Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування винограду в середній смузі

  1. Лоза-ковбаска
  2. відповідальна обрізка
  3. Крилатий «показник» врожаю

2013-03-03

Головне-вибір

Зараз, з появою нових укривних матеріалів, з цим можна і посперечатися. На відміну від родючих південних регіонів, землі помірних широт в основному глинисті або торф'яні, що також не комфортно для винограду. Виноград в Підмосков'ї я почав вирощувати в 90-х роках XX століття. У той час вже було багато сортів, адаптованих для даного регіону, і був досить багатий напрацьований досвід з вирощування цієї культури в екстремальних умовах. Але все одно в нашому садовому товаристві багато хто не вірив в цю затію і крутили пальцем біля скроні, коли бачили, як я доглядаю за виноградом.

У мене в той час вже був певний досвід вирощування винограду на півдні, в Ставропольському краї, де проживали мої батьки, яким я ще в дитинстві допомагав садити виноград, прикопувати його на зиму, обрізати і робити інші роботи. Але Ставропольський край і Підмосков'ї - це дві великі різниці. У садівничому магазині я замовив столовий сорт винограду, який мені привезли з Мичуринска. Інший кущик Ізабелли дав товариш з сусідньої ділянки. Ці сорти є ранніми, починають дозрівати в другій половині серпня. І вони виявилися для наших місць саме тим, що потрібно.

Перше, що потрібно взяти на замітку початківцю виноградарю, - це ранній сорт. Садити виноград найкраще навесні, коли ви напевно знаєте, що заморозків більше не буде, десь в кінці травня - початку червня. У нас можливі заморозки до середини червня, і зараз, в зв'язку з можливістю отримати інформацію про погоду за два тижні по Інтернету, стало набагато легше. Висадку треба проводити на південній, південно-східній стороні, бажано під стінами будинку або іншої споруди на відстані не більше 1 м. Думаю, все самі здогадаються, для чого все це.

Для висадки риють ямку 50 на 50 см, засипають її хорошою землею, перемішаної з гумусом або перепрів гноєм. Виноград садять як би на гірку землі. Влітку, в жарку погоду, поливають рясно, під корінь, розпушують, в загальному, доглядають як за звичайною рослиною. Треба постійно стежити, щоб виноградний кущ НЕ душили бур'яни, земля навколо куща повинна бути завжди розпушеній. Виноград чуйний на підгодівлю добривами, особливо перепрілим гноєм. У літній період треба робити все, щоб виросло якомога більше довгих і товстих лоз. Для цього треба постійно обламувати бічні пасинки, формуючи тим самим основні рукави - лози. Цю процедуру можна запускати, а то у вас кущ стане схожим на декоративний дівочий виноград.

Лоза-ковбаска

Пізньої осені, коли опаде листя, треба зайнятися формуванням лоз (рукавів), зробивши легку обрізку. У перший рік я залишаю не більше 2-3 лоз. Як треба готувати виноградну лозу до зими, до укривання? Я це роблю досить просто.

Перепробував багато способів, але зараз зупинився на одному. По-перше, після обрізки звичайної лопатою якомога вище підсапую землею виноградний кущ. По-друге, стискаю лози як би в пучок, обв'язуючи їх мотузкою. Після цього огортає пов'язаний пучок спандолом або спанбондом. Природно, і покриття охоплюють мотузками. Після всіх цих операцій все огортає руберойдом. Виходить така собі велика «ковбаса». Цю «ковбасу» можна покласти на дошки, камені, цегла. У таку споруду не потрапить тала вода під час відлиг і не намочить лозу.

Найголовніше, щоб лоза була суха, тоді ніякої мороз їй буде не страшний. Весняне відкривання винограду проводжу зазвичай у другій половині квітня або на початку травня. Все залежить від погоди. Як стежити за погодою, я вже розповів вище. Все укриття забирається в зворотному порядку. Розрізаю мотузки, злегка розправляю їх, розводячи по сторонам. Все залишається лежати на землі. Лозу НЕ підв'язують до дроту шпалери до тих пір, поки не буде твердого переконання в неможливості поворотних заморозків.

[Ad # ad-1]

Початківці виноградарі зазвичай поспішають з цією справою, підв'язуючи лозу ранньою весною, і допускають грубу помилку, після якої багато, розчарувавшись, перестають займатися вирощуванням винограду. Молоді пагони виноградної лози дуже чутливі навіть до невеликих заморозків в 3-5 °. Після таких заморозків, якщо виноградна лоза прив'язана до шпалери, зазвичай все пагони гинуть. Але якщо лоза лежить на землі, і якщо ви її прикриєте тим же спандолом і, можливо ще якимось утеплювачем, вона витримає досить значні заморозки, які в моїй практиці траплялися кілька разів, і у всіх випадках лежить лоза виживала.

Ось ці поворотні заморозки - найстрашніша небезпека при вирощуванні винограду в наших краях, і до цього треба новачкам ставитися дуже серйозно. На жаль, в більшості друкованих видань основна увага приділяється укриттю винограду і побіжно описується відкривання - без тих подробиць, які я описую. Досить кропіткий процес підв'язки виноградної лози до шпалери, так як в кінці травня - початку червня вже встигають вирости досить великі пагони. При підв'язці треба проявляти акуратність, щоб не обламати ці пагони.

відповідальна обрізка

Будь-яких хвороб у підмосковного винограду я не помічав. За 20 років догляду ніякої хімією лозу не обприскуйте, до самої осені листя зелене. розмножувати виноград можна також живцями-чубуками. Заготовлюю їх восени, коли займаюся обрізанням лози. Це такі палички довжиною 15-20 см, на яких залишаю 2-3 нирки. Щоб зберегти чубуки до весни, просто закапую їх в землю на 2 багнета лопати. Навесні відкопую і пророщують цілим пучком на підвіконні в простій пластиковій пляшці з водою. Чубуки з розпустилися нирками пересаджую в бутель з землею.

Однією з найскладніших операцій по догляду за виноградом вважаю обрізку. У цій справі треба мати певний практичний навик. По книжках, де описується методика обрізки, важко навчитися цьому. Мене навчав обрізку винограду батько, який відмінно володів цим прийомом. У обрізку найголовніше - знайти золоту середину, щоб було не менше і не більше, а в самий раз. Тому я вважаю, що тільки практично, методом тику, можна навчитися правильній обрізці винограду. Для цього треба витратити багато часу.

Крилатий «показник» врожаю

Якість ягід нашого винограду, звичайно, нижче, ніж у кавказького і тим більше середньоазіатського. Починаючи вирощувати виноград, треба визначитися: для якої мети ви це будете робити? Якщо для прикраси альтанки, то я порадив би вам посадити той же дівочий. З ним клопоту буде набагато менше, ніж до цього. Якщо для душі і для отримання якогось задоволення від своєї праці у вигляді досить хороших ягід, то садіть справжній виноград. До речі, дозрівання винограду визначається дуже просто - його показують оси. Як тільки на винограді з'являється цукор, тобто він починає дозрівати, то тут же з'являються ці «чудові» створення.

Дивно, але вони дуже швидко вибирають самі зрілі виноградні ягоди. Все це є також певною проблемою, так як доводиться вести з ними боротьбу. Але це вже інша історія.

Як використовувати урожай? Можна з винних сортів, навіть в умовах Підмосков'я, виготовляти непогане натуральне вино, тільки в виноградний сік для кращого бродіння треба додавати цукор. Але я запевняю вас, що таке вино буде за якістю набагато краще будь-якого колишнього грузинського вина, що продавався раніше у нас в магазинах! Також з винограду можна робити соки, компоти та варення. Столові сорти винограду гарні в свіжому вигляді. Моя дружина, критично ставилася до моєї затії, тепер, приїжджаючи в п'ятницю на дачу в кінці серпня - початку вересня, підходить до лози і починає вибирати стиглі грона, щоб поласувати. В цей час в підмосковних садах уже немає ніяких ягід, і виноградні йдуть просто на ура!

Джерело: "Моя прекрасна дача" №4, Грудень 2013. Юрій Михайлович

[youtube] 40cWE-Bamhw [/ youtube]



Як треба готувати виноградну лозу до зими, до укривання?
Починаючи вирощувати виноград, треба визначитися: для якої мети ви це будете робити?
Як використовувати урожай?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама