Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

виноград | Записи в рубриці виноград | Щоденник мадам_Гаукас: LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

Посадка винограду починається за півроку до   придбання саджанців

Посадка винограду починається за півроку до придбання саджанців . Причому тільки після того, як ви остаточно визначилися з асортиментом, розміщенням всіх майбутніх кущів на ділянці можна замовляти до осені посадковий матеріал. А поки ваші саджанці винограду вкорінюються в шкілки у надійного майстра, саме час закласти основу вашої майбутньої виноградної феєрії - підготувати посадкову яму.

Не можна просто закопати саджанець в землю. Тобто можна, звичайно, тільки краще вже відразу його викинути - менше мук і вам, і саджанця, а нормального врожаю у вас все одно не буде. Пересадка рослини - це завжди для нього стрес, і «приходить до тями» на новому місці саджанець не відразу, та може і зовсім не прижитися. Для того щоб звести ризик до мінімуму, необхідно в прямому сенсі підготувати ґрунт . Крім того, виноградна рослина зможе щедро забезпечити нас плодами, тільки якщо в перший рік сформує потужну кореневу систему. І наше завдання - закласти потенціал для енергійного розвитку куща. Тому запорукою успішного виноградника є правильно підготовлені посадкові ями і траншеї.

Якщо ви маєте намір посадити окремий кущ винограду, потрібна яма. У тій частині ділянки, де ви намітили ряд з декількох кущів, краще траншея. Звичайно, копати землю важко. Але нехай вам надає ентузіазму передчуття вашого майбутнього виноградного щастя.

Розмір посадкової ями для винограду

Обсяг земляних робіт визначається якістю вашої грунту і застосовуваної агротехнікою Обсяг земляних робіт визначається якістю вашої грунту і застосовуваної агротехнікою. Якщо ви хлібороб-органіст зі стажем, земля у вас не ореться і не копається кілька років, а при слові «добриво» ви згадуєте гірчицю і вікоовсяной суміш, то ями можуть бути розміром 70x70x70 см. Це випадок, близький до ідеального, тому всім іншим доведеться копати не менш ніж 80x80x80 см (нехай вас не вводять в оману 10 см різниці - яма виходить майже наполовину більшого обсягу). Якщо ж земля у вас бідна, «втомлена», а також якщо ви здоровий, повний енергії землекоп, то ваш обсяг - 1 м3 під кожен кущ. Це не жарт, виноград обов'язково віддячить вам за таку простору «житлоплощу», можете не сумніватися.

Траншею розумніше копати глибиною 40-50 см, заглиблюючись на 0,8-1 м безпосередньо в місцях розміщення кущів.

І не намагайтеся по-стахановськи викопати і підготувати відразу всі посадочні ями для винограду! 80x80x80 см - це 0,5 м3 землі і близько 1 т ваги. 5 ям - відповідно, в 5 разів більше. Розраховуйте свої сили. Виділяйте півдня на одну яму (з урахуванням заповнення її органікою). Самі бачите, робота ця вимагає значного часу, тому і треба готувати посадочні місця заздалегідь.

Якщо ви запланували посадку саджанців на осінь , То приступайте до підготовки посадкової ями для винограду, як тільки звільняться руки після весняних городніх праць. Приводьте в відповідність план і місцевість, розмічайте кілочками і шнурочками фронт робіт - і вперед, до перемоги ідей прогресивного виноградарства над відсталістю і консерватизмом!

Копання посадкової ями навесні

Коли будете копати, родючий темний шар грунту складайте з одного боку ями, а нижній (глина, пісок) - з іншого. Замість того щоб по кілька разів тремтячими від напруження руками вимірювати рулеткою сантиметри, добре буде зробити мірку - планку, дощечку або кривуватий паличку необхідної довжини. І до речі, яма, цілком, може бути круглої!

Яма готова? Чи не розслабляйтеся, це тільки початок. В літературі по виноградарству рекомендується сипати в ями напівперепрілий перегній, зрілий компост, суміш курячого посліду і торфу. З цим краще поки почекати, адже ми говоримо зараз про кінець весни - початку літа.

Навіщо окремо складати компостну купу, щоб потім перетягувати її вміст в виноградну яму, якщо процес компостування можна організувати на місці? Заздалегідь збираємо гілки від весняної обрізки дерев (можна навіть товсті, тільки наріжемо їх під габарити ями), торішнє листя, солому, будь-яку іншу органіку. Тепер складаємо нашу сировину: спочатку великі гілки, потім все інше. Добре б сдабривать це все ЕМ-препаратами - сухими ( «бокаші», «Ургаса») або приготованим за інструкцією розчином - це значно прискорить процес переробки органіки. Чи не шкодуємо «палива», до половини яму можна заправляти сміливо (можна і більше, все одно до осені осяде), а зверху насипаємо 10-20 см родючої землі. Бажано все це накрити чимось - плівкою, картоном, руберойдом, старим одягом - і нехай чекає свого часу.

Наступну посадкову яму для винограду копаємо під настрій, але так, щоб до осені без напруги встигнути виконати весь необхідний обсяг підготовчих робіт. Бур'яни, скошена газонна трава, зелена маса сидератів, перепелячий послід з тирсою - все відправляється в ями і траншеї. Чим ближче до осені, тим менше заправляємо майбутню «житлоплощу» винограду свіжої органікою.

Врахуйте, ями і траншеї за літо не повинні пересихати. Спеціально заливати їх водою не варто, але добре б накрити плівкою, агроволокном, папером, будь-якою тканиною, можна просто завалити соломою. Тільки не забудьте вжити заходів, щоб посадочні ями під виноград не перетворилися в пастки для Слонопотамів, вам адже ні до чого зламані руки-ноги.

Рекомендації вище стосувалися підготовки до посадки саджанців восени. Слід зауважити, що осіння посадка є найбільш простою і надійною - саджанці перебувають в стані спокою і можуть взагалі не помітити факту пересадки, а навесні прокинуться вже в «звичній обстановці» і - найголовніше - напевно вже з ожившими і закріпилися корінням.

Вологи в грунті, як правило, досить і восени, і навесні, але не варто також забувати про те, що саме восени найбільш багатий вибір саджанців. І взагалі, робота не вовк - поки її не зробиш, вона в ліс не втече. Все, що зроблено восени, навесні робити вже не доведеться, але ж весняних праць завжди повнісінько. Саме тому набирають популярність осінні посадки не тільки винограду, але і плодових дерев, ягідних і декоративних чагарників, цибулі-севка, моркви і т. Д.

Отже, частина саджанців винограду готуємося посадити в листопаді . Однак пам'ятаємо, що ми живемо в реальному світі і обставини складаються по-різному. Це не важливо, якщо у нас є заздалегідь приготовлений план, в якому все враховано. У тому числі і посадка деяких саджанців винограду навесні.

Підготовка посадкової ями для винограду восени

Власне, в цьому випадку майже всі точно так же, хіба що викопані в вересні-листопаді ями заправимо органікою НЕ наполовину, а на третину, а також будемо намагатися зібрати у ямах і траншеях побільше снігу. Ви можете зустріти рекомендації проводити весняні посадки якомога раніше - навіть по лютневим «вікнам». Не поспішайте, краще все-таки дочекатися, щоб ґрунт прогрівся.

Вам би хотілося засунути ноги в холодну землю? Ось і саджанця не хочеться. А в повітрі Одного дня вже тепло! Нирки прокинуться і почнуть витрачати живильні речовини. Навіть якщо саджанці хороші, потужні, власного запасу поживних речовин може не вистачити. А заповнити нічим - коріння в холодну землю проростати не поспішають. Тому і виходить, що саджанці, посаджені пізньою весною, приживаються краще і обганяють ті, що висаджені в більш ранні терміни. А ями копати можна, як тільки земля розмерзнеться.

Підготовка посадкової ями для винограду в день посадки

Буває так, що готувати яму доводиться безпосередньо в день посадки саджанця. Тоді дійсно стане в нагоді зрілий компост та інші готові органічні добрива. На дно ями розсипаємо лопату-другу деревної золи. Зверху насипаємо 20-30 см нашої цінної поживної органіки. Потім сантиметрів 10-20 родючої землі: це потрібно для того, щоб уникнути контакту коренів саджанця з активною «заправкою» ями - можуть підгоріти. Злегка утрамбовуємо все це граблями або лопатою. Для ліквідації абсолютно непотрібних нам зараз пустот в свіжо-заправлену яму по можливості добре б вилити пару відер води. Але якщо ви готуєте ями за півроку, то буде краще, якщо земля в них осяде природним чином, тому заливати їх водою не слід.

Рекомендації і сумніви

Рекомендують закласти дно ями дренажем - гравієм, щебенем, битою цеглою і т. Д. Врахуйте, що необхідний ще складний комплекс заходів щодо запобігання запливанія дренажу землею. Великі сумніви викликає рекомендація робити на дні ями глиняну подушку: вона може бути корисна хіба що в разі «гостро» піщаного ґрунту.

Ще одна технологічна хитрість - закопана вертикально до рівня дна ями труба для глибинного поливу. Правда, почавши поливати і підгодовувати виноград через трубу, ви позбавляєте рослина необхідності добувати воду і харчування самостійно, розвиваючи велику кореневу систему. Кущ стане залежним від труби та заодно «прив'яже» до неї вас, а для «виноградаря вихідного дня» такий варіант може виявитися неприйнятним. Загалом, більше турбот, але і краще виноград, менше турбот - і теж виноград нормальний. Так чи інакше, що робити, а що - ні, вирішувати вам.

Вирощування винограду на пагорбах і гребенях

Не всім щастить з родючим грунтом, вдалим рельєфом і взагалі з хорошою географією. Наприклад, виноград погано росте на ділянках з високим рівнем грунтових вод.

В такому випадку може виявитися корисним метод траншей «навиворіт».

Замість того щоб копати посадочні ями і траншеї, насипають пагорби і гребені. Не всякий може дозволити собі привезти кілька машин родючого грунту, торфу і сапропелю, але якщо є можливість, то навіщо відмовлятися від вирощування винограду? У деяких ситуаціях доводиться проводити меліораційні роботи - робити канави і маленькі ставки для відводу води з ділянки. Викопана земля якраз і піде на гребені, де виноград відчує себе на своєму місці.

Після формування гребенів і пагорбів потрібно вжити заходів щодо зміцнення схилів. Вирішується це завдання посівом багаторічних трав, прішпіліванія до землі гілок, щільним мульчированием і т. Д. На невеликих ділянках може виявитися доцільніше спорудити короба з дощок, шиферу або навіть цегли - це дорожче, але виноград цінніше. Зрозуміло, що орієнтувати гребені і короба необхідно в напрямку північ-південь. І не поспішайте відразу садити в них виноград, бажано виділити сезон, щоб гребені «сіли», а посів по ним сидератів поліпшить родючість і прискорить формування структури грунту. Ну а восени можна і саджанці посадити.

Як бачите, можна знайти прийнятне рішення практично для будь-якої ситуації - якщо, звичайно, є непереборне бажання вирощувати виноград.

А ось тепер пора братися за саджанці. Чим менше проміжок між «з землі» і «в землю», тим краще. Ідеальний інтервал від викопування саджанця з шкілки до посадки його на новому місці - кілька годин. Але ми з вами живемо в реальному світі, де розплідник може перебувати за кілька сотень кілометрів від нашої ділянки. Тому приділимо належну увагу предпосадочной підготовці саджанця.

Яма готова?
Навіщо окремо складати компостну купу, щоб потім перетягувати її вміст в виноградну яму, якщо процес компостування можна організувати на місці?
Вам би хотілося засунути ноги в холодну землю?
Не всякий може дозволити собі привезти кілька машин родючого грунту, торфу і сапропелю, але якщо є можливість, то навіщо відмовлятися від вирощування винограду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама