Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно залити вимощення навколо будинку: інструкція

  1. Для чого вона потрібна
  2. Конструкція вимощення і матеріали
  3. Склад бетону для вимощення
  4. Порядок виконання робіт

Автор

Коровін Сергій Дмитрович

Магістр архітектури, закінчив Самарський Державний Архітектурно-будівельний університет. 11 років досвіду в сфері проектування та будівництва.

Бетонне вимощення - важливий елемент будинку. Часто ця конструкція здається незначною, але якщо розібратися в питанні, вона дуже важлива. Необхідно дотримуватися технологію і вибрати правильний тип конструкції. Як правильно залити вимощення самостійно навколо будинку, розказано далі.

Для чого вона потрібна

Бетонне вимощення - обов'язковий захід. Її пристрій виконує дуже важливу функцію - захист фундаменту. Цей елемент навколо будинку відводить дощову і талу воду від периметра стін підвалу, ніж знижує навантаження на дренажну систему і вертикальну гідроізоляцію.

Перед тим, як робити вимощення своїми руками, варто визначитися з її шириною. Для виконання заданої функції її виступаніє вимощення навколо будинку приймають рівним одному метру. Ця величина дозволяє надійно захистити стіни підвалу. У деяких випадках дозволяється зменшувати ширину, але тільки при гострій потребі (наприклад, скрутність умов на ділянці). Мінімальна величина - 80 см. При цьому важливо враховувати виступаніє карниза покрівлі. Його проекція на поверхню землі повинна бути мінімум на 20 см менше, ніж виступаніє бетонної захисту.

Основна роль вимощення - захист фундаменту від води

Крім гідроізоляції вимощення бере на себе ще кілька функцій:

  • завершення архітектурного вигляду будинку;
  • пристрій пішохідної зони навколо будівлі (вимощення грає роль пішохідної доріжки).

Використовувати вимощення як доріжку можна тільки для малоповерхових індивідуальних будинків за умови своєчасного видалення криги з карниза і снігу з кровлі.важно пам'ятати про техніку безпеки в зимовий період, оскільки при русі близько до карнизу існує небезпека падіння снігу та льоду на людину.

Ухил конструкції по СНиП

Для виконання основної функції - стоку води, вимощення повинна бути виконана з ухилом. Зменшення висоти відбувається в сторону від стін будинку.

Пристрій вимощення навколо будівлі передбачає ухил не менше 0,015.

Ця величина означає, що на кожен метр по горизонталі доводиться зміна по вертикалі на 1,5 см. Перед тим, як залити вимощення, слід вирахувати її висоту біля стін будинку.

Конструкція вимощення і матеріали

Бетонне вимощення влаштована досить просто. Заливка вимощення навколо індивідуального будинку під силу навіть не професіоналові. Пристрій вимагає підготовки наступних матеріалів:

  1. Підсипка, яку потрібно зробити перед тим як заливати розчин своїми руками. Робити підсипку можна з різних матеріалів. Конструкція допускає застосування середнього або крупного піску, піщано-гравійної суміші, щебеню або гравію не дуже великий фракції. Не можна заливати цементний розчин по дрібному піску. Така підстава може дати усадку, що призведе до того, що бетон для вимощення піде тріщинами. Найкраще зробити подушку з двох видів матеріалу. Перший шар потрібно зробити для того, щоб ущільнити грунт підстави і вирівняти його. Для цього використовують гравій або щебінь. Робити другий шар варто з піску.
  2. Для збільшення міцності заливка вимощення передбачає армування. Зробити посилення елемента навколо будинку своїми руками можна за допомогою арматурних сіток. Робити сітки рекомендується з арматури діаметром 6-8 мм в залежності від характеристик грунту підстави. Пристрій вимощення передбачає розміри осередків сітки 30х30 або 50х50 мм.
  3. Перед заливанням необхідно зробити опалубку. Робити дерев'яні щити по периметру вимощення потрібно для того, щоб бетонний розчин не растекся.для виготовлення опалубки знадобляться дерев'яні дошки. Ширина підбирається в залежності від товщини вимощення. Щоб утримати розчин, досить закупити матеріал товщиною 22-25 мм.
  4. Основним матеріалом для виготовлення є бетонний розчин. Найважливіше тут правильно підібрати марку смесі.Класс бетону по міцності повинен бути не менше В15 (стара маркування М200).
Схема бетонної конструкції

Можна застосовувати розчин більш високих марок, але це не вигідно з економічної точки зору. Щоб зробити довговічний елемент будівлі, потрібно також задуматися про морозостійкість. Марка бетону для вимощення по морозостійкості повинна бути не менше F50. Найкраще зробити вибір на користь марки F100, такий розчин забезпечить кращу опірність елемента перепадів температур. При приготуванні бетону важливо дотримуватися пропорції його компонентів.

Склад бетону для вимощення

Щоб зробити якісну роботу своїми руками, буде потрібно грамотно підібрати бетонну суміш. Отримати розчин для заливки можна двома способами:

  • покупка на заводі і транспортування бетономішалкою;
  • самостійне приготування.
Таблиця складу бетону

Краще робити вибір на користь другого варіанту. Це обумовлено наступними факторами:

  • купити готову суміш завжди дорожче, ніж приготувати своїми руками;
  • на вимощення потрібна невелика кількість бетону, а заводи продають його досить великими обсягами;
  • немає необхідності у витратах на транспортування.

Домашній майстер при виготовленні суміші повинен лише грамотно підібрати її компоненти і дотримати пропорції. Склад бетону для вимощення виглядає наступним чином:

  • цемент (краще використовувати ПЦ400);
  • пісок (оптимальний варіант - середній, допускається невеликий);
  • крупний заповнювач (щебінь або гравій);
  • вода.

Пропорції кожного з цих компонентів встановлені в залежності від того, яку марку бетону потрібно отримати. Для бетону марки В15 (оптимальної для вимощення) пропорції потрібно робити такі:

  • цемент -1 частина;
  • пісок - 2,8 частин;
  • крупний заповнювач - 4,8 частин.

Ці пропорції з 10 літрів цементу дозволяють отримати 54 літри бетонної суміші. На кожні 6 частин води по масі повинні доводитися 10 частин цементу.

Якщо необхідно створити матеріал іншої марки і немає можливості ретельніше ознайомитися з інформацією, слід пам'ятати, що в загальному випадку пропорції виглядають приблизно так 1: 3: 4 (цемент: пісок: щебінь відповідно).

Порядок виконання робіт

Пристрій своїми руками передбачає виконання дій в наступній послідовності:

  • спочатку потрібно робити розмітку вимощення на місцевості;
  • викопування траншеї по периметру будівлі на глибину вимощення (залежить від товщини шарів підсипки та бетону);
  • трамбування підстави;
  • установка щитів опалубки і скріплення їх між собою;
  • укладка сипучих матеріалів (пісок, щебінь) з ущільненням;
  • укладка арматурних сіток;
  • установка дощок, які гратимуть роль деформаційних швів, що не дають бетону тріскатися в зимовий період) з кроком 2 метри;
  • укладання бетону і його ущільнення, вирівнювання;
  • железнение поверхні;
  • вичікування часу на набір міцності, догляд за бетоном.

Важливо забезпечити відстань між вимощенням і стіною приблизно 2 см. Цей зазор дозволить конструкціям з різною вагою осідати незалежно один від одного і запобіжить появу тріщин.
Набір повної міцності бетоном відбувається за 28 діб при середньодобовій температурі +20 градусів Цельсія. Якщо температура повітря нижче, буде потрібно більше часу. Опалубку можна знімати по досягненні набору міцності 70%.

Догляд за бетоном полягає в його періодичному змочуванні. Для запобігання випаровування вологи вимощення після заливки вкривають плівкою або мішковиною. Ці заходи дозволять запобігти появі тріщин при застиганні.

Додатковим заходом може стати утеплення елемента. Для цього використовують екструдований пінополістирол, який укладають під шар бетону на підсипку. Утеплення актуально при глибині закладення підошви фундаменту вище глибини промерзання.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама