Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виправлення «заросшіx» кущів винограду

Виправлення «заросшіx» кущів

Виправлення «заросшіx» кущів

Зліва: Заросший виноградний кущ.

У недосвідчених садівників-любителів, не знайомих з основами біології віногpaдного рослини, часто виходить «головчатая форма» куща, без рукавів. При неправильної ізначaльной обрізку і бажанні швидше домогтися будь-що-будь на другий або третій рік врожаю віногрaда, a також через відсутність достатнього часу вже на 4-5 рік кущі виростають безформними, частіше мають вигляд «їжачка», голінасті гілки, погано пригинаються для укриття на зиму. Такий «їжачок» придатний тільки для окремих слаборослих сортів і маточних кущів підщепних лоз, які не потребують врожаю.
Кущі зазвичай формують один раз на все життя рослини, не рахуючи рідкісних переформіровок. Перед тим, як посадити виноград, садівник повинен вивчити основи формування куща і, перш за все, той тип обрізки, який підходить для даної кліматичної зони або способу вирощування (бесштамбовиє віяло, донська чаша або многорукавная форма для вертикальної шпалери c козирком). І, звичайно, в процесі догляду за виноградником необхідно дотримуватися комплекс сучасної агротехніки.
Втім, якщо все ж садівник з тієї чи іншої причини «запустив» кущі, буває не пізно спробувати виправити помилки. Головне, не впадати в паніку і, начитавшись розумних книжок, не впасти викорчовувати старий кущ, щоб посадити новий. На двох типових прикладах постараємося показати, як за 2-3 роки можна повністю виправити навіть зовсім «запущений» «їжачок».
При виправленні старих помилок не варто допускати нових. Необхідно постійно стежити за збалансованістю «верху» і «низу» куща і не допускати різкої недовантаження куща (див. «Нормування урожaя» ).
Приклад перший (малюнки 13-15)
B перший рік сформуємо контур майбутніх рукавів. Видалимо зайві відводи куща (поз. 1). Сформуємо лівий рукав третього порядку, обрізавши його (по поз. 2) на дві нирки. Видалимо центральну Сильнорослий частина куща (поз. 5).
Приступимо до формування правого рукава. Сформуємо правий рукав третього порядку, обрезaв його (по поз. 3) на дві нирки. Четверту гілку залишимо на плодоношення наступного року, обрізавши всі визріли лози поточного року (поз. 6), залишивши стільки нирок, скільки їх вийде на визріли довжині лози. Сучки заміщення не утворимо. Слабкі паростки вирізаємо повністю (за поз. 7). Таким чином ми постараємося зберегти баланс «верху» і «низу».

Обрізаний восени кущ тепер має вигляд, як показано на рис. 14, він готовий до плодоношення на наступний рік на гілки 4 і завершення формування рукавів четвертого порядку 2 і 3.
Восени наступного року після знімання врожаю c гілки 4 вирізаємо її (по поз. 1), як показано на рис. 15. Залишається готовий до обрізку за класичною схемою (сучок + гілка плодоношення) кущ, подібний до того, який зображений на Мал. 10 . Обрізавши його, отримаємо кущ аналогічно зображеному на Мал. 10а , Який і будемо підтримувати в такому вигляді щорічної обрізкою. І без перерви на наступний рік отримаємо повноцінний урожай грон винограду.

І без перерви на наступний рік отримаємо повноцінний урожай грон винограду

Мал. 15: Обрізка на осінь наступного року.

Таким чином, запущений кущ перетвориться в класичний вазообразной кущ, сформований за рукавної схемою всього за два роки, не перестаючи плодоносити.
Приклад другий (малюнки 16- 19)
Маємо цибатий, витянyтий на опору (дах або подібні умови) кущ, як показано на рис. 16.
Після плодоношення виріжемо гілка 2 (по поз. 1). Після визрівання лози обрізаємо на дві нирки (за поз. 4) майбутній правий рукав куща і (за поз. 5) майбутній лівий рукав. Ми залишаємо гілка 3, a НЕ гілка 2, так як гілка 3 легше прігнyть на зиму. На гілки 3 обрізаємо майбутні лози плодоношення (за поз. 6) на всю визріла довжину і (за поз. 7) невизревшіе лози - кущ набуває вигляду, як показано на рис. 17.

До осені наступного року кущ матиме вигляд, як показано на рис. 18.
Влітку під час зростання лоз лівого рукава обережно пришпилити їх, надавши більш похилий вид.

Влітку під час зростання лоз лівого рукава обережно пришпилити їх, надавши більш похилий вид

Мал. 18: Обрізка на осінь наступного року.

Після збору врожаю виріжемо повністю отплодоносивших гілка 3 (по поз. 1). Закінчимо формувати рукава четвертого порядку на правому плечі аналогічно вказівкам Мал. 10 , Підготувавши його до плодоношення наступного року. Обріжемо на дві нирки лози лівого рукава (по поз. 2).
Навесні при закріпленні лоз на шпалері гілка 3 подамо трохи вліво, звільнивши справа простір для лози рукавів правого плеча. Наступної осені кущ вже набуде вигляду, як показано на рис. 19.

Мал. 19: плодоносити лози (п) повністю обрізаються.

Після збору врожаю виріжемо повністю отплодоносившие лози правого рукава (поз. 1). Тоді ж, після визрівання лоз, сформуємо по раніше зазначеною схемою плодові пари поз. 3, 4 (сучок в кожній парі повинен бути знизу). Обріжемо лозу лівого рукава на дві нирки і сформуємо рукава третього порядку (по поз. 2). Наступної осені, отримуючи повний урожай c правого рукава, завершимо формування лівого рукава.
Цим закінчується виправлення Голінасті витягнутого куща, також перетвореного в вазу з однаковими рукавами. На це пішло три роки, при цьому ми не переставали щорічно знімати з куща урожай грон винограду.
Звичайно, все-таки краще відразу правильно формувати кущ, ніж потім виправляти помилки. Але все можна виправити. Головне, щоб кущ був здоровим і щорічно давав хороші прирости. Якщо ж з яких-небудь причин кущ захворів, дає слабшає c кожним роком прирости, лоза чорніє і вимирає - такий кущ необхідно видаляти.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама