Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Восторг: опис сорту з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія вирощування сорти винограду Восторг
  2. Опис і характеристика сорту
  3. Посадка і вирощування
  4. Місце і час для посадки
  5. Способи розмноження винограду
  6. Окуліровка
  7. Щеплення в розщепів
  8. Відео: щеплення в розщепів і окулірування
  9. Щеплення за допомогою свердла
  10. Літня щеплення винограду
  11. Осіння щеплення винограду
  12. висадка саджанців
  13. Догляд за виноградом Восторг
  14. Відгуки

Виноград - смачне і корисне ласощі, яке відоме людству вже понад 7 тисяч років. Ягоди винограду містять в собі антиоксиданти, безліч вітамінів і мінералів. Ця рослина вважається південною солнцелюбівие культурою. Однак існують кілька тисяч сортів винограду, характеристики яких відрізняються і різними умовами вирощування, і термінами дозрівання, і кількістю врожаю. Серед цього різноманіття виноградних культур існує сорт під гучною і багатообіцяючою назвою Восторг.

Історія вирощування сорти винограду Восторг

Виноград Восторг з'явився в результаті складної селекції, його батьками виступають відразу три сорти: Зоря Півночі, Долорес і Російська Ранній. Від першого з них Восторг отримав таку властивість, як чудова морозостійкість, від другого - стійкість до транспортування, а від останнього перейшло якість визрівання врожаю в ранні терміни.

Сорт виведений російськими вченими, включений до Державного реєстру в 1992 році.

За вже чималий термін вирощування Восторг зарекомендував себе як невибагливий, смачний, що дає високий урожай і відмінно переносить холодні зими виноград. З успіхом культивується в центральній Росії, регіонах Уралу, а також в Сибіру і на Далекому Сході. Люблять Восторг і виноградарі країн ближнього зарубіжжя - Білорусі та Прибалтики.

Люблять Восторг і виноградарі країн ближнього зарубіжжя - Білорусі та Прибалтики

Виноград Восторг вирощують в центральній Росії, регіонах Уралу, в Сибіру і на Далекому Сході

Опис і характеристика сорту

Сорт має яскраві відмітними рисами, і вони дійсно здатні привести садівника в повний захват.

Зовнішній вигляд і якості рослини:

  • кущ середньої висоти, має товстим стовбуром і потужними гілками. Листя на лозі великі, світло-зеленого кольору з яскраво вираженими зазублинами;
  • гроно велика або дуже велика, частіше правильної конічної форми, однак може бути і безформною, що не є дефектом і не впливає на якість врожаю;
  • сорт самозапилюватися;
  • має імунітет до більшості захворювань - різних грибків, гнилей, мілдью, оїдіуму. Але вразливий до філоксери;
  • має відмінну стійкість до зимових морозів до 25оС навіть при відсутності додаткового укриття;
  • добре переносить посушливі періоди;
  • визреваемость досягає майже 100%;
  • може вирощуватися як в невеликих приватних садах, так і в промислових масштабах.

Опис плодів і характеристики врожайності:

  • в середньому з 1 га виноградника можна зняти 120 центнерів врожаю, при цьому одна кисть досягає ваги від 500 г до 2 кг;
  • короткий термін дозрівання - 110-120 днів, що дозволяє отримати урожай в умовах нетривалого літа;
  • ягоди мають правильну овальну форму. Пофарбовані в білий або злегка зеленуватий колір, який на плодах, звернених до сонячній стороні, може переходити в золотистий;
  • вага однієї виноградини коливається від 6 до 12 г;
  • шкірка на плодах щільна, при зборі врожаю ягоди не деформуються, завдяки чому відмінно переносять переміщення на великі відстані;
  • плоди мають соковитою і хрусткою м'якоттю, солодким, ніжним смаком, маючи при цьому високі для винограду показники цукристості - 20-26%;
  • немає необхідності швидко знімати урожай після дозрівання, грона добре зберігаються на лозі до 2 місяців;
  • ягоди використовуються для їжі в свіжому вигляді, а також для виробництва вин, соків, родзинок.

Виноград вживається в їжу не тільки як самостійний продукт, а й як частина фруктових салатів або в якості додаткового інгредієнта в м'ясних стравах.

Виноград вживається в їжу не тільки як самостійний продукт, а й як частина фруктових салатів або в якості додаткового інгредієнта в м'ясних стравах

Смачний Восторг любимо і дітьми, і дорослими

Посадка і вирощування

Восторг не є дуже вибагливим сортом. Щоб отримати якісний урожай, необхідно дотримуватися загальних правил вирощування винограду.

Місце і час для посадки

Оптимальним для посадки буде ділянку на південній або південно-західній стороні, яка не затінюється високими деревами і різними будівлями, без протягів і застоїв холодних повітряних мас. Грунт для майбутнього виноградника повинна бути родючої - відмінним варіантом є чорноземи і пухкі суглинки. Для забезпечення винограду поживними речовинами за 2 роки до висадки грунт регулярно удобрюють органічними і мінеральними підживлення. Земля повинна бути помірно зволожена, надлишок води буде провокувати загнивання рослин. Тому глибина залягання грунтових вод повинна бути від 2,5 м.

Заболочені ділянки для вирощування винограду не підходять.

Висаджувати Восторг можна і навесні, і восени. Але досвідчені садівники більше воліють осінню посадку. Причиною цього є морозостійкість сорту. І молоді саджанці з власної кореневою системою, і щеплені рослини однаково добре переносять свою першу зиму, їх необхідно тільки додатково вкрити. З настанням тепла вони почнуть активне зростання.

Посадка винограду навесні дає можливість кущу добре адаптуватися до нового місця і найкращим чином розвинути кореневу систему. Але в цьому випадку потрібно забезпечити саджанців хороший догляд - особливо своєчасний полив, так як весняна грунт тільки починає накопичувати вологу і не зможе забезпечити нею молодий виноград в повній мірі.

Молодий виноград дуже скоро виросте в великий сад

Способи розмноження винограду

Виноград розмножують саджанцями або прищеплюють на підщепу. Другий спосіб більш кращий, так як в цьому випадку практично повністю виключається ризик захворювання філоксерою. Також щеплення має низку інших переваг:

  • виноградний кущ швидко розвивається, так як черешки немає необхідності нарощувати власну кореневу систему і обростати деревиною (все це йому дає підщепу);
  • плодоносити щеплений виноград починає вже на наступний рік;
  • прищеплення практично не прив'язане до пори року, виключити варто лише зимовий період;
  • процедура дозволяє омолодити виноградні посадки або врятувати кущ після будь-якого пошкодження, наприклад, нанесеного стихією або тваринами;
  • якщо дозволяє розмір підщепи, на ньому можна укоренити кілька сортів, тим самим заощаджуючи місце в саду.

Для підщепи вибирають високорослий або середньорослий сорт. Для Захоплення найкращим чином підходить підщепу Берландіері х Ріпаріа Кобер 5ББ, який стійкий до холодних температур і грибкових захворювань, а також до філоксери.

Якщо щеплення планується навесні, то підготовку живців необхідно почати до настання заморозків:

  1. Майбутні щепи зрізаються гострим продезинфікованим ножем зі здорового, добре плодоносить куща. У довжину вони повинні бути близько 10-12 см, в товщину - не менш розміру звичайного олівця, мати по 2-3 вічка.

    Живці зрізають з здорового, добре плодоносить куща

  2. Знезаразити зрізані рослини можна, витримавши їх півхвилини в 3% -му розчині мідного купоросу, а після просушити.
  3. Зберігати підготовлені живці слід при температурі не більше 5 ° С, загорнутими у вологу матерію або поліетилен. Відповідними місцями можуть стати холодильник, не сирий підвал або льох.

    Живці до щеплення слід зберігати у вологому матеріалі в прохолодному місці

  4. Не забувайте протягом зими періодично оглядати зрізані гілки та за допомогою марганцівки видаляти цвіль, якщо раптом вона з'явилася на рослинах. Також не допускається пересихання живців. Якщо вони втратили вологу, слід помістити їх в воду на 30 хвилин, а після цього знову обернути матеріалом, в якому вони зберігалися.

Навесні прищеплюють виноград тільки після того, як на підщепі з'являться нирки, для їх розвитку підготовлені гілки ставлять у відро з водою. Температура повітря повинна встоятися і бути не менше 15 ° С. Оптимальним часом вважається ранок або вечір в теплу, але не жарку погоду.

Перед процедурою можна на 15-20 хвилин опустити живці в розчин препарату, що стимулює зростання, наприклад, Епін або Корневин.

Підготовка підщепи для весняного щеплення проводиться восени і полягає в обрізанні старого куща і зачищені пенька. Існує кілька способів щеплення.

Окуліровка

Використовується, якщо підщепа і прищепа мають приблизно однаковою товщиною. На підщепі роблять косий зріз на 1,5-2 см вище або нижче найближчій нирки. Аналогічний зріз роблять на підщепі. Обидві гілочки з'єднують між собою в місцях зрізів. Потім це місце обертають тканинним матеріалом і фіксують шпагатом або пластиром. Цей метод рекомендується для досвідчених садівників, так як вимагає певного досвіду, щоб забезпечити правильне прилягання зрізів. Інакше є ризик того, що щепу НЕ приживеться.

Щеплення в розщепів

Є найпопулярнішим способом щеплення не тільки винограду, але і різних плодових дерев. Підійде навіть новачкам в садівничому справі. Гілку, на яку буде робитися щеплення, обрізають секатором на відстані 5 см від вузла. Потім з використанням ножа проробляють поперечний надріз глибиною 3-4 см, в який поміщають кінчик живця, заточений під клин. Розщеп стягують і фіксують мотузкою, а місце щеплення прикривають тканиною.

Відео: щеплення в розщепів і окулірування

Підземна щеплення в розщепів

Цей спосіб може використовуватися в ранні терміни, наприклад, якщо необхідно зробити щеплення до початку травня. Стовбур прищепи обкопують на 20 см, видаляють зайві корені. У центрі зрізу роблять поперечний розріз (розщеп) на 4 см, в який вставляють 1-2 гілки щепи. Кінців цих гілочок надають клиноподібну форму, як і в попередньому методі. Місце щеплення слід замазати глиною, можна прикрити поліетиленом. Зверху лозу підгортають піском, який забезпечить куща захист від холодних температур або раптових весняних заморозків.

Щеплення за допомогою свердла

Є більш удосконаленим способом розщепу. Отвір для щеплення роблять НЕ ножем, а за допомогою свердла, яке попередньо потрібно продезінфікувати. Використовуваний в цьому способі штамб повинен бути широким, глибина отвору - така ж, як і при звичайному розщепі. Гілку для щеплення очищають від кори в тому місці, який буде вставлятися в просвердлені частина. Після того як щепу і підщепу поєднані один з одним, цю частину лози засипають стружкою і скріплюють глиною. Перевага способу в тому, що просвердлений отвір забезпечує щільне прилягання частин рослини між собою. А це, в свою чергу, збільшує приживлюваність винограду.

Літня щеплення винограду

Влітку щеплення може здійснюватися «чорним в зелене» або «зеленим в зелене». У першому випадку використовується матеріал, заготовлений восени. Гілочки необхідно оживити, помістивши в воду на кілька днів. Для щеплення використовують тільки ті щепи, на яких за цей час з'являться нирки. Рекомендується використовувати метод розщепу, звертаючи увагу на збіг періоду вегетації підщепи і прищепи. Певним періодом буде час з середини червня до середини липня.

При способі «зеленим в зелене» не потрібно заздалегідь готувати прищеплювальний матюкав. Використовуються гілки, які зрізають з лози прямо перед щепленням. Час проведення - червень і липень.

Щеплення методом «зеленим в зелене» не вимагає заздалегідь готувати матеріал

Осіння щеплення винограду

Щеплення восени може проводитися з кінця серпня до початку жовтня. Враховуйте, що температура повітря не повинна бути нижче 15оС. Для щеплення використовується старий кущ, який хотілося б оновити. Підщепу обрізують практично вщент, по максимуму видаляючи гілки. Зріз протирають вологою ганчіркою і обробляють дезинфектором, далі на ньому роблять розщепів. Прищепа готують, як і навесні - поміщаючи в воду зі стимулятором росту, після чого чекають появи нирок і вусиків. Використання декількох живців збільшить шанси на успіх. Для максимального збереження вологи і забезпечення додаткового захисту від холоду після процедури необхідно підгорнути рослину сумішшю з землі і піску або засипати соломою, тирсою, ялиновими гілками.

При осінньої щеплення вже на наступний рік можливо отримати урожай.

висадка саджанців

Саджанці винограду бувають двох типів: здеревілі і вегетативні. Перші - це однорічні рослини з задерев'янілими стволом, що володіють розвиненою кореневою системою і нирками. Їх висаджують з кінця березня до останніх чисел квітня. Вегетативні саджанці вирощують з лютого в горщиках, і їх коренева система ще молода і не окріпнула. Висаджувати ці кущики потрібно в більш теплу пору - кінець травня або червень.

Покроковий процес посадки винограду:

  1. Для посадки готують яму, яка має однакові параметри по ширині і глибині - 60-80 см.

    Яма для посадки винограду має однакові параметри по ширині і глибині - близько 60-80 см

  2. На її дно викладають дренажний шар, потім - поживний субстрат із суміші землі і перегною, який слід утрамбувати.
  3. Поверх цього шару додаються 300 г суперфосфату і 3 л деревної золи, перемішаних між собою.
  4. Завершальним етапом є засипка грунту навпіл з піском для формування невеликого горбка.
  5. Садять виноград приблизно через місяць після підготовки лунки, коли пагорб землі осяде.
  6. Перед посадкою коріння саджанця витримують в глиняному бовтанці, потім кущик встановлюють в лунку.

    Саджанці з закритою кореневою системою встановлюють в лунку разом з грудкою землі на коренях

  7. Коріння слід добре розправити і засипати землею.
  8. Коли верхній шар буде утрамбований, рослину поливають трьома відрами відстояної води.
  9. Через деякий час грунт можна розпушити і вкрити мульчею.

Доступна схема посадки виноградного саджанця

Догляд за виноградом Восторг

Догляд за Восторгом не викликає у садівника великих труднощів і включає в себе полив, добриво і обрізку лози:

  • незважаючи на те що Восторг добре переносить посушливі періоди, волога йому обов'язково потрібно, особливо в період цвітіння і зав'язування плодів. В цей час, а також якщо стоїть дуже спекотна погода, потрібно поливати виноград 1 раз в 3 дня. Однак, якщо регіон вирощування відрізняється великою кількістю природних опадів, необхідно за допомогою дренажної системи відводити зайву вологу;
  • цей сорт винограду добре відгукується на підживлення. Удобрювати його можна калійно-фосфорними сполуками, розведеними у воді. Частота підгодівлі - 1 раз на місяць;
  • обрізку Захоплення можна проводити і навесні (до того, як розпустяться бруньки), і восени, залишаючи на пагонах до 10 очок. Чим менше очок буде залишено (але не менше 3-4), тим крупніше будуть кисті і ягоди. Якщо обрізка проводиться восени, то краще залишити на третину пагонів більше, ніж рекомендується. Це дасть можливість рослині швидше відновитися після суворої зими, не втративши в врожайності. Також перед початком цвітіння слід прищипувати пагони для того, щоб виноград не розростався, і поживні речовини в більшості своїй діставалися суцвіттям;
  • виноград Восторг відноситься до сортів, які немає необхідності вкривати на зиму. Але для молодих рослин все-таки рекомендується це робити.

Відгуки

При мінімальних витратах часу і коштів виноград Восторг з лишком здатний віддячити свого господаря. Якщо ви проживаєте в середній смузі Росії або більш суворих регіонах, то це не привід позбавити себе власноруч вирощених солодких ягід. А також, можливо, приготувати з них дуже смачний сік або домашнє вино.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама