листя над утворився суцвіттям. Плодоносить стебла підрізають після появи п'яти листя. У грудні провідник вкорочують десь наполовину. Бічні гілки - до 3 см, зберігаючи по 2 нирки.

Подальша культивація винограду

Далі лозі потрібно тільки стандартний догляд. У січні-березні винограду забезпечують період спокою. Потім піднімають температуру для пробудження нирок.

Потім піднімають температуру для пробудження нирок

Схема обрізки винограду

З кінця квітня повільно підвищують температуру, але не вище 17 ° С. В кінці травня вона повинна дорівнювати 20 ° С. Вегетативний період винограду в теплицях з обігрівом починають в лютому. Перед цвітінням стебла оббризкують водою. Бічні пагони інтенсивно розвиваються, і вже в травні намічаються ті, які необхідно залишити. Після появи суцвіть потрібно почекати появи двох листя і видалити верхівки пагонів.

Влітку до одного листа обрізають бічні пагони. В кінці сезону двох бічних втеч зверху дозволяють вільно рости. Вони заберуть на себе зайвий сік, не дозволивши ягодам розтріскуватися.

Підживлення і полив для гарного врожаю

У березні грунт насичується водою. Через тиждень здійснюють повторний полив. Далі мульчують грунт компостом або старим гноєм. У спекотну погоду виноград поливають раз на тиждень, а в загальному, в міру необхідності. Полив урізують, коли ягоди починають досягати періоду зрілості.

Потрібно намагатися не допустити різких температурних перепадів, що сприяють конденсації вологи.

Підгодовують рослини кожні два тижні калієм, коли забарвлення ягід починає змінюватися, підгодівлю припиняють. Перед початком зростання, область вкорінення посипається перепрілим гноєм. Також в період вегетації, влаштовують додаткову підгодівлю, підливаючи розведений гній (0,5 відра на 1 м?).

)

Збір врожаю в теплиці

Видалення вусиків і запилення

Всім знайомі ніжні вусики, вони представляють собою тонкі, звивисті стовбурові структури, які в'ються навколо опор, для того щоб лоза карабкалась вгору і змогла підтримувати себе. Їх потрібно видаляти, як тільки вони починають формуватися, тому що вуса будуть тільки заважати догляду за ягодами та обрізку лози. А також витрачати запаси енергії рослини, яка необхідна для виробництва плодів.

Після розкриття квіток, настає час запилення. Для цього кожен день, ближче до вечора, потрібно різко стукати по виноградній лозі. Але є сорти, які необхідно запилювати постукувати обережно долонею по квіткам, коли пилок збереться на руці, її переносять на маточки.

Грона винограду від рослин кущів

Намагайтеся прислухатися до порад фахівців, проявляйте терпіння і любов до виноградної лози, в результаті ви отримаєте урожай винограду з незвичайним смаком, відмінною якістю, зберігає свої властивості тривалий час.

Відра на 1 м?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама