Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно зробити вимощення навколо будинку і для чого вона потрібна

  1. Що таке вимощення
  2. Отмостка з щебеню або гравію
  3. Отмостка з бетону
  4. Отмостка з тротуарної плитки

Після зведення фундаменту і завершення основного будівництва, залишається важливий етап обробки фундаменту - монтаж вимощення. Як правило, з цим етапом не зволікатимуть на місяці і роки, так як відсутність такого важливого елемента може привести до поступового руйнування фундаменту. У цій статті ми розберемося, як правильно зробити вимощення навколо будинку, щоб захистити його фундамент від руйнування.

Що таке вимощення

Отмосткой фундаменту називається смуга бетону або іншого матеріалу, розташована по периметру будинку з невеликим ухилом від цоколя. Основне призначення цієї конструкції - відведення дощової і талої води від фундаменту, його утеплення і посилення, а також часткова компенсація переміщень грунту. У структуру вимощення також входить дренаж.

Як правило, для її пристрою застосовують звичайний бетон, але викладена тротуарною плиткою або керамогранітом вимощення додасть ділянці навколо будинку естетично завершений вигляд.

Як правило, для її пристрою застосовують звичайний бетон, але викладена тротуарною плиткою або керамогранітом вимощення додасть ділянці навколо будинку естетично завершений вигляд

Найчастіше під заміські будинки заливають стрічковий фундамент - армовану стрічку з бетону, на яку спираються несучі та внутрішні стіни. Так як бетон є пористим матеріалом, він активно вбирає воду. Це загрожує неприємними наслідками - появою грибка на цоколі і втратою морозостійкості фундаменту внаслідок постійних циклів заморожування і розморожування.

Якщо під час зведення фундаменту гідроізоляційні роботи не проводилися або матеріали зносилися від часу, перед пристроєм вимощення цоколь гідроізолюють. Іноді для цього потрібно відкопати його на всю висоту: мелкозаглубленний фундамент - в межах півметра, заглиблений - нижче лінії промерзання грунту (у середній смузі більше півтора метрів).

Якщо підвал будівлі експлуатований, крім гідроізоляції бажано утеплення цоколя . При високому рівні ґрунтових вод необхідний дренаж фундаменту. Для цього в канаву, приготовлену для гідроізоляції підстави і виконання вимощення, укладають перфоровані труби з ухилом в бік каналізаційного колектора.

Для цього в канаву, приготовлену для гідроізоляції підстави і виконання вимощення, укладають перфоровані труби з ухилом в бік каналізаційного колектора

Перш ніж перейти до розгляду видів відмосток, поговоримо про основні правила монтажу таких конструкцій. Рекомендована будівельними правилами ширина вимощення становить мінімум 20 сантиметрів від проекції карнизного свеса на землю. В середньому, ширина вибирається в межах 1 метра. Ухил вимощення від цоколя - до 10 градусів, цього цілком достатньо для відведення води від фундаменту і для зручності ходьби.

Спосіб пристрою смуги залежить від рельєфу місцевості, кліматичних умов, специфіки грунту, типу фундаменту, стилістичного виконання дому та ландшафтного дизайну. Всього налічується близько 20 різновидів. Розглянемо основні види відмосток.

Отмостка з щебеню або гравію

Отмостка з щебеню або гравію

Така вимощення має перевагу в ціні і простоті споруди, але програє за експлуатаційними характеристиками і терміну служби. Цей варіант розрахований в середньому на 7 років експлуатації. Отмостка з щебеню не здатна забезпечити достатній рівень утеплення фундаменту і прийнятне водовідведення. Крім цього, по такій поверхні незручно пересуватися. Єдиними плюсами вимощення з щебеню є тільки простота монтажу і дешевизна.

Нижче наведено порядок дій при влаштуванні вимощення з гравію:

  • Викопати канаву на глибину 20 см, що оперізує цоколь по периметру.
  • Насипати на дно жирну глину, утрамбувати. Ухил краще передбачити на цьому етапі.
  • Укласти гідроізоляційний матеріал - плівку ПВХ, руберойд, товстий поліетилен. Край гідроізоляції повинен бути вище рівня майбутньої смуги підстави. Якщо не вистачає, матеріал нарощують: до плівці можна приклеїти внахлест ще одну смугу монтажним скотчем, додаткову смугу руберойду - бітумною мастикою.
  • З зовнішнього краю бажано викопати ще одну невелику канаву, закрити краєм гідроізоляції і засипати щебенем. Вода від цоколя буде стікати по глиняній поверхні і йти крізь дренажний шар щебеню. Можна вивести зовнішню канавку в зливову каналізацію.

    Можна вивести зовнішню канавку в зливову каналізацію

    Ще один спосіб пристрою водовідведення: замість щебеню укласти в маленьку канаву розрізані вздовж пластикові труби. Ці імпровізовані жолоби бажано в зимовий час підігрівати електричним кабелем, тому що після сильних снігопадів під час відлиги можливе підтоплення ділянки.

  • Насипати на руберойд / плівку крупний пісок, далі щебінь. Утрамбувати.
  • Можна залишити гравійну вимощення в такому вигляді або декорувати газонної травою.

Отмостка з бетону

Отмостка з бетону

Бетонне вимощення влаштована складніше, ніж гравійне або щебеневе підставу, але вона найбільш довговічна і краще виконує свої функції. Бетонна основа повністю відводить всю воду від цокольній частині фундаменту, але має недолік лише в тому, що при сильних механічних впливах бетон може фарбувати і стиратися.

Нижче описаний порядок дій при заливці вимощення з бетону:

  • Очистити навколо цоколя смугу 0,7-1 метр шириною. Рекомендується попередньо виконати розмітку кілочками і маркувальних шнуром.
  • Зняти дернину і близько 25 см грунту. Поверхня утрамбувати.
  • Іноді канаву проливають гербіцидами, щоб піднімається рослинність не руйнувала бетон. У будь-якому випадку слід викорчувати коріння.
  • Встановити по зовнішньому краю канави опалубку з дошки.
  • З кроком близько 3 метрів встановити всередину поперек опалубки рейки, обмазані бітумом. Вийдуть компенсаційні шви в отмостке, які будуть охороняти бетонну стрічку від розтріскування.

    Вийдуть компенсаційні шви в отмостке, які будуть охороняти бетонну стрічку від розтріскування

  • Укласти на дно екструдований пінополістирол для утеплення вимощення або насипати піщано-гравійну подушку товщиною 10 см. Пісок для ущільнення проливають водою, подушку трамбують.
  • Провести армування вимощення. Для цього потрібно укласти на дно арматурну сітку з осередком 8 см мінімум. Товщина прутів 6-10 мм. Якщо цоколь потребує посилення, в його стінці вибирають штроби і поміщають туди прутки, щоб армування пов'язувало стару конструкцію з новою.
  • Приготувати суміш з цементу М200 (мінімум, краще М500), щебеню і піску в співвідношенні 1 (цемент): 4: 4. Розвести водою до густої консистенції.
  • Залити на дві третини опалубки по висоті, переважно декількома шарами. Попередній шар розрівнюють правилом або рейкою, протикають арматурним прутом, щоб зігнати повітря. Дають схопитися, заливають наступний шар. Сумарна товщина бетону повинна бути не менше 8 см для додання отмостке достатньої міцності.
  • Поки розчин не встиг застигнути, зверху стрічку посипають сухим цементом для підвищення зносостійкості поверхневого шару.
  • Накривають поверхню бетону поліетиленом, щоб в погану погоду стрічки не розмивали дощ, а в спеку дегідратація Не відбувалася миттєво: коли бетон схоплюється швидко, він втрачає міцність і згодом тріскається.
  • Аж до повного застигання стрічку слід регулярно обприскувати водою (в спеку кілька разів на добу).
  • Після застигання вимощення (приблизно через три дні) опалубку прибирають.

    Після застигання вимощення (приблизно через три дні) опалубку прибирають

З наведеної інструкції видно, що пиріг вимощення з бетону полягає в загальному випадку з шару піщаної подушки, шару утеплювача і шару армованого бетону. Товщина такої вимощення становить не менше 25-30 сантиметрів. Цього достатньо для запобігання промерзання фундаменту.

Наочно процес монтажу вимощення з бетону показаний на відео:

Отмостка з тротуарної плитки

Незважаючи на те, що вимощення з бетону обійдеться дешевше монтажу з плитки, тротуарна плитка володіє набагато більш привабливим зовнішнім виглядом, зберігаючи при цьому високу зносостійкість.

При будівництві такої вимощення є два варіанти. У першому випадку монтується бетонна стрічка в якості подушки під укладку плитки. Послідовність дій при цьому така ж, як при монтажі звичайної бетонної вимощення. На заключному етапі проводиться укладання плитки як фінішного покриття. Цей спосіб є відмінним по всьому параметром, крім трудомісткості і ціни.

У другому випадку в якості основи під таку вимощення використовують піщано-гравійну подушку. Цей спосіб ми і розберемо далі.

  • Як і в попередніх варіантах, спочатку навколо будинку проводять земляні роботи, знімаючи шар грунту і вирівнюючи вийшла майданчик. Бажано на цьому етапі надати ухил поверхні для відводу води.
  • На вийшло підставу укладають шар геотекстилю або гідроізоляційного матеріалу, який буде перешкоджати проникненню води до фундаменту. Монтаж виробляють таким чином, щоб геотекстиль заходив з нахлестом на цоколь будівлі.
  • Далі на шар гідроізоляції укладають дренажний шар щебеню з фракцією 15-20мм. Товщина такого шару повинна бути не менше 10-15 см.
  • Наступним етапом слід монтаж бордюрного каменю в якості обмежувача. Робиться це для того, щоб плитка під впливом навантажень не розповзалася. Бордюр монтують на шар щебеню, використовуючи бетонну суміш. Висоту установки вибирають таким чином, щоб верх бордюрного каменю збігався з верхом тротуарної плитки в один рівень, враховуючи шар піщаної суміші, на який плитка буде укладатися.

    Висоту установки вибирають таким чином, щоб верх бордюрного каменю збігався з верхом тротуарної плитки в один рівень, враховуючи шар піщаної суміші, на який плитка буде укладатися

  • На наступному етапі поверх утрамбованого щебеню насипається шар піску, завтовшки 5-10см. Шар піску в обов'язковому порядку проливається водою і трамбується. Цей шар є завершальним у підготовці підстави.
  • Заключним етапом є укладання тротуарної плитки. Існує безліч способів укладання в залежності від типу плитки та дизайнерських рішень. Що стосується техніки, то укладання починається з кута будівлі. Плитки укладаються на вирівняне піщану основу впритул один до одного і підбиваються гумовим молотком. У разі недостатньої кількості піску, він підсипається в потрібне місце. Важливо постійно в процес укладання контролювати рівень укладання за допомогою довгого будівельного рівня.

    Важливо постійно в процес укладання контролювати рівень укладання за допомогою довгого будівельного рівня

Після монтажу вимощення з тротуарної плитки залишається тільки заповнити шву між плитками. Для цього можна використовувати звичайний пісок, або залити шви цементним розчином.

Після укладання протягом декількох днів небажано прикладати великі навантаження до отмостке. Це потрібно для остаточної рівномірної усадки всіх верств вимощення і додання їй міцності.

Для кращого розуміння, пропонуємо вам відео з покроковим монтажем вимощення з тротуарної плитки навколо будинку

Смуги з таких матеріалів як щебінь, камінь, тротуарна плитка відмінно підійдуть для стовпчастих фундаментів, наприклад для буронабивної фундаменту з монолітним ростверком . Така вимощення буде відводити більшу частину вологи від паль і не зажадає великого бюджету на будівництво.

Допомогла стаття? Оцініть її

Допомогла стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама